ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1347/1704)

Meal prep weekendowy 130

mogę wcześniej. Meal preparaiation to metoda polegająca właśnie na przygotowywaniu wcześniej całych posiłków, ich części (tak by mieć gotowe półprodukty), przygotowywaniu samych produktów (np myciu warzyw i owoców, krojeniu ich), również zamrażaniu. Wszystko po to by przez następnych kilka dni mniej czasu spędzać przy garach. Wybieramy dzień, kiedy mamy więcej czasu na spędzenie go w kuchni i działamy(...)Taki wywar może być gotową bazą do każdej zupy. Można go też zawekować w słoikach lub zamrozić na później. gofry – zrobiłam od razu całą górę z dwóch porcji ciasta. Gofry świetnie się mrożą. Dlatego część zjedliśmy od razu na kolację, część w pudełku będzie przechowywana w lodówce do 3-4 dni. Ostatnia część zapakowana w torebkę strunową pójdzie

Dorota Smakuje
Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie oblany wiśniową frużeliną 159

Tyle smaku w jednym kawałku ciasta i to takiego bez pieczenia. Chrupiący czekoladowy spód, kremowa warstwa sernikowa i kropka nad i - wiśniowa frużelina. Pyszne i bardzo efektowne letnie ciasto, robiłam je już kilkukrotnie i zawsze znikało błyskawicznie. Spód : 150g płatków kukurydzianych 150g czekolady 100g masła Masło roztapiamy razem z czekoladą w kąpieli wodnej i mieszamy z płatkami kukurydzianymi, a następnie(...)łyżkach wody Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wydrylowane i umyte wiśnie mieszamy  z cukrem. Stawiamy na palniku i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i wykładamy

Cynamonowe szczęście
Sezon na herbaty rozgrzewające 177

najsilniejsze ze wszystkich dostępnych herbat właściwości antyoksydacyjne. Parzenie w temp. 75-90 °C. Japońska herbata matcha. Lubię ją pić, ale także często dodaję ją jako naturalnego barwnika np. do ciast, jogurtu, smoothies lub matcha latte z mlekiem migdałowym. Często pokazywane w filmach ceremonie picia herbaty budziły moją ciekawość. Oglądałam zawsze z zaciekawiłem. Marzę o uczestnictwie w takiej ceremonii. Mnie(...)cytrusami  -  świeżymi ziołami np. rozmarynem i tymiankiem - te wybieram zima, a latem melisę lub miętę  - imbirem  - żurawiną  - dziką różą  - rokitnikiem ( używam suszonych owoców)  - pigwą   - syropem z kwiatów z czarnego bzu  - syropem z owoców czarnego bzu  - sokiem malinowym  - przyprawami : goździkiem, anyżem, cynamonem, kardamonem Wybór jest ogromny! Zaopatrzyłam się

AZgotuj!
QUINOA Z RODZYNKAMI I WINOGRONAMI 206

Quinoa, rodzynki i winogrona z dodatkiem świeżej mięty to oryginalne połączenie smakowe, które może stanowić ciekawą, zdrową i smaczną przekąskę lub deser- wedle uznania. Zachęcam do

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przepis #174 Różowy torcik na zakończenie lata - bez glutenu 132

Witajcie, lato (przynajmniej to kalendarzowe) ma się ku schyłkowi. A szkoda - bo to sezon wielu pysznych owoców.  Ale już wkrótce powitamy jesień, która również przyniesie nam kolejne pyszności. Na dobry początek nowego sezonu i pożegnanie lata przygotowałam różowy torcik bez glutenu i białego cukru. Do zabarwienia masy na bazie serka ricotta użyłam malin, dzięki czemu otrzymałam naturalny różowy(...)proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawiamy ciasto do wystudzenia. Następnie dzielimy je na pół. Masa Serek ricotta miksujemy przez chwilę. Dodajemy jogurt grecki oraz miód. Łączymy składniki. Na koniec dodajemy oczyszczone maliny i ponownie miksujemy do momentu

Health-Fit-Life
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 223

bardzo orzeźwiająca do tygodnia zachowuje żywe bakterie, można ją pić samą lub z dodatkiem niewielkiej ilości soku owocowego. Pozostałego owsa można użyć do zrobienia owsianki z kefirem, miodem lub owocami lub użyć do wypieków – ciastek lub chleba. Owies zachowuje żywe kultury bakterii przez 3-4 tygodnie. Teraz moje uwagi.  Samej skrobi wychodzi niewiele. Można wypić w ciągu(...)ciastek musiałam je zmielić, płatki owsiane pozostawiłabym w całości. Ciastka ze sfermentowanych ziaren owsa  • 860g dokładnie odsączonych ziaren owsa, użyłam całość po fermentacji trochę dodałam do ciasta chlebowego,  • 200g roztopionego masła, • 3 łyżki słonecznika, • 3 łyżki dyni, • 3 łyżki melasy, miałam z morwy białej, może być miód, • 3 łyżeczki trzcinowego cukru, • 3 łyżki z górką mąki kokosowej

