posolonej wodzie. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko dodajemy do ugotowanej i przestudzonej kaszy, dokładamy tarte orzechy i jajko. Mieszamy dokładnie masę. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta na patelnie z rozgrzanym olejem. Smażymy placuszki na złoto z obu stron. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. U mnie jest to niesłodzony sos truskawkowy. Zamiast
Przysmaki Karolkiorzechów włoskich 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 4 łyżki miodu 1 - 2 banany gorzka czekolada do polania Przygotowanie: Płatki owsiane mieszamy z mąką i orzechami, dodajemy składniki mokre tj.olej kokosowy, miód i rozgnieciony banan, mieszamy ciasto. Niewielkie porcje ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uklepujemy je, nadając im okrągły kształt, spłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Życie zaczyna się w kuchnistudzimy, delikatnie rozdrabniamy mikserem. W misce ucieramy masło, miód, olejek,i jajka,następnie dodajemy mąkę z sodą, kakao , przyprawę do piernika i posiekane orzechy, jeśli nie macie pekan mogą być włoskie lub laskowe, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinkę do lodówki. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę rozwałkowujemy na około 1 cm i wykrawamy dowolne kształty ciastek z dziurką
Sama słodycz i szczypta chilirozpuszczonego masła szczypta soli Jajka zmiksować z cukrem, solą i mąką. Będzie to dosyć grudkowate. Dolać przestudzone masło zmiksować na gęstą masę. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na rozgrzanej gofrownicy i piec ok 2-3 minut na złotobrązowy kolor. Można podawać posypane cukrem pudrem, polane czekoladą, karmelem lub z bitą śmietaną
Smakołyki AsiGęsta polewa do ciasta piernikowego na bazie śliwek i gorzkiej czekolady z dodatkiem prażonych orzechów. Polewa na jeden keks wielkości około 12-15 x 30 cm (wielkość formy
AniaGotuje.plJabłka są niewątpliwie jednym ze smaków jesieni <3 Uwielbiam je w każdej postaci. Do ciast najlepsze są antonówki lub szara reneta. W połączeniu z kruszonką, orzechami, cynamonem, lodami i bitą śmietaną stanowią idealną kompozycję :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldrobiłem, miał sporą ilość mleczka kokosowego. Tym razem postanowiłem je ograniczyć i zastąpić o wiele zdrowszymi nerkowcami. Jeśli bardzo zależy Wam na zbiciu ceny ciasta, to nerkowce można z powodzeniem zastąpić słonecznikiem, a w miejsce orzechów pekan wsadzić orzechy włoskie. Jeśli jednak budżet Wam pozwala, to zachęcałbym do pozostania przy podanych składnikach, bo naprawdę warto! !!! Co do słodzenia
Blendmanczasie dodajemy pokrojoną drobno żurawinę oraz czekoladę. Na koniec dodajemy cynamon. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej dłońmi). Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kładąc ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, kulki ciasta przygniatamy lekko z góry. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut. Smacznego
Emcia Pichcimieszamy. Placki smarujemy nadzieniem. Zwijamy. Możemy podsmażyć na patelni. Podajemy z sosem czekoladowym. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/nalesniki-mascarpone-orzechami-sosem-czekoladowym/ MieszamWGarnku Artykuł Naleśniki z serem białym, mascarpone, orzechami i sosem czekoladowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumasę do obtaczania kulek- rozpuśćcie masło, wymieszajcie z cukrem i cynamonem. Przygotujcie również dowolna formę do pieczenia, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Po godzinie ciasto wyciągamy, zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczcie w masie cukrowo-cynamonowej (nie żałujcie masy) i ułóżcie dosyć luźno w formie. Nie dociskajcie. Kiedy forma będzie pełna, obwińcie
OliveandThymegorgonzolą, polentą z pamezanem i szałwią, surówką z rzepy i jabłek, oraz pieczonym ananasem. Zima to zupa z kluseczkami z ricotty, tatar z krewetek, ciasto selerowe, dietetyczna wersja lemon curd i lasania ze szpinakiem i orzechami. Wiosna to twarożek i lody ze szczawiu, pory duszone w piwie i omlet ze smardzami. Czym smakuje lato? Melonem w porto z imbirem, makrelą
Ugotowane pozamiataneziemniaczana (ma być jej tyle ile odjętych ziemniaków). Następnie dodać z powrotem odłożone ziemniaki oraz mielony młody jęczmień. Zagnieść jednolite gładkie ciasto. Następnie z ciasta formować kuleczki tej samej wielkości, ja robię na wielkość dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić placem wgłębienie. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia
Monia miesza i gotujeprzyprawę do piernika. Dolać mleko i olej. Wszystko wymieszać mikserem. Dodać rodzynki, migdały, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i drobno posiekane orzechy, wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wlewać do nich ciasta na 2/3 wysokości papilotek. Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić formę z muffinkami i piec je około 30-35 minut. Schłodzić na kratce
Zrób to smacznieowsiane 4. Do miski przesyp zmielone orzechy, płatki owsiane, sól i sodę. 5. Stop w garnczku olej i wybrany słód, dodaj do płatków i orzechów, dodaj 60 ml wody i wymieszaj (użyj dłoni, jeśli trzeba) Ciasto powinno być wilgotne i zwarte, dodaj więcej wody, jeśli to konieczne. Przykrej misę i odstaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej. 6. Rozgrzej
zdrowa vege kuchniaśniadaniowy, jednoporcjowy, razowy chlebek (ciastko, ciasto) bananowe (bez cukru i laktozy) z polewą z kakao i orzechami "Muszę zacząć lepiej organizować swój czas" - taka myśl ogarnia mnie, kiedy do zrobienia jeszcze stos zadań z matematyki. Przepis: / własny, jedna porcja/ 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku średnie jajko banan (około
tost z dżememChlebek bananowy to coś pomiędzy pysznym słodkim chlebkiem a ciastem. Ma w sobie cudownie pyszne dodatki takie jak suszone owoce, orzechy, czekoladę, wiórki kokosowe oraz miód , które możemy dowolnie zmieniać według naszych upodobań. Ja dodałam orzechy włoskie oraz żurawinę. Pamiętajmy, że im bardziej dojrzały banan , tym bardziej jest słodki, dlatego z umiarem dodajemy cukier:) Potrzebujemy: 150 g rozpuszczonego masła
WYSPA SZCZĘSLIWAdodajemy cukier i miksujemy do czasu aż piana będzie szklista, następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wsypujemy orzechy, miksujemy na małych obrotach. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu orzechowy blat przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami
Apetyczna babeczkaponieważ podczas pieczenia nie rozpuszczają się) i jeszcze raz krótko mieszamy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy je w dłoniach (najlepiej zwilżonych wodą – wówczas ciasto nie będzie kleiło się do rąk) na kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie je spłaszczamy (ciasteczka powinny mieć grubość ok. 0,5 cm) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Ciasteczka
MyCookBook.plstewii w proszku 50 g masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne
FitKotTort mocno czekoladowy z dużą ilością orzechów. Myślę, że idealnie sprawdzi się na osłodę ponurych, deszczowych dni. ciasto : 8 jajek 1 szkl mąki 0,75 szkl cukru 0,25 szkl kakao krem 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 0,5 szkl cukru 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo : 125 g rurek
Polska Zupamasa jest zbyt sucha, to dodajemy więcej serka waniliowego, jeśli natomiast zbyt rzadka, ratujemy się dodaniem suchych ciasteczek. Bierzemy do ręki po kawałku ciasta i formułujemy z nich kulki o wielkości nie większej niż orzechy włoskie. Następnie obtaczamy je od razu w wybranych posypkach. Tak przygotowane trufle odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wykładamy na stół tuż przed
Kuchnia co dniadodajemy sodę, cukier, przyprawę do piernika, jajka i miód. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 cześci i robimy z każdej wałek po czym odkrawamy nożem ciasto po około 3 cm - tak jak kopytka, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 - 15minut w 175 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Przygotowujemy lukier
Kubki smakuponieważ naszła mnie ogromna ochota na orzechy, postanowiłam upiec niektóre z ciastek właśnie w tych formach. Może, jak zjem ciacha, to ochota na orzechy przejdzie ;) Muszę to jakoś obejść ze względu na alergię. Składniki : Ciasto 40 dag mąki + mąka do podsypania łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka cukru (im grubszy, tym lepiej) szczypta soli jajko (z lodówki
Weekendy w domu i ogrodziepołączyłam całość z pianą z białek. Wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sól i wsypałam do miski z utartym kremem czekoladowym, dodałam płatki owsiane i orzechy. Wszystko porządnie wymieszałam. Blachę wyłożyłam pergaminem, nabierałam łyżeczką czubate porcje ciasta i nakładałam je w odstępach 5 centymetrowych na przygotowaną blachę. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do ciastek można
potrawyregionalneminut. W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła. Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę. Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed
Cakes By Kejtjego jagodzianki są najsmaczniejsze. Skupiłam się na czterech przepisach i z nich wybrałam ten najlepszy. Wybór nie był taki oczywisty, naprawdę miałam twardy orzech do zgryzienia i nie mogłam zdecydować się między jagodziankami z ciasta nocnego, a tymi z dodatkiem mascarpone. Głos mojego Męża zadecydował i ostatecznie wygrały te z mascarpone :) Poniżej prezentuję wszystkie przepisy i ich subiektywną ocenę. Każde
Domowa Cookierenka AgiPrzygotowanie: Banana rozgnieść widelcem albo rozdrobnić blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 23-25 min aż babeczki się zarumienią
Ze smakiem i z pasjąolejem. Do drugiej wsypujemy składniki suche, takie jak mąka, cukier, proszek, soda oczyszczona oraz przyprawy. Łączymy zawartość obu naczyń ze sobą oraz dodajemy orzechy, ananasa i marchewkę. Całość dokładnie mieszamy szpatułką dolewając mleko. Jeśli ciasto będzie nadal zbyt suche, można wlać odrobinę więcej mleka. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni
Kolizje Smakówszklanki mąki 1 żółtko Ciasto robimy jak na kopytka. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko i podsypujemy mąką do uzyskania ciasta. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy wałki średnicy ok. 4 cm i odcinamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Rozgniatamy na dłoni, aby uzyskać okrąg, w który nakładamy farsz jak do zwykłych pierogów. Białko zostawiamy na później, przyda się do posmarowania pierożków. Przygotowane
vegetaniepół twardo, następnie przepłukać zimną wodą i odstawić na sicie. Białka ubić na sztywno z cukrami, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać makaron, orzechy i rodzynki (wcześniej namoczone w gorącej wodzie) i delikatnie wymieszać. Ciasto można nałożyć do foremek mufinkowych lub do naczynia żaroodpornego i piec przez 15 minut w 170 stopniach. Podawać ciepłe z bitą śmietana, lodami
Jadło i czytadłoczasie chlebki wyjmujemy z piekarnika i z foremek, wierzch smarujemy zimną wodą, aby powstała błyszcząca skórka i studzimy na kratce. Moje sugestie: Do ciasta można dodać ulubione dodatki takie, jak siemię lniane, otręby, zarodki, orzechy oraz przyprawy np. kminek. Polecam używać letniej wody przegotowanej, zamiast zimnej kranówki
Zawsze głodna!jajkiem sadzonym Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach
Moja smaczna kuchniamigdałowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej jajka. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier, proszek oraz pokrojone orzechy. Wszystkie składniki niedbale mieszamy łyżką. Do przygotowanych papilotek nakładamy łyżeczkę ciasta, ¾ łyżeczki kremu czekoladowo-orzechowego, łyżeczkę lub dwie ciasta w zależności od papilotek. Ciasto ma wypełniać papilotkę do ¾. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Humanistka w kuchnirozpuszczonym i ostudzonym olejem kokosowym oraz puree z dyni. W drugiej misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe
Mango PapajaCiasto wygląda raczej niezachęcająco, ale zdecydowanie nadrabia smakiem. Robi się niezwykle szybko i łatwo. Dal jednych będzie urozmaiceniem na świątecznym stole, dla innych kołem ratunkowym - bo szybki i zawsze się udaje. Mąki dajemy niewiele, a dostajemy spory jabłkowy placek. Składniki : ok. 1,3 kg jabłek (jeszcze nieobranych) 200 ml orzechów włoskich (nie rozdrabniać) 150 ml rodzynków 200 ml cukru skórka(...)cukrem, dodać odcedzone rodzynki i orzechy oraz startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać i odstawić, by jabłka puściły sok. Do owoców dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Jajka rozbełtać i wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę (35x24x5) cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, by jabłka
Weekendy w domu i ogrodzielubisz najbardziej, mogą to być rodzynki, płatki owsiane, orzechy, żurawina, miód, cynamon czy posiekane pistacje. Całość oblewamy odrobiną masła bądź oleju kokosowego i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku. I gotowe! Zapach cynamonu w domu, to najlepszy uszczęśliwiacz wszystkich, zaraz wszyscy są w kuchni ;-). Zdrowsze wersje prostych ciast jak ciasto marchewkowe z grubą warstwą czekolady. Ciasto marchewkowe to dla mnie(...)szkoły. Mają w sobie sporą ilość orzechów włoskich, dzięki czemu są też sycące. Jesień to też pora na wszelkie możliwe rodzaje szarlotek i jabłeczników. Tylko o tej porze roku mamy tyle wspaniałych odmian jabłek pod ręką, żal by było ich nie wykorzystać. Jeśli jednak szarlotka to zbyt trudne ciasto dla Ciebie, to alternatywą mogą być naleśniki z prażonych
SMYKWKUCHNIproszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 4 jajka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki wody Składniki na krem: 400g cukru pudru 180g masła łyżka kawy rozpuszczalnej łyżeczka wody Dodatkowo orzechy do ozdoby. Sposób przygotowania: Biszkopt: masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste. Zazwyczaj trwa to dosyć długo więc warto wspomóc się mikserem. Następnie dodajemy jajka jedno po drugim cały czas(...)jest suchy – ciasto gotowe. Krem: masło ucieramy dodając cukier puder. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody i dodajemy do ubijanego kremu. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i smarujemy kremem w środku i na wierzchu. Ozdabiamy orzechami
wysmienityjabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany 1 szklanka cukru 1 kostka masła 2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie(...)rozpuszczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do przestudzonych jabłek. Masa orzechowa: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy orzechy i powoli wlewamy śmietanę.Masę orzechową zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy i porcjami dodajemy chłodną masę. Pierwszy placek smarujemy masą jabłkową, układamy na niej warstwę biszkoptów. Na biszkopty nakładamy masę
Salonik smakówbułeczki. Jak dla mnie? Nie ma przyjemniejszego relaksu od tego w kuchni, ja po prostu uwielbiam stać przy garach ot co ! :) Przepis na ciasto standardowy, mój ulubiony i sprawdzany setki razy także się powtarzam, ale z orzechami jeszcze bułeczek Wam nie pokazywałam :) Składniki : 325 - 350g mąki pszennej 65 g margaryny 50 g cukru 30 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego(...)mleka 1 jajko szczypta soli Nadzienie : posiekane orzechy włoskie rodzynki 1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach (odciskamy sok) Dodatkowo : 3 łyżki rozpuszczonego masła lukier Przygotowanie: Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka - rozpuszczamy i odstawiamy. W garnuszku rozpuszczamy margarynę z pozostałym mlekiem i cukrem. Do dużej miski przesiewamy mąką wraz
charlotte gotujewyrzutów sumienia spałaszować taką muffinkę. Wiecie, co jeszcze fajne jest w tych babeczkach? Nie smakują jak styropian, co niekiedy zdarza się dietetycznym słodyczom i długo pozostają wilgotne. Do wszystkich ciast z bananami polecam te bardzo dojrzałe banany, takie które fragmentami zaczynają nam czarnieć. Nie nadają się tu zupełnie zielone banany, które też mają swoich amatorów ;). Dlaczego wybieramy banany bardziej dojrzałe(...)sposób dosłodzą nam ciacho. Jeśli banany nie rozgnieciecie na idealna miazgę, to w fakturze babeczek widoczne i wyczuwalne będą fragmenty owoców. Jak dla mnie idealnie tutaj komponowałyby się jeszcze orzechy włoskie i laskowe, więc następnym razem na pewno je dodam Muffinki nie są bardzo słodkie, jeśli więc nie jesteś na diecie i lubisz słodkie rzeczy, możesz dodać dodatkowy cukier. Jeśli
Mieszam w Garnkuczekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać do 180 stopni C, 160 stopni C z termoobiegiem Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia Cukier wymieszać z mąką tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie z posiekanymi migdałami mieszamy i odkładamy na bok dwie łyżki mieszanki do dekoracji Resztę(...)ponieważ po 20 minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz z czekoladami przekładamy do małego rondelka Całość podgrzewamy i roztapiamy na małym ogniu mieszając Studzimy i polewamy nasz torcik. Wierzch posypujemy wcześniej odstawionymi orzechami: włoskimi i pistacjami Wstawiamy do lodówki, aby czekolada z wierzchu
Szczęśliwa kuchniaczekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać do 180 stopni C, 160 stopni C z termoobiegiem Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia Cukier wymieszać z mąką tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie z posiekanymi migdałami mieszamy i odkładamy na bok dwie łyżki mieszanki do dekoracji Resztę(...)ponieważ po 20 minutach patyczek lepił się ciastem. Jednak dodatkowe 10 minut piekłam już bez folii aluminiowej Wyjmujemy z piecyka i studzimy. Przygotowujemy polewę: śmietanę wraz z czekoladami przekładamy do małego rondelka Całość podgrzewamy i roztapiamy na małym ogniu mieszając Studzimy i polewamy nasz torcik. Wierzch posypujemy wcześniej odstawionymi orzechami: włoskimi i pistacjami Wstawiamy do lodówki, aby czekolada z wierzchu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWiśniaczek". Tak nazwałam to ciasto, które powstało, gdy naszła mnie ochota na coś o słodko-kwaśnym smaku. Takie połączenie lubię najbardziej. Wzięłam więc słoik kompotu wiśniowego i dżem porzeczkowo- wiśniowy, sporządziłam masę budyniową i dwa biszkopty w tym jeden z orzechami i kakao i powstało całkiem niezłe ciacho. Polecam wypróbować:) Biszkopt jasny : 6 jajek (L) 7 łyżek cukru 5 łyżek(...)kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowo- porzeczkowy Przełożenie ciasta : Jasny biszkopt Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Połowa drylowanych wiśni z kompotu Biszkopt orzechowo-kakaowy i nasączyć kompotem Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Reszta wiśni Jasny biszkopt Schłodzić i udekorować wg uznania. Ja zrobiłam" esy- floresy" z polewy czekoladowej i posypałam posiekanymi orzechami. SMACZNEGO
Maślane ciasteczkopanierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Zupa krem z cukinii Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa krem z marchwi
Moja smaczna kuchniaprzez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 1 szklanka mleka 100 g mielonych migdałów 75 g mielonych orzechów włoskich 200 g suszonych daktyli bez pestek(...)przestudzenia. Daktyle i figi zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i odcedzić. Pokroić na niewielkie kawałki. Do masy makowej dodać zmielone migdały, orzechy, pokrojone bakalie, ksylitol, stewię i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać, na końcu dodając śmietanę. Ciasto na rogaliki podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszą na prostokąt o wymiarach mniej więcej 60 x 34 cm i pokroić na 8 trójkątów
FitKot