Obowiązkowe ciasto w sezonie jagodowym. Delikatne, aromatyczne, lekkie, pełne owoców - kruche ciasto z budyniem, jagodami i galaretką. Dacie się skusić? Przepis na tortownicę o średnicy około 24 cm. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 100 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Ponadto: galaretka pomarańczowa z cukrem
Smak mojego domuBardzo pyszne, nie suche ciasto z jabłuszkami. Najprostsze jakie można zrobić. Polecam Przygotowanie jabłek – jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Wykonanie
Kuchnia Pokoleńukładamy w natłuszczonych blachach. Pozostałe po wycięciu skrawki zagniatamy, posypujemy mąką i zostawiamy na potem. Gdy ciasto w blaszkach wyrasta sobie pod przykryciem :) szykujemy owoce. -- Wykładamy owoce na ciasto i posypujemy cukrem waniliowym. -- Jak na tartę przystało ozdabiamy ją paskami z ciasta, które przedtem pocięliśmy w paski. -- Całość przykrywamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. -- Pieczemy
chleba naszegotaka zimowa słodycz pachnąca korzennymi przyprawami. Przepyszna kompozycja z owocami zapieczonymi w smacznym cieście. Polecam gorąco! Składniki: 1 szkl mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl cukru pudru 50-70g masła 2 łyżeczki miodu 60g płatków migdałowych 1 duża gruszka 100g świeżej żurawiny szczypta pieprzu ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)masłem, stopniowo dodawać sypkie składniki do całkowitego ich połączenia. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyłożyć pokrojoną w plastry gruszkę oraz żurawinę, owoce lekko wcisnąć w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 35-45minut w 180C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! /inspiracja Waniliowa Chmurka/ Artykuł Korzenne ciasto z żurawiną, gruszką i migdałami
Raj dla Podniebieniakażdemu chce się bawić w szatkowanie jabłek i układanie plasterków tak żeby po upieczeniu ich warstwy były ładnie widoczne, wolą zrobić ciasto z jabłkami ze słoika a to już zupełnie co innego. Te pięknie widoczne zapieczone plasterki owoców to właśnie atut tej szarlotki. Szarlotka tatrzańska to jedna z najlepszych szarlotek jakie znam . Kruche ciasto i duża ilość pysznych jabłek
Smaczna PyzaOprócz ciast z owocami lubię również takie z nutką alkoholu. To ciasto zrobiłam z kremem adwokatowym na czekoladowym spodzie i z bitą śmietaną. Ciasto długo utrzymuje świeżość a jeśli ma być na imprezę można go śmiało zrobić dzień wcześniej. Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 250 ml wody 1i1/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek
Ala piecze i gotujepieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas wyrównywania ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce. Składniki kruszonki wyrobić między palcami, posypać równomiernie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do napuszenia na około 1-2 godziny. Po tym czasie wstawić do zimnego
moj przepis naczas na babki" i wszelkie proste ciasta... bez kremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami. Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :)Ciasto :4 całe jajka1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki1/2 szklanki oleju1 łyżeczki proszku do pieczenia1 kisiel cytrynowyop.skórki pomarańczowej (100g)Lukier
Walijskie PichcenieJest niedziela - musi być ciasto !Oczywiście korzystamy z darów jesieni i sezonowych owoców.Tradycyjne ciasto ze śliwkami, postanowiłam nieco wzbogacić. I tak powstało: CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄSkładniki na dużą tortownicęśliwki około 1,5 kgcukier - 3/4 szkl.Śliwki zasypać cukrem, odstawić na min. 3 godziny, by puściły sok.CIASTO:1 margaryna lub masło2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukrumąka
kolorowotorcikowoPropozycja poniżej smakuje wybornie! Źródło: klik Przepis zmieniłam o rodzaj mąki, zamiast wody dodałam jogurt, zamiast cukru ksylitol, smak wzbogaciłam o cynamon. Możecie zamieniać składniki, dodać inne owoce , a ciasto wyjdzie tak samo pyszne Składniki: SUCHE: 1,5 szklanki mąki jasnej orkiszowej tym 630 (może być zwykła mąka ,albo dowolna inna mieszanka) 1/3 szklanki ksylitolu (może być inny(...)szklanki oleju 1 łyżka octu 1 szklanka jogurtu naturalnego (można użyć zwykłej wody, mleka, soku) szklanka malin (u mnie mrożone, dozwolone inne owoce) Wymieszać składniki suche, osobno wymieszać składniki mokre. Połączyć suche i mokre. Ciasto wyłożyć na blaszkę 23 cm x 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia. na górę ułożyć maliny, lekko docisnąć by schowały się w ciasto. Piec
Mój pomysł naPropozycja poniżej smakuje wybornie! Źródło: klik Przepis zmieniłam o rodzaj mąki, zamiast wody dodałam jogurt, zamiast cukru ksylitol, smak wzbogaciłam o cynamon. Możecie zamieniać składniki, dodać inne owoce , a ciasto wyjdzie tak samo pyszne :) Składniki: SUCHE: 1,5 szklanki mąki jasnej orkiszowej tym 630 (może być zwykła mąka ,albo dowolna inna mieszanka) 1/3 szklanki ksylitolu (może być inny(...)szklanki oleju 1 łyżka octu 1 szklanka jogurtu naturalnego (można użyć zwykłej wody, mleka, soku) szklanka malin (u mnie mrożone, dozwolone inne owoce) Wymieszać składniki suche, osobno wymieszać składniki mokre. Połączyć suche i mokre. Ciasto wyłożyć na blaszkę 23 cm x 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia. na górę ułożyć maliny, lekko docisnąć by schowały się w ciasto. Piec
coolinarnylubi ciasta z galaretką i owocami? :) Lekkie, nie mocno słodkie, szczególnie mocno schłodzone, takie prosto z lodówki smakuje rewelacyjnie. A jeśli te owoce to świeże truskawki to kubki smakowe szaleją ... przynajmniej moje :) Składniki na biszkopt: 4 jajka klasy 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę(...)sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżką mąkę, aż do jej wyczerpania. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy
Walijskie Pichceniepojawią się pierwsze owoce, które będzie można wykorzystać w tym przepisie, a w międzyczasie sprawdzą się też te mrożone. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto jogurtowe z owocami mojej mamy (blaszka 30x40cm) Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu (może być smakowy) 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)białej piany, dodaj jogurt, olej i cukier waniliowy i zmiksuj. Następnie cały czas miksując wsypuj powoli mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyłóż na jego wierzch owoce. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek. Posyp nią ciasto i włóż je do piekarnika. Piecz przez
karmelowyClaufotis to francuski deser , polega on na tym , że owoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami(...)rondelku. Miksujemy jajka. Do ubitych jaj dodajemy resztę składników tzn. cukier , rozpuszczone masło, mąkę i mleko. Foremkę lekko natłuszczamy , umyte truskawki i wysuszone ,wysypujemy na foremkę i zalewamy przygotowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 30 - 35 minut. Najlepiej użyć truskawek twardych, małych ,co sprawi ze nie puszcza dużo soków. Smacznego
Różne smaki w kuchniClaufotis to francuski deser , polega on na tym , że owoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami(...)rondelku. Miksujemy jajka. Do ubitych jaj dodajemy resztę składników tzn. cukier , rozpuszczone masło, mąkę i mleko. Foremkę lekko natłuszczamy , umyte truskawki i wysuszone ,wysypujemy na foremkę i zalewamy przygotowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 30 - 35 minut. Najlepiej użyć truskawek twardych, małych ,co sprawi ze nie puszcza dużo soków. Smacznego
Słodkości i nie tylko