Leśny Zakątek
DESER TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY 217

Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek idealnie dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato! Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 20 min

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CHŁODNIK TRUSKAWKOWO- RABARBAROWY 247

Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato!   Przygotowanie 25 min Gotowanie 20

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Stożek ryżowo-jabłkowy z konfiturą zapiekany w pianie 176

Dziś trochę urozmaicony tradycyjny "ryż z jabłkami" -w formie stożka, okryty zapieczoną pianą waniliową. Składniki: 15 dag ryżu 2 szklanki mleka 4 dag masła 10 dag

Tradycyjna Kuchnia
Ramen - zupa szczęścia i miłości 159

Ramen - zupa szczęścia i miłości - kultowa japońska zupa Ramen - zupa szczęścia i miłości autorstwa Tove Nilsson miała premierę zaledwie kilka dni temu, ale... były to dla

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ramen - zupa szczęścia i miłości 157

Ramen - zupa szczęścia i miłości - kultowa japońska zupa Ramen - zupa szczęścia i miłości autorstwa Tove Nilsson miała premierę zaledwie kilka dni temu, ale... były to dla

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BELGIJSKIE STICKY WAFFLES W POLEWIE CZEKOLADOWEJ 189

obojętnie obok gofrów. My w Polsce gofry kojarzymy z latem i beztroskim dzieciństwem. Nie wyobrażam sobie aby nie zjeść nad morzem gofra z bitą śmietaną, dużą ilością polewy i owocami. Najlepsze są te chrupiące zewnątrz i miękkie wewnątrz. #mpm #wlaczgoscinnosc Ja przygotował belgijskie gofry w formie sticky waffles czyli gofry na patyku. Takie gofry sprawdzą się nie tylko podczas(...)czasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać masę gofrową do piany z białek i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeżeli na cieście powstaną pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Ciasto przelewany do gofrownicy i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Przygotowujemy krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu aby nie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę

Kuchnia w oparach
Rolex :) 168

Ugandy. Kuchnia ugandyjska to przede wszystkim tradycyjny, a zarówno nowoczesny styl gotowania z angielskimi, arabskimi oraz indyjskimi wpływami. Wiele tradycyjnych dań zawiera różne warzywa, ziemniaki, banany i innne tropikalne owoce oraz świeże ryby, mięso. Główne dania zwykle opierają się na sosach i gulaszach na bazie orzeszków ziemnych, fasoli lub mięsa. Jako dodatek używa się często ugali (papka z mąki(...)oleju 1 jajko połowa czerwonej cebuli Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli. W osobnym naczyniu ubijamy lekko widelcem jajko i mieszamy razem z mąką, powoli dodajemy ciepłą wodę ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy

noteskulinarnyfiga
Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami 188

Pyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która

Food Square
Złoto, które nie jest złotem, i lekki deser 346

tego, że miałam brzoskwinie do wykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro. Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się(...)podgrzewać wodę z cukrem, aż powstanie karmel. Gdy stanie się złoto-brązowy, dodać miód i wanilię. Gdy miód się rozpuści, dodać brzoskwinie. Dusić pod przykryciem 5-10 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.Zdjąć z palnika, wystudzić.Przed podaniem udekorować galaretkę owocami, polać powstałym syropem.Smacznego!Deser jest prosty i pyszny. Bez włączania piekarnika, więc idealny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Knedle z truskawkami 433

zrobić knedle. Wyszły pyyyszne, delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Przypomniał mi się smak dzieciństwa. Jak tylko cena truskawek będzie nieco bardziej rozsądna, zrobię je ze świeżymi owocami, ale tymczasem dobre i takie. Ziemniaczane knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną oraz sosem truskawkowym porcja dla 3 osób Do przygotowania knedli potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 nieduże jajka (rozmiar(...)tłuczka). Do ziemniaków dodajemy jajka, sól, cukier i mąkę, najpierw ok. 200-250 g. Początkowo mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyjmujemy masę na blat/stolnicę i zagniatamy. Jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy resztę mąki. Masę dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałeczek. Następnie odcinamy z nich niewielkie kawałki, rozpłaszczamy w dłoni na placuszki, a na środku

Ratunku obiad
Kluski leniwe z sosem malinowym. 191

Najpierw chcę podziękować tym, Którzy pytali co u mnie, dlaczego jest mnie tak mało. Dzięki kochani za zainteresowanie. Pracy mam huk, do tego doszedł udar Teściowej

Dieta moja pasja
Zapiekane morele z jogurtem i miodem 200

Zapiekane morele z jogurtem i miodem – Pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu i szybki deser z aromatycznymi morelami. Do deseru radzę użyć miękkich, słodkich moreli w

Mała Cukierenka
Ptasie mleczko z brzoskwiniami 16128

 Gotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Ptasie mleczko z brzoskwiniami Składniki: mleko skondensowane niesłodzone - 250 ml śmietana kremówka - 250 ml galaretka truskawkowa - 1

