ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:903/1704)

Naleśniki z ricottą i owocami 115

mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleko i kremówkę, wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu. Nieprzywieraną patelnię do naleśników posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć przez około 1 minutę z każdej z stron, na średniej mocy palnika. Nadzienie: Serek ricotta łączymy(...)skórką otartą z jednej, niewoskowanej cytryny. Dodajemy cukier do smaku. Naleśniki serwujemy z dodatkiem serka i duża ilością świeżych owoców

Pyry na Gaz
Rozstrzygnięcie konkursu :) 164

twarogu po 1/4 szklanki mleka, oleju i cukru jajko szczypta soli gęsty dżem wiśniowy (najlepiej z kawałkami owoców) cukier puder do posypania Twaróg miksuję z letnim mlekiem i olejem. Dodaję cukier, sól i jajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdże. Ciasto będzie gęste. Miskę obsypuję mąką, przekładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto, wycinam

Kto ugości moich gości?
Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem 134

Pierogi chyba wszyscy znają i lubią. Mogą być z makiem , owocami, mięsem , warzywami lub grzybami. Pomysłów na farsz jest tyle, ilu kucharzy. Każdy z nas na pewno ma swoje ulubione. Dzisiaj zrobiłam z rydzami, które są jednymi z moich „najlepsiejszych” grzybów. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat

Oryginalny smak
Ślimaczki z rabarbarem i leśnymi owocami 162

bywa, złośliwość rzeczy martwych moje drożdże nie chciały współpracować tak jak powinny i ciasto wyrosło za male, wiec z drożdżówek nici. Dlatego zamiast nich zrobiłam male ślimaczki. Myślę ze to był nawet lepszy pomysł, bo były przepyszne i zniknęły w tempie ekspresowym. Do tego dodatek owoców mrożonych leśnych podkreślił ich smak. Były lekko kwaskowate orzeźwiające  i chrupiące. Polecam.   Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Batoniki z płatków jaglanych 77

Jakiś czas temu w pracy panowała moda na robienie zdrowych, zbożowych batoników. Spośród wielu wersji przynoszonych przez Koleżanki do spróbowania, mnie najbardziej przypadła do gustu ta

niecodziennikpary
Brownie z truskawkami 136

dorównuje im żadna inna. Najchętniej ostatnio zjadam truskawki na surowo, najczęściej w tzw. "miseczce zdrowia" czyli mieszaninie ziaren, nasion i owoców. Często również przetwarzam na najukochańszy koktajl mojego syna i z reguły kiedy właśnie chcę zabrać się za ciasto już ich nie mam. Kiedy jednak uchowa się miseczka często wybieram proste rozwiązania, tak smaczny produkt nie potrzebuje wielkiej oprawy

Słodki Kompromis
Drożdżówki z malinami i kruszonką 207

roztopionego masła cukier waniliowy Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami lub z przygotowanym rozczynem z drożdży świeżych. Dodać resztę składników (zostawiając masło) i  wrobić ciasto, a na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ponownie ciasto do czas, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i podzielić(...)pieczenia. Przykryć i poczekać, aż podwoją swoją objętość. Następnie dnem szklanki zrobić w każdej bułce wgłębienie mocno przyciskając szklankę, ciasto powinno być bardzo cienkie w tym miejscu. We wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, a potem maliny lub inne owoce. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 minut

talerz przyjemności
Biszkoptowe rogaliki z jabłkami (na drożdżach). 177

pierwszego dnia, jak i kolejnego. A z dodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie. Warto pomieszać tutaj dwa rodzaje tego owocu - kwaśne i słodkie, by wydobyć maksymalnie jabłkowy smak.  Idealne do herbaty.   Składniki na około 32 rogaliki. Szklanka =250 ml Ciasto: 100 g świeżych drożdży (kostka) niepełna szklanka cukru pudru 5 szklanek mąki pszennej tortowej 70 ml letniego mleka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szarlotka z antonówkami 150

cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki goździków skórka z cytryny sok z cytryny cukier puder Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zwijamy w  folię spożywczą i chowamy na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy (nie wyrzucamy skórek, zrobimy z nich później domowy ocet) i kroimy mniejsze części. Wkładamy do garnka o grubym(...)umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do jabłek. Po 10 minutach dodajemy przyprawy i dusimy kolejne 10 minut. Jabłka odstawiamy do przestudzenia. Formę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną troszkę większą. Tę większą wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wylepiamy nim dokładnie dno formy i jej boki. Wykładamy farsz.  Pozostałe

