Dziś chcemy Wam zaprezentować ciacho bez pieczenia, bardzo smaczne bo orzechowo- kokosowe a do tego szybkie w przygotowaniu. Jeśli jesteście zainteresowani koniecznie musicie zakupić najnowszy numer
Candy PandasPrzed Wami part 5 serii wypieków zainspirowanych konkursem na naszym blogu. Ten przepis (od Kasi z bloga Strasznie Smaczne ) praktycznie pod względem składników nie został przez
Candy PandasPewnie już znacie to zacne połączenie - mango i kokos, jednak proponujemy Wam coś znacznie bardziej spektakularnego niż koktajl czy lody. Dzisiejszy deser wygląda jak tort za
Candy Pandastortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:) Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam(...)minut, choć ja piekłam w troszkę wyższej temperaturze i kilka minut dłużej. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ciasto jest zimne przekroić wzdłuż na dwie części. Masa Straciatella z Malinami: 600 ml śmietanki kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 50 g czekolady mlecznej startej na tarce
Blondynka Gotujekonsystencja nie jest zbyt fajna. Jeśli chcemy korzystać ze smaku rabarbaru przez okrągły rok to polecam zrobić dżem. W sezonie rabarbar wykorzystujemy na świeżo. U mnie najczęściej ląduje w cieście, rzadziej w kompocie. Ostatnio znalazł soje miejsce także w daniu obiadowym. Sięgnęłam po mięso wieprzowe, które odpowiednio doprawiłam rabarbarem, czosnkiem, cebulą oraz innymi przyprawami. Całość zapiekłam w piekarniku. Podałam(...)cebule czerwone 6 ząbków czosnku 7 gałązek świeżego rozmarynu 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżka masła 2 łyżki oleju słonecznikowego 100 ml bulionu warzywnego 60 dkg rabarbaru 3 łyżki kremu z octu balsamicznego 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczka pieprzu Jak przygotować pieczone mięso wieprzowe z rabarbarem . Mięso oczyścić, pokroić na plastry o grubości 1,5 centymetra
mecooksmasa nie opadła. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt będzie za suchy. Żeby sprawdzić czy jest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić(...)wyłożyć połowę kremu czekoladowego. Położyć drugi blat. Ponownie nasączyć, wyłożyć resztę kremu oraz połówki wiśni (dość gęsto, nie żałować). Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa 30g masła 120g czekolady Masło roztopić. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej polewy. Od razu polać nią ciasto. Dekoracja orzechy laskowe Orzechy laskowe uprażyć chwilę na patelni. Następnie przy pomocy
coolinarnastrefa.blogspot.comPrzepis na pyszne muffinki z dodatkiem szpinaku. Bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania w pięknym zielonym kolorze. Nadają się świetnie na szkolne drugie śniadanie. Jeśli
To co lubię - gotuję i polecamCzas czytania: 2 min Tiramisu w kolejnej odsłonie, tym razem w wersji truskawkowej. Deser jest fantastyczny, rozpływający się w ustach z warstwą delikatnego kremu z wyraźną
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy, wystarczy 20 minut i można rozkoszować się jej smakiem. Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego zupa nabiera cudownego, bardzo
SprawdzonaKuchnia.plpozostałych składników (wskazówka: mleko nie może być gorące tylko lekko ciepłe). Wyrabiaj ciasto do powstania jednolitej masy. Następnie odstaw je do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i podziel na 6 równych części. Z każdej formuj kulkę, a następnie spłaszcz ją i za pomocą kieliszka lub kciuka na środku zrób dziurkę. Ułóż przygotowane bajgle(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Posyp sezamem lub czarnuszką. Przed pieczeniem włóż w środek bułek metalowe rurki (do pieczenia rurek z kremem) lub kieliszki, żeby wyszły ładne równe dziurki (wskazówka 1: każdy kieliszek lub rurkę posmaruj lekko olejem, żeby łatwiej było je wyjąć; wskazówka 2: można piec bajgle bez użycia rurek
Przepisy na widelcuTrochę słońca w jesienną pogodę przesyłam wam w postaci tych oto słoneczek ryżowych. Mango curd jest niebiańskie. Jak będzie tak wyjadać jak ja to obawiam się
wesoła kuchniaSzybka i pyszna tarta na zimno. Można ją udekorować dowolnymi, kolorowymi, sezonowymi owocami, dzięki czemu wygląda baaardzo apetycznie i smakuje jeszcze lepiej. Na letni weekendowy
Simply FoodCytrynowe babeczki, których nie może zabraknąć wśród Wielkanocnych wypieków. Przepis bardzo klasyczny, babeczki z dodatkiem masła, pszennej mąki i dużej ilości soku z cytryny, jedynym moim
Upiecz sobie babeczkęJeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przez kaszę. Tak przygotowany krem przecieramy przez sito, żeby pozbyć się nitek z selera, a i krem będzie delikatniejszy. Formę na tortownicę natłuszczamy i dokładnie obsypujemy bułką tartą. Krem pozostawiamy do lekkiego przestygnięcie. Dodajemy kaszę jaglaną, roztrzepane jajko, mieszamy i przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 190°C ok. 40 min. Wierzch możemy przykryć papierem do pieczenia. Rada: należy jednak(...)sprawdzić czy masa jest zwarta, a kasza miękka, ponieważ różnie pieką nasze piekarniki, a i formy mogą być innej średnicy. Mozzarellę kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Kiedy „ciasto” będzie upieczone, na wierzch układamy plastry sera i wkładamy z powrotem do gorącego piekarnika. Zapiekamy kilka min, do momentu, aż ser zmięknie i zakryje całą powierzchnię
