kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym ręczniczkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: 500 g maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynków lub sułtanków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu(...)pozostały z ciasta. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem
Pudełko rozmaitościMowa rzecz jasna o brownie. Niezbyt wysokie, bardzo słodkie ciasto, z lekko ciągnącym się miękiszem. Bardzo szybkie do zrobienia. A zrobione dzień wcześniej i schowane do lodówki następnego dnia fantastycznie się ciągnie. Przepisów na brownie jest wiele i zapewne każdy ma swój. Moja wersja dodatkowo zawiera białą czekoladę i orzechy. I musiała być całkiem niezła, skoro błyskawicznie zniknęła z talerzy(...)łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów włoskich Przygotowanie : W rondelku rozpuszczamy pokrojone masło. W rozpuszczonym maśle roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady. Do miski wbijamy jaja, dodajemy oba rodzaje cukru, szczyptę soli i ubijamy na jasną i sztywną masę. Do obitych jaj dodajemy masę czekoladową, mieszając powoli szpatułką. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ciasta czekoladowego i dokładnie, ale delikatnie
Jacob Tastesstandardowej dużej blaszce, wtedy placki będą cieńsze ale ilość kremu i powideł należy podwoić) Składniki: na ciasto: 600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 70 g masła szklanka cukru 1,5 łyżeczki sody łyżka mleka na masę orzechową: 250 g orzechów włoskich 100 g masła łyżka miodu 1/2 szklanki cukru na krem: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny(...)wyłożyć na blat, wyrobić i podzielić na trzy części. Rozwałkować je na wielkość blaszki do pieczenia. Orzechy posiekać. Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku, dodać orzechy i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia i przestudzić. Wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Wszystkie trzy piec w 200*C przez około 15-20 minut. Przygotować krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazmielonych - użyłam mielonych włoskich orzechów BackMit , 4 jajka, 1/3 szklanki oleju , 5 łyżek mleka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem (można mikserem), dodać mleko i olej - zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - utrzeć. Na końcu dodać orzechy i wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisem :) Na koniec zamieszczam przepis na przepyszne ciasto marchewkowe! CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM TWAROGOWYM Składniki na ciasto: - szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki brązowego cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki startej marchewki - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - plus 1/4 szklanki do dekoracji - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - szczypta soli Składniki(...)składniki mokre: jajka oraz olej. Do składników suchych dodać mokre, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, dołożyć marchewkę oraz orzechy. Całość wymieszać po raz ostatni i przelać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Gdy ciasto będzie się piekło, możemy przygotować krem. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawać
Zgrabne Gotowanieskórkę startą z cytryny. Do suszonych owoców dodajemy olej, posiekane orzechy włoskie i razem mieszamy. Następnie dodajemy jajka i suche składniki (wymieszane migdały + przyprawy) i całość łączymy ze sobą. Wykładamy na tortownicę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni . Pieczemy ok. 1 godziny. Po wbiciu patyczka w ciasto ma być on suchy. Po ostudzeniu ciasta robimy lukier. Mieszamy
Kuchenne Wariacjeorzechów włoskich Przygotowanie:Rodzynki włożyć do miseczki, zalać lekko podgrzanym rumem i aromatem rumowym. Pozostawić je na około 30 minut aby zmiękły. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wysypać na stolnicę lub blat, dodać cukier i masło. Wszystko posiekać nożem aby się składniki połączyły. Dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na około 15 minut(...)czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwie blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Orzechy posiekać drobno. Ubić pianę z białek. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodać cukier puder. Miksować, aż piana będzie błyszcząca. Blaty posmarować dokładnie powidłami, posypać orzechami i rodzynkami, na wierzchu wyłożyć pianę z białek. Piec na złoty kolor 35 minut w 180 stopniach
Mania Gotowaniałyżkę siemienia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić. Blat/stolnicę wysmarować cienką warstwą oleju, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, ma być bardzo cienkie ale nie prześwitujące. Wykrawać 6,5 – 7 cm krążki, na każdy krążek położyć czubatą łyżeczkę farszu (wielkości orzecha włoskiego – średnica ok 3 cm), zlepić boki, bardzo dokładnie bo lubią się rozklejać podczas(...)łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko przestudzić i pałaszować z sosem. Sos jogurtowy koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy 400 gr jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 1/2 pączku szczypiorku 1 ząbek czosnku sól
moj przepis namnie ochota na ciasto marchewkowe, które kojarzy mi się z jesienią :) Lubię takie ciasta do kubka gorącej herbaty na rozgrzanie ;) Składniki: 2 szklanki startej marchewki, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitol) Naturalnie Zdrowe , 1/2 szklanki startych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem. Wlewamy wolnym
Aga w kuchnimasy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder do posypania gwiazdy Przygotowanie ciasta: Na początek przygotować zaczyn. 1 łyżeczkę cukru, wymieszać(...)chłodne masło i resztę składników i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni. Upieczoną gwiazdę posypujemy cukrem pudrem. Przygotowanie masy: Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około
Lili w kuchniłuskanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Orzechy miażdżymy w moździerzu. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jeden garnek umieszczamy w drugim większym z wrzącą wodą). Jajka ucieramy z cukrem i powoli mieszając dodajemy kolejno czekoladę rozpuszczoną z masłem, esencję waniliową, mąkę, proszek do pieczenia i zmiażdżone orzechy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto przelewany do foremki wysmarowanej masłem i pieczemy
Z notatnikaZachęcam do przygotowania tego ciasta u siebie w domu . Wymiary blaszki: 28x24 cm Temp. pieczenia: 170C Czas pieczenia: 40-50 minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 lyzka oleju 3 lyzeczki kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masla 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej(...)minut w temp. 170 C Po wystudzeniu , ciasto nalezy przekroić wzdluz. Masa kajmakowa: Kajmak utrzec z miękkim masłem na jednolita masę. Ciasto czekoladowe z krakersem : 1 blat posmarować czescia masy kajmakowej, po czym ulozyc warstwę krakersów, lekko docisnac i kladziemy nastepna warstwe masy i warstwa karakersow, masa kajmakowa i ciasto czekoladowe, mi wyszly 3 warstwy krakersow. Czekolady rozpuscic
Słodkości i nie tylkocukier puder – 300 g * orzechy włoskie – 100 g * migdały – 100 g * rodzynki – 100 g * skórka pomarańczowa – 50 g * jajko – 3 szt DODATKOWO: * jajko – 1 szt * cukier puder – 2 szkl * woda – 8 łyżek * posiekane orzeszki ziemne – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Pokruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki(...)minut. Po zagnieceniu powoli wlewamy roztopione, przestudzone masło i mieszamy aż ciasto wystygnie. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto ( podsypujemy mąką ), w ałkujemy na prostokąt ok. 35×50 cm. Zamrożone masło ścieramy na tarce i rozkładamy na 2/3 powierzchni ciasta zachowując odstępy przy krawędziach. Składamy na 3 części, ponownie wałkujemy i jeszcze raz składamy. Tak przygotowane
Ostra na Słodkobezę orzechową w dacqoise orzechowym z kremem i truskawkami. Ta była preludium do urodzin, które uczciliśmy truskawkową pavlovą. Zatem dla tych, którzy gustują w bezie przepis na dacqoise z orzechami włoskimi i truskawkami: Potrzeba: - 6 białek -150g cukru -100g cukru pudru - 200g orzechów włoskich oraz na krem - 6 żółtek - 2 op. cukru wanilinowego - 80g cukru(...)przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i ozdabiam truskawkami. Ciasto jest przepyszne, naprawdę same epitety w stylu niebiańskie, rajskie i tym podobne cisną się na usta, kiedy już będą wolne od kolejnego i kolejnego kęsa. Sami spróbujcie, chociaż ja kolejny raz wersję z orzechami włoskimi zrobię z mniejszą ilością cukru niż u Pawła Małeckiego. Do laskowych tyle cukru
I tu będę miała takie te