kolejny wpis będzie tego warte. Przepisy na potrawy słone, obiadowe, desery, ciasta, przetwory i wiele innych, nic nas nie ogranicza (cóż... może czasem dostępność produktów i pieniądze ;)) uwieńczone mnóstwem zdjęć. Ale do rzeczy!Wielkimi krokami przyszła jesień. Wręcz przybiegła! Dając nam niezliczoną ilość świeżych sezonowych warzyw i owoców. Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością(...)potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! Składniki CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody 2 łyżki oleju
Symfonia Smakówzrobienia.Są bardzo proste,lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych.Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne(...)łyżka cukru1/2 łyżeczki soli2 łyżki stopionego masła2 jajkaWykonanie:drożdże rozetrzeć z cukrem.Gdy się rozpłyną,dolać ciepłe mleko.Mąkę wymieszać z solą,wsypać do miski,dodać drożdże i jajka.Wyrobić ciasto najlepiej mikserem.Dodać stopione masło,ponownie wyrobić.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięciagdy podwoi swą objętość wyłożyć na stolnicę,uformować wałek i odcinać równe porcje ciasta.Formować kulki i układać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już kiedyś pisałam bardzo lubię kuchnię gruzińską.Z wielką przyjemnością próbuję ich specjałów … a co łatwiejsze staram się wykonać w zaciszu własnej kuchni.Tak było z tym ciastem!Ciasto ma bardzo specyficzny smak i napewno nie każdemu posmakuje – w smaku przypomina … hmm … cynamonowe …. keksa … cwibak.Dodatek orzechów sprawia , że przyjemnie pochrupuje , a zapach podczas pieczenia unosi(...)łyżki- soda – 1 łyżeczka- cynamon, wanilia, imbir – 1 szczypta- orzechy i suszone owoce – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę.Dodajemy masło, konfitury i herbatę.Dobrze mieszamy.Dodajemy mąkę i resztę składników ( ja dodałam orzechy i odrobinę żurawiny ).Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Piekarnik nagrzewamy do 200-220°C.Wkładamy ciasto
Ostra na SłodkoŚwieże lub mrożone truskawki lub frużelina truskawkowa ze słoika, można oczywiście wykorzystać inne sezonowe owoce. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże ,,ruszyły,,. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, roztopione masło i drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość(...)Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, robimy podłużny wałek i nożem dzielimy je na ok. 20 części. Blat kuchenny posypujemy mąką, formujemy zgrabne pampuchy, ponownie pozostawiamy je do wyrośnięcia na ok.20 minut.3. W dużym rondlu gotujemy wodę z niewielką ilością soli i łyżką oleju. Pampuchy wkładamy na wrzącą wodę, tak aby luźno pływały po 4-5 sztuk. Gotujemy przez
Apetyczna babeczkaPomarańczę dokładnie umyj i sparz (przy zakupie upewnij się, aby miała na sobie jak najmniej wosku, którym owoce są pokrywane przed transportem). Następnie zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach tarki i wyciśnij sok. Rodzynki zalej ciepłą wodą, odstaw i przejdź do przygotowania ciasta. Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj mam dla Was świetny przepis na lekki sernik na zimno, który wymyśliłam z okazji dnia dziecka dla naszej Rodzinki :) Sernik, a w zasadzie skyrnik - bo
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masło lub ½ szklanki oleju 180ml maślanki (mleka lub jogurtu naturalnego) Szczypta soli ¾ szklanki jagód Sposób przygotowania: Przygotuj owoce. Świeże jagody umyj i pozostaw na durszlaku, natomiast mrożone pozostaw do rozmrożenia. Wszystkie składniki, które używamy do muf finek powinny być w temperaturze pokojowej. Na początek do miseczki przesiewamy(...)soli. Składniki miksujemy do połączenia. Na konie dodajemy suche składniki, które wcześniej ze sobą połączyliśmy. Suche składniki dodajemy naprzemiennie z maślanką. Mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec gotowe ciasto łączymy z jagodami. Formę na muf finki wykładamy papilotkami i wypełniamy je prawie do końca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy do ostudzenia. Muffinki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZapraszam na pyszne ciasto. Trzy warstwy, posypane czekoladą. Biszkopt, galaretka wiśniowa z wiśniami, bita śmietana i utarta czekolada. Nazwałam je wiśniowa pychotka :) Zamiast wiśni, można użyć innych owoców i innej galaretki. Następnym razem zrobię brzoskwiniową pychotkę :) Już mi ślinka cieknie, na samą myśl. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy, a następnie serek mascarpone. Jeszcze chwilę ubijać. Na koniec, dodać wystudzoną żelatynę. Zmiksować do połączenia składników.Gotową masę śmietanową, wyłożyć na ciasto z galaretką. Wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać utartą czekoladą. Wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą
Agusiowe smakołykiZachwycający nie tylko wyglądem, ale również i smakiem! Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Przyznaję, że na widok tego sernika nie jednemu opadła szczęka. Tak niewiele potrzeba
zdrowo i aktywnieZachwycający nie tylko wyglądem, ale również i smakiem! Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Przyznaję, że na widok tego sernika nie jednemu opadła szczęka. Tak niewiele potrzeba
Zdrowie i pysznie na talerzutempie, co jest najlepszą rekomendacją :p Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: Ciasto: ok. 30 g świeżych drożdży 1- 1,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego 4 szklanki mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki oleju Owoce: 2-3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu Kruszonka: 0,5 szklanki mąki pszennej(...)ciepłe miejsce, aż się spieni. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, sól, pieniący się zaczyn drożdżowy, 0,5 szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Dolać olej, zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie bardzo gęste dolać jeszcze ciepłego mleka, jeśli za rzadkie odrobinę mąki. Wyrabiać kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne, następnie włożyć je do miski posmarowanej delikatnie olejem, zakryć
Simply Foodpyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań :) czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce :) co kto lubi. Można pokusić się nawet o przygotowanie kilku rodzajów nadzienia :) wtedy są to bułeczki z niespodzianką ;)Pomysł na muffinkowe bułeczki powstał dość prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie była większa forma. Zostało go jednak trochę, więc wymyśliłam, że upiekę
Codzienna kuchnia niecodziennalato i na jesieni są dostępne nasze rodzinne owoce, to przeważnie robię z nich soki lub nalewki. Prawie w ogóle nie robię dżemów, konfitur, marmolad, galaretek czy powideł. W tym roku postanowiłam zrobić trochę słoików powideł i dżemów, które zazwyczaj wykorzystuję do ciast i deserów. Ja i mój R nie jemy słodkich śniadań ani obiadów, także nie potrzebuję dużej
Zakątek rozkoszy kulinarnychciasteczek amaretto Do dekoracji: 150 g musu z malin( lub innych owoców) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej( może być tez mąka ziemniaczana) cukier puder Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy, dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. Na rozwałkowany spód ciasta sypiemy pokruszone ciasteczka amaretto, a następnie pokrojone gruszki. Przykrywamy drugim blatem
Mia Cucina Sofieta