ciasto było dość kleiste. Wyrobione ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy znacznie zwiększyło swoją objętość, wyłożyłam je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1-1,5cm. Szklanką od herbaty wycinałam z ciasta kółka. Na środku każdego kółka kładłam po małej łyżeczce dżemu i zlepiałam razem brzegi ciasta(...)/2020/01/paczki-kryzysowe.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/oponki-serowe.html), pączki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-serowe.html), pączki z serków wiejskich (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-z-serkow-wiejskich.html), mini pączki z serka mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com
Waniliowe Improwizacjemoment. Historia, jak wiele innych. Pierwszy sernik zrobiony z przepisu babci. Dziś piekę serniki w przeróżnych smakach. Bawię sie tym pieczeniem, a już najbardziej lubię kroić kawałek świeżo upieczonego ciasta i częstowac kogoś, patrzeć, jak nabiera widelczykiem kawałek miękkiej masy i smakuje… Wtedy zawsze patrzę na oczy jedzącego! One mówią mi wszystko, więcej niż słowa. Kiedy piekłam swój pierwszy(...)migdałowego 3 łyżki oleju 18 g wody spód 60 g masła 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 1 jajko masa serowa 500 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 120 g śmietanki 36% 4 jajka 5 – 6 łyżek cukru pudru pasta pistacjowa wierzch 60 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru posiekane pistacje ziarenka granatu
Raj dla Podniebieniapozbyć się pestek). Do powstałego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w ¼ szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia , aż masa zacznie tężeć. Do malinowej bazy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Dodatkowo : 2 galaretki malinowe rozrobione na 600 ml wody WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie ½ masy malinowej blat biszkoptowy + nasączenie ½ masy malinowej tężejąca galaretka Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc na możliwie najniższą „ lodówkową” temperaturę 😊 Smacznego
Domowe ciastaJeśli ktoś nie wie, co oznacza termin "sernik, który rozpływa się w ustach", to w tym wypieku znajdzie definicję tego stwierdzenia. Sernik jest pyszny, leciutki, nieskomplikowany
Z Kuchni Do KuchniPiernik, czekolada i śliwki…te trzy składniki pasują do siebie tak, jakby były stworzone do tego by je łączyć. Gdy Kopernik rzucił wyzwanie, wiedziałam, że
Mienta blogJak zapowiedziałam poprzednio tym razem kolejny zaskakujący sernik. Mimo,że nie będzie już niespodzianki w środku, zaskoczy Was smakiem - oczywiście jeśli tylko spróbujecie. Teraz elementem
Bon appetit mon amieJak co roku przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi
Mienta blogbędą mniej mąki. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. Następnie dodajemy masło orzechowe.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki" czyli Ziarenka, przyprawy.5. Osobno ubijamy z cukrem(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać" dłużej. Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa).Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji
Wypisz WymalujMiała być babka z mascarpone. Niestety, wylądowała w śmietniku. Chciałam żeby była pyszna i dodałam dużo mascarpone, za dużo. Wprawdzie babka pięknie wyrosła, potem opadła, ale równo i wyglądała super. Niestety po rozkrojeniu....zakalec. No cóż, czasem tak bywa. Po to, ja eksperymentuje, żebyście Wy, już nie musieli :) Żebyście mieli przepis sprawdzony, który się(...)ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli wlewać olej. Na koniec, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy na babkę, posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 50-55 minut. Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołykioctem ucieramy na puszystą masę, dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Do masy wsypujemy w dwóch partiach mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy 30-40 min. w 180 ºC lub do suchego patyczka. Krem ananasowy: puszka ananasów 3/4 szklanki wody budyń śmietankowy lub waniliowy(...)łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru wanilinowego Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem śmietanowy: 200 ml śmietanki 36% 150 g serka mascarpone łyżeczka cukru wanilinowego 1-2 łyżki cukru pudru Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrami. Obie części delikatnie łączymy. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty
Anielskie wypiekiuwielbiane przez moją rodzinę. Jego smak jest po prostu wyjątkowy( a zarazem bardzo delikatny). Niektóre przepisy na tiramisu powstają za bardzo kawowe. Mnie osobiście nie podchodzi do gustu takie ciasto. Dlatego podaję wam mój przepis, który udało mi się stworzyć po przekartkowaniu innych. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie!:) Składniki na biszkopt: -5 dużych jajek -3/4 szklanki(...)pół metra w formie(najlepiej na dywan). Biszkopt wsadzić z powrotem do piekarnika i zostawić do przestygnięcia z uchylonymi drzwiczkami. Składniki na krem tiramisu: -250ml kremówki -500g mascarpone -5 żółtek -75g ksylitolu(może być cukier) -1 szklanka świeżego naparu kawy-1 śmietan-fix Biszkopt przekroić na pół i nasączyć naparem kawy. W jednym naczyniu ubić kremówkę
Smaczne ZdroweTłusty Czwartek, więc dziś mam dla was kolejny przepis na pączki. Tym razem zrobiłam pączki tradycyjne, drożdżowe z marmoladą truskawkową. Pączki zrobiłam na kefirze naturalnym zamiast na mleku. Do ciasta dodałam trochę otartej skórki cytrynowej dla smaku i aromatu. Po usmażeniu pączki posypałam cukrem pudrem. Miałam dziś mało czasu, więc pączki zrobiłam w większym rozmiarze, żeby było mniej smażenia(...)dolałam roztopione masło i wódkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto wyrabiałam kilka minut, aż zaczęło ładnie odchodzić od ścianek miski. Ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam ją ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta szklanką o średnicy 7cm wycięłam kółka. Na połowę
Waniliowe ImprowizacjeNiedziela to dzień w którym... odpoczywamy! i dlatego też w tym dniu możemy sobie pozwolić na ciut więcej, nie będzie to skrajność a zdrowy i pyszny
Kuchnia PROzdrowotna