piernika i cynamonem jest wilgotne a zarazem puszyste. Składniki: Ciasto czekoladowe: 280 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej T650 300 g cukru 8 łyżek kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 12 łyżek oleju (u mnie z orzechów) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 400 ml gorącej wody 4 łyżeczki(...)wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie płynne składniki razem z jajkami. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać posiekaną czekoladą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i polać polewą. Polewa
Ala piecze i gotujemiałam mieszankę: płatków owsianych, płatków pszennych, rodzynek, płatków kukurydzianych, lnu, pestek słonecznika, orzechów laskowych, kawałków daktyli, moreli, fig, śliwek, brzoskwiń) 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy powstałą masę do pojemnika wyłożonego folią spożywczą rozsmarowujemy równomiernie mocno dociskając ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc wyciągamy z pojemnika i kroimy bardzo ostrym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpuszka masy krówkowej / toffee – orzeszki, migdały, orzechy włoskie Krówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej i mieszamy z orzeszkami. Umieść wszystkie suche składniki w jednej misce i wymieszać je. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Połączyć mokre z suchym za pomocą łyżki i dodać czekoladę. Na spód papilotek nałożyć trochę ciasta, potem masę „snickersową”. Przykryć resztą ciasta. Piec
Szybko Tanio Smacznieokazji dnia św.Marcina. Muszę przyznać , że przygotowanie tych rogali jest pracochłonne .Zabrałam się za nie dzień wcześniej i dziś mogę cieszyć się ich smakiem .Idealnie delikatne ciasto półfrancuskie, pyszne, aromatyczne nadzienie i wieńcząca całość lukrowa polewa z migdałową posypką. Mak zdobyłam w sklepie internetowym . Składniki na około 16 rogali 500 g mąki pszennej(...)orzechów włoskich 50 g migdałów 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 3 jajka Lukier: 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem 1 łyżka mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody 50 g blanszowanych, posiekanych migdałów Ciasto: Jajko i żółtka
Różowa kuchniaciasto jest pyszne. To ciasto jest eleganckie i godne polecenia. Kroić najlepiej na drugi dzień. Użyłam blaszki 21x21. Ciasto 150 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g naturalnego kakao ciemnego 1/2 gorzkiej czekolady (50 g)- zblenderuj na proszek 2 łyżki miodu 180 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej(...)łyżki śmietanki 18% na polewę. Puszka kakaowego kajmaku oraz orzechy arachidowe drobno pokrojone. Utrzyj na puszysta masę maslo z miodem, cukrem. Dodaj jogurt i miksuj na gładką masę.Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ,powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Dodaj zblenderowaną czekoladę i wymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Słodkości i nie tylkoOstatnio mniej piekłam ciast i ciasteczek, więc mnie naszło na słodki obiad. Prawdę powiedziawszy te racuchy można jeść o każdej porze dnia i nocy, na ciepło i na zimno- są rewelacyjne. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, aromatyczne, idealnie słodkie (czyli takie na pół), i przede wszystkim można sprytnie przemycić pół kilograma marchwi w obiedzie. Składniki(...)marchew, mleko z cytryną, zblendowanego banana z olejem i posiekane orzechy. Wymieszaj. Połącz suche i mokre składniki, nie mieszaj za długo. Masa jest gęsta, nie spływa z łyżki. Do smażenia najlepsza będzie teflonowa patelnia lub taka, do której nic nie przywiera i nie trzeba używać zbyt dużo oleju. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzana patelnię, i utwórz placuszek grubości około
greenscarfpiernik z dodatkiem majonezu znalazłam w najnowszym numerze ,,Przyślij przepis''. A że BABKA NA MAJONEZIE smakuje wspaniale postanowiłam spróbować też piernik. Samo jego wykonanie jest bardzo proste. Ciasto pięknie wyrasta, jest bardzo puszyste i wilgotne. Smakuje wspaniale przełożony ulubionym dżemem. Całość uzupełnia pyszna polewa na wierzchu. Mogę zagwarantować, że żadna kucharka nie zawstydzi się go zaserwować na nadchodzące(...)łyżeczki sody 3 łyżki dżemu ( truskawkowy) NA POLEWĘ : po 2,5 łyżki kakao, śmietany i cukru 0,5 łyżki żelatyny 6 dag margaryny DODATKOWO : ok. 0,5 słoiczka dżemu orzechy do posypania WYKONANIE : Keksówkę o wymiarach 12/25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C ustawienie góra -dół. Jajko rozbijamy, białko wlewamy do miski i ubijamy
Pani na deserjest ze śmietany, mascarpone i zmiksowanych ciasteczek oreo. Jeśli nie chcecie robić praliny to pokruszcie grubiej ciastka, albo pomińcie to,choć przyznam się, że fantastycznie chrupie w torcie. Ciasto upiekłam w czterech tej samej wielkości foremkach.(20 cm) Możecie upiec jedno duże i przekroić na cztery części Przepis 6 dużych jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego(...)ciasteczka (dłużcie sobie trochę do dekoracji 3-4 łyżki). Nie miksujcie za długo- tylko do uzyskania stabilnego kremu. Pralina orzechowa 25 ml wody 40 g cukru 40 g orzechów drobno pokruszonych(użyłam orzechów włoskich) 40 g czekolady deserowej 30 g kukurydzianych płatków śniadaniowych (pokruszonych) Wodę z cukrem zgotować na patelni nie mieszając - można potrząsać trzymając za rączkę. Gotować
Piekarz-Kucharz-GarkotłukŚwietne czekoladowe, wegańskie ciasto z fasoli z pysznym kremem z nerkowców. Słodzone daktylami i syropem z agawy. Zdrowy smakołyk Serves: 10 Ingredients ½ szklanki nerkowców – na mleko CIASTO: 2 puszki czerwonej fasoli 25 miękich daktyli ⅓ szklanki mleka z nerkowców 3 łyżki oleju kokosowego szczypta soli 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM Z NERKOWCÓW ¾ szklanki nerkowców uprzednio namoczonych(...)wody i zmiksować całość na dużych obrotach. Mleko przelać przez gazę, orzechy z gazy odcisnąć. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Okrągłą formę z wyjmowanymi bokami ( ok 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić w melakserze daktyle z mlekiem – zmiksować na gładko, dodać pozostałe składniki i zmiksować na ciasto. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch i piec ok 45 minut
Cooking for EmilyJeśli lubicie kokos i ciasta o zwartej konsystencji to koniecznie musicie je zrobić, na pewno Wam zasmakuje. *blaszka 25*34 cm Składniki: 40 sztuk herbatników kakaowych 1,5 l mleka 1.5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych 300 g masła 200 g czekolady mlecznej z kawałkami orzechów 1/4 szklanki śmietanki kremówki(...)kilka minut aż powstanie gęsta masa. Gorącą wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą ich warstwą. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką i ustawić nad parą, mieszając rozpuścić. Polać ciasto, kiedy wystygnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (trwa od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: · 500 g maku(...)można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna) · 100 g rodzynków · 50 g orzechów włoskich, posiekanych · 3 łyżki miodu · 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
Proste PotrawyPrzepis na ciasto jabłkowe, który chciałabym Wam dzisiaj zaproponować dostałam kiedyś od naszej sąsiadki. W niczym nie przypomina tradycyjnej szarlotki, jest bardziej jak piernik - aromatyczny i pachnący, z nutą korzennych przypraw. Pasuje nie tylko do kawy czy na podwieczorek, świetnie nadaje się na smaczne i zdrowe śniadanie. Składniki: 600 g jabłek 300 g cukru cynamon rodzynki orzechy 1 szklanka oleju
Ciastkozercymojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na
moj przepis naPrzepyszne trufle z orzechów włoskich , oblane czekoladą i posypane złotym, jadalnym pyłem. Jedne z moich ulubionych. Nadzienie jest kremowe, delikatne i mocno orzechowe. Niebo w gębie
Oryginalny smakDzisiaj góralskie smaki Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i posypany uprażonymi orzechami włoskimi. Pycha! Do przygotowania tej przekąski można użyć dużego oscypka pokrojonego w plastry lub
Oryginalny smakskładniki: 125 g puree z dyni 110 g płatków owsiany (ja użyłam górskich) 40 g prażonych orzechów laskowych HELIO 40 g czekolady (ja użyłam deserowej) 100
Domowy Smak Jedzenia*składniki: ok. 3000 g śliwek węgierek 120 g kakao 200 g orzechów włoskich cukier do smaku wykonanie: Śliwki myjemy, wypestkujemy. Przekładamy do brytfanki lub garnka z
Domowy Smak Jedzeniapachnącymi pomarańczami, orzechami, marakują i daktylami. Czułam, że już, ale to już! muszę upiec ten sernik! Akurat za dwa dni miałam małą imprezę domową, więc akurat sernik zyska na smaku i goście zasmakują. Kiedy buszowałam w cukierniczej szafce mojej mamy w poszukiwaniu kakao, natknęłam się na butelkę whisky. No proszę! Przyda się. Orzechowo-herbatnikowy spód mojego ciasta zalkoholizuję tym właśnie
Raj dla PodniebieniaPrzepyszny i zdrowy deser na ciepło, który zadowoli nawet wybredne podniebienia Świeży ananas, wiórki kokosowe i suszone daktyle pod kruszonką z płatków owsianych, orzechów brazylijskich, odrobiny
Oryginalny smakSmaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym serem kozim, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa
Oryginalny smakDziecka mamy dla Was kolejny pyszny zamiennik sklepowych batonów. Jaglane batony Bounty bardzo przypadły Wam do gustu, więc postanowiliśmy zweganizować kolejną słodycz - tym razem przyszedł czas na orzechowego Snickersa. Ciasto składa się z 7 łatwo dostępnych składników w różnych proporcjach. Jest pysznie, jest prosto i bez pieczenia! :) Baton Snickers z kaszy jaglanej Przepis na blachę ok. 25x25 cm Potrzebujemy: Masa(...)oleju kokosowego. Blendujemy całość, a następnie mieszamy z całymi orzechami ziemnymi. Masę układamy na przestudzonej białej warstwie. Blachę wkładamy do lodówki i czekamy ok. 1 h. 3. Polewa: Na koniec tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w garnuszku z łyżeczką oleju kokosowego oraz kilkoma łyżkami mleka waniliowego. Wylewamy na nasze schłodzone ciasto, posypujemy zmielonymi i/lub całymi orzeszkami ziemnymi i odstawiamy do lodówki
Bananowe Polemojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na
moj przepis naKorma (Qorma) to wyjątkowo aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Sporządzana jest na bazie przypraw i jogurtu. Ta charakterystyczna potrawa, swoim niepowtarzalnym smakiem zachwyci każdego… Musicie spróbować
Oryginalny smakpieczone u mnie nie tylko z okazji świąt. Ma wiele zalet: jest nietrudne, zawsze się udaje i co najważniejsze im starszy - tym lepszy. Nie jest to więc ciasto, które trzeba piec na ostatnią chwilę, wręcz przeciwnie, najlepszy jest po 2-3 dniach :) Mam 2 niezawodne przepisy na keks. Różnią się od siebie niewiele proporcjami, a w smaku(...)różnego rodzaju bakalii(u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie) Wykonanie: Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki i ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy kolejno po 1 żółtku i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz wódkę (lub spirytus). Ciasto jest bardzo gęste, nie zrażajmy się tym. Białka ubijamy
Walijskie Pichcenie