Wiśnie to idealne owoce do ciasta, nie za słodkie nie za kwaśne ale w sam raz. Teraz te pyszne wiśnie łączymy dodatkowo w czekoladą i wychodzi idealne połączenie. Pachnąca kawa i kawałek ciasta. Pycha. Składniki: 1 szklanka cukru 4 jajka ¾ szklanki oleju ¾ szklanki mleka Cukier wanilinowy 3 szklanki mąki 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wiśnie
Smaki EwyDzisiejszy dzień zaczął się wyjątkowo pięknie: cudownym słońcem za oknem i kostką pysznego ciasta z rabarbarem do kawy. Czego chcieć więcej od życia? 😉 Ciasto bazuje na słynnym już cieście z owocami i budyniową pianką. To przepyszne i zawsze szybkoznikające ciasto tym razem upiekłam z kwaśnym i aromatycznym rabarbarem. Zestawienie okazało się wyjątkowo udane. Przepis […] Artykuł Masz babo placek
Wiszniówkadodać składniki suche, połączyć ze sobą. 2. Śliwki przekroić na połówki, wydrążyć pestki. 3. Orzeszki pokruszyć (malakserem lub wałkiem). 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, na wierzch ułożyć owoce skórką do dołu (jeśli śliwki są mało słodkie można je oprószyć dodatkowo cukrem). Całość posypać pokruszonymi orzeszkami. Piec do suchego patyczka ok 40-45 minut
Kto ugości moich gości?Żeby nie było, że ciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu
Cynamonowe szczęścieJadąc na działkę do przyjaciółki na małe ploty, przygotowałam nam małe co nieco, do popołudniowej herbatki i wieczornego alkoholu. Poprosiła mnie o jakieś mokre ciasto z owocami. Też lubię takie ciacho, więc wybór był prosty. Ciasto wychodzi puszyste, trochę mokre i idealnie słodkie. Pomysł na ciasto przechwyciłam z bloga Słodkie Fantazje. To ciasto będę robiła jeszcze nie jeden
Słodkie Przyjemnościpulchną masę. Dodajemy jajka, wanilię, jogurt i mąkę. Miksujemy. Ciasto przekładamy na tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy rabarbar oraz truskawki wcześniej umyte i osuszone. Owoce dociskamy. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkitutaj fani lekkich wypieków? 😉 Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystego, a zarazem delikatnego ciasta biszkoptowego nadzianego kwaśnymi owocami (morelami, porzeczką i jagodami). Do poniższego przepisu możecie wykorzystać dowolne, świeże jak i mrożone owoce (wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć z soku). Na sam koniec dodam, że poniższe ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Zachęcam do pieczenia. Składniki(...)koniec wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Składniki bardzo delikatnie ze sobą wymieszać, np. za pomocą szpatułki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i na jego wierzchu ułożyć owoce (połówki moreli, porzeczkę oraz jagody) . Piec przez około 70-80 minut w 165ºC (uwaga: podczas pieczenia należy kontrolować ciasto, ponieważ pieczemy tylko do momentu uzyskania, tzw. suchego
UgotowaćCiasto do zrobienia "na prędce". Jedno z tych ciast, których przygotowanie nie wymaga wiele czasu i które zawsze się udają. 2 szklanki mąki1,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia5 dużych jajek2 łyżki wody2 łyżki octu1 opakowanie cukru wanilinowegoowoceWszystkie składniki oprócz owoców włożyć do jednego naczynia i dokładnie wymieszać łyżką. Wylać do wyłożonej papierem blaszki lub dużej tortownicy
Praktyczna plCiasto z borówkami jest pyszne i proste w przygotowaniu. Osobiście bardzo lubię takie ciasta, bo idealnie nadają się na upalne dni do kawy. Zresztą zawsze miałam słabość do ciast z owocami :-) SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150 ml oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)stopniowo dodając cukier. Do ubitej pianki dodać olej, zmiksować, po czym wsypać przez sitko mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i posypać równomiernie borówkami. Włożyć do piekarnika i piec około 40-45 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i ostudzić. Przed podaniem posypać przez sitko
Passions hobbies lifeKolejna propozycja szybkiego, autorskiego ciasta bez miksera, z dodatkiem ulubionych owoców lub tych łatwo dostępnych uzależnionych od sezonu. Dziś brzoskwinie z puszki, na zamówienie Mamy. Ciasto kakaowe z delikatnym aromatem cytryny i smakiem słodkich brzoskwiń w połączeniu z prawdziwym kakao to pyszna i prosta propozycja do popołudniowej kawy. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 2,5 łyżki(...)przepisu możecie użyć innych owoców z puszki lub świeżych posiekanych w plastry. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam rózgą kuchenną suche składniki, dodaję mokre i mieszam krótko do połączenia. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i zamykam obręcz, boki smaruję masłem. Na dno wykładam połówki brzoskwiń – dziurkami po pestkach do góry. Wlewam równomiernie ciasto, delikatnie wyrównuję. Piekarnik nagrzewam do temp
Zasmakuj Kuchnidrożdżowego jest silniejsze niż moja wola, jak to się mówi mam słabą silną wolę. Jako dziecko nie przepadałam za tym ciastem, tylko „górę” z owocami i kruszonką zjadałam bo ciasto było suche (resztę ciasta zawsze dawałam tacie), dlatego namiętnie dopracowuję sposoby na to jak umieścić owoce w środku, żeby nie wyszedł zakalec- udało się! Składniki(...)dużą blachę: ciasto drożdżowe wg mojego sprawdzonego przepisu: 50 g drożdży pół litra mleka sojowego 150 g cukru 900 g mąki 200 g masła kokosowego rafinowanego szczypta soli dokładnie wyrabianie ciasta pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: około 1 kg rabarbaru 100 g cukru Przygotowanie: Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kawałki podsmażamy na patelni z cukrem aż cały
greenscarfszklanki śmietany 12% 5 jajek kostka margaryny (250g) szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na kruszonkę: 150g mąki pszennej 60g cukru pudru 90g miękkiego masła rodzynki lub owoce (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Rozetrzeć drożdże ze śmietaną i łyżeczką cukru, w dużym kubku lub miseczce. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozpuścić margarynę. Jajka wraz z cukrem ubić mikserem(...)składniki się połączą rozdrobnić większe bryły na mniejsze grudki. Kruszonkę również włożyć do lodówki. Blachę (prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć ciasto z lodówki, nałożyć do blaszki, posypać kruszonką. Na ciasto można także wyłożyć owoce lub rodzynki i dopiero potem posypać kruszonką, jednak ja z tego zrezygnowałam. Piec około godzinę w temperaturze 180 stopni. Przepis jest zmodyfikowaną wersją
Mania WypiekaniaMoja mama zawsze powtarza, że gdyby otworzyła restaurację, to dostałabym oddzielną kuchnię do robienia deserów. Dzisiejsze ciasto to koncepcja własna i powiedzieć można, że w dużej mierze, również bardzo podatna na udoskonalenia - konfitury bądź sezonowe owoce można dowolnie zmieniać, tak samo jak czekolady. I za każdym razem (gwarantuję!) powstanie coś absolutnie nowego. Zazwyczaj przygotowywałam(...)ciasto w wersji porzeczkowej, ale tym razem zdecydowałam się spróbować z wiśniami. Oba są pyszne, ale porzeczkowe bardziej przypadło mi do gustu - uwielbiam kontrast tych kwaśnych owoców z gorzką czekoladą. CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWY I KREMEM WIŚNIOWYM PRZEKŁADANE WIŚNIOWĄ KONFITURĄ ORAZ Z GLAZURĄ WIŚNIOWĄ Składniki na ciasto czekoladowe: - 150 gram czekolady gorzkiej - 100 gram masła - 5 jajek
Życie zamknięte w smakuciasta czy raczej desery … Ale to udowadnia, że przepis ten można modyfikować na wiele różnych sposobów, a efekt i tak będzie świetny. Keto tarta z panna cottą w wersji wegańskiej truskawkowej Parady letnich ciast ciąg dalszy Mamy wiosnę w pełni, lato za pasem, więc okazji do robienia ciast lekkich i letnich brakować nie będzie. Na upalne dni polecam gorąco ciasto(...)Tarta z panna cottą Pyszne połączenie ciasta z deserem - keto tarta z panna cottą. Kruchy spód ciasta fantastycznie komponuje się z kremową panna cottą. Galaretka malinowo - różana stanowi natomiast wspaniałe zwieńczenie całości zarówno pod względem kolorystycznym, jak i smakowym. Dania Deser Kuchnia Europejska , Vegan , Wege Keyword ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , jajka , owoce , panna cotta
Modern Cave GirlCiasto z jeżynami, puszyste, lekkie, bez miksera, na małą blaszkę, w zasadzie na raz kiedy mamy gości lub apetyt na coś dobrego, słodkiego Ciasto na maślance, do którego możecie wrzucić wszelakie owoce mrożone lub świeże, posiekane. Polecam sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, przesianej 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka octu winnego 3/4 szklanki drobnego(...)Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce łącze rózgą kuchenną suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch wtykam jeżyny (nie rozmrażam ich). Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Piekę ciasto na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół bez termoobiegu i przez
Zasmakuj Kuchni