zawsze wychodzą mięciutkie i pyszniutkie :) Proponuję podawać z jogurtem naturalnym i cukrem. W ogóle uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, kopytka pyzy i inne takie..., więc wkrótce pewnie też pojawią na moim blogu. Składniki: 0,5 kg twarogu, 3 jaja, 1 szkl. mąki pszennej, sól. Dodatkowo: mąka do podsypania, jogurt i cukier. Ser przecisnąć przez praskę. Białka oddzielić od żółtek(...)ubić na sztywno z odrobiną soli. Ser utrzeć z żółtkami. Wsypać mąkę i dodać ubite biłka delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na stolnicę, delikatnie oprószyć mąką, uformować wałeczek o średnicy 3 cm, delikatnie spłaszczyć i kroić ukośnie. Wrzucać partiami do wrzątku, gotować około minuty od momentu zagotowania wody. Potem można je wrzucić na patelnię i delikatnie podsmażyć na masełku
Delicious Titbitssosami i mięsem. Placki: 2 kg ziemniaków 2 jajka średnia cebula sól i czarny pieprz do smaku olej do smażenia. Twarożek: 0,5 kg twarogu półtłustego mały kubek jogurtu naturalnego młoda cukinia pół szklanki szczypiorku 2 ogórki gruntowe 10 rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne sól i czarny pieprz do smaku łyżka skórki otartej z cytryny(...)ziemniakach, uważając aby nie wylać osiadłej na spodzie skrobi. Tą dodajemy do ciasta ziemniaczanego i dokładnie mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki ( u mnie takie z łyżki), osuszamy na papierowym ręczniku przed podaniem. Wszystkie warzywa kroimy razem ze skórką w kostkę, tylko czosnek przeciskamy przez praskę. Do twarogu dodajemy jogurt i rozgniatamy widelcem, na w miarę gładką masę. Doprawiamy według smaku
Dieta moja pasjaSkładniki: 250g chudego twarogu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki tortowej 2 jajka 3 łyżki cukru kryształu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Twaróg przepuścić przez praskę, następnie do sera dodajemy jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy. Przesiać mąkę wymieszaną(...)sodą i solą. Z kolei dodać ocet i wszystko razem wymieszać. Olej rozgrzać i nakładać łyżeczką ciasto, wcześniej moczymy ją w rozgrzanym tłuszczu, wtedy ciasto nie klei się do łyżeczki. Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręcznik. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąjogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 150 g letniej wody (150 ml) 5 łyżek brązowego cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 jabłka Jonagored sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła klarownego 1 łyżka płynnego miodu kilka goździków + brązowy cukier do posypania Wykonanie tradycyjne: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, brązowy cukier, drożdże, 0,5 łyżeczki(...)cynamonu i sól - mieszamy. Dodajemy 100 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż osiągnie odpowiednią elastyczność. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy stopniowo wodę (powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni). Formujemy kulę, zostawiamy w misce przykryte ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę (musi podwoić objętość). Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę
peggiwkuchniskładniki: 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 2 jajka 2 duże jabłka wykonanie: Jogurt, jajka i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Suche składniki wsypuję do drugiej miski, mieszam i wlewam do nich mokre. Wszystko razem mieszam krótko(...)połączenia składników, dodaję jabłka pokrojone w drobną kostkę i jeszcze raz delikatnie mieszam (jeśli "przedobrzycie" z mieszaniem babeczki mogą być twarde). Foremkę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami i nakładam ciasto do pełna, a nawet z lekką górką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20 - 25 minut
babka w formieszklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 jajka DODATKOWO: 10 śliwek wiórki koksowe do posypania WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Śliwki przekrój(...)jednej misce wymieszaj dokładnie suche składniki, a w drugiej - mokre. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj je krótko, ale tylko do połączenia się wszystkiego, żeby późniejsze ciasto nie było gumowate. Połowę śliwek wrzuć do ciasta i wymieszaj. Łyżką nakładaj po równo ciasto do papilotek. Na wierzch każdej muffinki ułóż po dwie ćwiartki śliwek, lekko dociśnij. Piecz muffinki przez
Słodko-Słony Świat Ilonybanana i stewi - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki soli kuchennej (w oryginale) ja użyłam 1/2 łyżeczki -720 ml maślanki (w oryginale) ja użyłam jogurt naturalny - 6 łyżek masła klarowanego (w oryginale) ja użyłam oleju kokosowego - 6 jaj ekologicznych lub wiejskich - 240 ml mleka - do podania ciepły oryginalny syrop klonowy Vermont Maple (nie mam więc pominęłam(...)suche składniki. W drugiej misce trzepaczką ubijamy jajka z jogurtem/maślanką. Mokre łączymy z suchymi składnikami, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano dodałam do ciasta pokrojone w grube plastry truskawki, i mleko. Im rzadsze ciasto- tym pancakesy będą cieńsze i delikatniejsze Im gęściejsze- tym grubsze i cięższe Rozgrzej dobrze patelnie wysmaruj masłem/olejem kokosowym
SMYKWKUCHNItypu greckiego okraszoną świeżą kolendrą i rukolą. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju roślinnego 300g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pasty paprykowej nać pietruszki sól i pieprz 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki ostrej(...)typu greckiego Sposób przyrządzenia : drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut by zaczęły wytwarzać gaz mąkę mieszamy z drożdżami, resztą ciepłego mleka, solą, jogurtem i olejem, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy do niego nieco letniej wody - powinno być miękkie wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
zobacz ich smakCiasto śniadaniowe ze śliwkami, to nic innego jak najprostszy pod słońcem ucierany wypiek z małą ilością składników. Nazwałam je śniadaniowym ponieważ mąkę pszenną zamieniłam na razową i dzięki temu jest zdrowsze i daje nam dużo energii. Wyśmienite do porannej kawusi lub popołudniowej herbaty. Składniki(...)szklanki mąki razowej 1 szklanka mąki pszennej 2/5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 stopionego i ostudzonego masła ( nie margaryny!) 3 jajka mały kubeczek jogurtu naturalnego plus 2 łyżki śmietany 12% szklanka cukru trzcinowego ok. 10 sztuk śliwek Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki przygotować ok. godziny przed pieczeń, żeby miały jednakową temperaturę
pieprzny smaczekMuffinki doskonałe. Mięciutkie, aromatyczne, pełne owoców. Ciężko zachować umiar przy ich jedzeniu:) Razem z jagodowymi i czakoladowymi te zdecydowanie należą do moich ulubionych. SKŁADNIKI 1
DefinicjaSmakucałości smacznego , kolorowego akcentu. Składniki: /8 szt/ 100 g ricotty 1 jajko 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki otrąb pszennych /lub owsianych/ 1 mały jogurt naturalny ½ łyżeczki mieszanki: cynamonu, kurkumy i imbiru szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: -Jabłka obrać, pokroić na cząstki i przełożyć do rondelka. -Wlać /na dno/niewielką ilość wody(...)czasu do czasu poruszać by jabłka nie przywierały do dna. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/. -Składniki ciasta starannie wymieszać w misce. -Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ . -Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami. -Wierzch posypać cynamonem
Zakamarki mojej kuchniDoskonały, pyszny i szybki deser na niedzielny podwieczorek. Warto zafundować coś takiego rodzinie i sobie. Nie wymaga szczególnego wkładu pracy. Poza tym możemy zaskoczyć gości
W kuchennym oknie Ewymąki pszennej luksusowej typ 550 200 ml jogurtu naturalnego (u mnie grecki) 100 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka płynnego miodu albo cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki oleju Wykonanie: Do ciepłej wody dodać 2 łyżki jogurtu, miód albo cukier, pokruszone(...)drożdże, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut. Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i wymieszać, dodać rozkłócone jajko, olej, resztę jogurtu oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ja wyrabiałam przy użyciu miksera). Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut - do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć
Walijskie Pichcenieblaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 2 saszetki cukru waniliowego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju Polewa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki krokantu do posypania Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem(...)mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić babkę na 3 do 5 minut aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu
Ze smakiem i z pasjąWczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również
kuchnia doski