Kuchnia Danusi
Sernik z białą czekoladą – bez pieczenia, bez żelatyny 141

prosta – oba są równie pyszne, kremowe i intensywnie serowe. SPRAWDŹ TEŻ : Inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO . Idealny ser na sernik Przygotowując jakikolwiek sernik, niezależnie czy na zimno czy pieczony, powinniśmy wybrać twaróg, który sprawi, że ciasto będzie idealnie kremowe. Ser powinien być tłusty lub półtłusty. Możemy kupić twaróg i zmielić go samodzielnie w domu(...)przepisie. Drukuj Sernik z białą czekoladą na zimno Ten cudownie kremowy sernik z nutą białej czekolady przygotujesz bez dodatku żelatyny! Posiłek ciasto, deser Kuchnia europejska Słowo kluczowe ciasta, deser czekoladowy, letnie ciasto, proste ciasto, sernik, sernik bez pieczenia, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, sernik z czekoladą Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 12 hours Całkowity czas przygotowania

Na-talerzu.pl
Niskokaloryczny deser Agnieszki 266

argument, który chyba każdą mamę przekona by jednak nie jeść słodyczy. Przynajmniej na mnie podziałał. Żeby zapełnić pustkę po moich kochanych bezach wymyśliłam deser, który w przeciwieństwie do ciast jest zdrowy, a do tego daje równie dużo przyjemności jedzenia – i to bez wyrzutów sumienia! Tylko pamiętajcie – żeby zastąpił Wam słodycze trzeba go mieć stale w gotowości. Bo wiadomo(...)jego smak i zapach przypominają mi dzieciństwo (kto nie jadł wtedy kaszy?). Składniki są zdrowe i niskokaloryczne (w 100 gramach kaszy jaglanej jest 350 kilokalorii, borówka to też niskokaloryczny owoc zalecany przez dietetyków, mleka dodajemy naprawdę niewiele), ale kasza fajnie zapełnia brzuch i daje sporo energii, a słodkie borówki zaspokają potrzebę wciągnięcia jakichś słodyczy. Są też bogatym źródłem makro

Niedzielny kucharz
Dyniowe ciasteczka z konfiturą porzeczkową i czekoladą 141

Moje wspomnienia porzeczkowe sięgają dzieciństwa, kiedy to po obfitych zbiorach porzeczek całe kosze znikały w metalowym garnku do zadań specjalnych, który doprowadzał owoce do konsystencji papki, po czy poprzez metalowy kranik wypuszczał rubinowy sok do ustawionej na krześle misy. Jako dziecko nie przepadałam za porzeczkami, zwłaszcza czarnymi, bardzo zachwycał mnie ich wygląd, ale smak pozostawiał wiele do życzenia. Skomponowane(...)mąkę pszenną i dyniowa, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii 3. Miksujemy całość do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej 5.  Na sam koniec dodajemy grubo posiekaną czekoladę, mieszamy 6. Ciasto będzie bardzo klejące 7. Blachę wkładamy papierem do pieczenia 8. Masę ciasteczkową nabieramy łyżką i  pomagając sobie drugą wykładamy na blachę w dość dużych odstępach, gdyż ciastka rozlewają się

Słodki Kompromis
Muffiny z rabarbarem 191

ezon rabarbarowy już rozpoczęty więc i u nas nie może zabraknąć wypieków z tym warzywem.  Tak tak kochani rabarbar to warzywo a nie owoc. Zawiera on wiele cennych witamin takich jak A, C i E, jest źródłem potasu magnezu, sodu, fosforu. Zawiera  cenny błonnik. No i najważniejsze jest niskokaloryczny, tylko 20 cal w 100 g. Jedynym przeciwwskazaniem(...)roztopione letnie masło.  Następnie do płynnej masy dodać sypką i wymieszać tylko do połączania się składników, najlepiej łyżką lub trzepaczką (nie mikserem) dodać rabarbar i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami lub zwyczajnie papierem do pieczenia, do 3/4 wysokości, posypać cukrem perłowym lub grubą rafinadą Piec 25- 30 minut

Delicious Titbits
Biscotti Kawowe i Lunch Box 177

nową przygodą - nowym kierunkiem studiów i chciałabym się was zapytać, czy macie do polecenia jakieś fajne i nie drogie Lunch Box'y ? Szukam takiego z dwoma przegródkami, żeby włożyć owoce, słodkości no i oczywiście coś bardziej pożywnego  - i  żeby po zamknięciu pudełka, te 3 rzeczy się ze sobą nie wymieszały. Jeżeli macie coś takiego, korzystacie, albo ktoś(...)kawowej masy i mieszamy do połączenia składników ( Możecie użyć miksera na najniższych obrotach, ja jednak używam dużej łyżki ). Jeżeli masa jest zbyt "luźna" to posypujemy trochę mąką. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy, aby utworzyło nam wałek. Jeżeli jest zbyt duży, możemy utworzyć dwa mniejsze. Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania