cukier, miękka palma, cukier waniliowy wszystko utrzeć mikserem do białości wsypać mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym na dno wyłożyć 3/4 ciasta - zimne kisielowe owoce - resztę ciasta piec w 200C około 40-45 minut ostudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest po prostu pyszne
W Mojej Kuchni Lubięsamo co świeżutkie owoce ale cudownie jest zjeść truskawki czy borówki np. w środku zimy ;) Ostatnio przypomniałam sobie o moich owocowych zapasach w zamrażarce i doszłam do wniosku, że czas wykorzystać te resztki, które w niej zostały bo sezon coraz bliżej... ;) Najpierw wzięłam się za jagody, które wylądowały w kukurydzianym cieście. Całość komponuje się świetnie - i smakowo, i wizualnie
chili & sugartego wypieku. Nie dałam za wygraną gdy za pierwszym razem poniosłam totalną klęskę. Po pierwsze użyłam do niego truskawek co nie było najlepszym pomysłem. Z owoców zrobił się kompot, a ciasto się nie dopiekło. Tym razem zamiast truskawek są maliny. Myślę, że pasują idealnie i nawet nie sprawiły większych problemów. Jedynie nie należy przesadzać z ich ilością. Zastąpiłam(...)Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Na końcu dodajemy czekoladę i mielone orzechy. Ciasto dokładnie mieszamy. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy maliny. Następnie na owoce wykładamy ciasto. Pieczemy je w temperaturze 180C przez 40 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, wyciągamy je z tortownicy i odwracamy do góry dnem. Zimne ciasto przed podaniem dekorujemy
Przysmaki Karolkitortownica 22cm ~260g domowego mixu bezglutenowego ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko słodkie, mozna zwiększyć ilość cukru) ~1 1/2 szklanki (330ml) mleka sojowego + 2 łyżki soku z cytryny ~1/3 szklanki (60ml) oleju ~300g truskawek (lub innych owoców) Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem(...)cukrem i sodą. Truskawki myjemy i kroimy. Olej mieszamy z "maślanką", następnie dodajemy mokre składniki do mąki i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarprzysłowiową deską ratunku w trudnych sytuacjach. Zapowiedzieli się goście, mąż prosi o smaczne ciasto do pracy, dzieci muszą przynieść coś do szkoły i zupełnie nie wiemy, co upiec. Nie chcemy szukać nowych przepisów, nie ma czasu na pracochłonne torty, wtedy taki sernik z galaretką i owocami doskonale się sprawdzi. Byłam kiedyś na przyjęciu
dolcevitainmykitchenwymaga dużej wprawy w pieczeniu, z pewnością uda się nawet tym, których naturalnym środowiskiem nie jest kuchnia. Poza sezonem możemy użyć mrożonych wiśni lub zastąpić je innym lekko kwaśnym owocem np agrestem czy porzeczkami. Składniki: (na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm) 20 dkg masła 25 dkg cukru pudru miąższ z ½ laski wanilii 1/3 szklanki oleju 4 jajka(...)biała. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać mleko i ocet. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Układać owoce blisko siebie, pozostawiając niewielkie odstępy. Lekko docisnąć owoce dłonią. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Pyry na Gazmąki(masło, mleko, oliwę) zagrzać i gorące wymieszać z mąką, żółtkami i zaczynem. Dobrze wyrobić (w moim przypadku chwila, nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego i zawsze wychodzi). Wyłożyć na blaszkę z papierem, na to owoce i przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i cukrem trzcinowym-daję mniej do kruszonki(bardzo lubię jak chrupie na placku). Ważne(...)żeby kruszonkę przygotować wcześniej, bowiem placek rośnie w oczach-dosłownie...Trzeba szybko działać. Ciasto jest bardzo elastyczne i w ogóle się nie klei.Kruszonka:-ok.1/2 kostki masła-mąka orkiszowa ok.1 szklanka-cukier trzcinowy lub ksylitol ok. 1/4-1/2 szklankiDo masła dodać cukier według uznania i mąkę. Rozkruszyć w rękach do uzyskania grudek kruszonki.Placek piec w temp. 180 stopni C ok. 30 minut
Smaczne Zdroweumykało. A ponieważ mam dużo borówek amerykańskich i kupiłam na targu nasze polskie morele, to właśnie z nimi postanowiłam je upiec. Na koniec ciasto posypałam cukrem pudrem i wyszło pysznie. Oczywiście możecie tez dodać innych owoców, ale pamiętajcie, żeby nie były zbyt mokre, bo może się zrobić zakalec. To kto piecze ze mną to pyszne ciasto na maślance
Kulinarne przygody GatityAgre st je st już chyba tr oszkę zapomnianym owocem więc proponuję poszukać go w ogrodach lub na targu i upiec to ciasto, bo je st niesamowicie smaczne. ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka masła 4 żółtka 2 szkl.obranego agrestu pianka: 4 białka 3/4 szkl. cukru
Kolorowa kuchnia Elkiplastry i usuń pestki ( jeżeli lubisz trochę goryczy całą cytrynę zblenduj, jeżeli wolisz mieć mniej goryczy w cieście najpierw starkuj skórkę i oddziel miąższ cytryny od białej otoczki, następnie zblenduj). Morele dobrze umyj i wyciągnij pestkę, również zblenduj. Owoce w konsystencji papki włóż do garnka, zasyp cukrem i smaż na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ciepłą masę umieść na spodzie
Niezły Młynekbrzoskwinie czy nektarynki – to chyba jedne z moich ulubionych owoców! Z wielką przyjemnością jem je nie tylko na przekąskę w szalonym dniu, ale też dodaję do swoich wypieków! Na blogu wypieków z morelami i brzoskwiniami znajdziecie już kilka! Nie znajdziecie jeszcze natomiast ciasta, które dziś dla Was przygotowałam! Dziś mam dla Was przepis na ciasto z morelami
Ostra na SłodkoPogoda od wczoraj bardziej wiosenna niż zimowa, więc i moje wypieki bardziej nawiązują do wiosny i lata! Razem z mamcią przygotowałam fantastyczny sernik , na który przepis
Ostra na Słodkozaczną się rozpadać. Pod koniec smażenia dodać ziarna wanilii i delikatnie wymieszać. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste jabłkowe nadzienie. Formę do tarty posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 60/40. Większą część rozwałkować(...)przełożyć do formy. Na nią wyłożyć owoce i równomiernie je rozprowadzić. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować i pokroić w paski, a następnie ułożyć je w szachownicę na owocach. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190°C przez ok. 50 minut
zadanie-gotowaniepołączyć z chłodnym masłem, dodać żółtka, cukier, proszek i szybko zagnieść Formę 25 x 26 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, nakłuj widelcem, rozłóż pokrojone śliwki Posyp owoce cynamonem i brązowym cukrem Wstawić foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C- piec ok. 20 min. Ubić białka z 10 łyżkami cukru pudru(...)rozprowadzić równomiernie, dopiec przez następne 20-25 min. Moje uwagi: śliwki jeśli duże kroimy na 4 części i rozkładamy gęsto Ciasta nie trzeba wkładać po zagnieceniu do lodówki, można od razu wyłożyć na foremkę, nakłuć widelcem i ułożyć owoce- piec, po 20 min rozłożyć pianę. przepis znaleziony w sieci, ale zmodyfikowany przeze mnie
Proste Potrawy