Moniki SmakołykiNa straganach coraz więcej owoców sezonowych się do nas uśmiecha. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. W dzisiejszym koszyku z owocami znalazły się truskawki, borówki i
Kulinarne pyszności Molkizboże wiele może! A co może? Możecie poczytaj tutaj – http://comozezboze.pl/ Fajne zarówno na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, dodatek do sałatek, ale także dodatek np.do ciast czy panierek do dań obiadowych! Dają tak wszechstronne możliwości, że nie byłabym sobą, gdybym nie kombinowała ( a kombinatorka ze mnie jest, i tak! :D ) Postanowiłam wykorzystać cały ich potencjał i przygotować(...)nich coś pysznego, co zaskoczyło rodzinkę! Dziś mam dla Was przepis aż na 2 pyszne i słodkie desery – babeczki z kruszonką i słoiczek wypełniony po brzegi pysznym kremem orzechowym i chrupiącą kruszonką! Dla każdego coś dobrego! Idealne np. na weekend! Koniecznie zobaczcie! KREM ORZECHOWY Z CHRUPIĄCYMI PŁATKAMI I CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: ( 2 szt ) * ser biały 3 x mielony
Ostra na SłodkoLatem, gdy mam ochotę na coś słodkiego najczęściej robię przeróżne serniczki bez pieczenia. Tym razem postanowiłam zrobić z brzoskwiniami i jagodami, pychotka !!! SKŁADNIKI tortownica
słodki bratekformy Przygotowanie Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem do miski i zalałem mlekiem. Odstawiłem na ok. 1 godzinę do zmięknięcia. Masło utarłem na puszysty krem. Cytrynę umyłem gorącą wodą, starłem z połowy skórkę. Oddzieliłem żółtka jajek i utarłem je z miodem, cynamonem i skórką cytryny. Dodałem do masła, wymieszałem i dodałem namoczone bułki. Wszystko delikatnie wymieszałem(...)Czereśnie po umyciu wydrylowałem. Ubiłem białka na sztywna pianę i razem z czereśniami dodałem do przygotowanej masy. Wysmarowałem tłuszczem żaroodporną formę, wysypałem ja bułką tartą. Przełożyłem do formy ciasto i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Zapiekałem przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem
R'n'G Kitchengrudek. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. 3. Usmażone naleśniki smaruję dżemem. Następnie nakładam porcję kremu mascarpone i delikatnie go rozsmarowuję. Naleśniki zwijam w rulon i układam na talerzu. Do przygotowania naleśników wykorzystałam dżem brzoskwiniowy , który otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Dżem zachwycił mnie(...)smakiem. Już dawno nie jadłam tak pysznego dżemu. Ma idealną konsystencję i słodkość. W słoiczku znajdziemy mnóstwo pysznych owoców, pokrojonych na mniejsze kawałki. Dżem brzoskwiniowy to idealny dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw przygotowywanych na słodko. Produkt jest wart polecania i zakupu. Zachęcam do zakupu produktów firmy DAGOMA , niezbędnych do przygotowywania wielu potraw i deserów
Tradycyjna kuchnia Kasipłaskie łyżeczki sody 2 łyżki mleka Sodę rozpuścić w mleku, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować (ja używam blaszki 35x23 cm). Jeśli ciasto klei się do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Placki pieczemy w 180 st. C przez ok 10 minut. Należy pamiętać by na jeden z placków przed pieczeniem wyłożyć masę orzechową(...)Warstwa orzechowa: 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1/2 margaryny Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Krem: 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo kwaśny dżem Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Cynamonowe szczęścieDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony dorsz z bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało to podany(...)pysznym sosie pomarańczowym. I wierzcie mi, wcale to nie było za słodkie, było świetne w smaku:) Być we Francji i nie zjeść tego deseru to... czysta zbrodnia! Krem brulee - waniliowy z nutką pomarańczy:) A ta skorupka na wierzchu... mniam... pychotka:) Soczysty i słodziutki ananas podany ze skarmelizowanym brązowym cukrem ułożony na malinowym sosie... obok gałka lodów waniliowych na kleksie bitej
In my kitchenpozostałe składniki. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Pączki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy(...)podwojenia objętości. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu, po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładamy na papier w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym. Krem budyniowy: 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki 450 ml mleka kilka kropel zapachu waniliowego Żółtka razem z cukrem utrzeć mikserem. Dodać 50 ml mleka, mąkę, zapach
kulinarnyswiatdomiCzas przygotowania: 4 h Składniki na bezę o śr. 23 cm Koszt przygotowania: 24,00 zł SKŁADNIKI na bezę: 5 białek (ok. 170 ml) 250 g
kulinarnyJaMałe babeczki wypełnione orzechowym kremem to moja propozycja na umilenie świątecznego czasu a także fajna jadalna dekoracja stołu :)Składniki:babeczki- 250 g mąki pszennej- 125 g masła- 100 g śmietany 30 %- 1 łyżka cukru pudru- 1 żółtko- skórka otarta z 1 cytrynymasa- 100 g zmielonych orzechów włoskich- 3 łyżki cukru pudru- 4 łyżki śmietany 30 %Przygotowanie:Wszystkie składniki(...)babeczki przesiekać, następnie zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić je do lodówki na co najmniej 30 minut. Orzechy, cukier i śmietanę łączymy tak by powstała gęsta masa. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki na babeczki i wypełniamy je przygotowaną masą. Pieczemy je w 200 C na rumiany kolor przez około 25 minut
Zainspirowana w kuchni