Ciasto jest pyszne, polecam. Wykonanie biszkoptu – patrz http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ . Biszkopt upiec, ostudzić i przeciąć na pół. Przygotowanie kremu budyniowego – w szklance mleka wymieszać proszek budyniowy. Mleko z cukrem zagotować i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Mieszając gotować tak długo aż budyń zgęstnieje. Przykryć garnek folią i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, powoli dodawać zimny budyń(...)część biszkoptu umieścić w blaszce w której się piekł. Na biszkopt wyłożyć masę krówkową. Rozsmarować ją równo. Przykryć masę drugim płatem biszkoptu. Lekko przydusić. Krem budyniowy rozsmarować na biszkopcie i obsypać pokruszonymi orzeszkami. Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 5 godzin. Najlepiej na całą noc. Polecam ciasto jest pyszne
Kuchnia Pokoleńwiórków kokosowych 200g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli Krem: 125g kremowego serka np. Twój smak ( dodałam 200g) 50g miękkiego masła 80-100g cukru pudru ziarenka z laski wanilii ( dodałam dodatkowo) Wykonanie: Ciasto: produkty powinny być w temperaturze pokojowej całe jajka ubijam do podwojenia objętości, dodajemy cukier i dalej ubijamy(...)oraz ziarenka z laski wanilii, całość miksujemy, rem wkładamy na jakieś 15-20 minut do lodówki Zimne ciasto przekrawamy na pół i smarujemy kremem ( ja cały krem dałam do środka ciasta, można również tak jak autorka przepisu , podzielić krem na pół i połowę dać do środka ciasta , drugą posmarować wierzch ciasta). Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html
Słodkie zapomnieniekawa rozpuszczalna 3 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, krem kajmakowy: mascarpone 500 g, kajmak 400 g, krem kawowy: śmietanka 36% 500 ml, cukier puder 4 łyżki, żelatyna 2 łyżeczki, kawa rozpuszczalna nie granulowana 1,5 łyżeczki, Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, biszkopty okrągłe 35 dag, ciemne kakao do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem. Dodać olej oraz zimną wodę(...)proszek do pieczenia i wymieszać do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170st.C przez 25 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. Ciasto nasączyć naparem kawowym (10 łyżek), a następnie posmarować dżemem. Kajmak oraz mascarpone przełożyć do miski i zmiksować mikserem do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto. Biszkopty zanurzać zdecydowanym ruchem
kulinarne odsłony patikolor. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej piany. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony gorący spód ciasta i piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony kruchy spód wystudzić. Składniki na mus malinowy: 1 kg malin świeżych lub mrożonych; 1 galaretka malinowa; 2 łyżeczki żelatyny(...)powoli ajerkoniak. Dodatkowe składniki: 250 g herbatników; 250 ml śmietanki 30%; 1 galaretka malinowa; 50 g startej mlecznej czekolady; Na wystudzone kruche ciasto z bezą wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć krem ajerkoniakowy, który należy przykryć kolejną warstwą herbatników. Galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance bardzo gorącej wody, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno
In my kitchenBISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki octu KREM: 330 ml śmietanki 30 % 4 łyżki jogurtu greckiego 2-4 łyżki cukru pudru 4-6 łyżek kawy cappuccino 1 łyżka żelatyny ORAZ: kawa do nasączenia WYKONANIE: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno(...)części wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Dno tortownicy wykładamy papierem, wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok 30 minut w temp. 170 st. C do suchego patyczka. Po przestudzeniu kroimy na 3-4 części. KREM: Do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cappuccino i cukier puder. Ubijamy na sztywno, dokładamy jogurt naturalny i miksujemy. Próbujemy jeśli jest
Pani na desergorzkiej czekolady 125 g mlecznej czekolady 125 g masła 6 jajek 60 g cukru szczypta soli Składniki na krem: 300 g śmietany min. 30% 100 g serka mascarpone 20 g cukru pudru Do dekoracji: owoce sezonowe listki mięty Przepisy Thermomix. Ciasto czekoladowe. Wykonanie ciasta czekoladowego: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sposób wykonania w Thermomix znajdą Państwo tutaj(...)tortownicy. Wykonanie kremu: Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, ser i cukier. Mieszamy do uzyskania gęstego kremu czas 1-2 min/obr.4 Krem wykładamy na ciasto czekoladowe. Na krem dajemy sezonowe owoce – u mnie maliny i borówki. Przyozdabiamy listkami mięty. The post Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyPyszny, wilgotny przekładaniec - puszyste, kakaowe blaty biszkoptowe przełożone kremem śliwkowym. Choć kolor kremu bardziej przypomina malinowy ;) to zapewniam Was, że w smaku jest baardzo śliwkowy :) Z powodzeniem można użyć tu śliwek mrożonych, o które dość łatwo w wielu marketach, dlatego śmiało można powiedzieć, że to ciasto całoroczne. Jednak nie ma to jak świeże owoce, więc póki trwa jeszcze sezon(...)rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki gorącej wody. Postępujemy tak gdyż zbyt zwarty nie połączy nam się ładnie z serkiem mascarpone. Złożenie ciasta: Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie wyłożyć cały śliwkowy krem i wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem i nasączyć drugą połową ponczu. Wierzch polać polewą i posypać płatkami migdałów. Wstawić na kilka godzin
Opowieści z piekarnikaodcięty wierzchni kawałek kruszymy na drobne kawałki. Jeśli lubicie, możecie przygotować poncz na bazie kawy i likieru Baileys, lub dobrze osłodzonej herbaty (ja nie nasączałam blatów i ciasto wyszło zwarte i miękkie). KREM: 200 g zimnej śmietany kremówki (30-36%) 2 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej 200 g zmielonego trzykrotnie twarogu (lub Mój ulubiony(...)krem dzielimy na trzy części. Spodni, zimny blat układamy na paterze, przekładamy pierwszą porcją kremu, na nim układamy drugi blat, drugą część kremu, trzeci blat i ostatnią porcję kremu. Wierzch ciasta dekorujemy okruchami z odciętego kawałka. Torcik chłodzimy co najmniej 2 godziny. DEKORACJA: cukrowe jajeczka ryż preparowany 20 g białej czekolady zielony barwnik (niebieski + żółty) Czekoladę
Rozpustne gotowanieCiasto Raffaello dla wielbicieli szybkich w przygotowaniu, kremowych ciast. Połączenie słonych krakersów ze słodkim, delikatnym, kokosowym kremem. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto będzie dobre po przeleżeniu w lodówce 3 godzin. Wtedy krakersy zmiękną a krem zgęstnieje. Składniki : 2 paczki krakersów 1 litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru(...)Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Kroić na kwadraty i podawać. Smacznego 😊 Przepis www.mojewypieki.com
Słodka Strefazgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letnim kremem przekładamy krążki ciasta lekko je dociskając. 3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu(...)mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy równomiernie na cieście. 4. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Ciasto musi zmięknąć od kremu i polewy, żeby się ładnie kroiło. Po tym czasie kroimy i podajemy. Ciasto dekorujemy posypką, ja dekorowałam pokrojone już kawałki ciasta. 5. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników
Izabelawkuchniszkl. posiekanych orzechów włoskich rodzynki powidła śliwkowe Na bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki wódki Dodatkowo: polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto(...)dodajemy cukier, mieszamy. Połowę piany wykładamy na wcześniej posypane ciasto orzechami. To samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem. Wierzch ciasta można polać polewą. Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu
słodki bratekPrzepyszne ciasto z kremem budyniowym. Przepis z książki siostry Anieli. CIASTO 1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny 9 jaj Wodę z margaryną zagotować, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Po przestudzeniu wbijać po jednym jaju i dalej trzepać. Pod koniec ubijać mikserem. Ciasto rozłożyć na dwie blaszki
RAROSSAOryginalny przepis na to ciasto miał w swoim składzie krem budyniowy, ja zastąpiłam go kremówką i muszę przyznać, że ciasto znikało w ekspresowym tempie... było przepyszne. Środkowy placek z orzechami po upieczeniu będzie dosyć twardy, jednak po przełożeniu go kremówką, nabierze wilgoci i na drugi dzień będzie mięciutkie i łatwe do krojenia. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka drobnego(...)ciasta orzechowe zostanie nam 5 żółtek, następnym razem spróbuję zrobić ciasto orzechowe z 3 całych jajek, aby nie marnować ewentualnie żółtek. Jeżeli zdecydujecie się zrobić to ciasto z kremem budyniowym to do budyniu należy wrzucić żółtka
Jadło i czytadłoCzas czytania: 3 min Torcik migdałowy z malinami jest to przepyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto. Ciasto z lekką chmurą śmietanowego kremu i warstwą sosu malinowego. Torcik jest bezglutenowy , co powinno ucieszyć osoby uczulone na gluten. Składnikami są ogólnodostępne główne produkty to jajka i mielone migdały , sos malinowy przygotowałam z mrożonych malin, a biała chmurka to lekka bita śmietana(...)momencie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 4 łyżkach zimnej wody, całość zagotować, a następnie zdjąć z ognia i całkowicie przestudzić. Zimny soso malinowy nałożyć na wierzch kremu śmietanowego. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Torcik migdałowy z malinami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plKremowo-budyniowo. Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem. Rozpusta na całego. Za każdym razem ciasto wychodzi inne. Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-) Składniki: CIASTO: szklanka wody 125g margaryny szklanka mąki 5 sztuk jaj łyżeczka proszku do pieczenia KREM 0,5 litra mleka 200g masła/margaryny budyń waniliowy/śmietankowy szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej(...)Piekłam 30 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie zmniejszyłam ją do 170 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut. Ciasto studziłam przy zamkniętym piekarniku. W czasie gdy ciasto stygło zajęłam się kremem. Do połowy mleka wsypałam budyń i cukier. Rozmieszałam. Resztę mleka zagotowałam i wlałam rozmieszany budyń. Chwilę gotowałam cały czas mieszając. Wystudziłam. Miksując dodawałam stopniowo miękkie masło. Ciasto przekroiłam
potrawyregionalne