ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1357/1704)

Tradycyjny bigos myśliwski 412

szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta(...)dobrze wypłukać gorącą wodą. Surowe mięso kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na smalcu lub oleju.  Oba rodzaje kapusty łączymy z grzybami, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i rozgniecionymi owocami jałowca. Dolewamy wody i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny.  Dodajemy mięso, kiełbasę, resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy

głodny alergik
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 279

innym mocnym alkoholem – po miesiącu płyn ściemnieje i nabierze waniliowego aromatu – tym sposobem uzyskamy naturalny ekstrakt waniliowy . Potem wystarczy co jakiś czas dorzucać laski wanilii po robieniu ciast i uzupełniać alkohol. Zarówno cukier i ekstrakt są ważne praktycznie bezterminowo. Cukierki czekoladowo-orzechowe z jagodami goji Prezent dla czekoladoholików. Własnoręcznie zrobione cukierki czekoladowo-orzechowe są tak smaczne, że wprost(...)przy okazji przygotować piękne prezenty. Do cytryn w syropie potrzebujemy: 6 dużych, ekologicznych cytryn (1 kg), 1,5 szklanki cukru , 3-4 goździki i 1 łyżeczkę startego imbiru. Owoce dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Z jednej cytryny wyciskamy sok, a pozostałe 5 kroimy na plastry. Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy 0,5 szklanki wody i sok z wyciśniętej

Poezja smaku
#Zostańwdomu - zrób zakupy on-line 140

#Zostanwdomu  - zrób zakupy on-line  dla bezpieczeństwa - Twojego, Twoich bliskich i nas wszystkich #Zostanwdomu - zrób zakupy on-line, zwłaszcza, że wczoraj oficjalnie został ogłoszony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Maślane muffinki z rabarbarem i kruszonką 180

małe, lekkie, można je łatwo zapakować do pojemnika na drugie śniadanie i cieszyć się nimi w każdych okolicznościach. Szczególnie teraz warto je przygotować. Na straganach pojawiają się pierwsze sezonowe owoce (nie wspominając, iż sezon na rabarbar w pełni, dlatego warto go wykorzystać :)). Dodatkowo, muffinki to wypiek dla każdego, nie ma tutaj znaczenie czy potrafisz piec czy nie, muffinki udają(...)wody lub mleka (pamiętaj, aby było w temperaturze pokojowej). Formę na muffinki posmaruj delikatnie masłem (możesz użyć również foremek silikonowych, wtedy nie musisz ich już natłuszczać). Do formy wykładaj ciasto, tak aby wypełnić nim 3/4 wysokości foremek. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem oraz rozpuszczonym masłem. Połącz je ze sobą. Na koniec każdą muffinkę posyp kruszonką. Piecz muffinki

365 dni dookoła kuchni
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 122

Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków  tego wyśmienitego przysmaku:) Przetwory z brzoskwiń z pewnością przydadzą się(...)brzoskwiń (waga przed wypestkowaniem) sok i skórka otarta z jednej małej cytryny 1,5 do 2,5 szklanek cukru (w zależności od tego jak słodkie są owoce) Przygotowanie Brzoskwinie wkładam na dwie minuty do wrzącej wody, odcedzam, schładzam w zimnej wodzie, obieram ze skórki i pozbawiam pestek. Obrane owoce kroję na małe kawałki, zasypuję cukrem, skrapiam sokiem

Cztery Fajery
Placuszki bananowe bez mąki i jajek 152

Długo dzisiaj myślałam nad tym co zrobić na śniadanie. Składników mam sporo, tylko zabrakło mi pomysłu. Na szczęście udało się i ostatecznie powstały delikatne, mięciutkie i

Moja smaczna kuchnia
Kluski na parze z truskawkami 252

W piątkowy poranek zapraszam na pyszne kluski na parze z truskawkami. Kluski zasmakują szczególnie dzieciom. Z doświadczenia wiem, że mali smakosze mogą się nimi zajadać bez

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rolada szpinakowa z łososiem 783

