ulubionych ciast na święta. Lubię miękkie pierniki i mocno korzenne z dodatkiem gorzkiej czekolady, która jeszcze bardziej pogłębia korzenny smak ciasta. Piernik i marcepan to świetne połączenie. Zostało mi kawałek marcepanu, który jakoś musiałam wykorzystać. Zrobiłam więc marcepanowe z orzechów i czerwonych owoców liofilizowanych. Czerwony kolor dominuje w tym roku w moich wypiekach. To typowy świąteczny kolor i pięknie prezentuje(...)puszyste, słodkie i długo trzyma wilgoć. Dlatego piernik jest zawsze pierwszym ciastem, które piekę na święta. Piernik zazwyczaj piekę w prostokątnej formie ale dzisiaj zaprezentowałam go w kształcie babki. Ciasto udekorowałam lukrem i czerwoną posypką z naturalnych owoców. Piernik i marcepan foremka o pojemności 1,2 l Składniki: 90 g jasnego cukru muscovado 250 g golden syropu 225 g pszennej
codojedzeniapłaska łyżeczka sody - 50 g orzechów włoskich posiekanych DO PRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu POLEWA CZEKOLADOWA: - 100 ml śmietanki 30% - 30 g miodu - 200 g czekolady - 20 g masła Składniki na polewę zagotuj w rondelku i wymieszaj. Polewa jest gotowa. WYKONANIE CIASTO: W garnuszku roztapiamy masło i miód. Dodaj(...)pieczenia. Ubij jajka i połącz z mąką, dodaj masę z rondelka. Wymieszaj dokładnie. Dodaj posiekane orzechy. Wylewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem. Piernik według przepisu P. Małeckiego pieczemy 35-40 minut ale ja piekłam swój godzinę, temperatura 160 stopni C. Ciasto przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem musi być suchy. Piernik wyjmujemy z pieca i odstawiamy
SMYKWKUCHNILubicie czekoladę? jeśli tak to ciasto które dziś prezentuje to pyszny czekoladowy deser. A, całkiem bym zapomniała, zdrowy w dodatku. Buraki nadają ciastu wilgotności i pełnego
Moje Małe CzarowaniePo ogromnym sukcesie “ Wigilijnego wieńca bezowego “, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do niego świąteczne owoce leśne w żelu
Moja DelicjaCzekoladowa babka wielkanocna na dwóch tabliczkach czekolady gorzkiej, oblana polewą z czekolady mlecznej. W smaku lekko malinowa, dzięki użyciu czekolad gorzkich z kawałkami malin (polecam! do
Moja Delicja(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Syrop z orzechów to domowe lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości. Wspomaga naszą odporność, pomaga w przypadku problemów żołądkowych, a także stabilizuje prace tarczycy
Przepiski.plDzisiaj podzielę się z wami przepisem na miodownik, który w ostatnim czasie skradł nasze podniebienia. Kiedyś często robiłam to ciasto. Lubilismy go, ale jakoś o nim
Polska ZupaDzisiaj podzielę się z wami przepisem na miodownik, który w ostatnim czasie skradł nasze podniebienia. Kiedyś często robiłam to ciasto. Lubilismy go, ale jakoś o nim
Polska Zupaprzygotowanie ciasta weekendowego trzeba zawsze poświęcić trochę czasu, jednak zdarzają się takie sytuacje, że spodziewamy się lada chwila gości i potrzebujemy dosłownie ekspresowego deseru. Wówczas z opresji mogą nas uratować kruche ciasteczka maślane, które robi się około 30 minut. Takie ciastka na pewno zasmakują waszym gościom! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 120 g masła 160 g mąki pszennej 50 g cukru(...)Przygotowanie: 1. Do miski dodać przesiać mąkę. Dodać cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem lub siekaczką. Następnie ręką zagnieść gładkie ciasto. 2. Z przygotowanego ciastka formować niewielkie kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Cukier wsypać do miseczki lub na talerz i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Następnie kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą lekko
Danka Pichciminimum 2 godziny chłodzenia. Po schłodzeniu ciasta możemy działać dalej – nastawiamy piekarnik na 150°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z ciasta urywamy po kawałku i w rękach kręcimy kulki wielkości orzecha włoskiego, odrobinę spłaszczamy a w środku palcem robimy dziurkę. Układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż będą suche i chrupiące
