samo upiec drugą część ciasta. Jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych blach do pieczenia, należy po upieczeniu ciasto wyjąc z blachy, ponownie wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka krowiego: 2 budynie (40g każdy bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym 250 g masła lub margaryny 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)budyniowej. Ugotowany budyń przykryć, żeby nie powstał kożuch i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę budyniową zmiksować z masłem lub margaryną na puszysta masę. Na podpieczona jedną połowę ciasta przełożyć cały krem i przykryć drugą częścią, posypać cukrem pudrem. Całość przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieIdealne ciasto tortowe na imprezę i na co dzień! Nie za słodkie, mięsiste, wilgotne z kakaowymi blatami przełożonymi delikatnymi kremami. To słodko – kwaśne ciasto, zawsze każdego zachwyca. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne. Ilekroć je robię, zawsze wychodzi idealnie. Za przepis szczególnie dziękuję mojej mamie J SKŁADNIKI: KAKAOWE BLATY: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru(...)suchego patyczka . Wystudzić w uchylonym piekarniku, tak aby ciasto nie opadło. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż ostrym nożem na 2 blaty kakaowe. PRZEŁOŻENIE CIASTA: KREM Z SERKA KREMOWEGO: 200 g masła (temp. pokojowa) 400 g serka kremowego typu philadelphia* (temp. pokojowa) 6 łyżek cukru pudru ( lub więcej w razie potrzeby) Masło utrzeć z cukrem w misie
Calzonella.compory jeszcze nie robiłam nic z mleka w proszku, a teraz żałuję, masa zrobiona z tego mleka jest przepyszna, a ciasto wyśmienite. Wiśnie lekko przełamują słodycz kremu. SKŁADNIKI Ciasto: Pieczemy 2 biszkopty Proporcje na 1 biszkopt: 3 jajka, 1 budyń czekoladowy, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, mąka pszenna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier(...)końcu mleko w proszku. Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i mleko, dodajemy kakao, mieszamy miotełką, aż składniki się połączą, na końcu dodajemy łyżkę śmietany. Pierwszy blat ciasta smarujemy kremem, wciskamy wiśnie.Przykrywamy drugim blatem, smarujemy polewą
słodki bratekPyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek(...)wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem jogurtowy: 7. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 8. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno
Mała CukierenkaPyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek(...)wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem jogurtowy: 7. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 8. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno
Mała Cukierenkarozwałkować na cienkie placki o tej samej wielkości. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut. Ciasto ostudzić. krem: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko rozmieszać z mąką, budyniem i jajkami. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować aż masa zgęstnieje(...)Gorący krem wyłożyć na ostudzone ciasto i przykryć drugim plackiem. Gdy krem ostygnie ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i kroić ostrym nożem
Mama Gotujewyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ciasto oddzielić nożem od brzegów tortownicy i ostrożnie wyjąć z blaszki. Przekroić je w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki ciasta. Krem: 7. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5-7 minut. Następnie dobrze osączyć torebeczki z herbatą (wycisnęłam je rękoma, tylko proszę się nie poparzyć) i herbatę przelać(...)małym ogniu przez około 2-3 minuty. Następnie odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową. 8. Serek wymieszać z przestygniętą herbatą mikserem na średnich obrotach i połowę kremu wyłożyć na pierwszy krążek ciasta. Przykryć go drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu, na wierzch położyć ostatni krążek ciasta. Wierzch i boki: 9. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę, śmietankę
Mała Cukierenkapół. W małym garnuszku rozpuściłam cukier z herbatą aż powstał syrop. dodałam sok z cytryny i rum. Tak uzyskanym syropem polałam dolną i górną warstwę ciasta. Ubiłam krem i odstawiłam go do lodówki. Pozostało jeszcze sporządzenie polewy. W garnuszku z wodą rozpuściłam masło,cukier i kakao. Wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia. Mając już wszystkie składniki nakładałam je na nasączone(...)ponczem ciasto. Najpierw dżem z porzeczek. Jest on kwaskowy, co bardzo smakowicie kontrastuje z kremem i słodyczą polewy. Następnie warstwa kremu. Przykryłam drugą częścią ciasta i polałam polewą czekoladową. Na wierzch nałożyłam kleksy kremu. Podałam z kawą do której dodałam pozostały jeszcze krem... Pycha i smacznego
