wśród świątecznych wypieków. Ciasto najlepsze na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną i smaki się połączą. Blaszka 24/24 cm Miodowe blaty: 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 10 dag cukru pudru 1 czubata łyżka miodu wielokwiatowego 50 g masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka rumu 3 łyżki mleka 3,2% Krem grysikowy: 500 ml mleka(...)mascarpone, zmiksować. Na jednym miodowym blacie wyłożyć połowę masy grysikowej, biszkopty maczać w zimnym naparze z kawy, ułożyć na kremie, przykryć resztą kremu docisnąć drugim miodowym blatem. Wykładamy warstwę śmietanową, oprószamy przez sitko grubo kakao. Ciasto chłodzimy w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonpyszny krem porzeczkowy do tortów, ciast i deserów. Porzeczkowy curd ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z porzeczki do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 170-180 g: 200 g czerwonej porzeczki, świeżej(...)mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka zimnej wody, do zagęszczenia (opcjonalnie)* Jeśli robimy porzeczkowy curd do posmarowania biszkoptu, zamiast frużeliny, polecam dać 40 g cukru. Jeśli zaś chcemy dodać go do kremu śmietankowego, dajemy 50 g cukru. W rondelku umieszczamy porzeczki i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok i się rozpaćkają zdejmujemy rondelek z ognia. Przecedzamy porzeczki przez sitko
Słodki PomysłLekki wilgotny biszkopcik, krem budyniowo-maślany z dużą ilością brzoskwiń, delikatna kokosowa beza i odrobina czekolady na górze. Prawda, że brzmi wspaniale? To takie ciasto, które nada się na każdą okazję, od święta i na co dzień. Składniki łatwo dostępne, przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności, a smak zrekompensuje poświęcony czas. Bardzo polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach ok. 42x29(...)uzyskania jednolitej gęstej polewy. Od razu przelać polewę do foliowego woreczka, odciąć koniuszek i dynamicznymi ruchami udekorować czekoladą wierzch ciasta. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, by krem stężał. Ciasto najsmaczniejsze na 2-3 dzień. Smacznego! Inspiracja: klik
Nastoletnie Wypiekaniejego smak możemy dopasować do swojego gustu wybierając swój ulubiony smak konfitury. Ja użyłam konfitury truskawkowej Stovit, która nie jest zbyt słodka i nie zawiera dużo cukru. Dzięki temu ciasto nie było zapychające. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone(...)Piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Kremówkę ubić na sztywno z fixami. Następnie połączyć ją z mascarpone. Połową kremu przełożyć ciasto. Do drugiej połowy kremu dodać dwie łyżki konfitury i zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Przed podaniem na każdy kawałek ciasta nałożyć jeszcze łyżeczkę konfitury
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto, które przygotowałam na urodziny Mamy, wielbicielki kawy i kawowych wypieków ;) Tortowe, o delikatnym kawowym smaku. Z kremem na bazie mascarpone i kremówki, na czekoladowym biszkopcie. Nie za słodkie, puszyste i wilgotne. Bardzo ładnie wygląda na stole. Ostatnio trochę mniej mnie na blogu, ale już się poprawiam ;) Czas zajmowały mi plany aranżacji mieszkania, o radę poprosiłam specjalistów z http://www.ardeko.pl(...)następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować. Mąkę przesiać z kakao i kawą, dokładnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 2 części. Masa kawowa: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany 36% 2 opakowania śmietan-fixu
Domowa cukiernia EwyMacie jakieś ulubione ciasto z kremem? Ja w sumie jakoś za nimi nie przepadam, te maślane kremy wydają mi się za ciężkie, te z bitej śmietany, za mało trwałe. Ale powiem szczerze, że ten przepis na krem z białej czekolady wyszedł mi całkiem fajnie :) Sam biszkopt jest świetny, nawet bez żadnych dodatków, jednak ten krem w połączeniu z ciastem(...)nasączamy herbatą. Na jeden z blatów wykładamy ¾ kremu z białej czekolady, następnie przykrywamy go drugim blatem, którego wierzch pokrywamy resztą kremu. Wstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej godzinę, choć można na całą noc. Kroimy na równe kawałki. Ciasto przechowujemy w lodówce. Wierzch ciasta dekorujemy kleksem ubitej śmietanki. Smacznego
Słodkie Przyjemnościwięc można zrobić to na ostatnią chwilę. Zapraszam i życzę smacznego! Print Mazurek kokosowo-malinowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Delikatne kruche ciasto, dżem malinowy i lekki krem koksowy to wspaniały deser Wielkanocny! Course Desery Cuisine Polska Keyword maliny, wiórki kokosowe Prep Time 35 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 50 minutes Servings(...)ciasta nakłóć widelcem, wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciasto stygnie można przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone dodać cukier i wiórki kokosowe delikatnie zmiksować następnie dodać ubitą śmietanę całość zmiksować. Na wystudzony spód ciasta rozsmarować kilka
SprawdzonaKuchnia.plWitam Kochani, dziś zapraszam na bardzo łatwe i pyszne ciasto-mega orzechowe. Składa się z ciasta orzechowego z dużą ilością posiekanych orzechów oraz kremu z masłem orzechowym. Idealnie komponuje się on z ciastem orzechowym, jest lekko słonawy, na pewno miłośnikom masła orzechowego posmakuje. Polecam i zapraszam Zapraszam też na film, na którym pokazuje jak zrobić(...)pyszne ciasto krok po kroku oraz zachęcam do odwiedzin mojego kanału youtube :) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm ***szklanka to u mnie zawsze 250ml*** CIASTO ORZECHOWE 5 jajek 2 białka (z kremu) 3/4 szkl cukru (szklanka 250ml) 250g zmielonych drobno orzechów włoskich 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżeczka kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDziś zapraszam na Truskawkową Chmurę - bardzo popularne ciasto z galaretką, kremem i bezą. W zależności od sezonu do ciasta można użyć dowolnych owoców - już niedługo świetnie sprawdzą się maliny czy brzoskwinie, w zimie natomiast z powodzeniem przygotujemy ciasto z bananami czy mrożonymi owocami jagodowymi. Tradycyjnie bezę do tego ciasta piecze się w całości, jako jeden blat. Zależało mi na czasie(...)bąble powietrza widelcem). Galaretki przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu (można trochę zmniejszyć ilość wody). Przekrojone na pół truskawki ułożyć na wystudzonym cieście, zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotować krem: ubić śmietankę na sztywno, następnie dodać serek, wanilię i cukier puder do smaku. Krem wyłożyć na galaretkę. Schłodzić. Przygotować bezy: ubić białka na sztywno
Lekcje w kuchniCzekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i mascarpone. Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu. Na wierzch najlepsze są maliny. Ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 190 g jogurtu naturalnego 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 275 g cukru Krem: 250 g zimnej śmietany 36% 250 g sera mascarpone 2 łyżki(...)potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Na koniec dodać ser mascarpone i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Środek przełożyć większością kremu. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą część kremu oraz ułożyć maliny
BullioCzekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i mascarpone. Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu. Na wierzch najlepsze są maliny. Ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 190 g jogurtu naturalnego 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 275 g cukru Krem: 250 g zimnej śmietany 36% 250 g sera mascarpone 2 łyżki(...)potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Na koniec dodać ser mascarpone i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Środek przełożyć większością kremu. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą część kremu oraz ułożyć maliny
Bulliosię nam do łyżki i łatwiej je rozprowadzić, dlatego powtarzamy ją dość często. (Jeśli zostanie nam ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około 15 do 20 minut. Jeśli po upływie czasu(...)łyżce budyń, do momentu aż powstanie gładka, jednolita masa. Na koniec można dolewać po trochu adwokata. Zimne ciasto przekrawamy na dwie równe części (jeśli zrobiliśmy ciasto z jednej porcji) i przekładamy kremem. Górę możemy posypać cukrem pudrem i gotowe:) Ale się rozpisałam:) Pozdrawiam i życzę smacznego:) R E K L A M A google_ad_client
Smakowy Rajmalaksera, czy robota kuchennego płacze (nie wiem jaka jest zależność, bo gdy słyszy piłę łańcuchową,kiedy ojciec tnie drzewo, tonie płacze) , ale przekupiłam ją kremem i dałyśmy radę:))) Na kwadratową tortownicę 24x24cm Na kruche ciasto: 2 szklanki mąki (250ml) 125g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Na galaretkę(...)mascarpone, dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać zimną już żelatynę, krótko zmiksować. Krem natychmiast wyłożyć na śliwkową galaretkę, bo będzie szybko tężał. Kakao wymieszać z cynamonem i posypać krem. Odstawić ciasto do lodówki na 2 h. Smacznego
Krylowa Kuchniachwile we dwoje przy kawie ale nie tylko, polecam na różne okazje! Troszkę inna wersja słynnego 3 bita. Składniki CIASTO: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia czerwony barwnik spożywczy w żelu KREM: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 1 żółtko DODATKOWO(...)łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, dodajemy odrobinę czerwonego barwnika-tyle aby uzyskać taki efekt jaki nas zadowoli. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy. KREM:Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego
Wanilia i Kardamonszybko. Niedawno spróbowałam jednak uporać się z ciastem całkowicie samodzielnie i o dziwo - Karpaty mi urosły. Karpatka przepis. Składniki: Ciasto: 125 g masła 1 szklanka mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/4 szklanki cukru 750 ml mleka 200 g masła Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić i dodać wodę(...)dwie części i wyłożyć na formę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Krem: Ugotować budynie wraz z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć i dodać do niego ostudzony budyń, cały czas mieszając. Powstałym kremem posmarować jedną część ciasta, przykryć drugim. Przed podaniem posypać cukrem
Pani domowa