Smaczna Stronaciasto kakaowe a następnie ciasto z makiem. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy, ja posypałam posiekanymi orzechami
Domowy Smak JedzeniaMorelowe dynie: 1. Umieść morele w robocie kuchennym i zmiksuj/ zblenduj na gładką masę. 2. Dodaj mąkę kokosową i miód aby uzyskać konsystencję surowego ciasta. 3. Formuj z morelowej masy dynie: zrób kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz delikatnie z góry i z dołu, zrób delikatne nacięcia przy pomocy drewnianego nożyka. 4. Udekoruj dynie goździkami, tworząc ogonek. 5. Dynie układaj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy
Kuchnia MagdaLenyKrówka bez pieczenia – szybkie i proste ciasto bez pieczenia, z kremem budyniowym na herbatnikach. Jeśli do wykonania tego ciasta użyjemy mleka skondensowanego, to należy gotować
Kulinarne Przebojemąki pszennej • 120 g czekolady PRZYGOTOWANIE: W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać otręby, jajko, proszek i oba rodzaje mąki, wyrobić ciasto rękoma. Nabierać łyżeczką i uformować ręką małe kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozpłaszczyć lekko ręką lub łyżką. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut, aż będą
KUCHNIA POLSKAŚwietne ciasto połączenie masy a'la bounty i słodkiego karmelu oraz orzechów. Ważne aby masę kokosową robić w większym garnku najlepiej z podwójnym dnem ponieważ łatwo ją przypalić. Robiłam w formie o wymiarach 35 cm x 23 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaałyżeczki * chili – 1 szczypta * masło min. 82% – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do mąki dodajemy drobno staty ser Gouda, zmielone ( nie na pył! ) orzechy, sól, chili, białko oraz posiekane masło – wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto, zawijamy w folię wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki, Schłodzone rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi, w każdym robimy ozdobne otwory. Pieczemy
Ostra na SłodkoKarnawał trwa, a zatem i na blogu nie może zabraknąć pysznych inspiracji na ten czas szalonych zabaw. Ostatnimi czasy wodzę widelcem po bliskowschodniej części mapy, która
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiksując wlać olej, a następnie dodać banany. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać wiórki, orzechy i czekoladę, wymieszać. Keksówkę (10x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 180st C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić
Obiad gotowySkładniki ciasto: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g masła 4 żółtka 3 łyżki śmietany bezy: 4
czarrna od kuchniCoraz częściej jestem leniwa i coraz częściej wybieram ciasta bez pieczenia. Robi się je błyskawicznie, nie wymagają dużej i skomplikowanej ilości składników, nie trzeba czekać aż
Bernika - moj kulinarny pamietnikPodsumowując. Czy polecam? Zdecydowanie tak. Jakość w każdym calu. Poniżej znajdziecie kilka przykładowych przepisów, które wykonałam z pomocą Magmixa. Shake truskawkowy Orzechowo-czekoladowa babka na orzechach laskowych Pomarańczowo-limonkowy napój gazowany Krem (baza) do ciast i tortów Pomarańczowe gofry Szybka młoda kapusta z bazylią Gęsty domowy majonez
Słodkie okruszkidodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz masę krówkową - wszystko posiekać nożem, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na części - z każdego kawałka uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, którą następnie rozpłaszczyć dłonią, tworząc dość grube ciastko - ciasteczka ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec
Smakołyki BerenikiTak na Majówkę serniczek zrobiłam. Lubicie desery na zimno? Miałam jeszcze sporo mrożonych owoców: borówki i wiśnie, figi zakupione gdzieś w kuchniach świata a zapomniałam dodać
Moje Małe Czarowaniemąkę, cukier, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto, ugniatając dłońmi aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Przygotowanie masy orzechowej – orzechy drobno utłuc lub zmiksować malakserem. Tylko nie zmiksujcie na mąkę. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, mleko i orzechy. Chwilkę smażyć mieszając(...)miksującego dodać masło, cukier i mleko, zmiksować obroty 7, czas 5 sek dodać orzechy, smażyć temp 100 C, czas 3 minuty, obroty 1, wsteczne Wykonanie kruszonki – masło, mąkę, cukier za pomocą dłoni szybko ugnieść produkty. Zagnieść i formować kruszonkę. Odstawić. Formowanie wianka – wyjąć ciasto z miski na stolnicę obsypaną mąką. Ponownie delikatnie zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na papier
Kuchnia PokoleńPrzepis na tą dyniową kostkę znalazłam na Instagramie, na profilu Ally i bardzo mnie zainspirował. Zrobiłam , pożarliśmy i z całą odpowiedzialnością mówię że jest pyszna
Moje Małe CzarowanieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki (forma np. 25x25cm ) : Ciasto marcepanowe: 200g marcepanu 50g miękkiego masła 4 łyżki mąki pszennej
Słodkie zapomnienieJak spróbujecie tego sernika nigdy już nie będziecie chcieli innego ha ha, a tak poważnie to dawno nie jadłam takiej petardy. Jest delikatny i kremowy, jest
Moje Małe Czarowaniewierzchu piernika znajduje się motyw chłopca i dziewczynki. Dokładnie odwzorowane detale sprawiają, że wypieki można efektownie ozdabiać lukrem, cukrowymi posypkami, czekoladą czy orzechami. Forma została wykonana z kutego aluminium, które sprawia, że ciasto piecze się równomiernie. Nieprzywieralna powłoka ułatwia wyjmowania wypieku i czyszczenie formy. Cena: 145,99 zł Gdzie kupić? www.mniammniam.com Garnek rzymski VITOS KERAMIA Potrawy
My Chcemy JeśćPrzepis na batoniki czekoladowe, a dokładnie na domowe ‘Michałki’ dostałam od przyjaciółki tuż przed pierwszymi urodzinami Kacperka. Nie
Słodki Pomysłkroję na mniejsze kawałki. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na koniec wrzucam owoce, dokładnie mieszam. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę około 12 minut w 180 stopniach
JejKuchniabrown - brownie wypiekane ze 100 % ciemnej czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie - mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana
Kulinarne przygody GatityHej! Wcześniej wyszedł mi niechcący pyszny deser. Do pieczenia ciastek zrobiłam za dużo masy makowej i z reszty powstała baklava w wersji polskiej. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSzybkie ciasto z kaszy jaglanej z owocami idealne na deser do kawy, herbaty czy czystka lub idealne na śniadanie. Da Wam "kopa" na cały
Moje Małe Czarowanieherbatniki i bakalie. Mieszamy. Formujemy niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. 4.9 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/czekoladowe-trufle-orzechami-herbatnikami/ MieszamWGarnku Artykuł Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMałe, pyszne i smakowite serniczki dla małego i dużego. Marchewkowy sernik to jest naprawdę coś pysznego, zrobię jeszcze taki duży bo smakuje wybornie. Idealny do kawy
Moje Małe CzarowaniePrzepis autorski (mój). Babka jest przepyszna i już podczas przygotowywania po prostu... obłędnie pachnie! Masło migdałowe - oprócz walorów smakowych, nadaje ciastu piękny kolor i lekko
Di gotujemąkę. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, żeby maca zmiękła. Przy pomocy łyżki do lodów formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego kulki urosną w czasie gotowania. Z powyższych proporcji ciasta powinno wyjść 16 kulek, które można w jednej turze ugotować w garnku. Kulki gotujemy w rosole, z którym będziemy go podawać przez 20 minut. Zupę
Ugotowane pozamiataneekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka przestudzić i dowolnie udekorować
FitKot