ciasto z orzechami i jablkami - 554 przepisów (strona:18/37)

Jesienne ciasto z gruszką i marchewką 265

almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego cukru. Wyszło lekko, smakowicie i niezbyt słodko :) Zapraszam do wypróbowania przepisu. Ciasto: Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. 4 jaja 5 łyżek cukru 7 łyżek mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich(...)gładkiej, lśniącej piany. Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Budyń gruszkowy 4 gruszki ( ok kilograma) 1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody

Cynamonowe szczęście
Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples 205

duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 50 g orzechów włoskich opcjonalnie cukier puder do podania Przygotowanie: W średniej misce umieść żółtka, 2 łyżki cukru i szczyptę soli, po czym ubij do uzyskania gęstej i jasnej masy. Dodaj mąkę i mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę i także wmieszaj do przygotowanego ciasta. Na większej(...)wlej ciasto, posyp je rodzynkami, o czym przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Następnie przewrócić na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Wyłóż omlet na deskę do krojenia i pokrój na małe kawałki. Resztę masła rozpuść na tej samej patelni, wsyp 4 łyżki cukru i smaż na małym ogniu aż się rozpuści. Następnie dodaj jabłka

karmelowy
Jesienny jabłecznik. 140

pyszne ciacho? Jeśli tak, to polecam ten przepis ;) Pyszne, orzechowe ciasto przełożone masą jabłkową i masą budyniową, a wszystko to oblane czekoladą. Idealne na jesienne dni. Polecam. Składniki na jesienny jabłecznik na formę o wymiarach 28x40 cm SPÓD: 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie zblendowane, solone fistaszki- przed zmieleniem rozsypuję(...)przesiać przez sitko), kaszę manną, orzechy, dżem, kakao i miksujemy, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy całość do nagrzanego do 160-170 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło, studzimy.       Nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda

Rozpustne gotowanie
Moje trzy tegoroczne świąteczne wypieki 291

makowca użyłam rodzynek, orzechów włoskich, gorzkiej i mlecznej czekolady oraz żurawiny suszonej. Piekłam z 2/3 porcji, ale zapomniałam, by piec krócej. W efekcie przypalił mi się z góry i stał się bardzo kruchy i trochę za suchy. Ścięłam przypalony wierzch, a po odwróceniu polałam ciasto polewą. Kawałek ciasta odłamał mi się, więc go wykorzystałam do sernika. Ciasto pyszne, mocno makowe(...)pyszny. Drożdżowe strucle makowe z jabłkiem prażonym, na podstawie przepisu na makowiec zawijany . Jak zrobić pyszne jabłka prażone dowiesz się tu . Strucle również polałam polewą czekoladową, bo wyszło mi jej za dużo, ale świetnie do tych ciast pasowała. Ozdobiłam posiekanymi w malakserze orzechami włoskimi. Robiłam ciasto z mniejszej liczby składników, ale zbyt cienko rozwałkowałam je, więc strucle wyszły całkiem

Anioszek w kuchni
Babeczki z jabłkami II 153

posiekanych migdałów 3 łyżki orzechów nerkowca 1 duże jabłko rodzynki Nerkowce siekamy na drobne kawałki. Mąkę, cukier, proszek, migdały i nerkowce mieszamy razem łyżką. W innym naczyniu roztrzepujemy widelcem jajka, mleko i olej, a następnie przelewamy mieszaninę do suchych składników i mieszamy łyżką wtłaczając jak najwięcej powietrza. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy ciasto

Czary - gary w kuchni
Ciasto orzechowo-jabłkowe 165

upieczeniu i wystudzeniu patykiem do szaszłyków zrobiłam w cieście dziurki i polałam polewą czekoladową. 5 jaj  3/4 szkl.cukru  cukier waniliowy  3/4 szkl.oleju  2 szkl. mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżeczki cynamonu [ dałam mniej]   5 jabłek 1 szkl. orzechów włoskich  Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki gryczane z jabłkiem i bakaliami - zdrowe i bezglutenowe 184

szklanką mleka i jajkiem na gładką masę. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka, ciasto ma mieć konsystencję zbliżoną do tradycyjnych naleśników. Ja smażyłam na patelni ceramicznej całkowicie bez tłuszczu. Nadzienie: 2 jabłka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka rodzynek 1 łyżka miodu Masło roztapiamy na patelni. Jabłka obieramy

Cynamonowe szczęście
Drożdżowe bułeczki z kajmakiem a la brioszki. 138

Nadzienie; ok. 3/4 szkl kajmaku z orzechami lub bez 2 jabłka     Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać, następnie dodać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, roztopione masło , łyżkę śmietany i  wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Jeśli jest zbyt twarde

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 218

jest surowe (jeśli patyczek jest suchy, bez przylepionych grudek ciasta - oznacza to ciasto upieczone), Jeśli używamy jabłek do ciasta - należy skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały, jeśli używamy cynamonu taka zmiana koloru nie powinna przeszkadzać, Jeśli do ciasta używamy orzechów, zamiast kroić je nożem możemy zmiażdżyć wałkiem, Jeśli przygotowujemy ciasto kokosowe - należy je piec krótko w dobrze

psgotujemy
Placek Marchewkowy 138

okazał się świetnym pomysłem. Połączenie przyjemnego z pożytecznym to dobre określenie na ten placek. W smaku jest przyjemny delikatnie wilgotny, w sam raz do kawy. Zapraszam... Skala smaku 9/10 ciasto wyłożyłam na większą blaszkę co spowodowało, że nie było za wysokie. Marchewka jest niewyczuwalna w placku. Niestety placek ten nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Źródło z zeszytu domowego Składniki(...)łyżeczka cynamonu Wymieszać wszystko razem i dodać: 1 szkl. pokrojonych w kostkę jabłek 1/2 szkl. pokrojonej suszonej śliwki (pokroić i namoczyć ok. pół godziny w ciepłej wodzie) 1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich 3 szkl. startej marchwi na małych oczkach (szklanka nie ubita) Wszystko wymieszać (ciasto będzie dość gęste). Wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x30. Piec 50 min. 170st. Wystudzić

Kubki smaku
Wiewióreczka:) 140

orzechy, rodzynki) Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej. Następnie wsypać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem. Na końcu dodać jabłka i bakalie. Wymieszać i wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około 35 minut w temp. 180 C (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie

My simple kitchen
Szybkie i proste ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi 329

pieczenia. Wbij jajka, wlej mleko i tłuszcz z czekoladą. Dodaj aromat. Jabłko zetrzyj na drobnych oczkach razem ze skórką bezpośrednio do miski. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką. Mikser nie jest tym razem potrzebny :) Dodaj rodzynki, połamaną czekoladę i orzechy rozgniecione na drobniejsze w rękach. Dokładnie wymieszaj z ciastem. Formę delikatnie posmaruj margaryną lub masłem. Wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto

Anioszek w kuchni
Tarta jabłkowa- Rose 158

prawie szarlotka. A jabłka w roli głównej spełniają tutaj rolę cudnej dekoracji. Proporcje kruchego, najbardziej klasycznego ciasta to matematyczne 3:2:1 – na 300g wybranej mąki bierzemy dokładnie 200g tłuszczu i 100g drobnego cukru. Do kruchego ciasta idealna będzie mąka krupczatka – grubo mielona, ale i zwykła mąka pszenna, tortowa czy wrocławska, będzie dobra. Żeby ciasto pozostało kruche(...)wyklejamy nim dokładnie dno i boki formy (średnicy około 26cm) starając się żeby ciasto miało równą grubość. Jeśli chcecie, brzegi ciasta można dodatkowo ozdobić. Dziurawimy ciasto równomiernie widelcem, żeby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia i jeszcze na chwilę wkładamy je do lodówki. Jeśli zrobicie ciasto z pszennej mąki a zamiast zwykłego, drobnego cukru użyjecie cukru pudru – będzie delikatniejsze – możecie wtedy

Karo in the Kitchen
Sękate - czekoladowe ciasto z pijaną wiśnią 206

zapasach, lub ciasto będą jadły maluchy albo użyć wiśni z kompotu)   Składniki: 4 szkl. mąki 4 jaja 1 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru  2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 3 jabłka 3-4 łyżki wydrylowanych wiśni (użyłam z nalewki, ale mogą być też świeże lub z kompotu) 20 dag orzechów włoskich

Cynamonowe szczęście
Owsianka biszkoptowa 137

nerkowce) jabłko kilka śliwek i orzechów nerkowca tłuszcz do wysmarowania formy Wieczorem zalać płatki mlekiem, przykryć talerzykiem i odstawić do namoczenia. Rano rozgrzać piekarnik do 180 stopni, po czym oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno. Żółtka razem z mąką i masłem orzechowym wrzucić do namoczonych płatków z mlekiem i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć ciasto owsiane(...)pianą, wsypać bakalie i starte na tarce jabłko. Gotowe ciasto przelać do formy żaroodpornej i udekorować z wierzchu przekrojonymi i wypestkowanymi śliwkami oraz nerkowcami. Piec 35 minut. Owsianka wychodzi mocno wilgotna, bardzo słodka i naprawdę smaczna, ostatnio jest moim owsiankowym faworytem :) Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko