ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:324/1704)

Kruche ciasto z owocami i pianką 166

składniki na ciasto: mąkę, masło, żółtka, cukry, śmietanę oraz proszek do pieczenia przełożyć do miski i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta włożyć do lodówki pozostała 1/3 część włożyć do zamrażalnika. Białka ubić na sztywno dodawać partiami cukier puder cały czas miksując. Dodać budyń w proszku i wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę o wymiarze 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki(...)rozwałkować lub rozgnieść w dłoniach i wyłożyć dno blaszki. Na ciasto wykładamy owoce a następnie pianę z białek. Na koniec ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.  Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni piec przez ok. 50 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie

Kulinarne przygody
Placuszki jogurtowe z owocami 293

śliwki i jabłko) Wykonanie: - do miski przełożyć jajka i cukier, składniki roztrzepać, najlepiej ręczną trzepaczką - dodać jogurt, wymieszać - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać do reszty składników - owoce umyć, jeśli trzeba, to obrać (np. jabłka), pokroić na plasterki lub niezbyt duże kawałki - składniki wymieszać, aż osiągną gładką konsystencję, nieco rzadszą niż przy tradycyjnych racuchach - jeśli masa jest(...)dodać nieco więcej mąki, choć niezbyt dużo, żeby nie zaburzyć delikatnej struktury placuszków; najlepiej usmażyć "próbny" placek, a jeśli będzie np. zbyt delikatny, dodać więcej mąki  - do ciasta dodać owoce, wymieszać - na patelni rozgrzać olej, łyżką nałożyć porcje ciasta (3-4 placuszki w zależności od wielkości patelni), nie za dużo na jeden placek, gdyż rzadkie ciasto może się

Smakołyki Bereniki
Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką 286

Jakiś czas temu skusiłam się na ciasto z budyniem i owocami. Wybrałam przepis Doroty , ale zamiast truskawek użyłam brzoskwiń z puszki, bo upływał termin przydatności do spożycia. Myślę, że ciasto można przygotować z większością owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na ciasto: 125 g masła 150 g drobnego cukru do wypieków z wanilią 2 duże jajka

Czerwień i błękit
MaZurKoWe MaLiNoVe LoVe 204

minut do lodówki • w międzyczasie kremówkę podgrzewamy, dodając połamaną czekoladę, mieszamy i dodajemy barwnik. Dokładnie mieszamy. • dżemy mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Możemy także dodać owoce do środka. • schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm i wykładamy do formy tak aby powstał ok 1- o centymetrowy brzeg. Nakłuwamy widelcem, pieczemy 20 minut w temperaturze(...)stężenia. Smacznego!  P. S. Jeśli nie lubicie malin, możecie użyć swoich ulubionych owoców, mogą to być również dżemy brzoskwiniowe, czy pomarańczowe. Wszystko zależy od Was.  Na zdjęciu masy są odwrócone, najpierw wylałam czekoladę a potem wyłożyłam dżem. Ale w mojej ocenie ciasto nie jest wtedy wilgotne

Luźna Kuchnia
lekkie ciasto z winogronem 299

Ciasta z winogronami od zawsze podobały mi się wizualnie. I chociaż winogrono jest rzadko używanym owocem do ciast, to do tych na  zimno nadaje się doskonale. Nie tylko ładnie wygląda ale smakowo też pasuje. Najlepiej wybierać owoce słodkie, twarde, o chrupkiej skórce, bo takie najlepiej będą się kroiły. I najlepiej bezpestkowe. A jeśli nie uda się takich kupić(...)wmieszać do masy. Wylać połowę masy, rozłożyc warstwę moczonych mleku biszkoptów i resztę masy. Na wierzch znowu biszkopty. Foremkę owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Stężałe ciasto wyjąć odwracając foremkę do góry dnem na półmisek. Delikatnie zdjąć papier z wierzchu. Górę ciasta obłożyć połówkami winogron

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tyle-ile 177

przepis na ciasto ucierane, ale podane w ciekawej formie: podstawą są jajka, które trzeba zważyć jeszcze przed rozbiciem (u mnie było to 277 gram), a według ich masy dobiera się resztę składników. Musiało się to bardzo wygodnie robić na wagach szalkowych.  Sam wypiek jest bardzo słodki, chyba z powodu ilości cukru. Wykorzystać można dowolne owoce sezonowe albo przerobione(...)trzech częściach mąkę z proszkiem i równie delikatnie wymieszać z masą. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i lekko rozsmarować po całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w rozgrzanym piekarniku w  180C około 40 minut, aż do zrumienienia wierzchu i suchego patyczka. marcelina

Czerwony Gupik
Szybkie ciasto z jabłkami 169

sama nazwa wskazuje, robi się je naprawdę szybko. Do tego jest pyszne. Z pewnością jeszcze kiedyś sięgnę po ten przepis. Może wykorzystam tylko inne owoce. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu Beaty . Szybkie ciasto z jabłkami Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 23 na 33 cm (ja wykorzystałam blachę o wymiarach 24 na 28 cm), mikser, miski, szklankę(...)puszysta, dodawaj do niej porcjami na przemian mąkę i mleko. Na końcu do ciasta dodaj olej i całość dokładnie wymieszaj. Połowę tak przygotowanego ciasta wyłóż na blachę, a do pozostałej części dodaj kakao i ponownie dobrze utrzyj. Ciemne ciasto wyłóż na jasne. Na wierzchu placka rozłóż owoce. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C przez mniej

blog.moje-pasje.info
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 161

życiu zjadłam może ze 3 torty, które mi smakowały. Gdy byłam dzieckiem Mama kupowała mi na urodziny tort lodowy, a gdy podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało.  Galette ze śliwkami i masą migdałową przepis własny czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: na kruche ciasto: 200 g przesianej mąki(...)sól i wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i połóż na blacie na dużym kawałku papieru do pieczenia. Rozwałkuj je na okrągły placek grubości ok. 5 mm., ewentualnie podsypując papier do pieczenia i wałek odrobiną mąki.  Na środku ciasta rozsmaruj masę migdałową, zostawiając 5-cm margines. Następnie na wierzchu ułóż owoce. Teraz nawiń wolne krawędzie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto a’la karpatka z malinami 890

Ciasto a’la karpatka z klasycznego ciasta parzonego, przełożonego dużą ilością pysznego kremu budyniowego (pâtissière) z mascarpone i malinami. Po schłodzeniu krem nie wypływa i

Oryginalny smak
Frużelina z borówek amerykańskich 122

Frużelina  z borówek to idealny sposób na pyszne owoce, jako zdrowy dodatek do lodów, deserów i ciast. To owoce w żelu, które swoim wyglądem przypominają gęsty kisiel lub rzadszą galaretkę. Można je przygotować na dwa sposoby, czyli przy pomocy żelatyny lub z dodatkiem mąki kartoflanej. Tym razem frużelinę zrobiłam na bazie mąki ziemniaczanej, bo nas sos jest

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto z budyniem, jagodami i galaretką 279

Obowiązkowe ciasto w sezonie jagodowym. Delikatne, aromatyczne, lekkie, pełne owoców  - kruche ciasto z budyniem, jagodami i galaretką. Dacie się skusić? Przepis na tortownicę o średnicy około 24 cm. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 100 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Ponadto: galaretka pomarańczowa z cukrem

Smak mojego domu
Szybkie ciasto z jabłkami 136

Bardzo pyszne, nie suche ciasto z jabłuszkami. Najprostsze jakie można zrobić. Polecam Przygotowanie jabłek – jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Wykonanie

Kuchnia Pokoleń