Płynne smaki Walencji 184Hiszpanii, jak i w całym kraju. Oto kilka z nich: Zumo de naranja Hiszpańska pomarańcza to coś, czego nie sposób nie spróbować będąc w Hiszpanii. Szczególnie w Walencji, gdzie owoc ten rośnie dosłownie na ulicach i można spotkać go niemalże na każdym drzewie. Fakt jednak jest taki, że akurat ten rodzaj pomarańczy nie jest przysmakiem spożywanym na co dzień przez(...)miąższem lub bez, np. w kartonie. Tinto de verano Kolejny napój, bardzo charakterystyczny w całej Hiszpanii to wino, a w szczególności słodkie wino „Sangria”, podawane w akompaniamencie owoców takich jak jabłka czy pomarańcze. Jednak inną, nieco łatwiejszą w przygotowaniu alternatywą Sangrii jest „Tinto de verano” (z hiszp. dosł. „czerwone letnie”). Większość źródeł podaje, iż napój ten pojawił się
Gotuj po hiszpańsku
Apulia najpiękniejsze miejsca 219jako ozdoba lub część kolekcji. Przy promenadzie w Bari napotkaliśmy bar z owocami morza. W kartonowych pudełkach kupimy fast food. Są też burgery. Taki fast food z owocami morza prosto z łódki mogłabym jeść codziennie. Aromatyczne, chrupiące, świeże. Miła obsługa. Fot. Bari Fot. Mercato w Bari Te zdjęcia mapy przedstawiają miejsca, które odwiedziliśmy. Podróż(...)bardzo pomocne. Ważne też, że udało nam się przywieść lokalne drożdże: lievito madre czyli w sumie dzikie drożdże macierzyste w odróżnieniu od drożdży piwnych. Są one wynikiem spontanicznej fermentacji ciasta z wodą, co pozwala uzyskać dużo lepszy smak pieczywa. Te które przywieźliśmy były w formie suchej, ale takie macierzyste w formie mokrej są trudniejsze w używaniu ponieważ tak jak zakwas
AZgotuj!
Tort kajmakowo - waniliowy 233Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso
Domowe ciasta
Kolorowy sernik na zimno wg Aleex 203Kocham wakacje. To nic, że codziennie chodzę do pracy i nie mam urlopu, ale i tak się bardzo cieszę. Dlaczego? Jakoś inaczej się oddycha, inaczej się
W mojej kuchni
JAK RADZIĆ SOBIE Z UPAŁAMI W MIEŚCIE? 289Prawdziwe tropiki - termometry pokazują powyżej 30 stopni Celsjusza, a prognozy zapowiadają większość sierpnia i początki września równie upalne. Przy takiej pogodzie
W kuchni Karmel-itki
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 197CURRY i ŚWIEŻA KOLENDRA. Istnieje także mieszanka 30 ziół i przypraw z suszonymi pączkami róż – nazywana jest RAS AL HANOUT. Do potraw często dodaje się MIÓD, MIGDAŁY, DAKTYLE, OWOCE PIGWY czy SUSZONE ŚLIWKI CO LUBIĄ PIĆ MAROKAŃCZYCY? Marokańczycy uwielbiają gorącą zieloną herbatę z miętą i dużą ilością cukru. O dziwo piją ją również w trakcie upałów – wspaniale(...)środku, dlatego też SEFFA nazywa jest również „talerzem z niespodzianką”. BAKLAWA Na pierwszym miejscu wśród arabskich deserów trzeba wymienić oczywiście baklawę – pyszne i nieprzyzwoicie słodkie ciasto przyrządzane z wielu warstw cieniutkiego ciasta filo, przełożonego siekanymi migdałami i nasączonego miodem lub syropem na bazie miodu. BASBOUSA Migdałowe ciasto z semoliny, na które przepis znajdziecie już na blogu! TUTAJ
Ostra na Słodko
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 293Na temat wegetarianizmu krążą różne niekonwencjonalne plotki i rażące powalającą głupotą komentarze. I choć nie jestem w stu procentach typową wegetarianką, gdyż w mojej diecie pojawiają