Kulinarne przygody Gatity
Naturalny dżem z jabłek i mirabelek - tego nie kupisz w sklepie 131

Mamy sezon na mirabelki, które same w sobie dają dość kwaśny smak przetworom, ale pasują do wielu owoców. Dlaczego nie połączyć ich z jabłkami, które w sadach zaczynają opadać? Dla mnie prywatnie to połączeni, a do tego ciasto drożdżowe, przypomina niedzielne i świąteczne poranki w pewnym miejscu.   Składniki : 2,5 kg mirabelek i jabłek (po obraniu i usunięciu

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto jogurtowe z borówkami 419

bardzo szybkie ciasto. Do jego wykonania potrzeba niewiele składników i tylko 45 minut. Ciasto robiłam dwa razy, ponieważ za pierwszym razem było bardzo słodkie. Moja wersja jest z borówkami, ale Wy możecie użyć dowolnych sezonowych owoców lub pominąć ten krok. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru (165 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu (270 g) 4 jajka 1 szklanka oleju 250 g borówek Przygotowanie: Do przygotowania ciasta potrzebna jest szklanka o pojemności 250 ml, którą należy odmierzać wszystkie składniki. W jednej dużej misce wymieszać suche produkty (mąkę, proszek do pieczenia i cukry), w drugiej

KuchniaWeDwoje.pl
Syrniki - rosyjskie placki twarogowe 223

plus trochę do podsypania 2 łyżki cukru waniliowego do podania do wyboru: cukier puder, śmietana, konfitura, dżem, ulubione owoce Twaróg dobrze rozgnieść widelcem (bardziej ambitni mogą przecisnąć przez praskę). Dodać jajka, mąkę, cukier. Dobrze wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto (dość krótko). Uformować wałki i pociąć na plastry. Każdy placek obtoczyć w mące, poprawić jego kształt. Na patelni

Pełny talerz
Lodowiec, czyli najlepsze ciasto lat 90-tych bez pieczenia 128

Lodowiec to ciasto, które pamiętam jako wielki hit lat 90-tych.    Było moim pierwszym ciastem na zimno, jakie robiłam setki razy - uczęszczając jeszcze do szkoły podstawowej. (Tak, tak mam już swoje lata..)  Do dziś Lodowiec w moim domu jest popularny i bardzo go uwielbiam! Przepis pochodzi z moich dawnych notatek. Polecam! (Tortownica o średnicy około(...)ponieważ wpłynie to negatywnie na smak masy.   (**) Ja zazwyczaj dodaję 1/2 szklanki cukru, ponieważ robiąc ciasto według oryginalnej receptury wychodzi ono zbyt słodkie, a podkreślę, że jestem wielką miłośniczką słodyczy.   (***) Od początku mój Lodowiec jest z truskawkami, ale możecie użyć dowolnych owoców.   I wtedy należy do nich dobrać pasujący smak galaretki

Di gotuje
Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym 309

posiekane pistacje do ozdoby Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( patrz FILM ), wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto. 2. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4mm, podsypując mąką, wycinać z niego okręgi trochę większe od średnicy foremek do tartaletek i ciastem wykładać foremki ( patrz FILM ). Ponakłuwać(...)minut (dobrze schłodzone ciasto lepiej zachowuje kształt podczas pieczenia, brzegi będą się mniej osuwać). 3. Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C przez około 15-17 minut, aż ładnie się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować

Mała Cukierenka