mąki jaglanej z domieszką mąki owsianej oraz nadzieniem jabłkowym - według mnie idealne do herbaty. Składniki Ciasto - 35 gram cukru kokosowego - 300 gram mąki jaglanej - 50 gram mąki owsianej - 125 ml mleka - 15 gram drożdży - 70 gram oleju kokosowego - 2 jajka Mus - 3 jabłka - cynamon Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do rondelka i prużymy. Na koniec(...)wlewamy także mleko połączone z olejem. Tak powstałą masę delikatnie zagniatamy tak by powstała jednolita masa. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i delikatnie rozwałkujemy. Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy odrobinę musu jabłkowego i zawijamy tworząc rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut. Rogaliki idealnie pasują
Health-Fit-Lifełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 30gr proszku budyniowego szczypta soli ok 2kg jabłek 1,5 opakowania galaretki truskawkowej 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić go z około 60cm na podłogę. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i gotować około 10 minut. Następnie dodać galaretkę
Amatorka kuchennaprzepisie możemy użyć tych prosto z garnka albo ze słoika. Przygotowujemy ciasto na naleśniki – do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, wodę, olej, sól i dokładnie mieszamy rózgą. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy – ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki, najlepiej na suchej, teflonowej patelni. W międzyczasie gdy pieczemy naleśniki, możemy zrobić(...)cukierniczego i potem wyszprycować ładnie na naleśniki. Składamy naleśniki – możemy to zrobić w koperty lub rulon. Na każdego naleśnika wykładamy po łyżce twarogu oraz po łyżce prażonych jabłek. Składamy naleśniki, na wierzch szprycujemy bitą śmietanę i oprószamy cukrem pudrem. Od razu podajemy. Powrót na górę
Smaczna Stronajabłek, na nim rozsypałam starte orzechy (miały wyczuwalne kawałki) i rozsmarowałam część (ok.1/3) kremu. Na kremie ułożyłam drugi blat biszkoptowy. Również skropiłam go mieszanką likierów, wyłożyłam drugą część musu, posypałam orzechami i rozsmarowałam krem cynamonowy. Następnie wyłożyłam trzeci blat, który również nasączyłam mieszanką likierów, wyłożyłam na nim część kremu cynamonowego. Kremem przesmarowałam także boki ciasta. Całość obsypałam startymi
Smaczne Zdrowejest bardzo wilgotne, chrupiące pierwszego dnia i rozpływające się w ustach w kolejne To ciasto z typu tych niestarzejących się, każdego dnia jest równie pyszne, może nawet smakuje lepiej, w miarę starzenia- jak dobre wino... ;-) Polecam bardzo gorąco. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: ciasto: - 450g mąki orkiszowej typ700 lub typ450 - 1/2 szklanki cukru (daję po 1/4 cukru trzcinowego(...)120g pudru trzcinowego (lub zwykłego) - 60g kremówki 30% - 8 kropli aromatu migdałowego Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki i umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, wodę oraz cynamon i dusimy na małym palniku, aż jabłka zmiękną i odparuje z nich sok. Moje jabłka miękną dość szybko i nie puszczają zbyt wiele soku. Odstawiamy garnek
Smaczne Zdrowearomat -słoik jabłek na szarlotkę Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml mleka, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy 8 łyżek cukru, dodajemy 4 żółtka i jedno całe jajko i miksujemy. Dodajemy pozostałe mleko, rozczyn, sól, aromat, 3 szklanki mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i ręką wyrabiamy ciasto. Na koniec(...)dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę i dzielimy na części. Rozwałkowujemy. W zależności od kształtu bułeczek, tniemy na prostokąty lub kwadraty. Prostokąty nacinamy na brzegach, na środek układamy jabłka i zaplatamy. Na kwadratach układamy jabłka i zawiązujemy rogi, tworząc
Maminek kulinarnyszklanka 250 ml) odrobina oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3 duże jabłka odrobina soli cukier puder dżem truskawkowy bądź inny Szybkie placuszki z jabłkami – wykonanie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw na bok. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski. Do żółtek dodaj(...)obrotach.Jabłka obierz, utrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Rozgrzej na patelni tłuszcz, wlewaj po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnie i piecz do uzyskania lekko rumianego koloru, Po usmażeniu połóż na papierowym ręczniku, który wciągnie nadmiar tłuszczu. Podawaj ciepłe z cukrem pudrem oraz dżemem. Smacznego Artykuł Szybkie placuszki z jabłkami pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć
To Musisz Wiedziećcieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję ten przepis- oczywiście trochę go zmodyfikowałam - no i zobaczymy! SZCZERZE POLECAM! SKŁADNIKI: 800 g masy makowej z bakaliami 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła lub margaryny (ok. 180 g) ok. 400 g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte(...)przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek, Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogel-mogel, a z białek ubić sztywną pianę, Masło rozpuścić w rondelku, a potem schłodzić, Do masy makowej z jabłkiem dodać rozpuszczone i ostudzone masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek
Kuchnia BeatyDrożdże tzw. kwasowe, namnażają się w cieście luźnym, w obecności dużej ilości tlenu w temperaturze 24-26' C Pożądana obecność obydwu kwasów powinna wynosić: 75-80% kwasu mlekowego i 20-25% kwasu octowego. Musisz pamiętać, że zakwas to żywy organizm, dlatego też bywa kapryśny i dość nieprzewidywalny. Raz pachnie jabłkami i rośnie jak szalony, innym razem octem i musisz(...)PRZYGOTOWANIE ZAKWASU Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista 2000 (drobno mielona) woda wysoki słoik czas Przygotowanie: faza I - wymieszać 50 g mąki z 50 ml wody, aby powstało gęste, gładkie ciasto. Woda powinna być ciepła, około 30' C. Przykryć słoik niezbyt szczelnie (składam poczwórnie folię aluminiową i przykrywam słoik jak nakrętką). Postawić w ciepłym miejscu na 24 godziny, po 12 godzinach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surówka z kiszonymi ogórkami to smaczny i zdrowy dodatek do tradycyjnego obiadu. Przygotowanie kilka ogórków kiszonych 1 mniejszy por 1 marchewka 1 jabłko odrobina oleju Przygotowanie
Wasze PrzepisyPyszna i lekka surówka na bazie cukinii to świetny dodatek do obiadu, który będzie smakował każdemu. Składniki 1 cukinia 1 marchew 1 jabłko kawałek pora 2
Wasze PrzepisyKaczka z pomarańczami i jabłkami aromatyczna kaczka na każdą okazję Kaczka z pomarańczami i jabłkami pieczona w niskiej temperaturze jest przepyszna i bardzo aromatyczna
Cztery FajeryDelikatne jabłka połączone z wykwintnym sosem waniliowym, a ciekawego smaku dodają przepyszne jeżyny. Składniki: 2 jabłka 4 łyżeczki konfitur z jeżyny 2
kgwjanczewo