ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:453/988)

Arabskie pączki na jogurcie w migdałowym lukrze 189

Karnawał trwa, a zatem i na blogu nie może zabraknąć pysznych inspiracji na ten czas szalonych zabaw. Ostatnimi czasy wodzę widelcem po bliskowschodniej części mapy, która

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chlebek bananowy z orzechami i czekoladą 131

miksując wlać olej, a następnie dodać banany. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać wiórki, orzechy i czekoladę, wymieszać. Keksówkę (10x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 180st C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić

Obiad gotowy
Pychotka 204

Składniki ciasto: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka 3 łyżki śmietany bezy: 4

czarrna od kuchni
Ciasto Ferrero Rocher 169

Coraz częściej jestem leniwa i coraz częściej wybieram ciasta bez pieczenia. Robi się je błyskawicznie, nie wymagają dużej i skomplikowanej ilości składników, nie trzeba czekać aż

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wilgotne czekoladowe babeczki z cukinią 302

Podsumowując. Czy polecam? Zdecydowanie tak. Jakość w każdym calu. Poniżej znajdziecie kilka przykładowych przepisów, które wykonałam z pomocą Magmixa. Shake truskawkowy Orzechowo-czekoladowa babka na orzechach laskowych Pomarańczowo-limonkowy napój gazowany Krem (baza) do ciast i tortów Pomarańczowe gofry Szybka młoda kapusta z bazylią Gęsty domowy majonez

Słodkie okruszki
Ciasteczka krówkowe 389

dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz masę krówkową - wszystko posiekać nożem, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na części - z każdego kawałka uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, którą następnie rozpłaszczyć dłonią, tworząc dość grube ciastko - ciasteczka ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno z wiśniami, borówkami i figami 171

Tak na Majówkę serniczek zrobiłam. Lubicie desery na zimno? Miałam jeszcze sporo mrożonych owoców: borówki i wiśnie, figi zakupione gdzieś w kuchniach świata a zapomniałam dodać

Moje Małe Czarowanie
Wianek drożdżowy z masą orzechową 133

mąkę, cukier, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto, ugniatając dłońmi aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Przygotowanie masy orzechowej – orzechy drobno utłuc lub zmiksować malakserem. Tylko nie zmiksujcie na mąkę. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, mleko i orzechy. Chwilkę smażyć mieszając(...)miksującego dodać masło, cukier i mleko, zmiksować obroty 7, czas 5 sek dodać orzechy, smażyć temp 100 C, czas 3 minuty, obroty 1, wsteczne Wykonanie kruszonki – masło, mąkę, cukier za pomocą dłoni szybko ugnieść produkty. Zagnieść i formować kruszonkę. Odstawić. Formowanie wianka – wyjąć ciasto z miski na stolnicę obsypaną mąką. Ponownie delikatnie zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na papier

Kuchnia Pokoleń
Kostka z dyni z czekoladą 143

Przepis na tą dyniową kostkę  znalazłam na Instagramie, na profilu Ally i bardzo mnie zainspirował. Zrobiłam , pożarliśmy i z całą odpowiedzialnością mówię że jest pyszna

Moje Małe Czarowanie
MAZUREK MARCEPANOWO-KAJMAKOWY 123

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki (forma np. 25x25cm ) : Ciasto marcepanowe: 200g marcepanu 50g miękkiego masła 4 łyżki mąki pszennej

Słodkie zapomnienie
Sernik limonkowy z awokado na zimno 206

Jak spróbujecie tego sernika nigdy już nie będziecie chcieli innego ha ha, a tak poważnie to dawno nie jadłam takiej petardy. Jest delikatny i kremowy, jest

Moje Małe Czarowanie
10 prezentów kulinarnych pod choinkę 149

wierzchu piernika znajduje się motyw chłopca i dziewczynki. Dokładnie odwzorowane detale sprawiają, że wypieki można efektownie ozdabiać lukrem, cukrowymi posypkami, czekoladą czy orzechami. Forma została wykonana z kutego aluminium, które sprawia, że ciasto piecze się równomiernie. Nieprzywieralna powłoka ułatwia wyjmowania wypieku i czyszczenie formy.  Cena: 145,99 zł Gdzie kupić?  www.mniammniam.com Garnek rzymski VITOS KERAMIA  Potrawy

My Chcemy Jeść
Batoniki czekoladowe z bananami 154

Przepis na batoniki czekoladowe, a dokładnie na domowe ‘Michałki’ dostałam od przyjaciółki tuż przed pierwszymi urodzinami Kacperka. Nie 

Słodki Pomysł
KRUCHE CIASTECZKA Z SUSZONYMI OWOCAMI W 20 MINUT 123

kroję na mniejsze kawałki. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na koniec wrzucam owoce, dokładnie mieszam. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę około 12 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 146

brown - brownie wypiekane ze 100 % ciemnej czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie -  mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana

Kulinarne przygody Gatity
Baklava po polsku 164

Hej! Wcześniej wyszedł mi niechcący pyszny deser. Do pieczenia ciastek zrobiłam za dużo masy makowej i z reszty powstała baklava w wersji polskiej. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Ciasto z kaszy jaglanej z ananasem i borówką 179

Szybkie ciasto z kaszy jaglanej z owocami idealne na deser do kawy, herbaty czy czystka lub idealne na śniadanie. Da Wam "kopa" na cały

Moje Małe Czarowanie
Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami 155

herbatniki i bakalie. Mieszamy. Formujemy niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. 4.9 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/czekoladowe-trufle-orzechami-herbatnikami/ MieszamWGarnku   Artykuł Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Serniczki marchewkowe na zimno 165

Małe, pyszne i smakowite serniczki dla małego i dużego. Marchewkowy sernik to jest naprawdę coś pysznego, zrobię jeszcze taki duży bo smakuje wybornie. Idealny do kawy

Moje Małe Czarowanie
Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową) 129

 Przepis autorski (mój). Babka jest przepyszna i już podczas przygotowywania po prostu... obłędnie pachnie! Masło migdałowe - oprócz walorów smakowych, nadaje ciastu piękny kolor i lekko

Di gotuje
Pulpeciki z macy do rosołu 217

mąkę. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, żeby maca zmiękła. Przy pomocy łyżki do lodów formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego kulki urosną w czasie gotowania. Z powyższych proporcji ciasta powinno wyjść 16 kulek, które można w jednej turze ugotować w garnku. Kulki gotujemy w rosole, z którym będziemy go podawać przez 20 minut. Zupę

Ugotowane pozamiatane
Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 169

ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka  Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka przestudzić i dowolnie udekorować

FitKot
Jabłkowiec z orzechami i żurawiną 115

sprawdzone przepisy. Po upieczeniu i konsumpcji stwierdzam, że był godzien mojej uwagi i obecności w moim zeszycie. Ciasto jest mokre, pachnące jabłkami i cynamonem oraz chrupiące dzięki orzechom i żurawinie. Nie jest zbyt słodkie, bo zredukowałam ilość cukru o połowę w stosunku do oryginału. Jeden… no dobrze

To co kocham
Ciasto Salceson 469

czyli dalej lubi mój tato. Może to ja jestem wybredna i się nie znam, ale dla mnie porywająco i smacznie taki salceson nie wygląda. Ciasto za to smaczne jest, nawet bardzo, z jabłkami i orzechami. Przepis miałam od dawna zapisany w zeszycie, nie chciało mi się nie wiem jak kombinować i w końcu przyszła kolej na niego :-). Polecam, śmiało można

kruche babeczki
Tarta wiśniowa z kokosem 162

Tarta wiśniowa czy tarta owocowa to raj dla zmysłów i podniebienia. Aromatyczny kokos idealnie pasuje do wiśni dlatego polecam tartę gorąco do kawy czy herbaty. Wiśnie

Moje Małe Czarowanie
Ciastka Turban Sułtana 221

Nie często udaje mi się zakupić ciasto Phyllo a jak już je znajdę to zaraz musi być wykorzystane. Tym razem tureckie ciasteczka pod nazwą Turban Sułtana

Moje Małe Czarowanie
PIERNIK Z MARCHEWKĄ, ORZECHAMI PEKAN i MASĄ MARCEPANOWO-ŚLIWKOWĄ 149

Pyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze  suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je  aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami

cool and minty
Tęczowy śmietanowiec i 5 urodziny bloga 208

Jak ten czas leci, dopiero co zakładałam bloga a już 5 lat jak z bicza strzelił. Cieszę się i bardzo Wam dziękuję za wspieranie mnie i

Moje Małe Czarowanie
Knedle z serem, gałką muszkatołową i miętą 148

pieprz. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy dwa rodzaje mąki, całe jajko, dokładnie mieszamy. Podsypujemy blat mąką i wyrabiamy gładkie ziemniaczane ciasto. Odrywamy kawałki, z których robimy kule wielkości około dwóch orzechów włoskich. Ja lubię takie większe, jest w nich więcej farszu:) Wkładamy w środek łyżkę serowego farszu i zawijamy kuleczkę. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około

Zasmakuj Kuchni
Marmurkowe ciastka z mąki kokosowej (bezglutenowe, dla diabetyków) 412

następnie z roztopionym (ale nie gorącym) olejem. Dodać cukier, mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać (można dłonią). Na końcu do ciasta wmieszać (delikatnie) kakao. Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dosyć mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posypać (opcjonalnie) wiórkami/kawałkami gorzkiej czekolady. Piec (w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Kokosowe ciasteczka budyniowe 3932

masło pokrojone na mniejsze kawałki, wszystko posiekać razem - dodać rozbełtane żółtka i ekstrakt z wanilii, wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego - na talerzyku wymieszać cukier puder i domowy cukier waniliowy - każdą kuleczkę obtoczyć w mieszance cukrowej, ułożyć w niewielkich odstępach na talerzu, schłodzić przez 30 minut

Smakołyki Bereniki
Energetyczne Kulki Czekoladowe bez Pieczenia 164

pomocą łyżki lub dłoni. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodajecie więcej miodu, jeśli za rzadka więcej np.płatków lub siemienia lnianego, zmielonego, tak aby ciasto dobrze się formowało w kulki. Dłonią formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe od razu do spożycia. Przechowujemy w pojemniku, w lodówce, do tygodnia. Źródło: http://www.gimmesomeoven.com The post Energetyczne Kulki Czekoladowe bez Pieczenia appeared first

Made By Mom And Son
Chleb żytnio-pszenny. 117

łyżeczka soli słonecznik  Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być konieczne podsypanie odrobiną mąki). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją

Moje-pitraszenie
Przepyszne ciastka z maslem orzechowym 142

sodę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, żeby powstała jednolita masa. Wyjąć ciasto z miski i lekko zagnieść jeśli masa nnie jest gładka. Ciasto jest kruche, nie da się rozwałkować. Formowanie ciastek – wziąść ręką masę, tak oloło wielkości orzecha włoskiego i uformować kulkę. Spodnią część zamoczyć w mące a górę w cukrze. Rozłożyć kulki w odstępach, stroną na której jest mąka

Kuchnia Pokoleń
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 190

szczyptę cynamonu, kardamonu lub chińskiej przyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają

Karo in the Kitchen
Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami 122

Propozycja na stół wigilijny, ale nie tylko.  Składniki 400 g mrożonego ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziaren ziela angielskiego skórka otarta z cytryny 60 g suszonych grzybów 2 cebule łyżka oleju jajko 2 łyżki orzechów włoskich 2 ugotowane jajka na twardo sól pieprz mielony jałowiec tłuszcz mąka do formy     Przygotowanie(...)posiekałem, zeszkliłem na oleju z pokrojonymi grzybami. Kapustę odparowałem, wyjąłem ziele angielskie, liście laurowe, dodałem jałowiec. Włożyłem grzyby z cebulą, dodałem posiekane orzechy, jajka na twardo. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowany farsz ułożyłem na rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi. Z resztek ciasta wyciąłem dekoracje i ozdobiłem wierzch ciasta. Posmarowałem roztrzepanym jajkiem, włożyłem do żaroodpornej formy natłuszczonej i posypanej mąką

R'n'G Kitchen
Owsiane ciasteczka z czekoladą 113

Powinnam zaznaczyć, że są to ciasteczka bez pieczenia. Robimy je na bazie płatków owsianych, czekolady i masła. Jest to mój pierwszy eksperyment, gdzie nie musiałam odpalać

Pink Envelope
Ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem 155

patelni. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Pieczemy do zarumienienia w temperaturze ok 175 stopni. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
CIASTO PIETRUSZKOWO-MARCHEWKOWE 191

  Miałem zamiar ugotować jarzynową. Na zamiarze się skończyło, bo szybki przegląd lodówki unaocznił skandaliczny brak warzyw. Po zupie pozostał pomysł, ale narodziła się idea nowa

Mam To Na Widelcu
Wykwintna żytnia tarta z borówkami 185

Jestem na siebie bardzo zła. Nie dałam rady wstać i zobaczyć krwistego księżyca, a tak bardzo chciałam! Jednak ogólne zmęczenie wzięło górę i spałam jak zabita

Be Fit Be Strong
Purée z dyni 195

najbliższym czasie pojawią się kolejne wypieki z wykorzystaniem dyniowego purée. Brownie dyniowe Chlebek dyniowy Ciasteczka dyniowe z cynamonem Ciasto z dynią Korzenne ciasto dyniowe Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym Sernik dyniowy z orzechami Ślimaczki dyniowe z cynamonem

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem 136

mało dla innych. Dla mnie to ogromna ilość i zobowiązanie. W podziękowaniu dla wszystkich lubiących i tych którzy zaglądają tu do mnie wyjątkowe ciasto. Ciężkie, czekoladowe, połączone z bitą śmietaną, słonym karmelem i orzechami wyszło obłędne. Polecam, warto na jego

Polska Zupa
Orzechowe muffinki i Biała Pavlova 167

p { margin-bottom: 0.21cm; } Upiekłam wczoraj Focaccię z oliwkami i cebulką, w sumie wyszły mi trzy placuszki i miałam zamiar cyknąć im dziś zdjęcia, a

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka anyżowe. 125

jajka i wszystkie pozostałe składniki ,miksować. Ciasto przełozyc na folie,zawinac i włozyc do lodówki na około 1 godz. Blache wyłozyc papierem do pieczenia, ciasto wyjac z lodówki, urywac kawałki i formowac kulki wielkości orzechów włoskich. Układac je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec około 15 - 18 min. w 190C. Po upieczeniu można polać lukrem

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto kukurydziane z jeżynami 122

Jeżyny tak szybko przemijają że już za nimi tęsknię i nawet fakt że zamroziłam je w tym roku nie umniejsza temu że to już nie ten

Moje Małe Czarowanie
Migdałowa Pani Walewska 302

Przepis na to ciasto długo czekał na swoją kolej, teraz wiem że zdecydowanie za długo. Chociaż w oryginale Pani Walewska powinna być z orzechami i powidłami śliwkowymi, ja znalazłam przepis z migdałami i dżemem porzeczkowym. A przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na ciasto: 500 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto z gruszkami, migdałami i tahini 184

Ogłaszam wszem i wobec że w dniu takim jak dziś mogę wszystko, wszystko jest dziś dozwolone. A dlaczego? dziś są moje urodziny, osiemnaste rzecz jasna i

Moje Małe Czarowanie
Zdrowe krakersy pomidorowo-bazyliowe z serkiem kremowym 149

kukurydzianej 1/4 łyżeczki sody 2-3 łyżki sezamu 3 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto(nie powinno być zbyt lepkie). Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę i dość mocno spłaszczamy(im cieńsze, tym bardziej chrupiące). Pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut, aby nie były w środku

FitKot
Lion - słodkie ciasto ze słonym akcentem 407

Żeby nie było, że ciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową

Cynamonowe szczęście
Jabłecznik z migdałową posypką. 128

     Pyszne, jesienne, nieskomplikowane ciasto. Zachwyca swą prostotą i smakiem, polecam! Składniki na jabłecznik z migdałową posypką na blachę o wym. 24x28 cm

Rozpustne gotowanie
Lizaki z ciastek Oreo wg przepisu Lorraine Pascale 201

lizaków kolorowe posypki do dekoracji Przygotowanie:  W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy Nutellę i miksujemy do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i chowamy do zamrażalnika na 15 minut, aby ciasto stwardniało. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę (można dodać 1 łyżkę oleju, wtedy czekolada będzie lepiej spływała z lizaków). Wyjmujemy nasze kuleczki z zamrażalnika

Domowa Cookierenka Agi
Torcik jogurtowy z czereśniami 220

Nasze wspólne weekendy z ciastami czyli wydarzenie utworzone przez Ciasto na niedzielę tym razem Ciasto na zimno bez pieczenia [ klik ] bo upał i trzeba się ochłodzić

Moje Małe Czarowanie
Makaroniki orzechowe 125

ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką. Ciastka wkładamy

My simple kitchen
Kruche ciasteczka z bezą 143

trzeba potrzymać przez 15-20 minut w lodówce. Jeśli zagnietliśmy ciasto w maszynie (nie ogrzało się od ciepła rąk), przechodzimy do następnego kroku. Z ciasta odrywamy po małym kawałku i toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego (wychodzi ok. 30-35 kulek). Kulki wkładamy do lodówki w celu schłodzenia, na około 15 minut. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę

Poezja smaku
Tarta jaglana z jagodami bezglutenowa 91

Letnia tarta na nieklasycznym spodzie może stanowić zdrowszy zamiennik standardowego kruchego ciasta dla osób nietolerujących glutenu. Mąka jaglana, zmielone migdały i orzechy oraz brak cukru przemawiają na jej korzyść i wspaniale komponują się z serowo-śmietanową masą kremową. Całość udekorowana została sezonowymi owocami, w moim przypadku jagodami, ale z powodzeniem sprawdzą się też maliny (których także odrobinę użyłam) lub jeżyny

Milion Smaków
Chleb - najprostszy z najprostszych! 853

To chleb najprostszy z najprostszych. Musimy tylko łyżką wymieszać ciasto, zostawić na dwie godziny do wyrastania i upiec. Tak przygotowany chlebek jest pyszny, ma bardzo chrupiącą

Plate of Joy
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 122

proszkiem do pieczenia, odstawić. Masło utrzeć z cukrem, kilka razy zbierając masę ze ścianek miski. Dodać jajo, utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem, czekoladę i orzechy. Wszystko razem wymieszać łyżką i na koniec zagnieść. Z ciasta formować małe kulki, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.* Piec 12-15 minut w 180°C.** Gorące ciastka są lekko

Pełny talerz
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 159

przepis podany wcześniej), i jak znam życie jeszcze jakieś mięsko znajdę to się pochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż. Ciasta: makowiec, serniczek z rosą, babka jogurtowa z winem i orzechami, ciasteczka z jabłkiem no i chyba malinowa mgiełka, może coś jeszcze?zastanowię się

Kuchnia Beaty
Babka orzechowo - czekoladowa. Bezglutenowa 184

Orzechy wymieszać z czekoladą. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i orzechami z czekoladą. Połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec 60 minut w temperaturze 180` C. Studzić początkowo w foremce, następnie na kratce śmietanę kremówkę doprowadzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka marchewkowe 153

masa będzie gładka. W innej misce wymieszać mąkę, sproszkowane płatki owsiane i przyprawy. Sypkie składniki dodać do masy maślanej. Dodać marchewkę i wyrobić ciasto. Łyżką nabierać małe porcje i formować okrągłe ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć ciasteczka ręką.  Piec 12-15 minut w temperaturze 180*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Pianka waniliowo - wiśniowa z chia 296

Zdrowy d eser ? ależ prosz ę bardzo z chia jest to zapewnione. Chia jest zdrowe , chia jest pyszne, chia jest znakomite do deserów ale i nie

Moje Małe Czarowanie
Keks w czekoladzie. 145

nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut. Po upieczeniu przestudzić,wyjąć z foremki,obrócić do góry dnem i oblać całe ciasto polewą czekoladową. Można udekorować jeszcze pokrojonymi bakaliami np. pokrojone orzechy,migdały

Przepisy i porady kulinarne
6 SMAKOWITYCH PRZEPISÓW NA TŁUSTY CZWARTEK 185

Tłusty Czwartek tuż tuż, więc czas na wybór smażonych słodkości. Poniżej zestawienie sześciu bardzo smacznych potraw. 1. Pączuszki serowe :  http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/…/paczuszki-serow… 2. Koreańskie smażone

Przepisy Aleksandry
Piernikowe babeczki świąteczne (eksperymentalne) 190

odstawić do wystudzenia. Orzechy i czekoladę drobno posiekać, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Jajko rozbić z mlekiem, dodać do suchych składników, wymieszać. Następnie dorzucić orzechy, czekoladę, skórkę z pomarańczy, rodzynki i masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, lekko grudkowate. Masę nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do ,,suchego patyczka".   Smacznego

Kuchnia Ellie
Makowiec zawijany 658

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny, zawijany makowiec, który tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Piekę go już od kilku

Marta Gotuje
UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ 190

Masę makową już ostatnio zrobiliśmy, to teraz pora ją wykorzystać! A najlepiej wykorzystać do pysznego ciacha! Albo sernika z makiem … albo np. takiego jak dziś

Ostra na Słodko
Zaśniegowanie. I biscotti o smaku piernika 155

wymieszać z przyprawą do piernika i skórką z pomarańczy. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Śliwki pokroić w kosteczkę, orzechy grubo posiekać. Dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Z cyklu Fitness: ciasteczka zbożowe 158

pieczenia 4 łyżki cukru trzcinowego 0,5 kostki masła 1 jajko skórka pomarańczowa (lub aromat)   Suche składniki mieszamy razem w dużej misce. Większe orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy jajko, miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość największych bakalii, około 0,5 cm i wykrawamy kółka szklanką. Ciasteczka pieczemy około 20 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni

Ciastkozercy
Ciasteczka dyniowe z cynamonem 813

zafoliować i schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni - cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk - dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia - schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego - kuleczki obtaczać w mieszance cukrowo-cynamonowej obtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach - kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 160

sodą.  Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z żurawiną do ciasta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut

Aga w kuchni
Torcik orzechowo-jabłkowy 260

cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do  ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez około 15 min ( do suchego patyczka ). Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć

kolorowotorcikowo
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 159

trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową  I tym oto miłym akcentem, zakończył się dzień pierwszy. sobota, 15.03.2014 Zmagania blogerów zaczęły się tuż

W kuchni Karmel-itki
SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. 182

dań. Ale zawsze korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj:  BULION WARZYWNY. Bulion zagotowuję. Chleb rozrywam na małe kawałki, namaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos,  konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam.  Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam z sosem orzechowym i podaję

W kuchni Karmel-itki
Wielkanocny mazurek z masą kajmakową 137

Jeśli natomiast daleko nam do takich poświęceń i balansowania na krawędzi, kupujemy gotowca. Wykładamy masę na ostudzony spód, starając się dotrzeć do samego brzegu ciasta (niepokryta powierzchnia będzie wysychać, fujka). Dekorujemy suszonymi owocami i orzechami wedle uznania, im bardziej domowo i mniej równo tym lepiej :)      Nigdy nie mogę się zdecydować czy ta piosenka jest dla mnie smutna

sama złodycz
Czekoladowo-różany sernik na Walentynki 179

refleksami tańczącymi na wodzie, oddychając głęboko czystym, zimnym powietrzem, nagle wpadłam na temat mojej pracy. A potem po kolei przyszły mi do głowy wszystkie przepisy na chleby, musy i ciasta, które mam zamiar wykorzystać. Teraz tylko pozostaje mi to wszystko spisać i sprawdzić, czy jest szansa na dostanie tych wszystkich wymyślnych składników, które znikąd pojawiły się w mojej głowie... Tymczasem(...)więcej czekolady. Jest więc miękki, rozpływający się w ustach spód brownie na mące gryczanej (dzięki temu cały wypiek jest bezglutenowy i ma delikatny posmak orzechów), a na nim gęsta, ciężka masa serowa. To takie konkretne ciasto, którego nie da się zjeść na raz za dużo, ale po chwili człowiek i tak ma ochotę na więcej. O tym, że czekolada

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik przekładany 130

Słoik powideł   Polewa czekoladowa   orzechy do posypania   Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka,  ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach(...)Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć. Ciasto najlepsze jest po 5 dniach, wtedy to należy je przeciąć na pół, przełożyć powidłami, polać polewą i posypać orzechami

Jadło i czytadło
Masa orzechowa 256

pomoc.  I dostałam, przepis na idealny krem- masę orzechową.  Pyszny, szybki i bardzo mocno orzechowy. Nadaje się zarówno do przełożenia tortu, ciast czy też babeczek bądź rurek. Nie myślałam, że masa z orzechów i mleka może być tak dobra.  Serdecznie polecam bo naprawdę warto ją wypróbować ;) Składniki: 30 dkg orzechów szklanka mleka 1/2 szklanki cukru  kostka

Krakowskie smaki Ani
Chlebek bananowy ze śliwkami 221

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, śliwek oraz migdałów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek(...)składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany oraz posiekane migdały i śliwki. Migdały można zastąpić orzechami. Piec w temperaturze 165°C przez około 55 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Bullio
Ciasteczka #nowaste czyli bajaderki 166

resztek ciast, ciasteczek 150 g dowolnego dżemu (u mnie było pomidorowy! z tego przepisu ) 100-150 ml mleka (u mnie sojowe bez cukru) 50-100 g oleju roślinnego te „widełki” dlatego, że u mnie znalazł się kawek sernika, który nadał całości kremowej konsystencji, dlatego też dałam mniej tłuszczu i mleka 50-100 g orzechów (dowolnych, posiekać(...)prażony słonecznik, płatki migdałowe, pokruszone ciasteczka, kakao, roztopiona czekolada itp.   Za pomocą ręcznego Thermomiksa/noża, tarki rozdrobnić wszystkie ciasta. W garnku podgrzać mleko z olejem i rodzynkami. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a zresztą jak chcecie wielkości pomarańczy to kto Wam zabroni? Można przed obtaczaniem ich w bajerach pokulać je trochę

greenscarf
Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową 177

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 250g masła 500g miodu prawdziwego 200g cukru kryształu ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 30g przyprawy do piernika Krem orzechowy: 600g orzechów włoskich 300g cukru pudru 300ml śmietanki 30% Ponadto: 2 słoiczki powideł śliwkowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C.  Studzimy. Krem orzechowy: Orzechy przebieramy, rozdrabniamy za pomocą maszynki lub blendera. Ucieramy je z cukrem pudrem, a następnie powoli

Kuchnia w czekoladzie
Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy 125

mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm: ciasto: 400 g mąki krupczatki, 200 g margaryny do pieczenia, 1 kopiasta łyżeczka cukry pudru, 2 średnie jaja, 1 żółtko, nadzienie z bakaliami: 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g gorzkiej czekolady, min 62% zawartości kakao, 30 g masła (1 duża łyżka), orzechy laskowe,  suszone daktyle, suszone morele, nadzienie karmelowe: 200 ml słodkiej(...)drugą częścią ciasta, z tym, że już nie musimy schładzać. Rada: jeśli zostanie ciasto można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy  nimi mazurek karmelowy. Mazurek czekoladowo bakaliowy: Morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę to zdejmujemy. Czekoladę dzielimy na małe kostki

Moniki Smakołyki
Wysokobłonnikowy chleb z bakaliami. 163

czas temu trafiłam w Internecie na ten przepis i po prostu nie mogłam się nim z Wami nie podzielić. Po drobnych modyfikacjach powstał genialny chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie(...)dużej misce ubij mikserem jajka, miód i maślankę. 3. W innej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj owoce i orzechy, następnie wrzuć wszystko do mokrych składników. Dobrze wymieszaj. 4. Przelej ciasto do foremki (np. do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia). 5. Piecz około 30-45 minut, aż się zarumieni, a wykałaczka będzie wychodzić sucha. 6. Przechowuj

Powiedz dietom nie
Czekoladowe ciasto gryczane 135

Składniki: 250 g kaszy gryczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 200 g masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa: czekolada lub dżem orzechy Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy kasza przestygnie wsypujemy do miski dodajemy cukier i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Masło rozpuścić, wystudzić.  Mąkę(...)jednolitą masę. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na to ciasto.  Pieczemy w temperaturze 180 ° przez  45 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub wysmarować dżemem, ozdobić orzechami. Tortownica

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto ze śliwkami i czekoladą 277

śliwki ułożone na nim skórką do dołu perfekcyjnie upieczone. Poza tym ciasto przed pieczeniem posypałam orzechową kruszonką. Ciasto ze śliwkami i czekoladą Składniki: na prostokątną formę o wymiarach 25 cm x 35 cm 280 g pszennej mąki 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 100 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 150 g masła(...)puszystą masę, następnie dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Pokrój drobno czekoladę. Dodawaj do masy maślanej na przemian mąkę, czekoladę i mleko (w 3 podejściach). Przełóż ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż śliwki, skórką do dołu. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez

codojedzenia
Murzynek z gruszką i nutką kardamonu 110

masy czekoladowej dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i orzechy. Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy, poukładać wg uznania gruszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni ok 30 minut. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego

Trufelkowo
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 184

odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy smakiem. Jest pyszna! Składniki: Ciasto na pizze: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży instant(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą lekko rozciągamy dłońmi, nie ugniatamy i nie wałkujemy, przekładamy na przygotowane blaszki. Na pizzy rozsmarowujemy konfiturę z czerwonej cebuli, układamy pokrojony w plastry ser i orzechy. Pizzę pieczemy około 10 minut. Przed podaniem posypujemy kiełkami rzodkiewki

Smakowity Blog Kulinarny