Sernik. Czy można go nie lubić? Osobiście chyba nie znam nikogo, kto odmówiłby choćby kawałka tego ciasta. I nie ważne czy to sernik tradycyjny, wiedeński, z owocami czy w cieście. Każdy jeden jest niepowtarzalny w smaku i niezastąpiony na stole podczas rodzinnej uroczystości. Dziś u mnie przepis na sernik z gruszkami, bo akurat teraz mam ich pod dostatkiem. Wyszedł
Kuchnia w czekoladziegodzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia *** *** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Na osobnym talerzyku mieszamy porcję ciasta z kilkoma kawałkami śliwek. Nie mieszamy od razu wszystkich owoców z ciastem, aby nie puściły soku i nie popsuły ciasta. Mieszamy je porcjami – jedna łyżka śliwek na dwie łyżki ciasta *** *** Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy na nią ciasto
Blog z ApetytemPrzepis na szarlotkę z połówkami jabłek od pewnego czasu króluje w internecie, jednak jeszcze nie spotkałam się z pomysłem, aby zrobić ją na cieście francuskim. Jeszcze
Via Gustokruszymy, mieszamy. Małymi strużkami wlewamy żelatynę, mieszamy. * Banany przekrajamy wzdłuż na połowę.Następnie kroimy na mniejszą kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Układamy na dnie ciasta. Na owoce wykładamy masę, formujemy ją w kształt kopca. Posypujemy pokruszonym ciastem. Postępujemy tak z każdą babeczką. Odstawiamy do lodówki na min . godzinę do dobrego stężenia
Z Majeczką w kuchniKruche z malinami i pianką Pyszne ciasto z owocami i delikatną pianką na każdą okazję. Przepis na to ciasto zostało zaczerpnięte z internetu. Składniki: Ciasto: mąka - 360 g cukier - 100 g margaryna lub masło - 250 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka jaj - 5 szt Pianka: budynie śmietankowe - 2 opak cukier - 3/4 szkl olej - 1/2 szkl białka
Kuchnia DanusiCiasta z truskawkami są pyszne. Takie zdanie mają ci, którzy lubią ciasta z owocami. Jeśli zastosujemy bitą śmietanę zamiast ciężkiego kremu to nasze ciasto będzie na dodatek jeszcze lekkie. Tym razem kupiłam w sklepie gotowe ciasto półkruche i je właśnie wykorzystałam do mojego wypieku. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemnie lato? Dojrzałymi, słodkimi owocami. Lato to nie tylko truskawki, czy czereśnie, ale też morele, które uwielbiam, dlatego z okazji pierwszych dni lata upiekłam słoneczną tartę z tymi owocami. Jest słodka, ale złamana lekko kwaśnym posmakiem moreli. Wszystko idealnie wyważone. Przy okazji dzisiejszego wpisu chciałabym Was zaprosić na stronę Uczymy jak słodzić , gdzie dowiecie się(...)wyrzeczeń oraz zapoznacie się ze stereotypami na temat cukru. Wszystko jest dla ludzi, ważny jest umiar, trochę cukru od czasu do czasu nie zaszkodzi. TARTA Z MORELAMI Składniki: ciasto: 160 g mąki 30 g cukru 120 g masła 2 łyżki wody szczypta soli wypełnienie: 2 budynie waniliowe 0.75 l mleka 2 łyżki cukru 60 g masła sok z 1/2 cytryny
Bon appetit mon amietradycyjnych włoskich wypieków z wytycznymi dot. jej wypieku. Moja colomba oparta jest na tradycyjnej recepturze, która polega na długim wyrastaniu ciasta, dodatku owoców kandyzowanych, dobrej jakości jaj i masła a na wierzchu ciasta obowiązkowo musi być lukier, cukier granulowany i migdały. Colomba, obok mazurka, jest moim ulubionym wielkanocnym ciastem
La grande e la piccola cuocadawno nie nie robiłam metrowca, zapomniane to ciasto. Czas najwyższy powrócić do niego.Przejadły się torty ciasta z owocami i babki. Metrowiec staruszek dziś wraca w łaski domowników :) Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 2.1/2 szklanki mąki 1.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 16 łyżek oleju 12 łyżek wody błonnik kakaowy
Różowa kuchniaciasto. Nie wyrabiać długo. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika na ok. 10 min. Resztę rozwałkować. Blachę natłuścić . Wyłożyć ciasto. Na wierzchu rozsmarować dżem (można na dżem położyć ulubione owoce). Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na ciasto.Posypać nim całe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec
kulinarnajamka.blogspot.comcienkie plasterki, mieszamy z cukrem i sypkim kisielem. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, na sam koniec wsypujemy kisiel i mieszamy do połączenia składników. Na podpieczone ciasto wykładamy owoce, następnie różową piankę i na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaskarbnicy wiedzy, czyli z cincina, ale delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Uwielbiam proste przepisy na ciasta ! Tym razem ciasto upiekłam z rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj i inne owoce. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Składniki na ciasto: 1 szklanka jogurtu 1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej razowej3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia0
Kulinarne przygody Gatitycytryny 6 - 8 łyżek cukru trzcinowego Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta z czereśniami i mascarpone: Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną i lśniącą pianę. Ubijając białka stopniowo dodawać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec dodawać(...)Można mieszać przez chwilę mikserem na wolnych obrotach. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C piekarniku przez 29 minut (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części, które przełożyć lekko tężejącą galaretką z czereśniami. Wierzch ciasta pokryć kremem i udekorować borówkami. Wstawić najlepiej
Kuchcik gotujedodałam orzechy laskowe.Po upieczeniu chlebek był bardzo delikatny i mięciutki. Bardzo przypominał mi w smaku chałkę. Jednak dodatek aromatycznych moreli i chrupiących orzechów sprawia, że ten chleb z suszonymi owocami jest wyjątkowy. Bardzo smakował mi jedynie z dodatkiem masła lub z dodatkiem żółtego sera. Myślę, że po stostowaniu będzie idealny z miodem Bardzo dziękuję Wszystkim piekącym w tej grudniowej(...)będzie elastyczne.Dodaj sól i zagniataj kolejne 5 minut.Ciasto powinno być plastyczne.3. Wymieszaj odsączone morele i rodzynki z łyżką mąki, orzechami i pistacjami.Delikatnie, aby ich nie naruszyć wgnieć owoce do ciasta.4 Umieść ciasto w naoliwionym pojemniku z przykrywką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.Po 30 minutach przebij ciasto.5. Posyp mąką blat, wyjmij ciasto, podziel je na 4 części
UgotujmyTo.plczasu do czasu ciasto drożdżowe musi być więc dziś wypadło na drożdżówki. Bardzo lubię budyń łączyć z owocami a jeżyny pasują tu idealnie. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 200 g jeżyn
Kolorowa kuchnia Elkikruszonka do ciasta. 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misce(...)piekarnika na minimum 3 godziny Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem (używając haka do ciasta), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, ułożyć na górze truskawki (duże owoce najpierw przekroić na pół) i posypać kruszonką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 25-30 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakruszonka do ciasta. 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. Ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami łyżką mieszane Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misce(...)piekarnika na minimum 3 godziny Po tym czasie zawartość miski dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem (używając haka do ciasta), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy, ułożyć na górze truskawki (duże owoce najpierw przekroić na pół) i posypać kruszonką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 25-30 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPóźną wiosną, zanim jeszcze pojawiły się świeże owoce, postanowiłam zrobić ciasto z malinami. Kupiłam więc mrożone, ale...ciasta i tak nie zrobiłam. Po wysypaniu ich z opakowania zobaczyłam, że są strasznie pokruszone. Po chwili namysłu postanowiłam użyć ich do przygotowania nalewki.Składniki:400 g. mrożonych malin (można jednak użyć świeżych),3/4 szklanki cukru(...)powstającym soku. Po dwóch dniach całość zalać wódką i ponownie odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzić i ewentualnie dosłodzić. Owoce można wykorzystać do ciast lub deserów. (O jednym z takich deserów napiszę po niedzieli.)Sama nalewka powinna postać jeszcze kilka tygodni, wyklarować się i nabrać mocy ;) Moja niestety