Rolada szpinakowa z łososiem to jedno z dań, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis , ale jakoś zawsze mi uciekał

codojedzenia
Pourlopowy marazm 172

końcu trzeba. To może zacznijmy ciastkami. I cukinią. Oczywiście. Przez suszę i wysokie temperatury cukinie trochę przystopowały- nawet jeśli wytworzyły już kwiatki, to nie wiązały nowych owoców, albo owoce zostawały upieczone na grządce, zanim jeszcze cokolwiek podrosły. Ale kilka mutantów przeżyło. I te właśnie skończyły w ciastkach przygotowanych według inspirującego przepisu z bloga creme de la crumb . Ciastkach(...)mąkę, sodę, sól i cynamon. Dokładnie łączymy suche i mokre składniki. Masa jest dość rzadka- no worries. Blachę do ciasteczek wykładamy pergaminem. W dość dużych odstępach umieszczamy po łyżce ciasta (ciastka rozlewają się trochę i rosną) i pieczemy 12-15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Czekamy aż ostygną, zanim przełożymy je na talerz. Pieczemy porcjami aż masa się skończy

les mirabelles
Orzechy nerkowca – dlaczego warto je jeść? 115

owoce drzewa nerkowca zachodniego, naturalnie występującego w Ameryce Południowej, a zwłaszcza w Brazylii. Z czasem uprawy zaczęły pojawiać się też w innych miejscach. Można choćby spotkać je w Azji oraz w Afryce Środkowej. Nazwa orzechów pochodzi od charakterystycznego kształtu, nieco przypominającego nerkę. Warto wiedzieć, że drzewa nerkowce należą do rodziny nanerczowatych. Są zatem bliskimi krewnymi innego pysznego, tropikalnego owocu(...)tłuszcze stanowią aż 23,8 grama, a wielonienasycone aż 7,84 grama. Oprócz tego występują w nich spore ilości białka, a także cenny błonnik pokarmowy. Dlaczego warto jeść nerkowce? Owoce nerkowca wykazują też szereg niezmiernie cennych właściwości prozdrowotnych. Wspierają choćby działanie układu krwionośnego, gdyż zawarte w nich składniki, a zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżają poziom cholesterolu oraz poprawiają ogólną

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto marchewkowe z ksylitolem 196

Ksylitol, oryginalnie produkowany z kory brzozy i dlatego często nazywany cukrem brzozowym, teraz coraz częściej jest pozyskiwany z kukurydzy. Naturalnie występuje także w niektórych owocach i grzybach. Tak naprawdę nie jest cukrem, mimo że jest nim tak powszechnie nazywany, ale jak wiele słodzików jest alkoholem cukrowym. Ma bardzo niski indeks glikemiczny i jest mniej kaloryczny od tradycyjnego cukru. Dlaczego(...)zdrowszy zamiennik cukru sprawia, że szkodliwe bakterie w jamie ustnej nie mają pożywki, ksylolit nie podlega procesowi fermentacji,  dzięki czemu pozytywnie wpływa na zdrowie zębów. Przepis na niskokaloryczne ciasto marchewkowe Składniki: 100 g orzechów pekan (mogą być włoskie) 140g mąki 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g  ksylitolu 2 duże jajka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciekawostki kulinarne: bakłażan 199

Oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – to inne nazwy bakłażana, który w botanice wcale nie jest warzywem. To owoc, należący do jagód. Jego kuzynami są ziemniaki, pomidor, papryka i tytoń. Bakłażan to także skarbnica składników odżywczych i minerałów. Ojczyzną bakłażana są Indie, a do Europy, konkretnie do Hiszpanii, sprowadzili go Maurowie. W tamtym czasie bakłażan nie miał smacznej opinii, nazywano(...)dzieci, chorzy na reumatyzm, podagrę i mający problemy z nerkami. Przepisy na dania z bakłażanem: Pasta z ciecierzycy i bakłażana Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią Mini pizze bez ciasta Bukiet warzyw z patelni

My Chcemy Jeść
Fit sernik na zimno 188

   Dziś mam coś smacznego dla tych co liczą kalorie i mają ochotę na coś słodkiego , zdecydowanie to coś naprawdę smacznego , można takiego serniczka podać

Mój Smak
Gładki dżem z truskawek, malin i borówek 173

Czas przygotowania: 3h 00 min Ilość porcji: ok. 2 słoiczki po 300ml Drukuj Gładki dżem z truskawek, malin i borówek By Piotr 6 sierpnia 2018 Naturalny

Pogotujmy.pl
Pizza - historia prawdziwa 208

czosnku, sera i pieprzu. Ten przepis jest najbliższy odzwierciedleniu nowoczesnej pizzy.  Zapytacie: A gdzie sos pomidorowy? Jak to się stało, że pizza wygląda teraz zupełnie inaczej? Pomidory to owoc amerykański a jak zapewne pamiętacie z lekcji historii szanowny pan Krzysztof Kolumb odkrył ją dopiero w 1942 roku. Na początku 1500 roku trafił on na europejskie stoły, jednakże mieszkańcy Europy(...)morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem. Zobacz też:  Dieta i pizza - czy to możliwe? ;  FIT PIZZA na cienkim cieście Więcej na:  Today I Found Out -The Origin of Pizza

Better Life By Auntie Ju