Crumble z brzoskwiniami i jagodami wg Aleex 134mojej kuchni ponownie goszczą crumble. Nie da się ukryć, pokochaliśmy ten gorący deser. Zawsze go robię, gdy mamy ochotę na coś słodkiego w sobotnie lub niedzielne popołudnie, a ciasto się już skończyło. Tak było wczoraj. Dario zajęty pracą, ja w kuchni i przed telewizorem, szykując obiad i jednocześnie oglądając transmisję z uroczystości pogrzebowych prezydenta Pawła Adamowicza. Patrzyłam poruszona na tysiące(...)brzmi dumnie”. Mam nadzieję, że my, Polacy, wyciągniemy wnioski z tego okrutnego wydarzenia, jakim było zabójstwo prezydenta Adamowicza. Ten smutny, wczorajszy dzień osłodziłam nam gorącym deserem. Przy aromatycznych, gorących owocach z chrupiącą kruszonką rozmawialiśmy o świecie, o nas, o przyszłości. Oby była pomyślna. Składniki (na 4 porcje): • puszka brzoskwiń • 2 łyżka masła do kokilek • 4 garście mrożonych lub świeżych
W mojej kuchni
Bistro La Cocotte 156wszystko co być powinno. Była wspaniale aromatyczna, odpowiednio gęsta, delikatna, z nutą słodyczy (dobra cebula) i bardzo smaczna. Sałata z macerowaną i smażoną wątróbka, podana na sałacie z owocami, doprawiona octem balsamicznym i z musem malinowym jest dla nas zawsze testem, jak kucharz radzi sobie z czymś tak banalnym jak usmażenie wątróbki. Tu stanął na wysokości zadania, wątróbka(...)widowiskowe danie, bardzo efektownie podane. Wszystkie smaki bardzo bliskie mojemu sercu, po prostu moje smaki. Na desery już nie starczyło nam miejsca – wszystkie porcje były w słusznych rozmiarach. Ale ciasta wyglądały naprawdę nieźle, na pewno na nie kiedyś wrócimy. Szczególnie na tartę cytrynową, która wyglądała obłędnie. W karcie znajdziemy również proste francuskie wina od małych lokalnych producentów w umiarkowanych przestępnych
królestwo garów
Słodkie naleśniki bakaliowe 162Wystarczy rzucić u mnie w domu hasłem: „bakaliowe naleśniki” i od razu wiadomo o co chodzi – o naleśniki zapiekane z morelami/brzoskwiniami oraz orzechami
Smaki Na Talerzu
PRZEPISY NA WIGILIĘ: TARTA Z RYBĄ PO GRECKU 190To danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego
Niedzielny kucharz
Dynia a'la makaron z krewetkami i papryką 196Dzisiaj szybciutko. Krewetki podduszone z papryką, podane z pieczoną dynią bo dynia makaronowa może zastąpić makaron . Lekko, szybko i bardzo smacznie. Dookoła świąteczna atmosfera i staram
Smaczna Pyza
KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ 150Knedle to potrawa bardzo uniwersalna i można je przyrządzić na wiele sposobów. Poniższe knedle nie zawierają mąki i ziemniaków! Za to biały ser ;-) Nadzienie zależy
potrawyregionalne
Naleśniki z serem 260W 3 dni spędzone w szpitalu po porodzie zjadłam więcej sera białego niż w poprzedzającym roku. Wcześniej może też trochę nietypowo, bo jogurty, maślanki, serki
Matka Żywicielka
Sałatka z pomidorów i malin 189repertuarze dosłownie kilkanaście dań. Ale to co jemy w dzieciństwie zapamiętujemy najlepiej, a dodatkowo u babci zawsze smakowało lepiej niż w domu rodzinnym. Pamiętam kilka rzeczy, babcine drożdżowe ciasto, pasztet czy sernik. Ale jedna rzecz była niespotykana, babcia pomidory pokrojone na talerzu posypywała dodatkowo cukrem. Tak robiło się w jej domu, tak też czasem jeszcze robi nadal mój tata(...)mięty – sos balsamico – pieprz Pomidory pokrój i ułóż na sporym talerzu. JAK KROIĆ POMIDORY? Często zastanawia mnie, dlaczego wiele osób kroi pomidory wzdłuż a nie w poprzek owocu pomidora. Pokrojenie go w poprzek daje nie tylko lepszy efekt wizualny, ale pozwala także zachować gniazda nasienne na swoim miejscu, a przez to pomidory nie tracą soczystości. Pamiętaj
nietylkopasta.pl
Pierogi z dynią, wędzonymi śliwkami i białą kaszą gryczaną 354wspaniałe warzywa i owoce, takie jak dynia, gruszka czy śliwka. Ponieważ zarówno podczas gotowania w domu jak i w gotowaniu dla swoich klientów staram się wykorzystywać warzywa i owoce sezonowe, zastanawiałem się co nowego można wymyślić. Internet obfituje w kremy z dyni, placuszki z dyni, śliwki czy gruszki w occie. Więc nawet zmodyfikowanie przepisu nie wniosło(...)koktajlowych sól pieprz biały oliwa lub olej do skropienia dyni Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej dołek. Dodajemy dużą szczyptę soli, olej i gorącą wodę. Mieszamy ciasto, a następnie zagniatamy ostrożnie, aby się nie poparzyć. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na około 20-30 minut. Wodę możemy dolewać partiami. Niestety bardzo ciężko jest dobrać odpowiednią proporcję wody
Jacob Tastes
Nowa kategoria na blogu czyli pierwszy koktajl owocowo-warzywny 341Doszły mnie słuchy, że w nowym roku chcecie się trochę odchudzić, a ja Wam ciasta serwuję... ;) Serio, serio? Odchudzanie? No dobrze, skoro naprawdę musicie, zdradzę Wam mój mały trik. Już od jakiegoś czasu staram się lepiej odżywiać, ale to nie było wcale takie proste. Między posiłkami często dopadał mnie głód i sięgałam wtedy zwykle po szybkie, niezdrowe przekąski, rujnując(...)kiwi sok z 1 cytryny dużą garść szpinaku wodę do rozcieńczenia Banana oraz kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ. Pokrojone owoce, umyty szpinak oraz wyciśnięty sok z cytryny blendujemy dokładnie, aż koktajl będzie miał jednolity kolor i kremową konsystencję. Dodajemy tyle wody, by uzyskać pożądaną gęstość (ja dodałam
Ratunku obiad
Tradycyjny bigos myśliwski 434szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta(...)dobrze wypłukać gorącą wodą. Surowe mięso kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na smalcu lub oleju. Oba rodzaje kapusty łączymy z grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i rozgniecionymi owocami jałowca. Dolewamy wody i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Dodajemy mięso, kiełbasę, resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy
głodny alergik
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 309innym mocnym alkoholem – po miesiącu płyn ściemnieje i nabierze waniliowego aromatu – tym sposobem uzyskamy naturalny ekstrakt waniliowy . Potem wystarczy co jakiś czas dorzucać laski wanilii po robieniu ciast i uzupełniać alkohol. Zarówno cukier i ekstrakt są ważne praktycznie bezterminowo. Cukierki czekoladowo-orzechowe z jagodami goji Prezent dla czekoladoholików. Własnoręcznie zrobione cukierki czekoladowo-orzechowe są tak smaczne, że wprost(...)przy okazji przygotować piękne prezenty. Do cytryn w syropie potrzebujemy: 6 dużych, ekologicznych cytryn (1 kg), 1,5 szklanki cukru , 3-4 goździki i 1 łyżeczkę startego imbiru. Owoce dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Z jednej cytryny wyciskamy sok, a pozostałe 5 kroimy na plastry. Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy 0,5 szklanki wody i sok z wyciśniętej
Poezja smaku
#Zostańwdomu - zrób zakupy on-line 154#Zostanwdomu - zrób zakupy on-line dla bezpieczeństwa - Twojego, Twoich bliskich i nas wszystkich #Zostanwdomu - zrób zakupy on-line, zwłaszcza, że wczoraj oficjalnie został ogłoszony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Maślane muffinki z rabarbarem i kruszonką 194małe, lekkie, można je łatwo zapakować do pojemnika na drugie śniadanie i cieszyć się nimi w każdych okolicznościach. Szczególnie teraz warto je przygotować. Na straganach pojawiają się pierwsze sezonowe owoce (nie wspominając, iż sezon na rabarbar w pełni, dlatego warto go wykorzystać :)). Dodatkowo, muffinki to wypiek dla każdego, nie ma tutaj znaczenie czy potrafisz piec czy nie, muffinki udają(...)wody lub mleka (pamiętaj, aby było w temperaturze pokojowej). Formę na muffinki posmaruj delikatnie masłem (możesz użyć również foremek silikonowych, wtedy nie musisz ich już natłuszczać). Do formy wykładaj ciasto, tak aby wypełnić nim 3/4 wysokości foremek. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem oraz rozpuszczonym masłem. Połącz je ze sobą. Na koniec każdą muffinkę posyp kruszonką. Piecz muffinki
365 dni dookoła kuchni
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 138Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków tego wyśmienitego przysmaku:) Przetwory z brzoskwiń z pewnością przydadzą się(...)brzoskwiń (waga przed wypestkowaniem) sok i skórka otarta z jednej małej cytryny 1,5 do 2,5 szklanek cukru (w zależności od tego jak słodkie są owoce) Przygotowanie Brzoskwinie wkładam na dwie minuty do wrzącej wody, odcedzam, schładzam w zimnej wodzie, obieram ze skórki i pozbawiam pestek. Obrane owoce kroję na małe kawałki, zasypuję cukrem, skrapiam sokiem
Cztery Fajery
Placuszki bananowe bez mąki i jajek 167Długo dzisiaj myślałam nad tym co zrobić na śniadanie. Składników mam sporo, tylko zabrakło mi pomysłu. Na szczęście udało się i ostatecznie powstały delikatne, mięciutkie i
Moja smaczna kuchnia
Kluski na parze z truskawkami 267W piątkowy poranek zapraszam na pyszne kluski na parze z truskawkami. Kluski zasmakują szczególnie dzieciom. Z doświadczenia wiem, że mali smakosze mogą się nimi zajadać bez
Tradycyjna kuchnia Kasi
Rolada szpinakowa z łososiem 796Rolada szpinakowa z łososiem to jedno z dań, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis , ale jakoś zawsze mi uciekał
codojedzenia
Pourlopowy marazm 186końcu trzeba. To może zacznijmy ciastkami. I cukinią. Oczywiście. Przez suszę i wysokie temperatury cukinie trochę przystopowały- nawet jeśli wytworzyły już kwiatki, to nie wiązały nowych owoców, albo owoce zostawały upieczone na grządce, zanim jeszcze cokolwiek podrosły. Ale kilka mutantów przeżyło. I te właśnie skończyły w ciastkach przygotowanych według inspirującego przepisu z bloga creme de la crumb . Ciastkach(...)mąkę, sodę, sól i cynamon. Dokładnie łączymy suche i mokre składniki. Masa jest dość rzadka- no worries. Blachę do ciasteczek wykładamy pergaminem. W dość dużych odstępach umieszczamy po łyżce ciasta (ciastka rozlewają się trochę i rosną) i pieczemy 12-15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Czekamy aż ostygną, zanim przełożymy je na talerz. Pieczemy porcjami aż masa się skończy
les mirabelles