ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:508/956)

Ciasteczka pierożki 149

zagnieść z mąką. Żółtka rozmieszać ze śmietaną i połączyć z mąką i masłem. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 - 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką  kółka. Na połówkę ciastka kłaść kawałek jabłka (lub kilka drobnych kawałeczków - jabłek nie ścieramy tylko kroimy nożem), przykryć drugą połową i skleić jak pierogi. Piec ok. 25 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szarlotka pod chmurką 260

jedne z najlepszych owoców. Słodkie, kwaśne, "papierowe", małe, duże, czerwone, zielone - każdy znajdzie coś dla siebie. W dodatku do jabłek nie może zabraknąć mojego ulubionego składnika, a mianowicie cynamonu. Nigdy nie potrafię określić ile go daję na porcję przygotowanego ciasta. Po prostu daję go bardzo dużo, tak aby wystarczająco pachniało w domu tą przyprawą. A więc dzisiaj w menu(...)aromat) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki zimnego masła (100 g) Przygotowanie kruchego ciasta: Ze wszystkich podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować jabłka. Składniki na nadzienie jabłkowe: 4 duże, polskie jabłka (wzięłam dość kwaskowe) ok. 200 g cukru karmelowego (dodaj tyle, aby było

Eat Shrimps
UCIERANA SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK pieczona na patelni WMF Nordicprofi 84

piec postanowiłam wykorzystać ja do zrobienia w piekarniku przepysznego, jesienno-zimowego ciacha z jabłkami i cynamonem . Lekkie i puszyste! Świetne do popołudniowej kawi! Koniecznie spróbujcie! Ps. patelnia szybko się nagrzewa i trzyma ciepło – szarlotkę można podać na gorąco prosto z patelni! Świetny pomysł! SKŁADNIKI: * jabłko – 4 szt * masło min. 82% – 200 g * mąka pszenna(...)Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksujemy na gładką masę. Przelewamy do lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą patelni WMF Nordicprofi. Jabłka przekrawamy, wydrążamy gniazda nasienne. Nacinamy kilkukrotnie wzdłuż. Układamy na cieście, posypujemy migdałami. Pieczemy 50-60 minut w 170C ( do suchego patyczka ). Zajadamy na ciepło! Ps. nic, absolutnie nic nie przywiera, a ciasto bez problemu

Ostra na Słodko
Wigilia Świętego Mikołaja 122

ojczyźnie Świętego Mikołaja? - W Finlandii, podobnie jak w Polsce, święta mają charakter rodzinny. Dom pachnie wówczas ferią zapachów. Mieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem

Cztery Fajery
DOMOWA SZARLOTKA 156

jajek  miksując ciasto. 3 . Dodać olej i ocet ,wymieszać chwilę mikserem na niskich obrotach. 4 . Ciasto wylać do wyłożonej formy papierem i piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. 5. Przestudzoną biszkopt przez 5 minut ,wyjąć z formy i oderwać papier , włożyć go z powrotem do formy , ale bez papieru. 6 . Jabłka obrać , pokroić w małą kostkę(...)włożyć do garnka , dolać ok.100 ml.wody ,sok z cytryny i cukier ,wymieszać.Dusic na małym ogniu , aż jabłka się rozpadną.Zdjać z ognia i dosypać galaretki.Mieszac , aż się całkowicie rozpuszczą. 7 . Wylać masę jabłkową na wystudzone ciasto ,wyrównać i wstawić do lodówki , aby się masz ścięła.I gotowe .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bananowe drożdżowe rogaliki 99

Ciasto 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych 120 ml mleka 3,2 % 500 g mąki (+ dodatkowe 50 g jeśli będzie potrzeba) 50 g cukru kokosowego (można zastąpić brązowym, ok. 1/4 szkl.) [ u mnie cukier brązowy] 2 jajka 170 g pure z banana (bez skórki, ok. 1,5 średniego banana) 100 g rozpuszczonego masła  Nadzienie 2-3 jabłka(...)banana ,resztę mąki i wyrobić. Kiedy ciasto się połączy dodać masło i wyrabiać jeszcze ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. W razie potrzeby można dosypać dodatkowe 50 g mąki. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aż podrośnie. Nadzienie Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę

Moje domowe kucharzenie
Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym 188

jabłek (obranych i z usuniętymi gniazdami nasiennymi)3 łyżki cukruPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw na 180 oC.  Natłuść s formę na standardowej wielkości muffiny z 12 otworami.W misce miksera wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, 1 łyżeczkę cynamonu i sól.Dodaj jogurt, olej, jajko i wanilię, po czym miksuj do uzyskania jednolitego, raczej suchego ciasta. Jeżeli(...)prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty o szerokości i wysokości otworów w blaszce. W małej misce wymieszaj jabłka z 1 łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru.Ułóż po  4-5 kwadratów ciasta na sobie, umieszczając między każdą warstwą 1/2 łyżeczki nadzienia jabłkowego. Umieść tak powstałe konstrukcje w tworach na muffiny, włóż do piekarnika

karmelowy
Drożdżówki z jabłkami i masłem orzechowym 179

Pora na nową porcję pysznych drożdżówek ;) Tym razem mam dla Was pyszne, mięciutkie drożdżówki z dodatkiem prażonych jabłek i masła orzechowego. Słodycz owoców doskonale łączy się z lekko słonym masłem, całość smakuje świetnie. Z ciastem dobrze się współpracuje. Polecam :) Składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 łyżka cukru 50 ml oleju 1 jajko(...)jabłka cukier brązowy + masło orzechowe Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni z odrobiną wody, dodać cukier, wymieszać, odstawić do przestudzenia. Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Dodać olej, jajo i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je na lekko wysypaną mąką

Domowa cukiernia Ewy
Szarlotkowa owsianka 146

owsianka to jest petarda! Pyszna jest polecam spróbować! To w przeważającej ilości jabłka duszone a do tego płatki owsiane – właściwie dwa składniki, choć jeśli lubicie bardzo polecam dodać cynamon. Robi się ja błyskawicznie, smakuje jak ciasto – u nas przez dwa tygodnie była praktycznie codziennie. Robiłam tą owsiankę w wersji pieczonej, ale ta duszona w garnku elektrycznym jest

Dorota Smakuje
CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI 167

Błyskawiczne, bardzo wilgotne, cudownie kokosowe, przepyszne, bajeczne w smaku, ot po prostu. To ulubione ciasto mojej najmłodszej Córci. Nam zasmakowało również i to bardzo, tak, że było już u nas trzykrotnie w krótkim czasie i na tym nie poprzestaniemy, uwielbiamy bowiem takie smaki. Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami. Piekłam w formie 25cm . Składniki: - 145g masła - 120ml mleczka kokosowego - 230g(...)jajku na zmianę z mleczkiem kokosowym i mąką wymieszaną z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy cynamonem, gdy dajemy (u mnie część z nim, część bez). Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 514

pieczenia ciast drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta

Rozpustne gotowanie
JABŁKA ZAPIEKANE POD OWSIANO- KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 69

mnie idealny, jesienny deser . Mnóstwo jabłek i gruba warstwa owsiano- kokosowej kruszonki.  Tak naprawdę do tego typu deserów można użyć wszystkich owoców, jednak jabłka kojarzą mi się z jesienią, uwielbiam je z cynamonem, dlatego też crumble jabłkowe gości u mnie dość często :) Jabłka zapiekane pod owsiano- kokosową kruszonką - składniki: * 3 jabłka  * 2-3 łyżeczki(...)pszennej * pół szklanki płatków owsianych * pół szklanki wiórków kokosowych Wykonanie: Jabłka pokroić w ćwiartki, obrać skórkę, wykroić gniazda nasienne. Następnie jabłka pokroić w małą kostkę, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wierzch posypać cukrem z prawdziwym cynamonem cejlońskim. Do miski wsypać wszystkie składniki na kruszonkę. Zagnieść, a następnie ciasto między palcami rozdrabniać, aby powstała kruszonka. Tak przygotowaną kruszonką posypać

Zrób to smacznie
Ciasto z jabłkami, rabarbarem i borówkami 96

Kwaskowy rabarbar, mój ulubiony, idealnie łączy się w wypiekach ze słodkimi owocami. Ja dziś dodałam jabłka i borówki amerykańskie. Połączenie tych trzech owoców to petarda, polecam gorąco. Ciasto jest wilgotne, nawet lekko zakalcowate ale takie ma być, jest znakomite. Ciasto owocowe. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kokosanka jabłkowa 110

CIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka  Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos,  margarynę i razem posiekać,  dodać żółtka(...)szybko razem zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku  i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę

przepisy- Milki
Kokosanka jabłkowa 99

CIASTO:  mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl  NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op  cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka  Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos,  margarynę i razem posiekać(...)lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku  i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą

ciasta i desery czyli na słodko