pieczenie, jednak przynajmniej raz w tygodniu staram się zrobić coś słodkiego, na poprawę humoru, by sprawić przyjemność innym. Tym ciastem można skraść serce niejednej osobie ;) Lekki, kakaowy biszkopt, wspaniale kokosowa masa z dodatkiem makaronu (!) i galaretka z kawałkami owoców. Całość smakuje wspaniale. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres(...)Mąki przesiać z kakao, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa kokosowa: 500 ml mleka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej
Domowa cukiernia EwyTartaletki z ciasta kruchego* z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym** kawą. Długi w nazwie, trochę pracochłonny, ale wbrew pozorom niezbyt skomplikowany deser. Przygotowanie deseru możemy rozłożyć na raty. Ciasto kruche możemy przygotować dzień wcześniej. Podobnie możemy postąpić z galaretką z mango, dzień wcześniej możemy przygotować galaretkę i wyciąć z niej kulki. Tym sposobem połowę pracy mamy za sobą(...)prezentują ozdobione jadalnymi kwiatkami, np. begonią wiecznie kwitnącą, która ma chrupiące płatki o zaskakująco kwaśnym smaku. *** Składniki CIASTO KRUCHE 200 g mąki pszennej 120 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko GALARETKA MANGO 500 g miąższu z mango (2 średniej wielkości owoce) 20 ml soku z cytryny 10 g cukru 20 g żelatyny 50 ml wody CZEKOLADOWY GANACHE
Tajemnice Smakudlatego, że można z niej wyczarować sporo fajnych potraw i deserów. Kaszę dodaję do zup czy sosów dla zagęszczenia zamiast mąki ziemniaczanej. Często robię z niej desery, placki, ciastka, ciasta bez pieczenia i takie tradycyjne pieczone. Dziś postanowiłam wypróbować kolejny przepis z kaszą manną w roli głównej i zrobić naleśniki z kaszy manny. A że kocham naleśniki w każdej postaci(...)Małą patelnię teflonową rozgrzałam. Przed nalaniem każdej porcji ciasta lekko natłuszczałam ją olejem. Chochelką nalewałam porcje ciasta naleśnikowego i rozprowadzałam je po całej patelni. Naleśniki smażyłam krótko z obu stron do lekkiego zarumienienia, po czym wykładałam je na talerz. I to wszystko. Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami typu: dżem, owoce, sos, biały ser, twarożek, nutella, czekolada, marmolada, cukier
Waniliowe Improwizacjecynamonem, solą oraz odżywką białkową, jeśli używasz. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wylej po 1 łyżce ciasta w kilku miejscach, formując placuszki. Smaż je z obu stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe placuszki bananowe podaj z kokosową śmietanką i ulubionymi owocami
Food Squarepostaci świeżej jak i suszonej, szczególnie jako dodatek do owsianki. Polecam namoczyć go przed spożyciem albo dodać do ciasta. Dzikie morele suszone Morele bardzo mi posmakowały, w przeciwieństwie do typowych odmian z supermarketu. Zaciekawił mnie najbardziej fakt, że są to owoce dziko rosnące. Od "zwykłych" mają zdecydowanie intensywniejszy aromat. W dodatku są niesiarkowane, a więc dużo zdrowsze(...)różnią się od chipsów bananowych, a tutaj... miłe zaskoczenie! Banany były miękkie i bardzo aromatyczne. Pyszności! Solo prezentują się może średnio, ale dobrze pasują jako dodatek do ciast czy placków. Herbata zielona z Indonezji Niefermentowana zielona herbata, łagodna w smaku, bez dodatków. Ma zdecydowanie mniej teiny, niż herbata czarna, jest też od niej znacznie bardziej przyjazna dla żołądka. Herbata
Poranek na słodkoporzeczkami to troszkę odmieniona wersja klasycznego biszkoptu z kremem i owocami jaki na pewno niejednokrotnie gościł w naszych domach Niski, puszysty biszkopt, krem o lekko alkoholowym smaku, soczyste czarne porzeczki i galaretka. Łatwy w przygotowaniu, szybki w zjedzeniu Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami to pyszne ciasto, które polecam dorosłym Przepis na tortownicę o średnicy(...)piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez około 25 minut ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić, następnie oddzielić obręcz od biszkoptu, ciasto wyjąć, usunąć papier. Ciasto ponownie przełożyć do formy i zapiąć obręcz tortownicy. Sok z cytryny wlać do wody, wymieszać, posłodzić i nasączyć biszkopt. Krem - z budyniu w proszku, podanej ilości mleka i cukru ugotować
WSZYSTKO SMACZNEproste, zwyczajne. Jak galette z truskawkami . Zakochałam się w galette wiele lat temu. Urzekła mnie rustykalność, prostota, zwyczajność. Kruche ciasto, które pełni równocześnie rolę formy. Okrągły placek z wywiniętym brzegiem, do środka którego wkładamy ulubione owoce lub w wersji wytrawnej warzywa. Zamiast dużej tarty wybrałam małe jednoosobowe lub jednokęsowe galette . Lubię te mini formy. Kruszę ciasteczka waniliowe, nakładam(...)przemycam więcej;) 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 g zimnego masła szczypta soli świeże truskawki garść pokruszonych ciasteczek waniliowych sól morska lody waniliowe (najlepiej domowe) Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem i wstawić do lodówki na 1-2 godzin. Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować. Przy pomocy wykrawaczek o średnicy 12 cm i/lub 8cm wyciąć spody
KUCHARNIABiszkopt z rabarbarem czyli awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości to znakomity pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy, stanowi również pyszny smakołyk dla dzieci. Najlepiej smakuje oprószony cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych, kwaśnych owoców tj. rabarbaru, agrestu, jabłek lub czarnych i czerwonych porzeczek. składniki na tortownicę 23 cm 5-6 łodyg rabarbaru 5 jajek szklanka cukru kryształu(...)szklanka mąki pszennej cukier puder do posypania ciasta przepis Umyty i obrany rabarbar kroimy w jedno-dwu centymetrowe kawałeczki. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier i całość ucieramy do momentu, aż masa będzie prawie biała. W drugiej misce na sztywną pianę ubijamy białka. Do masy z żółtek dodajemy pianę z białek, wsypujemy przesianą mąkę i całość bardzo
Smakowite Daniasernika, który podpatrzyłam u Doroty z bloga Moje wypieki . Ciacho wyszło delikatne, a słodycz została przełamana owocami. Dla mnie rewelacja, w szczególności, że przeważnie wolę serniki na zimno od tych pieczonych. Składniki na blaszkę o średnicy 24cm: na ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła, w temperaturze pokojowej
Fabryka pomysłówtradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata w środku idealnie pasował do całości. Dzięki dobrej jakości i dużej zawartości owoców nie był płynny, nadzienie więc nie wypłynęło, co niestety zdarzało mi się przy okazji dżemów innych firm. Przepis podpatrzyłam(...)jagody leśne całe owoce od Nasza Chata 1. Przygotowujemy zaczyn: mieszamy ze sobą 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i drożdże. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. 2. Kiedy zaczyn się podniesie mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn umieszczamy w jednej misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około
Szefowa kuchniWitam Kochani, sezon na maliny w pełni więc zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu babeczki kakaowe z bitą śmietaną, malinami i galaretką CIASTO -1
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuUbijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor. Racuszki podaję posypane cukrem pudrem, z dżemem, bananami, lodami lub sezonowymi owocami. Smacznego
Moja Książka Kucharskamąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko, dodatkowo: owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono). Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem: 1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz(...)masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu. Budyń studzimy. Masło ucieramy i stopniowo, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzoną tartę nakładamy masę budyniową a całość dekorujemy owocami. Smacznego
paapilotkaamąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko, dodatkowo: owoce (u mnie maliny, borówki amerykańskie, truskawki i jasne winogrono). Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem: 1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz(...)masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu. Budyń studzimy. Masło ucieramy i stopniowo, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzoną tartę nakładamy masę budyniową a całość dekorujemy owocami. Smacznego
paapilotkaaskładniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać widelcem. Ciasto powinno mieć dość gęstą, półpłynną konsystencję. Patelnie rozgrzać i nasmarować olejem. Ciasto nakładać na patelnię dużą łyżką stołową. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą rumiane. Podawać z jogurtem, ulubionym dżemem, cukrem pudrem i/lub owocami. Lunch: Spaghetti z pulpecikami drobiowymi w sosie
Codzienne Gotowanie