Trochę pofantazjujemy i wyjdzie bardzo ciekawy deser, z jabłkami w roli głównej. Przygotowujemy:-12-15 jabłek-kilka śliwek-goździki-mąkę-cukier puder
Maminek kulinarnyDoszłam do wniosku, że lepiej jest przygotować je w ten sposób. Zwłaszcza, gdy robię ciastka wilgotne, lub lepkie (czyli z owocami albo z dużą ilością miodu) Mają te foremki co prawda opinię „nieprzywierających”, ale przeważnie trochę ciasta zostaje na ściankach. Nie dość, że muffiny wyglądają jak obgryzione ;, to jeszcze ciężko je wyjąć z foremek. Czasami, jeśli muffinkę próbuje
Posadzone i zjedzonezajadają nim smutki. Składniki: 1 jajko 100 ml mleka ok. 2/3 szklanki mąki Szczypta soli Olej do smażenia Ulubiony dżem Owoce Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy jajko i mąkę oraz szczyptę soli. Mieszamy aby uzyskać jednolitą masę ( ciasto jest bardziej gęste niż do typowych naleśników ). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jeden naleśnik z obu stron ( skręcamy „ogień
Smaki EwyZbliżają się walentynki a wraz z nimi poszukiwanie przepisów na podarowanie ukochanej osobie słodkiego upominku. Drożdżówki własnego wypieku sprawdzą się na tą okazję jak znalazł - są
sierotka maRysia w kuchniPyszny, wilgotny chlebek czy też ciasto z bananów. Świetnie sprawdzi się na śniadanie czy podwieczorek. Podajemy z dżemem, jogurtem, owocami czy miodem. 100 g chlebka to tylko 151 kcal. Składniki: 4 średnie, bardzo dojrzałe banany 2 duża jajka 150 g mąki pszennej (tortowa albo pełnoziarnista) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu szczypta soli Przygotowanie Banany blendujemy albo rozgniatamy(...)tłuczkiem z jajkami na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cynamon. Wszystko mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto przekładamy do keksówki i posypujemy cynamonem. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym
e-PrzepisyKulinarneGrissini to rodzaj włoskiego pieczywa. Mają postać cienkich paluszków, a wyrabiane są z ciasta drożdżowego. Idealnie sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do sałatki z owocami. przygotowywane jest na słono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni(...)gorzkiej czekolady 2 łyżki ulubionych pestek (słonecznik, dynia, sezam) 3 pokrojone na drobno daktyle 4 łyżki cukru Mąkę cukier i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Dodajemy posiekaną na drobno czekoladę, pestki oraz daktyle. Ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Jak ciasto będzie elastyczne przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu
Kuchnia w oparachtort powstał zupełnie bez okazji, za to ze szczególnej potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego, z alkoholem i z owocami. Ciemny czekoladowy biszkopt, borówki, ajerkoniak i rum. Nie muszę mieć specjalnej okazji żeby robić tort. Muszę mieć tylko chwilę wolnego czasu i ogromną ochotę. Wszystko, o czym powinniście pamiętać żeby móc zrobić biszkopt idealny znajdziecie w TYM wpisie. Jeśli przepis(...)dokładam jeszcze trochę kremu żeby nie było dziur, następnie wyrównuję krem na boku ciasta szpachelką. Nasączam górną połowę ciasta pozostałym ponczem, drugą część kremu umieszczam w rękawie i wyciskam kleksiki wielkości dużej borówki. Między nimi rozkładam pozostałe owoce. Na całość ścieram na tarce czekoladę i lekko posypuję łyżeczką gorzkiego kakao. Tort ląduje w lodówce na minimum 3 godziny
Karo in the KitchenMini serniczki ze świeżymi owocami, to idealny deser na lato. Składniki: 12 mini serniczków Spód: - 100 g mąki - 50 g masła - 1 jajko - 2 łyżki cukru - 2 łyżeczki kakao - 1 łyżka wody Do miski dodałam wszystkie składniki i energicznie zagniotłam na jednolitą masę. Przygotowałam blaszkę na 12 muffinek, wyłożyłam papilotkami, a ciasto podzieliłam na 12 kulek. Kuli rozwałkowałam(...)miski dodałam twaróg, mascarpone, budyń, cukier oraz sok z cytryny i zmiksowałam do połączenia składników, a następnie wbiłam jajko, krótko miksując. Na ciasto kakaowe wyłożyłam masę serową i piekłam w temp. 170 st. C przez 40 minut. Owoce: - kostki arbuza - borówki - wiśnie (świeże, lub ze słoika
