ciasto gotowe. U mnie zniknęło bardzo szybko- jestem pewna, że i u Was się tak stanie. Przepis pochodzi od Mileny - jednej z członkiń facebookowej grupy Dekoratorek. Polecam bardzo ;) Składniki: 4 jajka 1 szklanki cukru 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki kwaśnej śmietany owoce(...)owoców) umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość gęste- konsystencji jak na racuchy. Gotowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 23). Na górę ciasta powciskać owoce sezonowe (u mnie śliwki). Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gotowe ciasto oprószyć
Krakowskie smaki Anicukier, olej i banany. Do masy bananowej dodaj całą zawartość puszki mleka kokosowego. Zblenduj wszystko razem. Połącz zawartość obu misek. Wymieszaj wszystko. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko powciskaj przepołowione owoce „dupką” do dołu. Możesz owoce delikatnie posypać domowej roboty cukrem waniliowym (na całość 2 łyżki). Piecz w temp(...)środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut (sprawdź patyczkiem czy jest suche, jeżeli nie, to podpiecz jeszcze 3-5 minut). Smacznego! Artykuł Dziecinnie łatwe ciasto z makiem i nektarynkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfpodanych składników zagniatam ciasto. Wkładam na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście. Oprószam cukrem waniliowym. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Posypuję ciasto. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasialbo dowolnymi innymi owocami. A ciasto wychodzi taaaakie puszyste i smaaaaaczne Kruszonka była robiona na oko i trochę mi popłynęła, jednak w przepisie macie dokładną na nią rozpiskę. Na wspomniane 0,5 kg rabarbaru użyłam 2/3 proporcji ciasta z przepisu. To co, robimy? Drukuj Rabarbarowe love – najprostsze ciasto z rabarbarem Składniki Ciasto Ciasto 4jaja,szklanka cukru, 3/4szklanki śmietany(...)masła, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mąki. Sposób przygotowania Ciasto Składniki ciasta wkładać do miski w kolejności podanej powyżej. Wymieszać widelcem do powstania jednolitej masy (ok.10min.). Ciasto wylać/wyłożyć (będzie bardzo gęste) do posmarowanej tłuszczem blaszki. Rabarbar umyć, pokroić w 2-3 cm kawałki. Na wierzchu położyć rabarbar (zamiast owoców można użyć pokruszonego twarogu lub maku z bakaliami
Mieszam w Garnku. Gruszki, których użyłam były twarde i nie do końca się upiekły. Dlatego proponuję używać już lekko dojrzałych owoców lub, przed pieczeniem, obgotować pokrojone gruszki przez chwilę we wrzątku. Inspiracja Bistro mama Jesienne ciasto gruszkowe Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 170 g brązowego(...)wydrążamy z nich gniazda nasienne i delikatnie nacinamy zewnętrzna cześć owoców, tworząc coś w rodzaju wachlarza. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski z suchymi produktami przelewamy mokre produkty i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i układamy na nim gruszki nacięta częścią do góry. Posypujemy
Kulinarne przygody Gatityposiadaniu małej ich ilości, rozłożyłam więc śliwki tak, aby na każdej porcji była jedna, jeżeli jednak macie więcej śliwek, to rozłóżcie po całej powierzchni- ciasto jest zdecydowanie smaczniejsze!). Polecam wypróbować z innymi owocami, jak i zarówno można pokombinować z dodatkami smakowymi (wanilia, kardamon czy ulubiony aromat), a jeżeli chodzi o 'wykończenie' to wystarczy cukier puder z odrobiną cynamonu, choć(...)zachęcam do skosztowania polewy z białej czekolady i cynamonu, która jeszcze bardziej potęguje doznania smakowe. A czy zauważyliście jakie jest proste do zapamiętania?! :) Ciasto: * mąka pszenna- 220 g * masło- 220 g * cukier- 220 g * jajka- 4 szt. * cynamon- 2 łaskie łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * śliwki- kilkanaście szt. Polewa: * biała czekolada- 50 g * olej- 1 łyżeczka * cynamon
Kraina Miodem PłynącaUcierane ciasto kokosowe z jabłkami - to sprawdzone połączenie smaków. Większość owoców znajduje się na wierzchu ciasta, ale część z nich wędruje także do środka, w postaci startych wiórków. Dzięki nim ciasto po upieczeniu jest wilgotne. Podobnie jest z dodatkiem kokosu, tyle, że na odwrót - większa część idzie do środka, a mniejsza na wierzch, do posypania. Przypieczone wiórki kokosowe nadają
