ostatnio torcik w wersji piernikowej. Nie użyłam bananów lecz startych jabłek. Do dekoracji użyłam owoców. Wersja bardzo smaczna i ładna - zobaczcie sami! Świąteczny piernikowy tort Koliber Składniki na ciasto: 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu 3 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka ananasa posiekanego w drobną kostkę 1 szklanka startych w łezkę jabłek(...)dodać go więcej. Na końcu dodaj tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj. Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłóż 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Udekoruj owocami i płatkami czekolady. Połowę uprażonych orzechów posiekaj drobni - posyp nimi boki. Pozostałe orzechy rozsyp na górze. Wstaw ciasto w chłodne miejsce. Wyjmij
Gotuj Sam!mikserem), możemy to zrobić za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez 1 h do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ścinamy górkę powstałą podczas pieczenia, którą kruszymy i przyda ona nam się do dekoracji. Pozostałe ciasto dzielimy na 3 części. Frużelina: Maliny zasypujemy cukrem(...)Następnie mascarpone i frużelinę przekładamy do miski i miksujemy do połączenia. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy 1/3 kremu, następnie powtarzamy czynność i układamy ostatni blat czekoladowy. Wierzch oraz boki tortu smarujemy kremem. Boki oblepiamy pokruszonym ciastem, a na wierzchu układamy maliny. Tort wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą
kulinarne odsłony patirazem zrobiłam wersję na biszkopcie i dodałam do tego warstwę bitej śmietany. Miałam też trochę malin więc również dodałam do ciasta. Kwaskowe malinki fajnie zrównoważyły słodki smak kremu i ciasto wyszło przepyszne. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy 2,5 szklanki mleka(...)się połączą dodać wiórki kokosowe oraz aromat rumowy. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Krem kokosowy wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Na kremie ułożyć maliny. Śmietankę ubić na sztywno, utrwalić fixami. Wyłożyć na ciasto i ładnie wyrównać. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, trzeba pilnować i mieszać bo szybko mogą się przypalić. Wystudzić i posypać wierzch ciasta. Gotowe
Monia miesza i gotujejest za to orzechowy biszkopt, pyszna galaretka na soku brzoskwiniowym, która równoważy słodycz masy śmietanowo chałwowej. Co tu dużo pisać, kolejne ciasto, które po prostu musicie wypróbować :) Ciasto: 4 jajka 50 g startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy z solą(...)masy jajecznej, wsypujemy też orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki (24x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Krem chałwowy: 200 g chałwy o smaku kakaowym 250 g serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru Dodatkowo: puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1 łyżka kakao 1/2 szklanki wystudzonej herbaty
Cynamonowe szczęścieprzygotowanie nie zajmie nam więcej niż 15 minut! Poza tym jest obłędnie pyszne w smaku i uda się nawet komuś, kto w ogóle nie potrafi gotować. Ciasto składa się z biszkoptów, pysznego kremu(...)bitą śmietaną, serkiem mascarpone i masą krówkową oraz bananów. Jest idealne na każdą okazję, z pewnością zasmakuje każdemu! [embed]https://youtu.be/GuP1HlOo0Ew[/embed] Składniki na bananową krówkę – błyskawiczne ciasto bez pieczenia: Krem: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 30% 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku czekoladowym) Dodatkowo: około 150 g biszkoptów 3 banany sok z połowy cytryny około
e-PrzepisyKulinarnepieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Jeden blat kruszymy. Składniki na masę pigwową: ok. 400 g przesmażonej z 4 łyżkami cukru pigwy z nalewki 2 galaretki „przeźroczyste” o smaku winogronowym Pigwę(...)łyżkami cukru 2 galaretki truskawkowe + łyżka żelatyny Truskawki przesmażamy z cukrem do momentu, aż odparuje z nich sporo wody. Dodajemy sypkie galaretki i żelatynę. Lekko studzimy. Składniki na krem śmietanowy: 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 500 g śmietany 18 % tłuszczu śnieżka w proszku 2-3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody Śmietanę miksujemy ze Snieżką
