ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:132/1282)

Tort Truskawkowa Delicja 154

papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 160 ºC do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i podzielić na trzy równe części. Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 500 g mascarpone 200 g czekolady gorzkiej, minimum 70% kakao 4 łyżki cukru pudru Kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone, ubijając(...)posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część kremu, na który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem i postąpić analogicznie. Ostatni blat jedynie nasączyć ponczem i przykryć niewielką ilością kremu. Boki ciasta również wysmarować kremem, a następnie wysypać ciasteczkami. Tort ozdobić według uznania,  a następnie schłodzić przez noc w lodówce. * Inspirowany przepisem ze strony Kwestia Smaku

Food Square
Tort Napoleon 470

czasie zacznij stopniowo dodawać mąkę - mieszaj. Kiedy masa będzie gęsta i ciężko będzie ją mieszać, przełóż wszystko na stolnicę. Dalej dodaj mąkę (do czasu uzyskania przez ciasto konsystencji plasteliny). Ciasto podziel na pół, a następnie każdą z części na 5-6. Każdy kawałek rozwałkuj na papierze do pieczenia (aby placki były równe, można wyrównać je przykładając do nich spód tortownicy(...)kawałki). Przygotowane placki nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz przez około 5-6 minut w piekarniku nagrzanym do około 180-190 stopni C . Odstaw wszystko do całkowitego ostudzenia. Krem budyniowy: ½  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼  szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie

Kulinarna (nie)codzienność
Tarta frangipane ze śliwkami 181

Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Krem frangipane: 250 g mielonych migdałów 170 g cukru 200 g masła 2 jajka 2 łyżki likieru Amaretto  oraz 600 g śliwek 1/2 szkl likieru Amaretto(...)masy migdałowej powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie mielone migdały i likier.  Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Śliwki osączyć. Na wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce.  Piec około 50 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. W małym rondelku wymieszać konfiturę morelową z 1 łyżką likieru pozostałego z namaczania śliwek

maniapieczenia
Podówjnie kremowa kostka orzechowa 231

Dziś coś ekstra, pyszne, efektowne warstwowe ciasto orzechowe z dwoma kremami - waniliowym i czekoladowym na kruchym spodzie. Zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem. Kruche ciasto:  1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1/2 kostki masła 1 jajo Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 15 minut(...)krem dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Złożenie ciasta: Na kruchym spodzie rozsmarowujemy dżem  i przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Natomiast na kremie czekoladowym rozsmarowujemy krem śmietankowy i posypujemy jeszcze całość wiórkami lub płatkami migdałowymi

Cynamonowe szczęście
Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym 247

które pokazywałam Wam jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw, a wtedy otrzymamy ciekawy torcik :)Ciasto:3 szklanki mąki pszennej(...)wystygnięciu wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Potem folie zdjąć, a ciasto polać dowolną polewą czekoladową. Kruche placki miodowe chłoną wilgoć z kremu, dzięki czemu całe ciasto staje się miękkie i delikatne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Orzechowiec z kremem dyniowym 177

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29

Różne smaki w kuchni
Orzechowiec z kremem dyniowym 241

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29

Słodkości i nie tylko
Ciasto Metrowiec 125

delikatnie łączymy z ciastem. Dzielimy je na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Przygotowujemy 2 formy keksowe, natłuszczone i obsypane bułką tartą i wykładamy do nich ciasta. Pieczemy po 40 minut w temp. 175 stopni ( do suchego patyczka). Studzimy. Każde kroimy w kromki( jak chleb). Składniki na masę: 4 szklanki mleka 1 ½ szklanki cukru 2 małe cukry(...)jasna+ 2 łyżki kremu+ kromka ciemna +2 łyżki kremu itd.. Kiedy mamy już ukończone 2 ciacha (jak na zdjęciu) smarujemy je z każdej strony pozostałym kremem i obsypujemy wiórkami bądź pokruszonym ciastem   Ciasto schładzamy minimum 4 godziny przed podaniem. Smacznego

Domowe ciasta
KAKAOWE CIASTO BEZ PIECZENIA (SUPER ŁATWE) 1259

Duża, podzielna porcja pysznego ciasta kakaowego, przygotowanego na herbatnikach, przełożonych krem budyniowym i dżemem porzeczkowym. Ciasto smakuje najlepiej po nocy spędzonej w lodówce, kiedy wszystko dokładnie się "przegryzie" i nabiera konsystencji pysznego torciku, ponieważ całość nasiąka kremem i staje się miękka i puszysta.  Ciasto jest banalne w przygotowaniu, wystarczy tylko wcześniej ugotować gesty budyń, a po ostudzeniu wymieszać(...)wysmaruj masłem. Układaj na przemian warstwami herbatniki i krem budyniowy (5 warstw) -  (!!!) drugą warstwę od dołu posmaruj dżemem. Ostatnią warstwą ma być krem budyniowy. Wierzch oprósz kakao. Ciasto wstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Łabędzi puch 198

ciasto stanowi idealną propozycję na wyjątkowe okazje - imieniny, urodziny, przyjęcia i wszelkie inne uroczystości. Jest leciutkie, delikatne i niezwykle eleganckie. Lekko kwaskowaty dżem porzeczkowy idealnie przełamuje słodycz kremu , którego bazę stanowią czerstwe kajzerki i wiórki kokosowe. Przepis(...)znalazłam dawno temu na blogu Arabeska Waniliowa i bardzo mnie zaintrygowała masa z  niezbyt czerstwych bułek. Oczywiście musiałam wypróbować i powiem Wam, że ten niespotykany krem jest po prostu genialny. Przygotowywałam to ciasto już na kilka imprez i zawsze wszystkim smakowało wybornie dlatego polecam i Wam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości. Biszkopt: 5 jajek  1 szkl cukru

Cynamonowe szczęście
Rolada z kremem jeżynowym 183

ciasto, wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec do zarumienienia ok 10-15 minut.  Gorące ciasto ułożyć na ściereczce wierzchem do ściereczki, zdjąć papier i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem jeżynowy.  Żelatynę namoczyć w mleku. Następnie mleko podgrzać i dokładnie rozpuścic żelatynę, odstawić do wystudzenia. Jeżyny zmiksować(...)Gotowy krem wstawić na kilka minut do lodówki aby lekko zesztywniał dzięki temu nie spłynie z ciasta i będzie się ładnie rozprowadzał. Gdy krem zesztywnieje delikatnie rozwinąć ciasto i posmarować kremem.  Ponownie zwinąć w roladę i wstawić do lodówki na ok 3-4 godziny aby krem dobrze stężał.  Przed podaniem dowolnie udekorować lub posypać tylko cukrem pudrem. Roladka

Monia miesza i gotuje
CIASTO SZPINAKOWO TRUSKAWKOWE 168

Przepis na wiosenne ciasto szpinakowe z truskawkami , przełożone delikatnym kremem śmietankowym i galaretką z prawdziwych truskawek.  Ciasto jest łatwe w wykonaniu, pięknie i wiosennie się prezentuje oraz wyśmienicie smakuje.   Polecam gorąco. Jak wykonać ten przepis pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative i bądź na bieżąco z nowymi przepisami. CIASTO  SZPINAKOWO(...)zostawiamy do wystudzenia. 4.) Wykończenie: Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam rant do wypieków, bo ciasto w fazie końcowej jest dość wysokie). Na ciasto nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy. Wlewamy ostudzony mus truskawkowy i wstawiamy do zamrażalki na 10 minut żeby mus dobrze stężał. Po tym czasie, nakładamy drugą część kremu śmietankowego, wygładzamy powierzchnię

RITA food channel
Miodownik z kremem z kaszy manny 651

nasz czas, gdyż możemy je przygotować kilka dni wcześniej i w natłoku przygotowań innych świątecznych potraw nie stresujemy się, że jeszcze mamy zrobić ciasto. Po upieczeniu i wystudzeniu placki miodowe są dość twarde, ale pod wpływem kremu z kaszy manny stają się przyjemnie wilgotne i delikatne w smaku. Właściwy smak ciasta czujemy dopiero na 2 lub 3 dzień, gdy przesiąknie(...)upieczeniu wystudzić i zdjąć z papieru. Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie i łatwo się kruszy, po wystudzeniu staje się twarde. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Placki przełożyć kremem z kaszy manny, wierzch polać polewą i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Wstawić na co najmniej 48 godzin do lodówki. Krem z kaszy manny: Mleko podgrzać z cukrem

Kuchcik gotuje
Princessa – ciasto bez pieczenia! 1297

Princessa – ciasto bez pieczenia! Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia. Kakaowe herbatniki przełożone masą budyniowo-czekoladową oraz dżemem malinowym a całość dopełniona lekką kokosową nutką. Deser, który wprost rozpływa się w ustach…     Składniki: ok 25 sztuk kakaowych herbatników 3 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mleka 1 kostka masła lub margaryny (200g(...)wykładamy na herbatniki *** *** Całość przykrywamy warstwą herbatników *** *** Herbatniki smarujemy dżemem malinowym *** *** Na dżem wykładamy kolejną część kremu i ponownie układamy warstwę herbatników *** *** Następnie wykładamy ostatnią część kremu i całość obsypujemy wiórkami kokosowymi *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania