cynamonu szczypta kardamonu 2 goździki Nadzienie ozechowe 2 szklanki orzechów włoskich - zmielić w malakserze 1/2 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu kostka stopionego masła orzechy pistacjowe do dekoracji Przygotowanie Wszystkie składniki syropu nalezy wrzucić do rondelka, wymieszać i zagotować. Gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. 4 płaty ciasta filo posmarować masłem i ułożyć jeden na drugim w brytfannie
Kulinarne Inspiracjeorzechów włoskich Blaszka o wymiarach 24/36 cm Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, miód i masło. Wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 10 minut. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piekarnik(...)rumie, ale jeśli nie lubicie to nie musicie i utrzeć z miękką margaryną na puszysty krem. Warstwy ciasta : 1. Placek 2. Polowa masy krówkowej 3. Masa budyniowa 4. Placek 5. Reszta masy krówkowej 6. Wierzch posypać orzechami Odstawić do lodówki na noc, ciasta miodowe najlepiej smakują po kilku dniach, ale na drugi dzień też jest już pyszne. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliLubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami
Słodkie Przyjemnościszklanki soku ananasowego 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Jaja, cukier i cukier waniliowy ubić. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodką, cynamonem i solą. Wlać olej i sok, wymieszać. Dodać startą marchew i orzechy, wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 45 minut w temp. 180 stopni
talerz przyjemnościdobrze rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną nalewać małe porcje ciasta i smażyć bardzo cienkie naleśniki. twarożek z bakaliami: 250 g chudego twarogu 1 łyżeczka cukru z wanilią 100 ml słodkiej śmietanki 2 plastry ananasa z puszki 2 łyżki namoczonych wcześniej rodzynek 1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka uprażonych na patelni płatków migdałowych 1 łyżka uprażonych na patelni
Kolorowa kuchnia Elkiwiększe lub 4 mniejsze podpłomyki): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: świeże gałązki rozmarynu 4-5 niewielkich brzoskwiń 100 gram sera pleśniowego np. camembert lub brie niewielka garść orzechów włoskich świeżo zmielony pieprz Drożdże ucieram z cukrem(...)minut, Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielę na 2 lub 4 części, w zależności od tego jakiej wielkości podpłomyki chcę uzyskać. Każdą część delikatnie wałkuję na cienki placek. Na sam spód placka układam część sera pleśniowego, następnie pokrojone na mniejsze części brzoskwinie. Całość posypuję posiekanymi orzechami i listkami
Mango Papajapieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 min. Potem studzimy gotowy biszkopt. Ciasto: Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko 3/4 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g orzechów włoskich powidła śliwkowe Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)mąki. Dodajemy śmietanę i lekko zarabiamy ciasto, po czym wkładamy je na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. 1 część wałkujemy i pieczemy placek w temp. 180 - 200 stopni. Pozostałe części wałkujemy osobno na długość foremki. Smarujemy każdą część powidłami śliwkowymi, posypujemy posiekanymi orzechami i zwijamy w rolady. Pieczemy w 200 stopniach przez
psgotujemystykały się ze sobą, suche drożdże i sól. Uruchomić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Dalej postępować według powyższego przepisu. Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 ml rumu lub amaretto 4 białka 3 łyżki płynnego miodu(...)wolnej przestrzeni pomiędzy papierem a ciastem. Makowce ułożyć w keksówkach lub na blasze pozostawiając między nimi kilka centymetrów wolnej przestrzeni. Piec około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni do uzyskania jasnobrązowego koloru. Po upieczeniu makowiec lekko przestudzone, ale nadal ciepłe makowce można polukrować i udekorować makiem, orzechami lub skórka pomarańczową. Lukier pomarańczowy 1,5 szklanki cukru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczekolady, sałatek, nie zabrakło ulubionego ciasta na pierogi! Smacznego grudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą(...)occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kompot z suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki
Moja smaczna kuchniaSpotkałam się z rożnymi rodzajami przepisu na snikersa. Uważam ,że ten , który prezentuję, najbardziej upodabnia się do prawdziwego snikersa.SKŁADNIKICiasto:1/2 kg, mąki 1/2 margaryny1/2
W kuchennym oknie Ewyoryginale, tak jak otrzymałam, dałam tylko mniej cukru i zamieniłam dżem z czarnej porzeczki na konfiturę wieloowocową (z braku dżemu). Wyszło cudne! :-)Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm.Składniki ciasta:- 5 jaj (osobno białka i żółtka)- 3/4 szklanki cukru (dałam 2/3 szklanki)- 1 szklanka mąki pszennej tortowej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1/4 szklanki oleju- 1/2 szklanki maku (suchy, cały(...)wieloowocową z kawałkami owoców)- ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów)- krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu)W misie miksera ubić białka jaj, dodać stopniowo cukier i cały czas
Smaczne Zdrowecytrynki w rumie od firmy Eterno. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto drożdżowe : 300 g mąki pszennej 150 ml mleka 22 g drożdży 30 g cukru 2 jajka 40 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy Masa marcepanowa : 200 g marcepanu 1oo g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cynamonu 1 łyżka Syropu cynamonowego Eterno 1 łyżka(...)odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Marcepan ucieramy z jajkami , stopniowo dodając zmielone orzechy i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon, sok cynamonowy i sok z cytrynek w rumie
Sama słodycz i szczypta chilipieczenia 2 żółtka powidła śliwkowe Beza orzechowa 200 g orzechów włoskich 80 g cukru 2 białka Przygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepić małe foremki do babeczek. Na dno dać pół łyżeczki powideł(...)śliwkowych i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Beza orzechowa: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Piec w 180 st około
Ala piecze i gotujewarto rezygnować ze smarowania paluszków czekoladą. Mogą rozmięknąć od wilgotnego ciasta i choinki się powykrzywiają. Składniki na 8-10 babeczek: 150 g ciemnej czekolady 75 g masła 2 jaja 50-75 g cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki kakao 50 g mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Czekoladę rozpuścić razem z masłem na minimalnym ogniu lub w kąpieli wodnej. Odstawić
Pełny talerzWielkanoc. Dziś przygotowałam swój pierwszy mazurek;) Po całym ucieraniu ciasta, przygotowaniu masy kajmakowej, wyszedł mi co prawda dość cienki placek, ale w smaku wyborny! Przepis wzięłam od Kaś , i na jednym razie pieczenia go na pewno się nie skończy;) Składniki na spód 60 g orzechów włoskich 60 g cukru 60 g masła 70 g mąki przennej 2 żółtka(...)orzechów włoskich Sposób przygotowania Orzechy włoskie zmielić na pół grubo, połączyć z połową cukru i zmielić na gładką masę. Resztę cukru utrzeć z masłem, następnie dodać żółtka utrzeć, mielone orzechy z cukrem i utrzeć. Dodać mąkę z skórką cytryny i dokładnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wygładzić powierzchnię, przy bokach nanieść więcej ciasta, by wychodziły
pink envelope