Ciasto łączy w sobie dwa główne smaki: masło orzechowe oraz czekoladę. Jest dość treściwe, choć zawiera niewiele cukru. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto czekoladowo-orzechowe bez pieczenia Składniki: KREM CZEKOLADOWY 400ml śmietanki 30% 125g czekolady gorzkiej 125g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) KREM ORZECHOWY 250g mascarpone 250g masła orzechowego(...)kremie czekoladowym ułożyć warstwę herbatników, przykryć ją połową kremu orzechowego, wyrównać - obie warstwy powtórzyć: krakersy, krem czekoladowy, herbatniki, krem orzechowy - czekoladę do dekoracji zetrzeć na wiórki - krem orzechowy posypać startą czekoladą - ciasto schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc - kroić schłodzone, na wierzchu każdego kawałka ułożyć kilka połówek fistaszków
Smakołyki Berenikimuszę je wykorzystać. Więc d zisiaj coś dla wielbicieli orzechowych wypieków. Z tym ciastem jest sporo pracy ale warto się poświęcić bo jest pyszne. Najlepsze na drugi dzień gdy ciasto się "przegryzie". Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 dużych jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)drugiej kakao i wymieszać. Polewa kakaowa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach. Warstwy ciasta: Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe herbatniki i polewa. Ciasto odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce by się "przegryzło". Inspiracja klik
Ala piecze i gotujeciast to świetny pomysł, ciasto z burakami i imbirem jest obłędnie pyszne i idealnie pasuje na święta. Fantastyczne połączenie smaków i przyjemna faktura. Jeśli lubicie ciasta typu, ciasto marchewkowe to, to ciasto jest dla Was. Wcześniej mieliście już okazję poznać brownie z dodatkiem cukinii , wilgotne i niesamowicie smaczne. Wspomniane już ciasto marchewkowe, którego chyba nikomu zachwalać nie trzeba i ciasto(...)połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 45 minut, sprawdzamy, czy jest już gotowe przez wbicie patyczka w środek ciasta, jeśli nie będzie na nim śladów surowego ciasta, to znak, że jest gotowe. Jeśli jeszcze będzie jednak surowe, dopiekamy je 10-15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy
SprawdzonaKuchnia.plMacie ochotę na szybkie i pyszne ciasto? Jeżeli Wasza odpowiedź brzmi: tak- to mam dla Was coś naprawdę szałowego. Lekkie biszkoptowe ciasto z delikatnym budyniowym kremem i dodatek ulubionej galaretki, czyż nie brzmi pysznie? Ciasto jest proste i bardzo szybkie do zrobienia. Najwięcej czasu trzeba " poświęcić" na galaretkę, jednak gdy bardzo nam się spieszy to możemy ją pominąć. Fajna propozycja(...)czasu, aż budyń stanie się gładki i gęsty, wystudzić. Gdy budyń będzie już chłodny należy go zmiksować z miękkim masłem na gładką masę. Wykonanie ciasta: Ciasto biszkoptowe rozwinąć wyłożyć na niego przygotowany krem a na jego środku ułożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Ciasto ponownie zwinąć i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Smacznego
Krakowskie smaki Anizblendowaną czekoladę oraz borówki. Delikatnie wymieszaj. Dolny spód ciasta włóż do formy. Wyłóż cały krem z czekoladą i borówkami. (Zanim wsypiesz do kremu borówki , możesz odłożyć trochę kremu by posmarować wierzch ciasta, to opcjonalnie. Jeśli nie chcesz użyć kremu z czekoladą, to ubij osobno 300 ml słodkiej śmietany i posmaruj nią wypiek ). Kiedy dolny blat pokryjesz kremem i wyrównasz, przykryj(...)całość drugiem blatem i lekko dociśnij dłońmi. Wierzch posmaruj kremem lub bitą śmietaną. Posyp czekoladą startą na tarce lub czekoladowymi kuleczkami. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto gotowe , idealne do kawy! Bez obaw możecie ukroić sobie większy kawałek , gdyż jest niesamowicie lekkie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnialbo z... kuchennej półki ;) Tymczasem rozkoszujcie się superprostym, klasycznym sposobem na idealny poczęstunek. Szczególnie w czasie, gdy sezon truskawkowy się rozpoczyna. Łasuchy będą zadowolone! ^^ TARTELETKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI Składniki na ciasto: - 200 gramów mąki pszennej - 100 gramów mąki krupczatki - 200 gramów masła (+ do wysmarowania foremek) - 100 gramów cukru pudru - 1 żółtko - 1-2 łyżki zimnej wody - bułka tarta(...)kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - syrop cukrowy Przygotowanie wykończenia: Na wypełnione kremem kruche ciasto wykładamy wybrane owoce. Całość smarujemy syropem cukrowym (można zrobić w domu z wody i cukru) dla zwiększenia wizualnej atrakcyjności i przedłużenia świeżości owoców. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakudodaniu i rozpuszczeniu całego masła - cały czas podgrzewamy mieszając - po pewnym czasie krem zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy wystudzony krem - inaczej ciasto może nam się rozbabrać. Krem robi się całkiem długo - ja mieszałam ponad 20 minut. Ale dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę tego żmudnego procesu. Sernik chłodzimy przez parę godzin
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Nazbierało mi się trochę białek więc postanowiłam upiec pieguska. A żeby piegusek nie był taki samotny dodałam krem budyniowy oraz banany i galaretkę. Wyszło mi takie fajne ciacho. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń(...)wystudzenia. Ugotować budyń z dodatkiem cukru i odstwić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać likier a następnie wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki aby krem nieco zesztywniał. Banany obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na kremie. Wierzch zalać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin
Monia miesza i gotujeZostały mi ostatnio resztki waniliowego kremu, więc postanowiłam upiec francuskie z kremem. Poczułam się jak za dawnych lat. To jest naprawdę szybki deser. Wystarczy arkusz kupnego ciasta francuskiego, truskawki i krem. Prościej być nie może...Odpoczywałam w słońcu i popijałam kawką pyszne ciasteczko! Francuskie ciastka Składniki: na 8 ciastek 1 arkusz ciasta francuskiego 200 g waniliowego kremu 8 dużych truskawek(...)lepiej wyrasta niż to zamrożone. Ciasto można zrobić samemu ale zajmuje to sporo czasu...Schłodzone ciasto francuskie pokrój na 8 prostokątów. Na każdy kawałek ciasta ułóż jedną pokrojoną truskawkę. Na wierzchu połóż łyżkę kremu i zwiń. Natnij i Ułóż ciastka na blasze w odstępach i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piecz przez około 20 minut. Ciastka powinny być rumiane
codojedzeniaprzypadku piernik powstał na bazie ciasta z czerwonej fasoli. Użyte przyprawy korzenne nadały mu wyrazistego, piernikowego smaku. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i miękkie. Żeby było jeszcze ciekawiej ciasto przełożyłam lekkim kremem na bazie twarogu sernikowego. Krem posłodziłam naturalnym miodem. Warto wykorzystywać naturalny miód w słodkościach przygotowywanych na zimno, korzystamy wtedy z pełni jego cennych wartości. Szczególnie zimą, kiedy narażeni jesteśmy(...)formy do pieczenia Piec około godzinę w 180 stopniach Zostawić do całkowitego ostygnięcia KREM Twaróg zmiksować z miodem, sokiem z cytryny i aromatem Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na pół i przełożyć kremem zostawiając około 1/4 kremu na górę Ja do reszty kremu dodałam sproszkowane jagody dla uzyskania koloru Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać płatkami migdałów
HealthyCreationsCzyż sama nazwa nie brzmi już zachęcająco? Ja skusiłam się na to ciasto i zrobiłam je w wersji jagodowej. Można również wykorzystać borówki amerykańskie, jednak kolor masy będzie wówczas nieco mniej wyrazisty. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 40 g startej mlecznej czekolady 2 łyżki oleju Masa jagodowa(...)żelatynę łączymy z resztą masy . Masę wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, przykrywamy drugim plackiem. Składniki na masę śmietanową miksujemy ze sobą, aż do utworzenia się gęstego kremu. Wykładamy go na wierzch ciasta. Posypujemy tartą czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce. Źródło
Smaki Na TalerzuWitajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto z kremem kawowym, malinowo - śmietankowym biszkoptami i bezami MAMUT. SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka ciepłej wody SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY : 1 opakowanie kremu do tortów waniliowego Dr. Oetkera 250 ml mleka 1 łyżka(...)przegotowanej wody i odstawiamy do leciutkiego stężenia.Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Do mleka dodajemy łyżeczkę kawy i krem czekoladowy, ubijamy mikserem aż zgęstnieje. WARSTWY CIASTA : biszkopt masa waniliowo-kawowa biszkopty nasączone w kawie masa śmietanowo-galaretkowa biaszkopt masa czekoladowo-kawowa maliny i bezy Ciasto odstawiamy na godzinkę do lodówki. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprzepisem (bo samo ciasto zniknęło w minut dwie), z wielką radością. Może i Wam zbliża się jakaś uroczystość. Może i Wy osłodzicie ją tym słodkim jagielnikiem z rozkosznym kremem kakaowo -orzechowym. Ciasto pokrojone niedbale (co widać na zdjęciach), fotografie zrobione w pośpiechu, bo wszystkim bardzo spieszyło się do degustacji. Oj ... to było niebo w gębie. Polecam! Składniki ba formę(...)ceramicznej). Umieszczamy w lodówce. Masa jaglana: Kaszę gotujemy, a następnie studzimy. Umieszczamy z pozostałymi składnikami w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na spód ciasta. Umieszczamy w lodówce. Krem kakaowy: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, który wykładamy na jaglaną warstwę. Banany kroimy na plasterki i wraz z nerkowcami wykładamy
Jeść, by żyć w zdrowiucukier kryształ i ubijać do czasu aż piana będzie lśniąca i gładka. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimny przekroić na dwa blaty. Składniki na masę piankową: 500 ml śmietanki(...)homogenizowane, zmiksowane truskawki i rozrobione w 3/4 szklanki gorącej wody i schłodzone lekko galaretki. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie masę zamieszać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować lekko kremem. Dodatkowo: truskawki do dekoracji; 1 galaretka truskawkowa; Wierzch ciasta udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką truskawkową. Moje uwagi: Biszkopta najlepiej jest upiec dzień wcześniej. Taki biszkopt łatwiej się
In my kitchen