ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:138/267)

Mocno kokosowe ciastka z płatkami zbożowymi (z olejem, wiórkami i cukrem kokosowym) 132

proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszankę zalać olejem i ponownie wymieszać. Na samym końcu masę wyrobić z jajkiem. Ciasto odstawić na kilka minut, dzięki czemu będzie mniej lepkie i łatwiejsze w formowaniu. Następni z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być duże, ponieważ

Di gotuje
Najłatwiejsze ciasteczka z marmoladą 222

uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej kuleczce robimy palcem wgłębienie. We wgłębienia nakładamy twardą marmoladę

Słodkie okruszki
Ciastka z ciecierzycy (i krem) 214

jednolitą masę. Całość połączyć z groszkami/posiekaną czekoladą. Z powstałej masy formować (zwilżonymi dłońmi) kulki - większe od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nieco spłaszczyć - do grubości około 2 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.) Piec około 15 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu

Di gotuje
PIERNIK TRADYCYJNY SIOSTRY ANASTAZJI 167

mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową . Ozdobić drobno posiekanymi orzechami włoskimi. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 175

pieczenia, soda, przyprawa do piernika, migdały i skórkę pomarańczy. Zalewamy letnim miodem, mieszamy łyżką i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto będzie trochę klejące, ale takie ma być- nie podsypujcie mąką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy uformowane kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika, wkładamy skórkę jabłka i zamykamy

Aga w kuchni
Pierniczki z jabłkami 168

mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga!  Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce w mące, aby się ciasto ładnie formowało. Pierniczki

talerz przyjemności
48 przepisów na Andrzejkowe party 2015 169

lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z mięsem + film 150

gorącą wodę ,wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy ciasto .Gdy będzie zbyt wilgotne można dodać odrobinę mąki . Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na  stolnicy wysypanej mąką i wycinamy krążki za pomocą szklanki . Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Boczek kroimy

Smakowite Dania
Statki kosmiczne, czyli kruche ciasteczka pod kokosową pierzynką z orzeszkami 196

pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 1 ½ szklanki cukru pudru 200g kokosu Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość 3-5mm, z której wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem pergaminem

Smakowy Raj
Kruche babeczki z makiem 526

Na świątecznym stole nie może zabraknąć smakołyków z makiem. Makowe wypieki kojarzą się szczególnie świątecznie. Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem. Składniki:300

Ala piecze i gotuje
G... Granola na bogato! 193

modyfikować na million sposobów, ale jestem pewna, że na pewno każdy z Was ma coś w domu, z czego może wykonać ten pyszny dodatek do jogurtów czy mleka, a nawet ciast i deserów(...)szklanka płatków owsianych ½ szklanki otrębów żytnich ½ szklanki płatków jęczmiennych ½ szklanki migdałów 1 łyżeczka orzechów laskowych 1 łyżeczka orzechów włoskich 1 duża łyżka cynamonu 2 łyżki miodu ½ szklanki żurawiny ½ szklanki rodzynek Przygotowanie : 1.     Nastawiamy piekarnik na 170 ‘C. 2.     Orzechy*, płatki, cynamon i miód mieszamy drewnianą łyżką. 3.  Wkładamy

Kitchens Alphabet
Pyszne orzechowe waniliowe babeczki 140

drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Do masy dodajemy mąkę, proszek delikatnie posiekane i uprażone orzechy włoskie i mieszamy całość tylko do momentu połączenia się składników. Mi z tej porcji wyszło 12 normalnych babeczek i 8 małych.  Ciasto przekładamy do papilotek ok 2/3 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. Grzanie

Malinowe Pocałunki
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2895

prawda powinnam opublikować przepis na rogale świętomarcińskie z białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie... Nieco nie świąteczne, ale niemniej pyszne. Taki mały substytut :) ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. /przepis z warsztatów kulinarnych z Janem Niezbędnym,; podaję już zmodyfikowany(...)dodatkowo: 1 roztrzepane jajko dekoracja: cukier puder odrobina mleka posiekane orzechy włoskie Mąkę przesiewam na stolnicę, masło siekam na mniejsze kawałki, rozcieram z mąką, aby powstała konsystencja sypkiego piasku.  Dodaję cukier, rozkruszone drożdże, jajka i śmietanę, ekstrakt,  po czym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę i owijam folią spożywczą, wkładam na 30 minut

W kuchni Karmel-itki
Ciasto czekoladowo - orzechowe 276

pieczenie;) Zniknęło w tak błyskawicznym tempie, że "w locie" udało mi się je uwiecznić;)) Nawet mój synek, który dotąd nie lubił niczego z orzechami, zajadał kawałek po kawałku! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  200 g margaryny,  2 żółtka, łyżka cukru waniliowego.  Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać(...)100g mlecznej czekolady,  czubata szklanka posiekanych orzechów włoskich,  1/3 szklanki cukru,  2 białka,  szczypta soli,  100g czekolady z orzechami,  2 łyżki śmietany 12%. Białka ze solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Wsypać orzechy i rozdrobnioną czekoladę. Dokładnie wymieszać szpatułką. Masę rozłożyć na cieście. Piec 30 min w temp. 170st. Ostudzić. Czekoladę połamać

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowo-orzechowe 214

świątecznej dekoracji i mamy  fajne ciasto na świąteczny stół. Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłam ze strony MojeCiasto.pl. składniki: 4 jajka 100 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 200 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 200 g orzechów włoskich dekoracja: polewa deserowa Helio dekoracja cukrowa-perełki i śnieżynki Czekoladę mleczną i gorzką(...)połamać i przełożyć do miski. Dodać masło i wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Orzechy włoskie posiekać i odłożyć. Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodać wystudzoną rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować aby składniki się połączyły. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Ponownie zmiksowac aby składniki sie połaczyły. Tortownice o średnicy 24 cm natłuścic i posypac tarta bułką

Monia miesza i gotuje
Placek dyniowy z jabłkami i orzechami. 420

Czas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :) Składniki : 34 dag obranej dyni 1/2 kg jabłek   20 dag masła 20 dag cukru  3 jajka 25 dag mąki   3/4  małego opakowania proszku do pieczenia  3 łyżki mleka   5 dag  cukru brązowego+  2 łyżki 5 dag orzechów włoskich Przygotowanie : Obraną dynię ścieramy(...)smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag  brązowego cukru na jasny karmel, dodajemy posiekane orzechy, smażymy przez chwilę, rozsmarowujemy na cieście i posypujemy 2 łyżkami

Proste Potrawy
Seromak na kruchym cieście 452

posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę.  2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit),  3 szklanki mleka,  200g cukru,  2 jajka,  skórka z cytryny,  50g orzechów włoskich (użyłam Kresto),  70g mąki ziemniaczanej,  60g masła(...)pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić.Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy.Gotową masę rozsmarować na cieście.Masa serowa:  750g białego sera,  3 jajka,  300g cukru,  40g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), sok z cytryny Ser zmielić, dodać jajka

Z miłości do słodkości
Babeczki cynamonowe na Święta 197

płaska łyżka przypraw korzennych 2 jajka kilka łyżek mleka orzechy włoskie pokruszone- około 1/4 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C W miseczce mieszamy wszystkie składniki prócz mleka Wlewamy mleko i nadal ucieramy na doskonałą masę Do metalowej blaszki nakładamy papierowe papilotki Do każdej nakładamy niezbyt czubato masę z ciasta Na wierzch można dodatkowo położyc orzechy Wstawiamy na około

Proste Potrawy
kakaowe ciasto z jagodami i kremem grysikowym 5523

szklanki cukru 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka jagód Uwaga: można użyć jagód mrożonych ale wtedy należy je rozmrozić i odsączyć z soku. Kasza manna po ugotowaniu powinna być gęsta jak budyń. Ponieważ różne rodzaje kaszy różnie gęstnieją, może się okazać, że trzeba dać trochę więcej grysiku niż te 6 łyżek.  Przygotować ciasto: masło, wodę, kakao i cukier(...)delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut do suchego patyczka. Po dokładnym wystudzeniu przekroić na dwa blaty.  Upiec blat z białek: białka ubić z cukrem na sztywno. Rozsmarować na papierze do pieczenia dociętym na rozmiar blaszki, w której piekło się ciasto. Posypać orzechami. Wstawić do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto marchewkowe 183

słodkie oraz co najważniejsze proste i szybkie w wykonaniu. Ciasto marchewkowe można przedstawić w wielu różnych wariacjach, jednak ja przedstawię klasyczną formę tego deseru. Składniki: 300 g drobno startej marchewki 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy) 200 ml oleju roślinnego ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki) 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Orzechowo-dyniowa krajanka 220

Mimo to, zapraszam wszystkich fanów dyni na orzechowo-serowo-dyniową krajankę) Orzechowo-dyniowa krajanka Składniki na ciasto: • 1/2 szklanki mąki pszennej •  ½ szklanki mąki krupczatki • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki • szczypta soli • 1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych) • 3/4 szklanki płatków owsianych, u mnie mieszanka muesli W misce kruszymy na kruszanke wszystkie składniki(...)środku a brzegi zaczną się lekko unosić. Na wierzch: • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany • 2 łyżki cukru • kilka kropel ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki mieszamy i rozprowadzamy po gorącym cieście. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy dodatkowe 5 minut. Ciasto studzimy. Zimne ciasto posypujemy upieczonymi okruszkami. Chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 376

sztuki: Zaczyn 32 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki mleka 1 łyżka mąki Ciasto 2 szklanki mąki (320 g) 50 g cukru trzcinowego 4 żółtka 80 g roztopionego i ostudzonego masła Masa makowa 350 g maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 4 białka(...)miseczki, rozetrzeć z cukrem. Dolać letnie mleko, wymieszać z mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, żółtka, wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło. Z ciasta uformować kulę ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny. Mak trzykrotnie zemleć, wymieszać z rumem, cukrem

Pełny talerz
Bezglutenowe ciasto marchewkowe + KONKURS 208

zdjęcia i komentarze :) ) 16.10 – ogłoszenie wyników konkursów Składniki na ciasto marchewkowe: 3 jajka 100 g ksylitolu 80 ml oleju rzepakowego 150 g mąki ryżowej 50 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 3 duże marchewki 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich Składniki na polewę: 300 g serka Philadelphia 40 g ksylitolu(...)tarce o grubych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na drobniejsze kawałki. Jajka ubijamy z ksylitolem, pod koniec ubijania dodajemy olej. W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy do Piany z jajek i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy potartą marchewkę, orzechy i rodzynki. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach

Ciastkozercy
Dietetyczne bajaderki (kule rumowe) 170

szklanki mleka spora garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja dałam orzechową;)) 2 łyżki czekoladowego kremu z awokado z tego przepisu 3 łyżki mielonych otrębów firmy Kupiec ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku olejek rumowy wg. smaku wiórki kokosowe oraz kakao do obtoczenia bajaderek Sposób przygotowania: Upieczone i wystudzone ciasto kruszymy w rękach lub miksujemy w blenderze(...)mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kawę i ksylitol, a następnie zalewamy nim rodzynki, odstawiamy na kilka minut do pokruszonego ciasta dodajemy mleko, rodzynki, orzechy, otręby, olejek rumowy oraz krem z awokado (w razie potrzeby dosładzamy) formujemy w rękach kule dość dużej wielkości, a następnie obtaczamy część kul w kakao, a część we wiórkach kokosowych gotowe bajaderki wkładamy na kilka godzin

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Torcik orzechowy bez pieczenia 206

dodajemy zmielone orzechy włoskie. Do trzeciej nic nie dodajemy. Wafle wycinamy tak aby ich średnica była taka sama jak średnica tortownicy. Na dno wykładamy jeden z wafli a na niego masę bez dodatków. Następnie kładziemy drugi wafel i na niego masę kakaową oraz ostatni wafel i masę orzechową. Każdą z mas należy wygładzić i dobrze docisnąć. Wierzch ciasta ozdabiamy połówkami

Pyry na Gaz