ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:637/988)

,,Batoniki owsiane z suszonymi owocami polane białą czekoladą’’ 114

domu. Sprawdzą się w podróży i jako drugie śniadanie. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio, oraz Stovit. Składniki: 80 g płatki owsiane 20 g mąka pełnoziarnista 10 g masło orzechowe 2 szt jajek 40 g suszonych owoców i orzechów Helio (rodzynki, morele, żurawiny, orzechy laskowe, orzechy ziemne, morele, daktyle, figi, sezam) 2 łyżeczki miodu Stovit

Podróż w kulinaria
Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i orzechową kruszonką 111

dodajcie masło, cukier, sól i wymieszajcie. Jeśli masło nie chce się rozpuścić, możecie włożyć orzechy ponownie do piekarnika, ale wyłączonego, wymieszajcie i gotowe. Proponuję od razu przygotować więcej tej orzechowej kruszonki , bo jest super. Dodajcie ją do jogurtu, naleśników czy na wierzch ciasta. Kiedy kruszonkę mamy za sobą, ugotujcie makaron i przygotujcie sos. Kremowy sos dyniowy, który jest bardzo prosty

Słodkie Gotowanie
Ciasteczka jaglane z białą czekoladą 157

szklanka mąki łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej odrobina ekstraktu migdałowego szczypta soli szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 1/2 płatków jaglanych 130g białej czekolady   Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy partiami cukier. Ciasteczka jaglane z białą czekoladą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Chleb orkiszowo-gryczany na wodzie kokosowej 119

szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suchych 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 szkl wody kokosowej oraz: keksówka 8x18 cm Przygotowanie: Do miski przesypujemy obie mąki, sól i drożdże, mieszamy. Następnie dolewamy olej i wodę z kokosa. Wyrabiamy ciasto i przekładamy je do formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie wstawiamy wyrośnięty

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pierniczki z miodem (bez cukru) 196

łyżeczka sody - 1/2 opakowania przyprawy do ciasteczek korzennych - różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,    cukierki typu m&m's  PRZYGOTOWANIE Mąkę i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę.  Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.  Wykrawamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Bułeczki dynie z cynamonen 117

miski w której rośnie ciasto wsypać trochę mąki. Ponownie odstawić o wyrośnięcia.  Teraz ciasto wyjąć, zagnieść i pociąć na porcje. Uformować kulki. Ja kilka kulek przecięłam nożyczkami, resztę obwiązałam sznurkiem.  Po środku patyczkiem drewnianym zrobiłam dziurkę i włożyłam „ogonek” z przeciętego orzecha włoskiego. Ułożyć na papierze do pieczenia do wyrośnięcia i przykryć ( ja przykryłam drugą blachą z piekarnika

AZgotuj!
Kulki kajmakowe 136

masy kajmakowej 3 łyzki wiórek kokosowych + do obtoczenia Przygotowanie: Herbatniki kruszymy (np. wałkiem do ciasta) na "mąkę" i przesypujemy do miski. Dodajemy masę kajmakową i wiórki. Mieszamy dokładnie aby składniki się połączyły. Na talerzyk wysypujemy wiórki do obtoczenia. Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w wiórkach. Odkładamy gotowe kulki do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasteczka z orzechami, czekoladą, żurawiną i morelą 130

ostudzenia. Do miski przesiać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Żurawinę, suszoną morelę, orzechy włoskie i czekoladę posiekać na drobniej.  2. Do przesianej mąki z proszkiem i cynamonem dodajemy jajka, roztopione masło z miodem, mieszamy, dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy. Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem

kruche babeczki
Ciasteczka bakaliowe 472

Hej! Dzisiejszy wpis jest specjalnie dla mojej koleżanki, która bardzo lubi ciasteczka z płatkami owsianymi. Według niej dzień bez płatków owsianych jest dniem straconym. Ta propozycja

Tylko pysznie
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 162

łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra i dół) około 25 minut. Smacznego :) Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie do babki - był bardzo smaczny :) Tytuł: Słodko, zdrowo, świątecznie Autor: Monika

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę 197

Czarnuszka .. mhmm uwielbiam, a Wy ? a kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem.  Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną.  Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli z makiem, makowianki czyli czarne sezamki

Kuchnia na wzgórzu
Ciastka owsiane 106

łyżki masłą orzechowego (opcjonalnie) 2 łyżki miodu (ja daję gryczany) 1/2 szkl bakalii 1/2 szkl orzechów 1/2 szkl mąki pszennej 550 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wykonanie Banana blendujemy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będą problemy z lepieniem ciasta, dodajemy ciut mleka. Dłońmi formujemy kulki, które rozgniatamy na placuszki

Mieszam w Garnku
Ciastka grzyby 130

Dużą blaszkę, lub dwie mniejsze, wykładamy papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układamy na blaszce w dość dużych odstępach. Koniec pustej suchej plastikowej butelki zanurzamy w kakao i wciskamy go w ciastko na głębokość 1/3 kulki z ciasta. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Ciastka chłodzimy

Trzeci talerz
Rodzinne pierniczki (dojrzewające dzień) 180

bardziej świątecznego niż wspólne przygotowywanie potraw i ubieranie choinki. Zawsze rodzinnie ozdabiamy je lukrem, orzechami, migdałami itd. itd. Pierniczki można wykonać dużo wcześniej, jak i dzień przed świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki (+ do podsypania stolnicy i trochę gdy ciasto wyjdzie za rzadkie) 350 g cukru 2 łyżeczki sody 200 g miodu (dałam syrop z mniszka

W kuchni bez szafek
Maxi King 235

Chwilkę mnie tutaj nie było ale to nie dlatego, że zapomniałam ale dlatego, że im bliżej "Dnia 0" tym ja mam mniej czasu. No ale nic

Krakowskie smaki Ani
Śmietanowa chatka 249

sobą. Na desce układamy 1 paczkę herbatników nakładamy masę śmietankowo-serową układamy boki, tworząc ciasto na kształt piramidy, owijamy folią aluminiową zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień ściągamy folię, polewamy ciepłą polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi można również posypać mielonymi orzechami lub migdałami. Smacznego

kgwjanczewo
Cookie Monster- czyli czekoladowe cake pops 219

cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i nutellą. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki na 15 min. Rozpuścić białą

DefinicjaSmaku
Naleśniki z serem, bakaliami i sosem czekoladowym 122

szklanki mąki  szczypta soli Ser: 600 g  białego sera rodzynki (wcześniej sparzone) posiekane orzechy starta skórka z cytryny lub pomarańczy cukier do smaku Sos czekoladowy: 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego kilka kostek czekolady Składniki na ciasto zmiksować ze sobą na gładką konsystencję i usmażyć naleśniki. Ser połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie

My simple kitchen
Keks z bakaliami 105

ująć ;) i co się tu dużo rozpisywać :) Keks: 250g margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli około szklanka bakalii   (orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej, śliwek, fig etc.) ¾ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) *można dodać 1 łyżkę suchego maku *ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier:   ok. 4 łyżek cukru pudru(...)mleka na lukier Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki keksówki. Pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając łyżeczką cukier puder

Smakowy Raj
Panforte di Siena. Włoskie ciasto pełne bakalii. 149

daktyle kroimy na mniejsze kawałki (wcześniej pozbawiamy fig ogonka, a z daktyli wyjmujemy pestki). Orzechy siekamy drobno. Obtaczamy wszystkie bakalie w mące. Następnie w małym rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Przekładamy bakalie do foremki od tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Zalewamy nasze ciasto gęstym syropem z miodu. Pieczemy około 30 minut w 150 stopniach. Taki deser jest bardzo słodki

Aga w kuchni
KNEDLE---GNOCCHI 69

oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody

w mojej kuchni
Biscotti z suszonymi owocami 166

gładką masę. w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wsypujemy partiami do maślanej masy i mieszamy do połączenia składników.  Żurawinę i inne suszone owoce, razem z listkami mięty wysypujemy na blat, na który następnie wyrzucamy gotowe ciasto. Ciasto przygniatamy a następnie rolujemy, aby utworzyło nam wałek. Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Amerykańskie Ciasteczka z Orzechami i Czekoladą - Chocolate Chip Cookies 219

czekolady Amerykańskie Ciasteczka z Orzechami i Czekoladą - Chocolate Chip Cookies - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (prócz orzechów i czekolady) łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na koniec dodajemy bakalie i drobno pokrojoną czekoladę. Wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie

Słodka Strona
Knedle rybne z sosem koperkowym 138

dodajemy bułkę tartą, doprawiamy vegetą i pieprzem.Gdy masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki.  Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku

Anioły w kuchni
Smalczykowe paluchy. 120

posypania paluchów. Wykonanie dziecinnie proste. Wszystkie składniki zagnieść ,odstawić na 30 min do lodówki. Ciasto wywałkować na cienki placek i pociąć na paski. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać  tym co nam w duszy gra ,np .gruboziarnistą solą morską ,ziarnami słonecznika, sezamem ,papryką, orzechami itp. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie całkowicie swoim zapachem, smakiem i kolorem. Życie nabrało smaku.  Wykorzystanie

Kulinarny karnet Christophera
Orzechowy Michałek 138

Orzechowy Michałek Ciasto bez pieczenia z dodatkiem ulubionych cukierków Michałków i pysznych orzeszków. Blaszka 24 cm x 24 cm Składniki: ·        1 opakowanie 175 g herbatników kakaowych ·        5 opakowań po 200 ml śmietany 36 % ·        80 g żelatyny(...)cukru pudru ·        3 łyżki kakao ·        3 serki homogenizowane waniliowe ·        200 g orzechów laskowych niesolonych ·        15 cukierków Michałków ·        2 szklanki mleka ·        2 śnieżki na mleko

Kulinarna Chwila
Dietetyczne bananowe ciasto z serem 340

odżywiać zwracam dużą uwagę na to co znajduje się na moim talerzu. Niestety ostatnio nie jestem wzorem do naśladowania, bo niestety jak każdemu, i mi zdarzają się upadki. To ciasto całe szczęście nie należy do "upadków", chociaż pora o której wczoraj zjadłam jeden kawałek tego cuda stawia wiele do życzenia, no cóż. Bananowe, słodkie, twarogowe... na dodatek dietetyczne. Czego chcieć(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy włoskie oraz mąki z sodą. Całość dokładnie mieszamy. Do mieseczki po mące wkładamy twaróg, jajo oraz dodajemy dwie łyżeczki stweii i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej 2/3 masy bananowe, następnie wlewamy masę twarogową a nią resztę masy bananowej. Teraz przecinamy ciasto wzdłuż aby powstało charakterystyczne pęknięcie. Ciasto wstawiamy

Mango Papaja
Jak osiągnąć idealnie chrupiącą skórkę i kruszonkę na cieście? Praktyczne porady dla początkujących 148

walory smakowe kruszonki – są to wiórki kokosowe, ekstrakt z wanilii i drobno posiekane orzechy czy zdrowsze produkty, na przykład cukier trzcinowy zamiast cukru białego, zmielone otręby czy płatki owsiane zamiast mąki pszennej. 3. Na kilka (kilkadziesiąt) minut do lodówki Kruszonkę będzie można łatwiej ułożyć na cieście, jeśli przed samym pieczeniem zostanie schłodzona. Dzięki temu również będzie bardziej chrupiąca po upieczeniu

Kuchcik gotuje
Ciasto Natalia 146

Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. schładzamy w lodówce przez godzinę. Wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na sernik orzechowy: 600 g sera dwukrotnie zmielonego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru 5 jaj 1 budyń śmietankowy(...)margaryny Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po 1 żołtku, ser, budyń i orzechy.  Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni. Studzimy. Składniki na krem: 2 jaja ¾ szklanki cukru 250 g masła 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kieliszek wiśniówki Kawę rozpuszczamy w 4 łyżkach

Domowe ciasta
Ciasto z ciecierzycy | bezglutenowe | dietetyczne | przepis z odżywką białkową (można pominąć) 298

Ciecierzycę zblenderować ze słodzikiem i jajkami. Wymieszać z odżywką białkową i ewentualnie orzechami. Przelać do sylikonowej formy na keks lub do metalowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. "Powbijać" truskawki. Piec ok. 30 min w 180 stopniach lub trochę dłużej/krócej.  Ja wyłożyłam tylko połowę ciasta truskawkami

Czarnawisienka