Codzienna kuchnia niecodziennaprzy tym świetnie się bawić :)Dziś zapraszamy Was na ciacho, które upiekła moja współlokatorka Agnieszka :) Ja tylko wykonywałam rozkazy (tfu, ja tylko pomagałam ;)). Ciasto proste, szybkie i pozwalające na różne wariacje: począwszy od rodzaju użytych owoców, na przyprawach skończywszy. Aga jednak nie pozwoliła mi dodać cynamonu, kardamonu, skórki z cytryny, ale Wy jak najbardziej eksperymentujcie!SKŁADNIKI:Na blachę(...)małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, pieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170°C przez około godzinę. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto jest upieczone
W kuchni KatieCiasto specjalnie dla naszej starszej latorośli, która uwielbia jagody. Przepis zaczerpnięty z ciasto z owocami , ale tym razem dostosowane proporcje do mojej blachy. Składniki: 4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 8 jajek, 1kostka masła roślinnego/margaryny do pieczenia ja dałam Kasię, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, zapach cytrynowy, 600 gr jagód. Przygotowanie: Masło, cukier(...)cukier waniliowy ukręcić. Ucierając dodawać po 1 jajku, dodać zapach i proszek do pieczenia oraz stopniowo po pół szklanki mąki. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać owocami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 min. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Na zdjęciu jest filiżanka, którą zamówiłam sobie
Państwo Wojtczuk gotująpodkręci smak słodkiego klasycznego maślanego karmelu. Solony karmel z rumem w połączeniu z lekko cytrynowymi jabłkami i chrupiącym ciastem sprawi, że tartaletki będą wyjątkowe i nieprzyzwoicie pyszne. Możecie przygotować więcej karmelu i przechowywać go w lodówce. Będzie wspaniałym dodatkiem do lodów, owoców, owsianek, gofrów, czy też naleśników. Składniki KARMEL 250g cukru 6 łyżek wody 125 ml śmietanki kremówki(...)jabłek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier i cynamon. TARTALETKI Ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o grubości 3 mm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka rozkładamy na plackach, brzegi ciasta zawijamy do góry, robimy zakładki, tak aby zakryć część owoców. Blaszkę wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik
Tajemnice Smakuciasto krąży ostatnio po grupach kulinarnych więc i ja postanowiłam go zrobić. I wcale się nie dziwię, że jest o nim głośno. Jest bardzo łatwe, mięciutkie, puszyste, po prostu pyszne :) SKŁADNIKI : 3 całe jaja 3/4 szklanki cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego (na kg mąki) 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka maślanki 3/4 szklanki oleju POWINNY(...)BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ ORAZ: dowolne owoce cukier puder do posypania WYKONANIE : Jajka razem z cukrami ubijamy na białą puszystą masę, dodajemy maślankę, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy tylko do połączenia składników. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie wymiary 25/40 cm). Wykładamy owoce w odstępach i pieczemy w 170-180 stopni
Pani na deserniej krem mascarponne a następnie owoce. Jeśli tak jak ja używasz malin, możesz rozgnieść połowę widelcem, polać rozgniecionymi malinami ciasto a następnie dodać kolejne na gorze. Do ciasta zużyjecie 250-350 g malin. SMACZNEGO Artykuł Beza z owocami – Tort Pavlova pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plbabcinych pierogach i takie sezonowe rarytasy z truskawkami albo jagodami bardzo lubi. A, że ja bardzo lubię KonQbka, postanowiłam wziąć się za lepienie. To moje pierwsze pierogi z owocami (specjalizuję się oczywiście w ruskich:)), ale recenzje były dobre, więc się nimi dzielę. PIEROGI Z TRUSKAWKAMI (na ok. 80 pierogów) 1kg mąki 1/2 łyżeczki soli 4 żółtka(...)szklance i trochę mąki w drugiej. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite i sprężyste, a po przekrojeniu porowate. Trochę to trwa i trzeba mieć dobre wyczucie w dodawaniu wody. Kiedy ciasto jest już gładkie odkrawamy porcję i wałkujemy (pozostałe ciasto trzymamy pod mokrą ściereczką, żeby nie wyschło). Ja na pierogi z owocami wybrałam ciasto, które odwieczna "Książka kucharska
les mirabelles