Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut. Masa: 1/2 l śmietany kremówki 2 fixy do śmietany kremówki 2 serki bieluch lub mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin 2 galaretki malinowe Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 1/2 litra wody i zalać 1/2 kg świeżych(...)malin. Śmietanę kremówkę ubijać 2 minuty , a następnie dodać fixy , cukier puder i ubić wszystko na sztywno , dodać serki i wymieszać delikatnie ręcznie. Na upieczone ciasto rozłożyć tężejąc galaretkę , następnie kremem i przykryć drugim ciastem. Smacznego
Aromatyczne Podróżewypróbowałam dwa - masa z bitej śmietanki i serka mascarpone oraz bita śmietana z czerwonym barwnikiem. Czytałam też o masie z bitej śmietany i galaretki więc następnym razem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę 24 cm : na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru(...)oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru *dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu Wilton 1 owoc granatu (wystarczy połowa) Wykonanie : Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Jajka ubić z cukrem na gęstą puszstą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej, natepnie dodać mąkę przesianą
cucinaremascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Cienkim strumieniem wlać olej.Dodać mąkę z przyprawami,proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą na małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem
Wielki apetytzdania mimo faktu, że musieliśmy objechać kilka sklepów, zanim znaleźliśmy takie nadające się do użytku. Resztę zostawił mi. Był więc tradycyjnie już zawsze się udający biszkopt rzucany, delikatny krem na bazie mascarpone i jogurtu, całość obłożona kremówką i udekorowana iście wiosennie. Ciekawego akcentu nadaje Cointreau i sok pomarańczowy, które nieco wyostrzają całość. Wanilia w kremie nadaje mu wyjątkowego smaku(...)wmieszać do masy jogurtowej. Truskawki pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z kremem. Wymieszać wszystkie składniki na poncz. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć. Założyć umytą obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć resztę masy, przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki, żeby masa się ścięła. Ubić kremówkę z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio postanowiłam przygotować moje rodzinie to proste do przygotowania a zarazem bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Może jest bardzo kaloryczne ale uważam że czasami można zgrzeszyć
Bajeczna KuchniaZawsze lubiłam wszystko co migdałowe bądź kokosowe, uwielbiam też chrupać całe migdały. Migdały i beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy. Blaty bezowe mają w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Składniki(...)porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 2 średnie dynie Futsu black 340 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 2 cebule 250 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego 100 g startego parmezanu 3 jajka 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy
Kulinarne przygody Gatitystopniach C około 25 minut. Krem: Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Serek mascaropne utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. Tort: Wystudzony(...)biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru. Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem oprószyć proszkiem kakao. Tort tiramisu
Bon Appetit Małgorzatybyle jaką - nadzianą kremem kasztanowym na bazie mascarpone. W roladach ważne jest dobre upieczenie i przygotowanie biszkoptu - jeżeli się złamie wówczas niestety cała praca idzie na marne :( Dlatego biszkopt pieczemy duży, cienki i miękki a rolujemy go od razu po wyjęciu z pieca. Kolejnym wyzwaniem jest krem - najlepiej delikatny ale jednocześnie odpowiednio zwarty by nie "wyjechał" z rolady(...)zawinięciu. Gdy już się z tym wszystkim uporamy otrzymujemy ciasto, które cieszy podniebienie i jest prawdziwą ozdobą stołu. Uwaga: roladę kroimy baaardzo ostrym nożem maczając go w szklance z wrzątkiem
Milion Smakówrealizacją i opracowaniem na blog. Częściej jednak zobaczycie u mnie pomysł na obiad niż wymyślne ciasto... Długo myślałam, jakim deserem mogłabym uczcić z Wami urodziny "Czerwień i błękit" i pomyślałam, że na pewno nie może w nim zabraknąć truskawek i migdałów. Kolor błękitny kremu dopełnił całości. Serdecznie dziękuję wszystkim za ciepłe słowa w komentarzach... To dzięki Wam mam ogromną radość(...)blogowania i niesłabnący zapał do kulinarnych szaleństw... Składniki: opakowanie małych okrągłych biszkoptów 250 g serka mascarpone 150 g twarogu sernikowego 500 ml śmietany kremówki 30%, a najlepiej 36% 3 łyżki cukru pudru ok. 500 g truskawek 50 g płatków migdałowych niebieski barwik spożywczy Śmietanę ubić na sztywno i porcjami dodawać serek mascarpone i twaróg, miksując. Pod koniec dodać cukier
Czerwień i błękitoleju 100 g twarożku (mielony jak do sernika) 300 g maślanki Przygotowanie: Krem Żółtko, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na gładka masę, a potem stopniowo dodawać mascarpone. Gotowy krem odstawić do lodówki. Muffinki 1. Mąkę, kakao, cappucino, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli wsypać do jednej miski i wymieszać. 2. W drugiej misce roztrzepać jajko dodać cukier nierafinowany, cukier(...)wanilinowy, olej, twarożek i maślankę i wymieszać. 3. Zawartość miski z masą „mokrą” przelewamy do suchej i mieszamy łyżką tak, żeby wszystko było wilgotne. 4. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy na środkowej półce 20-25 min w temp 180 C. 5. Wystudzone muffinki dekorujemy kremem i podajemy. Powodzenia !!! The post Muffinki
Kulinarna Patilogiaciasto do tortownic y wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła) . Piec ok. 40 -45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, o puści ć biszkopt formie na blat z wysokości o k. 30-50 cm. Następnie wstawić do wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyją ć formę z pie karnika, ostudzić. Krem(...)serka mascarpone 100 ml ś mietany kremówki 200 g masy kajm akowej (ok. połowa puszki) 1 nakrętk a wódki Serek mascarpone wymieszać mikserem z masą kajmakową (najlepiej próbować i dodać tyle masy kajmakowej ile uważamy za sto sowne ) i wódką. Kremówkę ubić w oddzielnym naczyniu. Dodać kremówkę do masy serowo-kajmakowej. Krem do czasu przełożenia biszkoptu wstawić do lodówki. Poncz
coolinarnastrefa.blogspot.comrozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody (około 2-3 łyżki) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie) KREM KOKOSOWY: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 36 % 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml) 1,25 szklanki wiórków kokosowych 2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) 0,5 szklanki(...)osiągnie konsystencję żelu (w lodówce poźniej odpowiednio zgęstnieje). Pozostaw do całkowitego ostygniecia. KREM KOKOSOWY: Wszystkie składniki na krem powinny być bardzo dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej dzień wcześniej. Mleko kokosowe powinno w niej stać całą noc. W misce ubij na sztywno śmietanę kremówkę, dodaj do niej mascarpone i krótko, ale dokładnie zmiksuj wszystko razem. Puszki z mlekiem kokosowym odwróć
Słodko-Słony Świat Ilonybabki cytrynowe stały się moimi ulubionymi ciachami Rolada ta jak wiele innych ciast na blogu została najpierw wypróbowana przez Anię z którą pracuję - nasze dzielenie się wszelkimi przepisami to już tradycja... Aby zrobić masę do rolady trzeba wcześniej ,,ugotować" lemon curd - czyli najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Zaraz po zrobieniu zjadłam pierwszej porcji zjadłam ją po prostu łyżeczka z garnka(...)masom budyniowym czy maślanym. Bezowa rolada cytrynowa Składniki: Beza: 6 białek z dużych jaj 300 g cukru 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone (małe opakowanie) lemon curd z poprzedniego przepisu Do dzieła!!! Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier - ja to robiłam porcjami. Ubijamy aż cukier się całkowicie
sierotka maRysia w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Robi się je podobnie do znanego tiramisu. 300g podłużnych biszkoptów (na 2 warstwy) 250g serka mascarpone 120g cukru pudru 300 ml śmietany min. 30% 1 zagęstnik do śmietanki 3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)brzoskwinie w syropie Blachę (dość spora porcja) wyłożyć papierem pergaminowym. Przygotować krem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i następnie połączyć z serkiem mascarpone. (Dla pewności, że masa będzie gęsta można użyć zagęstnika do śmietany -typu śmietan-fix.) Ciastka maczać w likierze i układać na blaszce. Na biszkoptach ułożyć kawałki owoców i wyłożyć krem (odrobinę zostawić na posmarowanie wierzchu). Ponownie poukładać
Di gotuje