ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:509/956)

Super ciacho :) 181

brzoskwinie, drugą część ciasta położyć na wierzch. Pieczemy w 180 C ok. 35 minut, bez termoobiegu przy włączonej dolnej grzałce. Po lekkim przestygnięciu, ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Zamiast brzoskwiń możemy użyć jabłek lub wiśni. Smacznego

vegetanie
Placek ze śliwkami 246

Jeśli zjedliście już odpowiednią masę jabłek, żeby zrobić na złość Putinowi, możecie teraz zrobić ciasto z innymi owocami. Proponuję placek ze śliwkami, bo już można kupić piękne węgierki. Przepis jest tak prosty, że nie sposób, by ciasto nie wyszło. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, np. brzoskwiń i moreli. Ciasto doskonale smakuje także z rabarbarem. Składniki (na dużą formę

W SMAK
Szarlotka z budyniem waniliowym 197

Miałam spory zapas jabłek...i miałam też budyń.Długo nie myślałam, zrobiłam jabłecznik z budyniem waniliowym.Wyszło i ładnie, i smacznie :)Jeszcze trochę zostało.Czytaj

bistro mama
Śniadaniowe placuszki z mirabelką 172

pieczenia40 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Mirabelki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie

Słodkie Przyjemności
Muffiny piernikowe renifery 320

misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i  starte jabłko. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy muffinki

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekane owoce pod kruszonką z figami ;-) 218

kruszonką czyli wszystko to co najlepsze, bo chyba każdy z nas uwielbia kruszonkę na cieście i często pewnie zdarzało się Wam podskubywać ją z ciasta ;-) mi też! Owoce które użyłam:- brzoskwinie z puszki- jabłka- świeże figi składniki na kruszonkę:- masło- cukier kryształ- mąka pszenna Proporcje jakie należy zachować robiąc kruszonkę: 1 część masła (np. 4 łyżki), 1 część

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka marchewkowe 171

marchewki startej na cienkich oczkach tarki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować bardzo cienko, radełkiem albo nożem pociąć ciasto na małe kwadraty. Zlepiać pierożki lub koperty z jabłkiem albo marmoladą w środku. Piec w temp ok.180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.  A jak ktoś nie ma weny na lepienie

Blondynka Gotuje
C - Owocowe placuszki na maślance 197

łyżkę cukru pudru, mąkę i proszek do pieczenia miksuję na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę oliwy. Brzoskwinie i kiwi kroję w kostkę, jabłka i banany w drobne plasterki. Owoce dodaję do ciasta wraz z ubitą pianą i delikatnie mieszam.Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wykładam łyżką ciasto na placuszki, smażę na rumiano z dwóch stron, odkładam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Placuszkowo 173

łyżki płatków jaglanych 2 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z bananem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Powstałe ciasto odstawić na ok. 10 minut. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Podawać z dowolnymi powidłami lub konfiturą. Placuszki(...)łyżki otrębów orkiszowych (można mniej jeśli używamy mąki pełnoziarnistej) olej kokosowy do smażenia Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z mokrymi składnikami. Dodajemy mąkę, ksylitol, otręby i cynamon. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na jednego racucha przypada spora łyżka ciasta. Smażymy na średnim ogniu, żeby ciasto się ścięło w środku, ale nie przypaliło

Kucharzyca
PUBLIKACJA 92

przepis Babka morelowo – brzoskwiniowa -  przepis Babka pigwowa -  przepis Budynowiec z jabłkami - przepis Chmurka czereśniowa z galaretką -  przepis Choinka w serniku -  przepis Ciasto kokosowe z borówką -  przepis Ciasto migdałowe -  przepis Cytrynowiec jabłkowy -  przepis Cytrynowiec ze śliwkami -  przepis Czekoladowiec chałwowo – borówkowy -  przepis Deser cappuccino z borówką -  przepis Deser kokosowy z wiśniami(...)mocna babka kokosowa -  przepis Fantazja kokosowa -  przepis Jesienna niespodzianka -  przepis Jesienny deser wieloowocowy -  przepis Kakaowiec ze śliwkami -  przepis Kinder Country -  przepis Kokosek z jabłkami -  przepis Kokosek z malinami -  przepisy Kokosowiec ananasowo – borówkowy -  przepis Kremowy brzoskwiniowiec -  przepis Mandarynkowiec z kremem -  przepis Mini bajaderki -  przepis Owocowa babka -  przepis

Ciastka - domowe słodkości
PĄCZUSIE CYNAMONOWE Z JABŁKIEM 103

pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 200 g margaryny 0,5  łyżeczki cynamonu 2 jabłka Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. pokroić w drobną kostkę.  Twaróg - przepuścić 1 raz przez maszynkę do mięsa, albo przecisnąć przez praskę(...)utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmielony twaróg. Dodać przesianą mąkę z cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodać jajko. Dłońmi wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować zgrabne kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka kawałki jabłka.  W szerokim garnku rozgrzać ok. 1,5 litra oleju. Do rozgrzanego oleju włożyć po kilka pączusiów i smażyć na średnim ogniu

Ciastka - domowe słodkości
Szarlotka z bezą na kruchym owsianym spodzie 175

mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i żółtko, a całość zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie wykładamy nim kokilki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajmy posiekane rodzynki i orzechy włoskie. Mieszamy z cukrem, cynamonem, kakao i wanilią

Kuchnia Pani Wiosny
Tarta dyniowo-jabłkowa z bakaliową kruszonką 190

folię spożywczą i schłodzić w lodówce godzinę.Po tym czasie ciastem wylepić formę do tarty i schłodzić jeszcze 20 minut.Piekarnik nagrzać do 180 C.Na ciasto wyłożyć folię aluminiową i obciążyć grochem,ryżem itp.Tartę piec ok 25 minut a 5 minut przed końcem zdjąć folię.Na podpieczone ciasto wylać masę czekoladową. Masa czekoladowa: 140 g gorzkiej czekolady 140 g mlecznej(...)zagotuje,zalać nią czekoladę i odstawić na 3 minuty.Po tym czasie dokładnie wymieszać,do połączenia składników.Ostawić.Wystudzoną masę wlać na wystudzone ciasto,przykryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika na ok.15 minut. Farsz: ½szklanki musu z jabłek szklanka musu z dyni 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki cynamonu jajko 3 żółtka ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki miodu skórka otarta

Anielskie wypieki
Sałatka jarzynowa z burakiem, na kruchym spodzie 86

smakuje 😊   Składniki na ok 10 sztuk Ciasto: ok 220g mąki tortowej 100g masła 1 małe żółtko ½ łyżeczki soli Sałatka: 2 duże marchewki z wywaru na barszcz 2 pietruszki z wywaru na barszcz 1 mały kawałek selera z wywaru na barszcz 2 buraki z wywaru na barszcz 3 jajka na twardo 1 jabłko 2 ogórki kiszone 1 cebula(...)łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę siekamy z masłem i solą, dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez ok 15 minut. Z resztek ciasta wycinamy małe gwiazdki i pieczemy na złoty kolor.  Warzywa

Kuchnia w czekoladzie