Receptura smakuDobrze wiecie, że jestem chyba największą na świecie miłośniczką serników . Na kruchych spodach , z owocami , kokosowe , czekoladowe , z brownie i wiele innych – wszystkie totalnie podbijają moje serducho! I wszystkie serniki kocham miłością bezgraniczna tak samo bardzo jak ciasto drożdżowe! Dziś przygotowałam dla Was przepis na chyba najlepszy sernik na świecie! Wydaje mi się nawet, ze swoim smakiem przebija
Ostra na SłodkoCzyli rozpieszczająca zmysły kokosowa wariacja na temat: bezglutenowe śniadanie, które da zdrową energię na cały dzień Aromatyczne, kokosowe naleśniki w towarzystwie owoców i chrupiące orzechy w miodzie plus delikatne mleczko kokosowe – czego chcieć więcej? Wykonanie CIASTO Roztrzep jajka ze szczyptą soli. Dodaj łyżkę płynnego oleju kokosowego i roztrzep ponownie. Dodaj mąkę kokosową oraz mleko lub wodę i całość(...)rozgrzaną patelnię około 2/3 chochli ciasta i smaż kilka minut, aż naleśnik stanie się złocisto-brązowy. Przewróć i smaż z drugiej strony do uzyskania tego samego koloru. Składniki CIASTO 4 jajka (205 g) 50 g mąki kokosowej 250 ml mleka lub wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka (15 g) rozpuszczonego oleju kokosowego Wykonanie DODATKI Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią
Eat me! Fit me!borówkami! Dzisiaj szybka i bananie prosta rzecz, muffinki! Lubię muffinki o smaku cytrynowym, które idealnie komponują się z kwaśnymi owocami takimi jak: jagody czy borówki. I pomyśleć, że jeszcze dwa lata temu nie potrafiłam zrobić dobrego ciasta ucieranego! Teraz ucierane to ciasto, które jest na moim stole najczęściej! Jest proste, zawsze się udaje, nie zsycha się i można
SMYKWKUCHNIpokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki stopniowo umieszczać w wyciskarce i wyciskać sok. Do pojemnika z lewej strony będą wpadać wytłoki, czyli resztki owoców. Po prawej stronie będzie spływał sok. Wytłoki można użyć do przygotowania ciast, ciasteczek, babeczek czy też placuszków. Sok, jaki powstał z podanych wyżej składników ma smak niemal identyczny jak domowy barszcz. Można go dosłodzić(...)także nie nadaje się do przechowywania jeśli zależy nam na wartościach odżywczych. Wolnoobrotowa wyciskarka nie nagrzewa się, ani nie napowietrza soku. Ślimak umieszczony w wyciskarce miażdży warzywa czy owoce, przesuwając je ku sitku, które oddziela sok i wytłoki. Sok wylewa się z jednej strony do dołączonego pojemnika, a wytłoku wypadają z drugiej strony. Sok nie nagrzewa się
Codzienna kuchnia niecodziennapomocy wykałaczek i kawałków owoców. To świetna zabawa rozwijająca nie tylko dla przedszkolaków, ale też dla maluszków. W tym wpisie dokładnie opisałam, jak zrobić owocowe jeżyki. Na podobnej zasadzie możemy z dziećmi zrobić owocowe szaszłyki lub bukiety owocowych kwiatków (płatki możemy wyciąć z plastrów owoców przy użyciu foremek do ciastek). Gofry z owocami Rodzice przygotowują gofry(...)Polecam Wam ten przepis na tradycyjne gofry – zawsze się udaje. Koktajle z warzyw i owoc ów Przygotowanie koktajlu to bardzo prosta czynność, która daje dzieciom dużo satysfakcji. Obserwowanie, jak owoce zamieniają się w koktajl jest dla maluchów fascynujące Przedszkolaki mogą przygotować owoce: obrać banany ze skórki, pokroić nożykiem na kawałki i wrzucić do blendera. Mogą też wlać
Wiszniówkasię na wiejskie jajka i kurę. Niebawem będzie pyszny rosół z domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki w towarzystwie jabłek wylądowały w puszystym i pysznym biszkopcie. Ciacho wyszło wilgotne czyli takie jak lubię. A najlepsze jest
Ewa w kuchnijesieni. Cieszą nas delikatne słoneczne muśnięcia, które czujemy na twarzy i czerpiemy z jesiennego urodzaju. Sięgamy więc po owoce i grzyby, które tak urozmaicają naszą kuchnię. W mojej kuchni jesienią nie może zabraknąć śliwek. Pojawiają się w deserach i ciastach. Często przygotowuję także śliwkowe crumble w różnych wariantach. Na jeden z nich dziś Was zapraszam. Jest pyszny, aromatyczny, doskonale
W mojej kuchni