Kiedy ostatnio piekłam kruszon, użyłam anczynia żaroodpornego (Pati to ten prezent od Ciebie). Wyszło, że ciasta było sporo. Od dłuższego czasu zastanawiałam się co zrobić z kuleczkami papai, które stały i stały. No i oświeciło mnie. Kruszon z papają! potrzebujemy: - 1/2 kg mąki - 3/4 kostki masła w temp. pokojowej - 1 opakowanie proszku do pieczenia - 5 jajek (osobno żółtka(...)ubicia białek - kakao (teoretycznie 1 łyżka, ale ja dałam na "oko" więcej) - owoc (u mnie podgotowane jabłka) Żółtka z cukrem ubić na puszystą, jasnożółtą masę. Dodać pokrojone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilę ubijać mikserem po czym dalej zagnieść w dłoniach. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao. Na około 30 minut włożyć
Szybko Tanio SmacznieDelikatny, kremowy, wprost rozpływający się w ustach. Niebiański sernik na bazie mascarpone połączony ze słodkimi czereśniami. Propozycja idealna na deser w upalne dni. Składniki 500 g
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyZielone smoothie na bazie soku pomarańczowego ze szpinakiem, bananem i płatkami owsianymi to treściwy, pożywny i pełnowartościowy koktajl na śniadanie. Na długo syci, jest zdrowy i
Oryginalny smakJak przygotować domowe mleko owsiane już pisałam. Na bazie tego mleka zrobiłam pyszne, zdrowe i pożywne smoothie z nektarynek z dodatkiem nasion chia. Taki koktajl zapewni
Oryginalny smakPieczony kalafior stał się w naszym małym domostwie hitem. Odkąd tylko pierwsze głowy pojawiły się na straganach, często goszczą w naszej kuchni.
W kuchni Karmel-itkiPyszne i zdrowe śniadanie dające nam mnóstwo energii, która jest stopniowo uwalniana. Chcąc podzielić się Wami przepisami na owsiankę, chyba musiałabym stworzyć osobną kategorię:) Wielu z
Kuchnia Pełna Pasji(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 6 bananów 12 małych krążków masła miodowego (przepis tutaj ) wykonanie: Banany układamy na kratce grillowej i pieczemy z każdej strony, aż skórka
Domowy Smak JedzeniaSmaczne i pożywne weekendowe śniadanie. Kolorowa komosa ryżowa (quinoa) z dodatkiem awokado i szczypty chili podana z chrupiącymi plasterkami boczku i jajkiem sadzonym. Całość posypana świeżą
Oryginalny smakbułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę to trzeba. Uwielbiam bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym serem i owocami. Poranna kawa i literatura w postaci najnowszego numeru Medical Maestro , w nim mój przepis na bajgle wprawia(...)drożdży 450 ml – 500 ml wody 1 łyżka soli 1 czubata łyżka melasy Rozpuść drożdże z melasą w letniej wodzie. Dodaj obie mąki i zakwas. Zarób lekko lepiące ciasto chlebowe. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Wyrabiam zawsze mechanicznie. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy
codojedzeniaPodczas gdy ciasto się piecze wyciskamy sok z pomarańczy, tak żeby uzyskać ok. szklankę płynu. Po upieczeniu nakłuwamy gęsto ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków, a następnie polewamy jeszcze gorące sokiem. Pozostawiamy do wchłonięcia a następnie wyciągamy ciasto z formy. Przed podaniem polewamy lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:) Moje wskazówki i uwagi: Ciasto jest smaczne, aromatyczne(...)otarcie skórki z pomarańczy. Owoce należy wyszorować, najlepiej z użyciem płynu do mycia naczyń, dokładnie opłukać a następnie sparzyć wrzątkiem. Do otarcia skórki będziecie potrzebować takiej małej, specjalnej tarki (nie używajcie zwykłej tarki, nie sprawdza się). Należy zetrzeć tylko tę najbardziej pomarańczową warstwę skórki, ścierając więcej otrzymacie w efekcie gorzką skórkę a później gorzkie ciasto. W tym przypadku naprawdę
Słodki Blogkrótko łyżką, aby powstało gęste ciasto. Nakładamy 1-2 łyżki ciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być przyrumienione i puszyste. Lekko ostudzone placuszki dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. *Pieczona dynia-dynię wraz ze skórą, bez pestek kroimy w plastry
Zawsze głodna!