Zapiekany ryż z truskawkami i borówkami 186Zainspirowana przepisem na zapiekaną kaszę jaglaną, poszłam o krok dalej i zrobiłam zapiekany ryż z owocami. Zamrażarka jeszcze pełna a już niebawem świeże owoce
Życie zaczyna się w kuchni
Makowiec jaglany 207Makowiec jaglany, obłędny, wilgotny, lekko słodki, delikatny, doskonały dla wszystkich wielbicieli maku. Jak mawiała moja babcia na wigilijnym stole nie może zabraknąć maku bo mak wróży
Moje Małe Czarowanie
“Dieta paleo po polsku” – recenzja 215Współcześnie jaskiniowcy powinni jeść dobrej jakości mięso i ryby, jajka, zupy na bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort z arbuza i kawę z tłuszczem kokosowym
Ugotowane pozamiatane
Frużelina z czarnej porzeczki 222trzecią porcję, bo na zimę nic by nie zostało. Zaletą frużelin jest to, że zachowują się całe owoce, przez co smak jest bardziej intensywny. No co tu dużo mówić, jest po prostu przepyszna! Doskonała do deserów, naleśników, placuszków, jako dekoracja do ciast i tortów. Spróbujcie koniecznie jeśli jeszcze nie próbowaliście, bardzo gorąco zachęcam! 1 kg czarnej porzeczki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
GOFRY 230Ciasto odstawić na chwilę. Rozgrzać gofrownicę. Przed smażeniem gofrownicę posmarować olejem i za pomocą chochli rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry smażyć około 2 -3 minut na złoty kolor. Studzić na kratce. Do gofrów pasują takie dodatki jak: świeże owoce, bita śmietana, dżem, musy, czy cukier puder
Ciastka - domowe słodkości
Tarta z kurkami 231niedogodnościach jesieni, lepiej czerpać z jej obfitości pełnymi garściami. A jest z czego! Grzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła
Smakowity Blog Kulinarny
Pancakes stracciatella czyli placuszki z drobinkami czekolady (spoznione Niedzielene Sniadanie doc.89) 219miski i energicznie mieszamy. Dorzucamy czekoladę, łączymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po łyżce ciasta. Ciasto jest dość gęste więc należy je rozprowadzić by placuszki były cieńsze. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubionymi owocami
Dzieje kuchennej Wiewióry
Gofry drożdżowe 188latem, kiedy to w dzieciństwie na wakacjach kupowało się je posypane cukrem pudrem lub z owocami. Dziś mam ochotę przypomnieć sobie te wesołe czasy :) U mnie śniadanie z goframi w roli głównej. Żeby nie było tak tradycyjnie, upieczone z ciasta drożdżowego. Składniki: 20 dag mąki 1 dag drożdży 250 ml mleka 1 cukier waniliowy 1 jajko
Tradycyjna Kuchnia
Muffinki przepis bazowy 168Znając ten przepis będziesz mogła eksperymentować z nadzieniem do woli :) Wypróbowałam je z owocami tj. truskawki , maliny , jagody , banany a także z budyniem i marmoladą
Tradycyjna Kuchnia
Torcik kakaowo- cynamonowy z owocami i śmietaną 293Ciasto o delikatnym, orzeźwiającym smaku. Kiwi i brzoskwinie nadają mu soczystości a cynamon odrobinę pikanterii. Składniki biszkopt 2 szt ( tortownica 21 cm ) 2 x 2 jajka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Waflowe serce tort dla Mamy z mlecznym kremem z truskawkami 270Wiem, że Dzień Matki już minął, ale mimo wcześniejszych chęci, nie mogłam dodać tego przepisu wcześniej, bo sama robiłam torcik dopiero w środę po południu. Ale
Anioszek w kuchni
Czebureki z mięsem 247Dzisiaj na Dzień Matki proponuję pyszne czebureki. Mamom życzę wszystkiego co najlepsze w życiu. Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Są to pierogi z ciasta
Moje Małe Czarowanie
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KARMELEM I BITĄ ŚMIETANĄ 223Ostatnio totalnie zakochana jestem w deserach w słoiczkach! Nie tylko pięknie wyglądają, ale i obłędnie smakują! Głowa pęka mi od pomysłów, a w mojej kuchni powstają
Ostra na Słodko
Barwny sernik 293Kolorowy sernik na zimno z bananowym wnętrzem. Lekki, orzeźwiający, delikatny z kakaowym posmakiem. Składniki Fioletowa warstwa 200 g serka naturalnego 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty