W weekend zawsze jest chęć na coś słodkiego, nie zawsze jednak mamy czas by coś przygotować, czasem też się po prostu nie chce :) Aby temu zaradzić
Z Majeczką w kuchniszklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z dwóch średnich pomarańczy. Ważne! Owoce przed tarciem dokładnie myjemy. Uważamy, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części pomarańczy. Do miski ze stratą skórką dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy całość(...)znów miksujemy. Następnie wbijamy jajka, miksujemy. Na koniec dodajemy sodę, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z keksówki i oprószamy cukrem pudrem. Ciasto
Słodkie okruszkiwidoczek z Erice. Wszystkie uliczki w Erice są takie wąskie i malownicze- tylko niektóre trochę bardziej zatłoczone. Gablotka z marcepanowym szczęściem. I więcej marcepanu. Na górnej półce słynne marcepanowe owoce. Dworzec z Trapani, gdzie spędziliśmy senne pół godziny. Na zakończenie zostawiłam najbardziej smakowity temat- jedzenie. Co dobrego można zjeść na Sycylii? LODY W BUŁECZCE DROŻDŻOWEJ. Kiedy konQbek usłyszał(...)bułki codziennie. Następnie migdały i pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy. Są owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata. Z wytrawnych rzeczy trzeba
les mirabellesPavlova z bitą śmietaną i owocami to już moja ostatnia propozycja serii przygotowanej z wykorzystaniem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Ale musicie przyznać, że
Pogotujmy.plserowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka Owoce: 2 jabłka (szara reneta) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Ciasto kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki
Qchnia po prostuciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy na małym ogniu, aż na cieście pokażą się bąbelki, wtedy przekładamy na druga stronę i smażymy, aż będą złote. Ciasto bardzo(...)ładnie się rozlewa na patelni formując okrągłe placuszki. Gotowe placuszki dekorujemy jogurtem i owocami
Kulinarne przygody GatityNic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak napoje na bazie świeżych owoców. Sok ananasowy jest pyszny i bardzo zdrowy. Ponadto ananasy zawierają enzym bromelainę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFotka zksiążki POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE WYDAWNICTWO DOLNOŚLĄSKIE WROCŁAW 2001 W Wigilijny poranek to właśnie zapcha gotującego się kompotu z suszonych owoców dobiegający z
RAROSSADodajemy mąkę, cukier waniliowy, sol i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę tłuszczu i wlewamy nabierką ciasto. Obsmażamy z obu stron na złotawy kolor. Gotowy naleśnik smarujemy serkiem waniliowym, składamy w trójkąt i ozdabiamy owocami. Smacznego :) PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się
cookplcieniutkie ciasto drozdzowe.Proporcje grubosci ciasta,masy smietanowo-jajecznej i porzeczek sa dobrane idealnie.Szczegolnie dla wszystkich lubiacych ciasta nie przeladowane tluszczem i liczacych kalorie.Kolejne ciasto z serii "samo sie robi".Na pewno wyprobuje je z innymi owocami rowniez,dlatego i Wam polecam.Upieklam je w formie na tarte o przekroju 26 cm.Skladniki : Spod:70 ml mleka15 g masla125 maki pszennej(...)podrosnietym spodzie drozdzowym.Kwasna smietane zmiksowac z jajkami,wanilia i cukrem.Masa smietanowo-jajeczna zalac porzeczki.Wstawic do piekarnika i piec 35 minut,az sie zezloci.Studzic na kratce.Zycze smacznego!1 porcja ciasta to 161 kcal,4 g bialka,4 g tluszczu i 26 g weglowodanow (calosc-12 porcji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!doceniam ciasta z tymi kolorowymi łodygami. Dlatego w kwietniu i maju w naszej kuchni królują ciasta z rabarbarem, pod różnymi postaciami. Podaję przepis na ciasto podstawowy. To od was zależy, jak je wykończycie, czy kruszonką, czy lukrem czy cukrem pudrem. To idealny przepis dla osób, które chcą zacząć piec domowe ciasta, ale się boją, albo twierdzą, że żadne ciasto(...)używać rabarbaru, bo część osób nie lubi. Można użyć dowolnych owoców. Sąsiadka wszystkie składniki, poza rabarbarem, miksuje. Ja w dzień pieczenia miałam wyjątkowego lenia i składniki wymieszałam. I też wyszło Nie byłabym sobą, gdybym ciut tutaj nie pozmieniała. I tak dodałam cukier waniliowy i aromat waniliowy, dzięki temu ciasto zyskało głębi. Zmieniłam też część mąki na ziemniaczaną. Wybierzcie sami
Mieszam w Garnkułączyć i ze śliwkami, jabłkami czy gruszkami. warto też zrobić z dżemem dyniowym lub z żurawiną. Można je połączyć z każdym owocem. Zawsze się udaje i każdy je lubi! Dzisiaj klasyk, kruche ze śliwkami! Mnniami! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 400 g mąki pszennej - 200 g masła schłodzonego - 3 żółtka schłodzone - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 170 g cukru zmielonego
SMYKWKUCHNInawet z jogurtów greckich. Ile przyrządzających tyle sposobów i pomysłów na to tradycyjne ciasto. Tym razem odchodzę od polskiej tradycji i bazuje na dwóch włoskich serkach. W roli głównej ricotta i mascarpone - sernik lekki, kremowy, dla mnie pyszna odskocznia od twarogowego nadzienia. A towarzystwo ulubionych owoców tworzy wręcz duet idealny :) SKŁADNIKI serek ricotta 250 gram, serek mascarpone 150 gram(...)ubijamy pianę. Łączymy delikatnie z masą serową za pomocą łyżki. Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka, cukier. Wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam okrągłej formy o śr. 21 cm). Na kruche ciasto wykładamy masę serową, po same brzegi. Pieczemy 40 minut w temp
Mój Smak na Życielodówce. Właściwie wszystko zaczęło się od rabarbaru. Od dzieciństwa uwielbiałam kwaśne smaki i to właśnie rabarbar towarzyszył mi podczas mojej kuchennej inicjacji. Pierwszym ciastem jakie upiekłam był placek z rabarbarem - duży, puchaty, z zatopionymi kawałkami owoców, obsypany cukrem pudrem. Byłam wówczas dumną posiadaczką dopiero co założonego zeszytu z przepisami. W całej mojej klasie IV B jeszcze tylko moja przyjaciółka(...)zaglądania przez ramię lub co najgorsze wyręczania, przystąpiłam do dzieła w sobotnie popołudnie, gdy Mama zaliczała funkcjonującą wówczas tzw. pracującą sobotę. Myślę sobie, że było to chyba najdroższe ciasto jakie upiekłam. Bo mimo, iż rabarbar był z ogródka, jajka i masło od zaprzyjaźnionych sąsiadów, to koszt rachunku telefonicznego przewyższył z pewnością kwotę najbardziej wyszukanych dodatków. Czerwona linia
KUCHARNIAspróbowania niejednego niejadka. Torcik z naleśników biszkoptowych, może zastąpić nawet ciasto na deser. Niezwykle proste wykonanie, jedynie smażenie może zająć dłuższą chwilę, ale zapewniam, że warto. U mnie torcik został udekorowany tym, co akurat było pod ręką. W tym przypadku, można wykorzystać swoje ulubione dodatki, a szczególnie świeże owoce. Z dojrzałymi śliwkami torcik bardzo przyjemnie smakuje, świetnie pasują(...)części i dodać do każdej z porcji ciasta. Po dodaniu piany z białek, należy delikatnie wymieszać, nie miksować. Nieprzywierającą patelnię rozgrzać i przed pierwszym nałożeniem ciasta, posmarować tłuszczem. Ciasto naleśnikowe zawiera olej, więc nie ma potrzeby smarowania patelni tłuszczem przed każdym nałożeniem ciasta. Na rozgrzaną patelnię wylewać równe niezbyt duże porcje ciasta i rozprowadzać równomiernie po dnie patelni. Dobrze sprawdza
Kuchcik gotuje