potrawyregionalnezawsze ten torcik robi się z porzeczką- nawet ten, który kupiłam, jej nie miał. Taki chłyt marketingowy z tym obrazkiem. Ale wiecie co- powinno się. Bo samo ciasto i krem są słodko, mdłe- pyszne, ale to kontrast kwaskowej porzeczki czyni je arcydziełem. Naprawdę. Możecie mi wierzyć. Albo bądźcie sceptyczni- i zróbcie je. Wtedy zrozumiecie. Ja na sto procent jeszcze(...)składowe gotowe- czas na montaż. Kładziemy pierwszy blat ciasta (ja swojemu musiałam obciąć rancik, który został z opadnięcia), smarujemy konfiturą, następnie połową kremu. Kładziemy drugi blat, smarujemy ciasto resztą kremu i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Teraz najtrudniejsze- chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Niestety prawdą jest, że ciasto jest najsmaczniejsze, jak spędzi noc, albo nawet i dobę
les mirabellesskrzynek osiedlowego warzywniaka i pozwalają spojrzeć na świat przez różową poświatę lśniących łodyżek. Po wiosennej burzy wynoszę do popołudniowego ogrodu dziadków rabarbarową słodkość. W objęciach kruchego ciasta, na chmurce migdałowego kremu frangipane pysznią się rabarbarowe rubinki. Połączenie migdałów z rabarbarem to często spotykana kombinacja (i pojawiła się już na blogu jakiś czas temu, o TUTAJ ) ale czy próbowaliście kiedyś migdałów(...)20min. 3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek (grubości ok, 3-4 mm) na papierze do pieczenia i razem z papierem przełóż na blachę. 4. Na środek ciasta wyłóż krem frangipane i rozprowadź, zostawiając 3-4cm margines ciasta. 5. Na krem układaj cząstki rabarbaru, następnie zawiń brzegi ciasta na nadzienie. 6. Posmaruj brzebi ciasta białkiem i posyp brązowym
Kuchnia w Słońcu Skąpanapieczenia. Oba ciasta z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę ( patrz FILM ). Jeden kawałek ciasta położyć na podkładce lub paterze. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć jeden kawałek ciasta. Krem: 7. Śmietankę ubić z fixami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym (nie na bardzo sztywno, tak na 3/4). Dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników(...)żeby była około 1cm warstwa), na wierzch wyłożyć konfiturę wiśniową ( patrz FILM ) i przykryć ją paroma łyżkami kremu. Tort nakryć drugim kawałkiem ciasta i lekko docisnąć, ciasto nasączyć pozostałym ponczem. Krem który nam zostanie będzie na wierzch, boki i rozetki. 9. Kremem posmarować boki i wierzch tortu, wyrównać. Następnie tort posypać trochę suchym makiem. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego
Mała Cukierenkaostatnim, pysznym cieście marchewkowym, idąc za ciosem zrobiłam kolejne. Tym razem ciasto bananowe, z puszystym kremem, tym samym, którego użyłam w cieście marchewkowym. Całość oceniam na szóstkę z plusem Blaty bananowe są wilgotno-puszyste, delikatny krem podrasowany szczyptą cynamonu idealnie je spaja, tworząc przepyszny bananowy torcik. Polecam bardzo. Składniki na ciasto: 2 banany dojrzałe, rozgniecione 2 łyżeczki soku(...)dodajemy cukier. Dodajemy ekstrakt z wanilii, śmietanę i cynamon. Ucieramy do puszystości. Dodajemy serek. Ucieramy do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji, podobnej do ubitej śmietany. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem. Resztę kremu wykładamy na wierzch. Posypujemy dodatkowo cynamonem i dekorujemy bananami. The post Ciasto Bananowe appeared first on Made
Made By Mom And SonPoradnika Domowego, jednak dość mocno go zmodyfikowałam. Gościło u mnie na Wielkanocnym stole i bardzo wszytskim smakowało :) Warstwa jabłkowa świetnie przełamuje słodycz polewy i kremu, nadając mu nieco orzeźwiający charakter :) Porcja na dużą blachę Składniki: Ciasto: 450 g mąki 300 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 llitrowe(...)wierzchu ciasta. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder, a następnie kakao. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Polewę delikatnie rozprowadzamy na kremie. Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc. Można udekorować wierzch kawałkami orzechów
My simple kitchen