ciasto z serduszkami - 497 przepisów (strona:29/34)

Sernik dla dorosłych. Porzeczkowo-ajerkoniakowy 168

więc ich liczba na stojaku stale rośnie. Sporą część kolekcji otrzymaliśmy przy mniej i bardziej oficjalnych okazjach, a niektóre z trunków kupiłam ja. Żeby pić...? Ale gdzie tam! Do ciast! Szczególną słabość mam do ajerkoniaku. Ten gęsty likier kojarzy mi się głównie z Wielkanocą, pewnie przez swój uroczo kurczaczkowy kolor. Skąd wzięło mi się połączenie z czaną porzeczką...? Nie wiem(...)sernik, wyrównać wierzch. Pozostał ajerkoniak przelać do woreczka cukierniczego, odciąć rożek, formując małą dziurkę. Wyciskać na mus kropki wzdłuż brzegów, w niewielkich odstępach. Przeciągnąć przez środek kropek wykałaczką, formując serduszka. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! A wieczorem idziemy na koncert.  Tak, właśnie w poniedziałek. Tacy jesteśmy nieschematyczni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezy - przepis podstawowy 355

Klasyczne śnieżnobiałe bezy. Warto mieć je zawsze w domu pod ręką, z ich małą pomocą można bowiem wyczarować wiele przepysznych deserów. Dzięki długiemu suszeniu w niskiej

maniapieczenia
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 248

wszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc(...)przepiękną choinkową ozdobę. Inne cukrowe ozdoby Co roku poza gwiazdkami i śnieżynkami kupuję też inne kształty i kolory cukrowych ozdób. W tym roku kupiłam urocze zielone choineczki i czerwone serduszka, które fantastycznie wyglądają np. na dużych piernikach ułożone w rządkach. Mogą być też świetnym wzorkiem na szaliku bałwanka czy sweterku misia. Cukrowy maczek Cukrowy maczek czyli bardzo drobne perełki

DefinicjaSmaku
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 160

Złocista substancja, gęsta, lepka i ciągnąca. Spływa wolno po ściankach słoika. Charakterystyczna woń uderza w nozdrza.Słodycz kusi, nęci, aż nie potrafisz się oprzeć. Sięgasz łyżeczką

W kuchni Karmel-itki