W kuchni Karmel-itki
Tort z chrupiącą warstwą i malinową żelką 543Wystudzony biszkopt można zostawić przykryty na noc w temp. pokojowej lub w lodówce (schłodzony się lepiej kroi). Uwaga: Gdy pieczemy na jedną tortownicę i potrzebujemy jej do drugiej połowy ciasta, to pamiętamy, że drugi biszkopt możemy upiec dopiero, gdy pierwszy całkowicie wystygnie (dopiero wtedy można oddzielić nożem od brzegów). Gdy mamy dwie tortownice lub rant zostawiamy biszkopt w blaszce(...)używamy). Zdejmujemy rant. Tort najlepiej ustawić na paterze obrotowej – jeśli posiadamy – zdecydowanie wygodniej się pracuje gdy tort można obracać. Ja nie mam profesjonalnej, ale mój talerz na owoce jest obrotowy – wykorzystałam to. Na tort nakładamy cienką warstwę kremu do tynkowania i za pomocą długiego noża lub szpachelki – gładzimy. Nie przejmujemy się na tym etapie nierównościami
Poezja smaku
Makaroniki z kremem porzeczkowym 220mojprzepisna.pl | Makaroniki z kremem porzeczkowym Makaronikowe szaleństwa – kontynuacja. Tym razem mam dla Was przepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a
moj przepis na
Rodzinny obiad po chińsku - 5 przepisów 164Nic tak nie zbliża jak wspólny posiłek przy rodzinnym stole. Wspólne jedzenie, a także przygotowywanie potraw to budowanie tradycji rodzinnych. Dlatego najlepsze wspomnienia powstają w domu
Kuchnia MagdaLeny
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 181widział. Tylko Niemcy kupowali. Bananów i cytryn to już w ogóle nie widziałem. H: Rodzynek też nie było. To nawet był problem po wojnie. Pamiętam, że jak mama robiła ciasto na święta to musiała uważać, bo tato cały czas podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło(...)ziemniaki posadzić, ale też brukiew i ćwikłę. Żółta brukiew była bardzo dobra. Robiło się z tego taką jarzynę. Jarmuż też, ale jest gorzki, więc najlepszy był po przymrozkach. O owocach to się wtedy nie myślało za bardzo. Zbieraliśmy tylko agrest z naszego starego ogrodu, bo nam nowa właścicielka łaskawie pozwoliła i ładowaliśmy go do butelek, bo słoików nie było
Kryzysowa Książka Kucharska
BEZGLUTENOWA (PSEUDO)KUTIA CZYLI MAK Z AMARANTUSEM, BAKALIAMI I MIESZANKĄ ZIAREN. 264"Cisza jak makiem siał"... Każdy dziś w skupieniu i z miną inteligenta tworzy i konstruuje. Same złote rączki pochylają się nad tworem, który do życia powołały
Wypisz Wymaluj
Tiramisu – deser, który podnosi na duchu 348Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Obiad gotowy
Muffiny z jablkiem i cynamonem 230Dzis na blogach zaczyna sie Korzenny weekend, a zaraz za nim piernikowe szalenstwo. To oznacza tylko jedno, nadchodza Swiata! Co prawda jeszcze troche czasu do nich
Przysmaki Karolki
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 224można go trzymać w lodówce w nieskończoność. Żal też wyrzucać popsute warzywo. Dlatego w menu w tym tygodniu opracowaliśmy w taki sposób, żeby wykorzystać cały jarmuż. Zużywanie wszystkich warzyw, owoców i innych produktów to jedno z podstawowych przykazań naszej kuchni. Nie lubimy wyrzucać popsutego jedzenia, bo to i nieekonomiczne i nieetyczne i nieekologiczne. Innym ważnym elementem naszego sposobu gotowania(...)Placki z jarmużu i cukinii Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają
Niedzielny kucharz