Domowe ciastasię różnić, ale zawsze te pierogi wspaniale smakują. Mój przepis na ruskie pierogi to wersja galicyjska, z cienkim ciastem i nadzieniem bogatym w ser. Dodatkowo proponuję dodatek bryndzy, która super zaostrza smak farszu. Polecam przepis na pierogi ruskie z bryndzą. Ciasto na pierogi 500 g mąki pszennej 230 ml gorącej wody 3 łyżki oleju szczypta soli Składniki na farsz(...)Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki można przecisnąć przez praskę do ziemniaków, a ser zetrzeć na tarce, ale wówczas farsz ma konsystencję kremu i wg mnie traci wiele smaku. Gotowy farsz wstawiamy do lodówki. Ciasto na pierogi Mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy stożek z wgłębieniem w środku. Do mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę i mieszamy z mąką nożem
Korniszonkiurodzinowy dla mojej mamy! Poza moją mamą myślę że to ciasteczko będzie miało wiele zwolenników, może nawet nie całe ciacho a sam krem chałwowy. Lubisz chałwę? To jest przepis dla Ciebie! 😀 Składniki na ciasto: 80 g masła 150 g czekolady u mnie mleczna 1/2 szklanki mleka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku(...)mleko wstawiamy do zagotowania. Na gotujące się mleko wylewamy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z budyniem. Dajemy pokruszoną chałwę ciągle miksując. Na wystudzone ciasto wykładamy krem chałowy oraz ulubione owoce i pokruszoną chałwę
Życie zaczyna się w kuchniMalakoff to słynny austriacki deser, leciutki i delikatny niczym tiramisu. Moja wersja jest na bazie nasączonych biszkoptów savoiardi ponczem z likierem cointreau i
Wanilia i KardamonŚwiąteczne ciasta nieodłącznie kojarzą mi się z sernikiem, miodowcem, a od kilku lat też piernikiem. Ale też pomarańczami – jako dziecko pomarańcze i mandarynki jadłam niemal wyłącznie na święta, mandarynki były nawet elementem “mikołajowych” paczek… Artykuł Torcik piernikowo-serowy z pomarańczowym kremem straciatella pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikcukrem na puszystą białą masę, dalej miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Krem śmietankowy: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę, pozostawić do lekkiego stężenia. Krem śmietankowy zacząć przygotowywać, gdy na cieście będzie wyłożona masa budyniowa z Kubusia(...)Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, po czym wmieszać powoli wlewaną tężejącą galaretkę. Wykonanie Biszkopt nasączyć pomarańczowym ponczem, wyłożyć na niego masę z Kubusia, wstawić do lodówki. Gdy krem śmietankowy będzie gotowy , wyjąć ciasto z lodówki i rozprowadzić na nim równą warstwę kremu. Ponownie wstawić do lodówki, aby masy stężały. Przed podaniem ciasto Kubuś ozdobić startą czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
niecodziennikparyRolada biszkoptowa z dodatkiem startej marchewki jest kolorowa i zawiera na pewno więcej składników odżywczych niż tradycyjny biszkopt. Przepis idealny dla wielbicieli ciast marchewkowych. Przełożona aksamitnym kremem budyniowym to prawdziwa rozpusta. Prosta, efektowna i przepyszna. Pięknie się prezentuje, a smakuje obłędnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sztywno, ale nie za długo aby krem się nie zważył *** *** Cukierki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** 3/4 startych cukierków dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy *** *** 3/4 kremu wykładamy na pierwszy blat ciasta wysmarowany wcześniej powidłami *** *** Przykrywamy drugim blatem, smarujemy z wierzchu resztą kremu i obsypujemy pozostałymi startymi cukierkami *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Następnie dekorujemy
Blog z Apetytemzmiksuj. 5. Dodaj mąkę i mielone orzechy - zmiksuj i przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. 6. Piecz w 175*C przez 45-50min. 7. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Krem z czarnego bzu: 1. Podgrzej delikatnie sok z bzu razem z cukrem, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. 2. Zdejmij ciepły sok z palnika i rozpuść(...)ułóż na nim pokrojone drobno gruszki. 4. Przykryj trzecim blatem i postąp z nim analogicznie do pierwszego. 5. Przykryj czwartym, ostatnim blatem i posmaruj wierzch i boki ciasta pozostałą połową cynamonowego kremu. 6. Włóż do lodówki na ok. 1h. Smacznego! Hazelnuc cake with elderberry cream and pears Ingredients : Cake: 4 eggs 120g of sugar 75g butter 75g of corn flour
Kuchnia w Słońcu Skąpana