żytniej razowej200 g wody przegotowanej letniejWszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na noc, aby podwoił objętość. Ciasto właściwe:cały zaczyn j.w.800 g mąki pszennej chlebowej500 g letniej przegotowanej wody15 g soli morskiej5 g owocu polskiego kminku (pominęłam)1 łyżka płaska cukru1. Sól rozpuścić w wodzie. Połączyć wszystkie składniki: cały zaczyn, wodę z solą, mąkę, cukier
UgotujmyTo.plulubionych, a samego omleta z tych składników jadam niemalże codziennie. Teraz pokazuję, że jeśli chcesz możesz śmiało z przygotowanej masy usmażyć małe placuszki zamiast jednego, większego placka. Dodaj ulubione owoce, orzechy, masło orzechowe, albo to i to, trochę gęstego jogurtu i ciesz się nieziemsko pysznym posiłkiem. ⇨ Te placuchy przygotowałam na genialnej patelni, która od razu zwróciła moją(...)ciasto powstało bardzo, ale to bardzo spontanicznie. W lodówce miałam dość sporo świeżych jagód, które wypadałoby jak najszybciej zużyć. I tak połączyłam ze sobą kilka składników, dodałam wcześniej wspomniane owoce, wszystko ze sobą wymieszałam i okazało się, że wyszło całkiem przyzwoite ciacho 😄 Szybko się je robi (pomijając etap pieczenia), pięknie wyrasta, ma ciekawą strukturę, jakby nieco sypką i zadowalający
Zdrowie na języku :Psosie żurawinowo-piernikowym, pieczonego w cieście francuskim. Mięso jest delikatne i soczyste bo sos oraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło lub zimno, np. pokrojona w plastry. Świetnie smakuje z sałatką ze świeżych warzyw(...)wymyślenia tego przepisu skłonił mnie Piernikowy Konkurs Kulinarny ( http://konkurs.kopernik.com.pl/ ) #przepisnakopernika 😊 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 pojedyncze filety z kurczaka garść żurawiny świeżej lub mrożonej 4 szt. toruńskich pierników "Uszatki" 3 łyżki oliwy szczypta chili Dodatkowo: 1 białko 1 szt. toruńskiego piernika "Uszatki" Wykonanie: Żurawinę wrzucamy do miski ( mrożoną lekko odmrażamy), dodajemy pokruszone pierniki, oliwę oraz
Kuchnia MagdaLenyMasz ochotę na coś słodkiego a w pobliżu pracy cukierni brak? Upiecz swoje ulubione ciasto w 3 minuty! Okazuje się, że to możliwe. Mało tego do jego przygotowania wystarczy kubek, łyżka i mikrofalówka. Jest to świetna opcja dla mam małych łasuchów. Zobaczcie jakie to proste. Składniki: 4 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao(...)łyżek cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki mleka 1 jajko ulubione dodatki (suszone owoce, kawałki czekolady, bakalie) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać łyżką i przelać do kubka (ja wykonałam całość w jednym). Ciasto piec ok. 3 minut w mikrofalówce. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjuż go spróbować :) Przepis pochodzi z przepiśnika mojej mamusi. To właśnie ona mi i mojemu rodzeństwu robiła to pyszne ciasto - jesienią z jabłkami, a latem z truskawkami. Teraz ja robię je moim dzieciom :) a robię je z różnymi owocami... zależy na co mamy sezon albo ochotę :) Składniki: 5 jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 czubate(...)pieczenia, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, ok. 80 dag truskawek (najlepiej małych), (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową) , Dodatkowo: masło do wysmarowania formy i bułka tarta,cukier puder do posypania ciasta. Jajka z cukrem ubijamy na puch do białości. Następnie dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 20 cm x 30 cm smarujemy
Delicious Titbitswłożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę z czekoladowym musem można udekorować bitą śmietaną, ewentualnie owocami i listkami mięty. Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady .yuzo_related_post img{width
Pociąg Do Kuchni, bo choć w marketach można znaleśc jeszcze różne letnie owoce , to wszyscy wiemy , że do najsmaczniejszych one nie należą.Ostatnio prezentowałam Wam Szarlotkę z kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej smacznego!Szarlotkę z budyniem!Kruche ciasto pokryte soczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego
Ostra na Słodkonadmienić coś musze o smaku. Otóż kolor uzyskałam dzieki dodaniu warzyw do ciasta, od razu uprzedzę, że jest on absolutnie niewyczuwalny. Plustem tych nietypowych barwników jest to, że ciasto nie jest suche, a wiec nie jest to typowy zapychający biszkopt, tylko przyjemnie mokre, ale jednocześnie lekkie ciasto. Kremy możecie tu stosować dowolne, poddpowiedziałam też Wam zamienniki. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni(...)pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 32-35 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180C. Po upieczeniu przełóż ciasto na blat, wystudź, a następnie zdejmij skórkę i odłóż ją na bok, przyda się do dekoracji. Gdy skórka lekko przeschnie posiekaj ją drobno. Zrób tak z każdym kolorem ciasta. 3 warstwa (pomarańczowa) dyniowa
greenscarflato, a za nim czas na słodkie wypieki i przetwory z owoców najbardziej kojarzących mi się z tym okresem : jabłek, gruszek i śliwek węgierek. Na pierwszy rzut robię szarlotkę sypaną. Jest pyszna, a przy tym mało wymagająca. Wystarczy mąka,cukier,kasza, jabłka i odrobina tłuszczu. Ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) - coś idealnego dla kulinarnych leniuszków. SZARLOTKA
Bon appetit mon amiebanan 1 jabłko 1 gruszka 3 łyżki jogurtu naturalnego Składniki na ciasto - przesiana mąkę, mleko, jajko i cukier miksujemy ze sobą. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, jeżeli zbyt gęste dolewamy mleka. Naleśniki smażymy na patelni w silikonowej obręczy o kształcie serca. Możemy wykorzystać też foremki. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy je na gładki
VioletoweKucharzeniecukrem, dodać miękką margarynę, Sernix i małymi porcjami ser. Brzoskwinie dobrze odsączyć na sitku. Połówki owoców pokroić na 6 części. Białka ubić z cukrem. Przygotować blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem. Z zamrażarki wyjąć jedną część ciasta i rozwałkować je na wymiar spodu formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie ułożyć brzoskwinie, kawałek przy
Świat CiastaNaszym ulubionym ciastem są serniki. Pod każdą możliwą postacią. Klasyczny, wiedeński, z brzoskwiniami czy na zimno. Latem jemy je z owocami, a w okresie świątecznym z przyprawami korzennymi. Sernik świąteczny jest delikatni i puszysty ja chmurka. Idealny dla osób, które nie lubią lub nie umieją piec. Składniki: 5 listków żelatyny 1 1/5 szkl śmietanki kremówki 3 żółtka 1 białko(...)przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 mała pomarańcza (50 ml soku, skórka z pomarańczy) SPÓD 15 pierników 50 g zmielonych migdałów 50 g masła DEKORACJA piernik Przygotowujemy spód ciasta: Pierniczki z migdałami zblendować na miałki piasek. Masło rozpuścić. Połączyć z pokruszonymi pierniczkami i migdałami. Dno formy do ciasta wyłożyć wymieszanymi okruszkami z masłem.Wsadzić do lodówki. Przygotowujemy ciasto: Listki
Kuchnia w oparachjuż kolejne ciasto ze śliwkami na blogu. To mi bardzo przypadło do gustu, bo samo ciasto jest dość gęste i dzięki temu śliwki nie zatapiają się podczas pieczenia. Będzie idealne również do innych owoców. Składniki: 5 jajek 250 g masła / margaryny 1/2 kg mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przesiać z proszkiem do pieczenia. 3. Śliwki umyć, wypestkować. 4. Jajka z cukrami zmiksować na puch. dodać margarynę, zmiksować. 5. Partiami dodawać mąkę, a na końcu śmietanę. 6. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec w 180st.C przez 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego!!! Źródło: Domowe potrawy Zapraszam na inne
Kuchnia domowa Aniowoce - połączenie idealne! Serwując porcję można dołożyć jeszcze gałkę ulubionych lodów. Smakować będzie jeszcze wyborniej ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: spód: - 200 gram mąki - 100 gram masła - 50 gram cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: - 3 jaja - 2 łyżki masła - 2/3 szklanki cukru - 1,5 szklanki mleka - 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo: - jagody do wyłożenia Przygotowuję ciasto
WielopokoleniowoMazurek to wypiek przygotowany na bazie kruchego ciasta. Najlepiej smakuje podany podczas świąt wielkanocnych :) Dzisiaj chce Wam zaprezentować najprostszą wersję nadzienia do mazurka, czyli z dżemem z owoców leśnym, czekoladą i dużą ilością ozdób. Składniki na kruche spody (z tej porcji wyjdą 2 mniejsze spody): 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła, tj. 125 g masła (niektóre(...)owoców leśnych do dekoracji: słodkie orzeszki perełki cukrowe płatki migdałowe lukier Piekarnik rozgrzać do 195ºC. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie
Ugotować