Arabeska waniliowaMimo , że na dzień dzisiejszy dzieli nas kilka tydzięcy kilometrów , ja nie zapominam o Niej i tak ważnym dla Niej dniu :) Dlatego "symbolicznie" dziś upiekłam dla Niej ciasto z owocami i ukochaną kruszonką :) Dziś mogę przesłać jej tylko na zdjęciu tą słodycz ale jak tylko się spotkamy na pewno upiekę dla Niej specjalnie :) Juleczko Pięknych(...)szkole :* A jeśli Wy lubicie proste i smaczne ciasta na bazie jogurtu i owoców z pyszną kruszonką :) Polecam to ciasto :) SKŁADNIKI na Keksówkę 30/10 cm : Ciasto 2 szklanki mąki 1 /3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 /2 szklanki jogurt naturalnego 110 g masła 1 łyżka proszku do pieczenia Szczypta soli 20 dag nektarynek 2 łyżki mielonych
Gotowanie Patkijesieni pozostało prawie 20 dni... Każda pora roku ma w sobie coś pięknego. I smacznego :) Latem są to oczywiście owoce i niektóre warzywa. Staram się wykorzystać je do ostatniej sztuki. Tak oto powstało to ciasto. Cukinia i borówki - komuś wydaje się dziwne łączyć te dwa składniki? Jeśli tak, tym bardziej musisz upiec to ciasto :) Cukinia jest w nim niewyczuwalna
chili & sugarKolorowa pianka z owocami to pyszna propozycja na małe co nieco do kawy. Przepis na casto należy do tych co zawsze wychodzi, więc zachęcam do zrobienia. Składniki: biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej pianka 500 ml śmietany 36% 2 galaretki (cytrynowa, wiśniowa) dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 1 banan(...)piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 20 minut. Wystudzić. Galaretkę wiśniową rozpuścić w szklance wody, wystudzić. 250 ml śmietany ubić na sztywno, następnie
magiczna kuchnia KasiWsypuję budyń oraz mąkę. Na końcu do masy dodaję pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszam. Masę serową wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję. Z wiśni usuwam pestki. Owoce układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę około godziny w temperaturze 175 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasigotujące się mleko, gotować ok. 1,5 minuty. Zdjąć z ognia i dodać plasterki masła, mieszać, aż masło całkowicie się rozpuści. Wylać na przestudzone ciasto. Równomiernie rozprowadzić i wstawić do lodówki. Owoce umyć, usunąć szypułki, przepołowić. Udekorować wierzch tarty. Smacznego:)Jeszcze kilka słów na temat mąki kokosowej i cukru kokosowego...Zarówno mąka jak i cukier mają
Z miłości do słodkościupalne dni nie bardzo mam ochotę na pieczenie, jednak zawsze przygotuję jakieś ciasto na zimno. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce, dlatego zrobiłam pyszny, idealny na lato sernik z czarnej porzeczki. Uroku dodają mu dwie, charakterystyczne warstwy. Ponadto sernik nie jest mocno słodki, ma lekko kwaskowy posmak, no i znika w mgnieniu oka;) Spód:225 g ciasteczek pełnoziarnistych, 100g
Z miłości do słodkościsody oczyszczonej szczypta soli Sposób wykonania / Instructions: Na konfiturę żurawinową Żurawinę wsypać do garnkać i gotować na Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną „strzelać”. Dodać cukier, jabłka i pomarańcze. Wymieszać. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło. Na muffinki bananowe Banany rozgnieść widelcem. Do bananowej(...)cukrem. Można to zrobić widelcem lub mikserem. Roztrzepać, żeby uzyskać puszystą, jasną masę. Powstałą masę dodac do bananowej pulpy. Połączyć mąkę z sodą i dodac do mokrych składników. Wymieszać ciasto. Przyszykować papilotki. Do każdej nałożyć łyżkę masy. Na masę wyłożyć łyżeczkę żurawinowej konfitury. Dopełnić masą bananową do 3/4 wysokości papilotki. Foremki z ciastem umieścić na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym
Spice things upleśnych Kiedy ciasto piernikowe jest już gotowe i odpoczęło w naszej lodówce dłuuuuuugi czas - pora przygotować z niego coś pysznego i prawdziwie Świątecznego! Uwaga! - nie przestraszcie się, ale po wyjęciu ciasta z lodówki będzie ono twarde jak głaz - ale spokojnie - wystarczy wyciągnąć ciasto odpowiednio wcześniej, aby zdążyło dojść do temperatury pokojowej i zyskać na plastyczności :) Postanowiłam z ciasta zrobić zarówno(...)miał idealnie równy kształt i polać polewą czekoladową, której przepis znajdziecie poniżej! :) Z pozostałej porcji ciasta można zrobić przepyszne minipierniczki! Ciasto wałkujemy również do grubości około 0,5 cm i wykrawamy małe kwadraty. Na środku każdego z nich umieszczamy odrobinę marmolady z owoców leśnych i nakładamy drugi kwadracik, dociskając brzegi, tak, aby marmolada nie wypływała na zewnątrz. Następnie wyciskamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!