Składniki: 6 L wody 500 g porzeczki czerwonej 500 g porzeczki czarnej pęczek mięty (ok 30-40 listków) 3 szklanki cukru Przygotowanie: Wodę wlewamy do garnka
Niezły MłynekSłoików na ciężkie czasy nigdy nie za wiele :) Ostatnio staram się przerzucać na jedzenie, które sama robię, a ponieważ konserwy turystyczne to jedne z moich ulubionych
Niezły MłynekJeżeli już jesteśmy na diecie i w takie upalne dni jak dziś nie możemy jeść lodów bo na przykład mają za dużo kalorii, odchudzamy się albo
Niezły MłynekSkładniki: 2 jajka 4 żółtka 200 g cukru 300 ml mleka 400 ml śmietany kremówki duża garść świeżej mięty zielony barwnik ok 1 łyżeczki 100 g
Niezły MłynekCoś na bardzo szybki obiad :) Składniki: Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 8 kuleczek mozzarelli z bazylią 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1
Niezły MłynekZapiekanka ziemniaczane jest jednym z szybszych dań i zdecydowanie zawsze smaczna. W zależności od fantazji kucharza i jego dodatków. Ja dzisiaj przygotowałam zapiekankę ziemniaczaną
Niezły MłynekSkładniki: 100 g czekolady gorzkiej 50 ml wody 400 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao 3 laski cynamonu GUSTUS 3 łyżeczki cukru (jeżeli
Niezły MłynekSzybkie obiady są świetnym rozwiązaniem w domu pełnym aktywnych ludzi. Najważniejsze to zjeść zdrowo i wiedzieć co jest w środku :) Naleśniki zapiekane ze szpinakiem
Niezły MłynekCoś co lubię najbardziej - arbuz, soczysty, słodki i dostępny w lato wszędzie :) Koktajl jest idealny i orzeźwiający na upalne dni a w wersji dla dorosłych z
Niezły Młynekkawałki. Z jabłek wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w ósemki. Rabarbar i jabłka można przesypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Przygotować budyń, gorący wylać na owoce. Resztę ciasta zetrzeć na budyń. Piec 50 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem
Magiczne Życie Martykawałkami chałwy Wiem, że chałwa to nie jest typowy składnik którego używamy latem. Wiem, że należy jak najwięcej korzystać z darów natury i objadać się świeżymi owocami póki są (również w cieście), ale wszyscy którzy uwielbiają chałwę (tak jak ja) nie przejdą obok tego ciasta obojętnie Uwielbiam chałwę i nie mogłam odłożyć przepisu na to ciasto na jesień, musiałam(...)wodnej lub w garnku z grubym dnem. Po lekkim jej schłodzeniu przelewamy na ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki i dopiero wówczas ozdabiamy truskawkami. Z foremki wykroiłam 10 dużych porcji. Jedna to około 420 kcal. Sernik chałwowy Sernik – ciasto idealne na niedziele Twaróg + chałwa + czekolada + owoce = sernik idealny Sernik chałwowy z całymi kawałkami chałwy Smacznego!!! Źródło przepisu: Kuchnia
Relaxtimetemperatura, ale sprawimy, że produkty nie będą zimne i nie będzie problemu potem z zakalcem lub niewyrośnięciem ciasta. Ciasto mimo niewielkiej ilości składników jest wilgotne i sycące. Owoce, jakie dodacie do ciasta są waszym wyborem, nie muszą to być wiśnie jak u mnie. Świetnie sprawdzą się również śliwki, brzoskwinia, jabłka, truskawki czy maliny, a nawet borówki i jagody. Wykonałam(...)mąki, aby nie opadły na dno ciasta i nie puściły za bardzo soków. Resztę mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 2. Jajka miksujemy ze słodzikiem/cukrem, następnie dodajemy śmietanę i miksujemy krótko. Dodajemy olej i porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. 3. Ciasto wlewamy do formy (24x24), wciskamy owoce na wierzch i pieczemy
Zdrowie i pysznie na talerzucukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - do miski przesiać mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia, dodać wiórki kokosowe, składniki suche wymieszać - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, jajko i jogurt, wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę - jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia - ciasto nakłuć widelcem, podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasto ostudzić - jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe 1-2cm plasterki - owoce przełożyć do rondelka, wymieszać z sokiem z cytryny i domowym cukrem waniliowym, podgrzewać do momentu zmięknięcia jabłek - do gorących
Smakołyki Berenikipowstanie ciasto. Następnie krótko zagnieść rękoma. 2. Gotowe ciasto przenieść na folię spożywczą i spłaszczyć, formując mały prostokąt, patrz FILM . Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. 3. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ale pozostawić je na folii i rozwałkować na wielkość blaszki (wałek należy podsypywać mąką), blaszka 25x30cm wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 4. Na ciasto wyjęte z piekarnika przełożyć dżem i wyrównać. Do owoców dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie łyżką. Owoce wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Beza: 5. Białka
Mała CukierenkaJeśli nie macie jeszcze pomysłu na niedzielne ciacho to może skusicie się na takie. Kruche, budyń i owoce to super smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto. Co prawda dziś znowu jest gorąco ale dla kawałka tego ciasta warto się pomęczyć przy włączonym piekarniku. Cukier możecie kupić w Kuchnie Świata , gdzie znajdziecie super produkty. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni