ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:283/1282)

Ciasto TIPI 144

Co roku staram się wykorzystać sezon owocowy maksymalnie. Teraz jest pora na wiśnie i maliny więc piekę pyszne ciasta z dodatkiem tych właśnie owoców. To jest

Prosty przepis na
kajmakowiec ze śliwką 110

kajmaku 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 150 suszonych śliwek nasączonych wcześniej w wódce lub rumie 2 łyżki cukru pudru 2-3 kostki mlecznej czekolady Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia.  Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Budynie, cukier i mąkę wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Wlać rozrobiony budyń i ugotować(...)herbatnikach rozsmarować kajmak i wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Jedną trzecią odłożyć. Resztę zmiksować z wystudzoną galaretką. Delikatnie wmieszać posiekane śliwki i rozsmarować krem na cieście. Przykryć ostatnią warstwą herbatników i pokryć odłożoną bitą śmietaną. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Purée z dyni 138

stanowiły pokarmu dla nas, tylko dla zwierząt.  Dziś więc mam krótki przepis na to jak się z nią rozprawić, by była smacznym dodatkiem do naszych zup kremów, placuszków, ciast itp. Przygotujcie jej więcej, bo śmiało można ją zamrozić lub spasteryzować w słoiczkach. Składniki: 1 dynia (ok 3kg) Sposób przygotowania: Dynię kroimy na małe kawałki, usuwamy nasiona. Układamy na blaszce(...)widelcem czy bez trudu wbijamy i wyciągamy z miąższu. Jeśli tak- dynię studzimy, jeśli nie- pozostawiamy na kolejne 10 minut. Przestudzoną dynię obieramy ze skórki i miksujemy na gładki krem. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy „na mokro” lub porcjujemy w małych plastikowych pojemniczkach lub woreczkach i przechowujemy w zamrażarce. Dynia nie pasteryzowana może być przechowywana w lodówce przez

Kuchnia w czekoladzie
Malinowy Król 743

posmakowało, że nie byłabym sobą gdybym go sama nie przygotowała. Przyznam się nieskromnie, że ciasto wyszło jeszcze lepsze niż to z cukierni. Ma delikatne i kruchutkie ciasto oraz rozpływający się w ustach krem. Jak dla mnie obłęd. No i te malinki.... Mmmmmm..... Wypróbujcie sami! :) Ciasto na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice. Ciasto: 250 g margaryny 250 g mąki szkl cukru(...)ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozsmarować na obydwu ciastach, posypać cukrem i płatkami migdałów. W ten sposób upiec 2 jednakowe spody. Ciasto pieczemy 20 minut w 180st. Krem: Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić, wymieszać z malinami. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, odstawić do napęcznienia. następnie podgrzać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubić

Smakołyki Asi
ciasto słonecznikowiec 750

cukier (cały czas ubijamy), dodajemy stopniowo żółtka (ubijamy). Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej (mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki). Dodajemy olej, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przerawamy na dwa blaty. składniki na prażony(...)rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W rondelku mieszamy cukier, kakao, masło oraz śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Całość schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Torcik czekoladowo – orzechowy i taka zwykła historia o Nim i o Niej 107

Dziadek mogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem arachidowy małe opakowanie serka mascarpone 1/2 słoika kremu z orzeszków ziemnych(...)ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy blat smarujemy ulubioną konfiturą. Mascarpone mieszamy z kremem z orzeszków (mieszałam łyżką). Masę wykładamy na blat wysmarowany konfiturą, przykładamy kolejny blat ciasta, lekko docisakmy. Kremem smarujemy także wierzch torcika. Gotowy torcik dekorujemy świeżą figą, orzeszkami ziemnymi oraz otarta skórką z pomarańczy. Smacznego! Artykuł Torcik czekoladowo – orzechowy i taka zwykła historia

Raj dla Podniebienia
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 588

przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….   Zapraszam na FILM .       Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon) Krem budyniowy: 500ml mleka(...)układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut. 12. Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje. 13. Na galaretkę z biszkoptami wyłożyć pozostały budyniowy krem. Przykryć go drugim biszkoptem i lekko docisnąć. 14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta

Mała Cukierenka
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 8406

przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….   Zapraszam na FILM .       Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon) Krem budyniowy: 500ml mleka(...)układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut. 12. Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje. 13. Na galaretkę z biszkoptami wyłożyć pozostały budyniowy krem. Przykryć go drugim biszkoptem i lekko docisnąć. 14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta

Mała Cukierenka
Dwudniowe szkolenie z mistrzem cukiernictwa – Bożeną Sikoń w szkole Ashanti 137

waniliowym, z rozmarynem, gruszką karmelizowaną, galaretką malinową i oblany jest błyszczącą, malinową polewą (glasage). Kolejny tort, to tort bezowy „Mokka”. Mocno kawowy z żurawiną i wiśnią, dosyć słodki, z kremem muślinowo – maślanym . Poniżej również tort bezowy „Dacquoise” pomarańczowo – truskawkowy mój faworyt. Biały tort, to tort pralinowo – kawowy, ozdobiony konwaliami z lukru. Jeśli śledzicie mnie na Facebooku lub Instagramie(...)kwiatem i liściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche ciasto, pyszny krem migdałowy, rum i polewa czekoladowa. Na koniec odbyło się wręczanie dyplomów i pamiątkowe zdjęcia. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła robi wrażenie

Mała Cukierenka
Wielkanocny zajączek – krok po kroku 110

Witajcie, Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pysznego zajączka wielkanocnego. Przepis ten wymyśliła moja Mama 30 lat temu. CIEMNE CIASTO BISZKOPTOWE: Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki 3 łyżki mączki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej, powoli dodawać cukier. Następnie dodać(...)kakao. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę o średnicy 27 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 0 C przez 40 minut. KREM CZEKOLADOWY: Składniki: 1 puszka mleczka skondensowanego czekoladowego 1 ½ kostki masła Wykonanie: Masło rozbić mikserem i powoli, po jednej łyżce dodawać mleczko czekoladowe. KREM WANILIOWY (do ozdoby zająca) 1 paczka kremu

Przepisy Babci
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? 390

Tłuszcz jest nam oczywiście potrzebny, ale przy ilości potraw, jaką przygotowujemy na Święta, powinniśmy go ograniczyć. Wyobraźcie sobie pierożki polane tłuszczem, smażoną, tłustą rybkę, do tego ciasto z kremem, tradycyjna sałatka ziemniaczana z majonwzem i śledzik. Nasz układ pokarmowy niezbyt dobrze znosi nagły przypływ tłustego jedzenia. Tym bardziej, że wiele osób "oszczędza miejsce" przez prawie cały dzień aż do kolacji(...)regularne posiłki). Spróbujcie uśmażyć rybę bez panierki i w mniejszej ilości tłuszczu (najlepiej udusić, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi), a do sałatki użyjcie jogurtu naturalnego. Do ciasta dodajcie o 1/3 mniej cukru, mięso (najlepiej drób lub wołowinę) przyprawcie ziołami (a nie solą). Odciążycie układ trawienny i zmniejszycie kaloryczność potraw. 2. Zamiast słodzonych napojów pij wodę

Katsuumi
Najlepsze miodowe ciasto marchewkowe z olejem wielkopolskim 182

szklanki miodu 1  łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta wanilii w proszku 1 łyżeczkę cynamonu cejlońskiego kilka drobno posiekanych orzechów pekan szczypta soli Krem serowy: opakowanie serka mascarpone 1 łyżka miodu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy odrobina wanilii cynamon do posypania Marchewkę starłam na drobnych oczkach. Posiekałam orzechy. Mąkę wymieszałam  z proszkiem do pieczenia(...)sodą. Dodałam marchewkę i orzechy Całość delikatnie mieszałam szpatułką. Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki. Piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Na zimne ciasto rozsmarowałam krem mascarpone. * zamiast mąk bezglutenowych weź mąkę pszenną jeśli nie stronisz od glutenu

AZgotuj!
Czekoladowa karpatka z truskawkami 444

Przepyszne czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się udać! Ciasto powstało tak naprawdę zupełnie przypadkowo , bo w planach był ” zwykły ” ulubiony murzynek . Ale plany są po to przecież żeby je zmieniać , a w mojej kuchni liczy się fantazja! I tym razem nie zawiodła! Ciasto smakowało obłędnie i wbrew pozorom(...)ustach , ale kawałek , który uchował się na drugi dzień smakował równie rewelacyjnie!!! SKŁADNIKI: CIASTO : - mąka pszenna – 90 g - masło – 80 g - cukier – 150 g - kakao – 40 g - jajka – 2 szt - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - czekolada mleczna – 50 g KREM : - mleko – 0,5 l - masło – 100 g - budyń śmietankowy

Ostra na Słodko
Domowe kokosanki, czyli jak wykorzystać resztki ciasta 142

Myślę, że w każdym domu pozostają czasami resztki ciasta, którego nikt już nie chce jeść. Babki, murzynki czy inne "suche" ciasta bez kremów, można wykorzystać od przygotowania kokosanek. Kiedyś były bardzo popularne, teraz znowu wracają do łask. Pewnie z dwóch powodów: są pyszne i proste do zrobienia oraz dlatego, że coraz więcej osób stara się żyć zgodnie z ideą zero(...)wiemy, że zostanie zjedzone. Jeśli jednak pozostaje nadmiar jedzenia, wtedy można szybko i prosto znaleźć sposób jak te resztki wykorzystać do zupełnie innego dania. Przygotowując kokosanki z różnych ciast, uzyskujemy za każdym razem troszkę inny efekt. A przecież w kuchni dobrze jest, żeby bawić się smakami, prawda? Poniżej znajdziecie kilka sposobów na czekoladowe kokosanki. Jak zrobić czekoladowe kokosanki? Do przygotowania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Budyniowy przekładaniec 174

Smaczne, efektowne, proste w wykonaniu kakaowe ciasto z kremem budyniowym, spróbujcie, bo naprawdę warto, wilgotne i czekoladą smakujące... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 /2 łyżeczki cynamonu Masa 3/4 litra mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 cukier wanilinowy Ponadto(...)odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem mieszamy wszystkie składniki razem drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta. Wymieszane delikatnie ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, pieczemy 45 minut. Ciasto studzimy przekrawamy następnie na pół. Masa

kgwjanczewo
Wiśniowiec z kremem 145

światło dzienne, dlatego prowadzenie bloga musiałam odsunąć na dalszy plan. Mam jednak nadzieję, że mi szybko wybaczycie i w ramach przeprosin dacie się skusić na to pyszne ciasto :) Na biszkopcie, z wiśniami, kremem i polewą :) Przepis dostałam od koleżanki, która sobie to ciasto bardzo zachwalała :) A wszystkim kobietkom życzę z okazji dzisiejszego Dnia Kobiet samych wspaniałości :) Miłego dnia! :) Składniki(...)szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni 3 galaretki wiśniowe Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru pudru 250 g masła 50 ml wódki  Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania