ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:161/1282)

Metrowiec 202

biszkopt jest wilgotny, puszysty, przepyszny, krem jest lekko cytrynowy, wszystko oblane grubą warstwą czekolady, stanowi doskonałą całość. Na tym cieście nauczyłam się dwóch rzeczy: jak zrobić ciasto ucierane i jak zrobić krem maślano-budyniowy. Mam nadzieje, że moje wskazówki wam się przydadzą. Polecam dzień wcześniej wieczorem przygotować budyń, oraz wyciągnąć masło z lodówki, można też upiec ciasto jasne i ciemne(...)warzy, jeżeli się warzy, oznacza to że temp. masła i temp. budyniu są różne. Do formy, wyłożonej folią spożywczą, włożyć pierwszy blat, który wcześniej był od góry ciasta, wyłożyć 6-7 łyżek kremu (z małą górką), położyć kolejny blat (innego koloru), wyłożyć 6-7 łyżek kremu, wyłożyć 3 blat, wyłożyć 6-7 łyżek kremu, wyłożyć 4 blat. Tak postąpić

moj przepis na
Jogurtowiec piernikowy z masą grysikową 147

produkty z Krośnic są tego warte. Powidła śliwkowe z cynamonem przywołują na myśl święta. Ich zapach i smak jest doskonały, kwaśny z nutą cynamonu, po prostu bajka! Ciasto z kremem grysikowym zaczynamy przygotowywać od upieczenia ciasta. W 1 misce mieszamy składniki suche, w drugiej składniki mokre. Następnie, łączymy je bardzo szybko i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka(...)powinna mieć nie więcej jak 24 x 24 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 45 minut. Ekspresowy krem grysikowy przygotowujemy w następujący sposób: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Ustawiamy na małym ogniu i co jakiś czas mieszamy. Krem po podgrzaniu zacznie gęstnieć. Gotujemy jeszcze minutę od momentu

MamaOskarka
KARPATKA Z DOMOWYM BUDYNIEM- KREMEM 158

Delikatna i rozpływająca się w ustach karpatka. Ciasto idealne ale krem jeszcze lepszy, puszysty i mmmmm.. pyszny ! Karpatka szybko znika. Czasami robiłam nawet dwie :). Zaletą ciasto jest szybkie przygotowanie. Jednak w lodówce musi swoje odstać, co najmniej jedną noc, ale warto czekać, by potem rozkoszować się kostką takiej karpatki, która dobrze się kroi a krem się nie rozpływa. Polecam(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-30 min. (w zależności od piekarnika ).  Ciasto powinno być złociste. Gotowe ciasto przekroić, aby powstały dwa blaty.  Krem: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i esencją waniliową. Pozostałe mleko zmiksować z jajkiem, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka

Kuchnia Paulettes
Miodowiec 239

sodą, dodać pokrojoną drobno margarynę, zagnieść, dodać pozostałe składniki na ciasto tj. jajka, cukier i miód- wyrobić, podzielić na 3 części . Piec każdy rozwałkowany placek w temp. 180 *C (oddzielnie) około 15 min. Przy wyjmow aniu uważać by ich nie połamać, bo są kruche. Składniki na krem: 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 3/4 litra mleka wiórki kokosowe (opcjonalnie(...)ostudzenia (uważać, by nie przypalić masy) Do letniej, słodkiej masy mlecznej z kaszą dodajemy stopniowo masło i ucieramy na puszysty krem Upieczone, wystudzone placki przekładamy przygotowanym kremem. Posmarowane placki przyciskamy deską, by ciasto skruszało. Najlepsze jest po 2 dniach:)  .  Polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody pół szklanki cukru Wszystkie składniki należy rozpuścić w rondelku

Proste Potrawy
Świąteczny piernikowy Tort Koliber 169

ostatnio torcik w wersji piernikowej. Nie użyłam bananów lecz startych jabłek. Do dekoracji użyłam owoców. Wersja bardzo smaczna i ładna -  zobaczcie sami! Świąteczny piernikowy tort Koliber Składniki na ciasto: 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu 3 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka ananasa posiekanego w drobną  kostkę  1 szklanka startych w łezkę jabłek(...)dodać go więcej. Na końcu dodaj  tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj.  Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłóż 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Udekoruj owocami i płatkami czekolady.  Połowę uprażonych orzechów posiekaj drobni - posyp nimi boki.  Pozostałe orzechy rozsyp na górze.  Wstaw ciasto w chłodne miejsce. Wyjmij

Gotuj Sam!
Tort czekoladowo - malinowy 126

mikserem), możemy to zrobić za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez 1 h do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ścinamy górkę powstałą podczas pieczenia, którą kruszymy i przyda ona nam się do dekoracji. Pozostałe ciasto dzielimy na 3 części. Frużelina: Maliny zasypujemy cukrem(...)Następnie mascarpone i frużelinę przekładamy do miski i miksujemy do połączenia.  Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy 1/3 kremu, następnie powtarzamy czynność i układamy ostatni blat czekoladowy. Wierzch oraz boki tortu smarujemy kremem.  Boki oblepiamy pokruszonym ciastem, a na wierzchu układamy maliny. Tort wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą

kulinarne odsłony pati
Rafaello na biszkopcie 274

razem zrobiłam wersję na biszkopcie i dodałam do tego warstwę bitej śmietany. Miałam też trochę malin więc również dodałam do ciasta.  Kwaskowe malinki fajnie zrównoważyły słodki smak kremu i ciasto wyszło przepyszne. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy 2,5 szklanki mleka(...)się połączą dodać wiórki kokosowe oraz aromat rumowy. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Krem kokosowy wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Na kremie ułożyć maliny. Śmietankę ubić na sztywno, utrwalić fixami. Wyłożyć na ciasto i ładnie wyrównać. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, trzeba pilnować i mieszać bo szybko mogą się przypalić. Wystudzić i posypać wierzch ciasta. Gotowe

Monia miesza i gotuje
Ciasto chałwowo brzoskwiniowe 180

jest za to orzechowy biszkopt, pyszna galaretka na soku brzoskwiniowym, która równoważy słodycz masy śmietanowo chałwowej. Co tu dużo pisać, kolejne ciasto, które po prostu musicie wypróbować :)     Ciasto: 4 jajka 50 g startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy z solą(...)masy jajecznej, wsypujemy też orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki (24x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.    Krem chałwowy: 200 g chałwy o smaku kakaowym 250 g serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru Dodatkowo: puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1 łyżka kakao 1/2 szklanki wystudzonej herbaty

Cynamonowe szczęście
Bananowa krówka – błyskawiczne ciasto bez pieczenia 232

przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 15 minut! Poza tym jest obłędnie pyszne w smaku i uda się nawet komuś, kto w ogóle nie potrafi gotować. Ciasto składa się z biszkoptów, pysznego kremu(...)bitą śmietaną, serkiem mascarpone i masą krówkową oraz bananów. Jest idealne na każdą okazję, z pewnością zasmakuje każdemu! [embed]https://youtu.be/GuP1HlOo0Ew[/embed] Składniki na bananową krówkę – błyskawiczne ciasto bez pieczenia: Krem: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 30% 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku czekoladowym) Dodatkowo: około 150 g biszkoptów 3 banany sok z połowy cytryny około

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto TRIO 934

pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Jeden blat kruszymy. Składniki na masę pigwową: ok. 400 g przesmażonej z 4 łyżkami cukru   pigwy z nalewki 2 galaretki „przeźroczyste” o smaku winogronowym Pigwę(...)łyżkami cukru 2 galaretki truskawkowe + łyżka żelatyny Truskawki przesmażamy z cukrem do momentu, aż odparuje z nich sporo wody. Dodajemy sypkie galaretki i żelatynę. Lekko studzimy.   Składniki na krem śmietanowy: 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 500 g śmietany 18 % tłuszczu śnieżka w proszku 2-3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody Śmietanę miksujemy ze Snieżką

Domowe ciasta
Pierogi ruskie z bryndzą 176

się różnić, ale zawsze te pierogi wspaniale smakują. Mój przepis na ruskie pierogi to wersja galicyjska, z cienkim ciastem i nadzieniem bogatym w ser. Dodatkowo proponuję dodatek bryndzy, która super zaostrza smak farszu. Polecam przepis na pierogi ruskie z bryndzą. Ciasto na pierogi 500 g mąki pszennej 230 ml gorącej wody 3 łyżki oleju szczypta soli Składniki na farsz(...)Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki można przecisnąć przez praskę do ziemniaków, a ser zetrzeć na tarce, ale wówczas farsz ma konsystencję kremu i wg mnie traci wiele smaku. Gotowy farsz wstawiamy do lodówki. Ciasto na pierogi Mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy stożek z wgłębieniem w środku. Do mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę i mieszamy z mąką nożem

Korniszonki
Ciasto czekoladowe a la torcik z kremem chałwowym 195

urodzinowy dla mojej mamy!  Poza moją mamą myślę że to ciasteczko będzie miało wiele zwolenników, może nawet nie całe ciacho a sam krem chałwowy.  Lubisz chałwę? To jest przepis dla Ciebie! 😀 Składniki na ciasto: 80 g masła 150 g czekolady u mnie mleczna 1/2 szklanki mleka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku(...)mleko wstawiamy do zagotowania. Na gotujące się mleko wylewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z budyniem. Dajemy pokruszoną chałwę ciągle miksując.  Na wystudzone ciasto wykładamy krem chałowy oraz ulubione owoce i pokruszoną chałwę

Życie zaczyna się w kuchni
Torcik Malakoff-Austriacki tort migdałowy 148

  Malakoff to słynny austriacki deser, leciutki i delikatny niczym tiramisu.   Moja wersja jest na bazie nasączonych biszkoptów savoiardi   ponczem z likierem cointreau i

Wanilia i Kardamon
Torcik piernikowo-serowy z pomarańczowym kremem straciatella 147

Świąteczne ciasta nieodłącznie kojarzą mi się z sernikiem, miodowcem, a od kilku lat też piernikiem. Ale też pomarańczami – jako dziecko pomarańcze i mandarynki jadłam niemal wyłącznie na święta, mandarynki były nawet elementem “mikołajowych” paczek… Artykuł Torcik piernikowo-serowy z pomarańczowym kremem straciatella pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik