Ciasto, które nie jest szarlotką ani jabłecznikiem, jednak wiele ma z nimi wspólnego. Smakuje bardzo podobnie, ale jest nieco zdrowsze, bo do przygotowania kruszonki użyłam płatków owsianych i mąki razowej. Dodałam też miód i cynamon, dzięki czemu zapach w domu był obłędny! Składniki: 5-6 jabłek Kruszonka: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki razowej 1/2 szklanki brązowego
Czerwień i błękitdostosowałam do moich potrzeb, bo zamieniłam jabłka na brzoskwinie. Francuską solą jakoś się zbytnio nie przejęłam i użyłam soli morskiej. Tarte tatin to tarta warta grzechu i podobnie jak tradycyjna tarta z owocami przyrządza się bez problemu. Czas pieczenia jest jednak dłuższy, bo owoce muszę się dobrze skarmelizować i przywrzeć do ciasta. Najbardziej podniecona byłam faktem, czy mi się
codojedzeniaPo szparagach czas na ukochany rabarbar, zaczynamy od deseru! Który prócz prozdrowotnych właściwości zaskoczy was świetnymi połączeniami smakowymi. Kwaskowy rabarbar lubi się z wanilią, nie pogardzi
Kuchnia PROzdrowotnałyżki masła Jajka mieszamy z cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól i przyprawę do piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym
Mango Papajałyżki masła Jajka mieszamy z cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól i przyprawę do piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym
Mango PapajaWiem, wiem... miałam napisać przepis na paluszki rybne... strasznie długi i zawiły... a dopiero wróciłam do domu z podróży do stolicy naszej kochanej. Teraz ciasto, potem
Dzieje kuchennej Wiewióry500 g mąki pszennej typ 500250 g margaryny Kasia3/4 szk drobnego brązowego cukru2 żółtka ( z dużych wiejskich jajek )5 łyżek jogurtu typu greckiego1,5 kg jabłek1
Ewa w kuchnicanihua na mleku owsianym z duszonym cynamonowym jabłkiem i orzechami włoskimi~ Gdy na stronie fresano.pl zobaczyłam canihuę , ta nazwa od razu mnie przyciągnęła. Dzięki współpracy mam okazję spróbować tego ziarna i opisać Wam moje wrażenia. Ale najpierw co nieco o samym produkcie. Ziarno canihua(...)może być stosowane jako zamiennik kaszy lub ryżu, zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek. Zmielone ziarna mogą służyć do wypieku chleba, jako panierka, a także jako dodatek do ciast, mleka, jogurtu. Canihua , podobnie jak komosa ryżowa, odznacza się niezwykle wysoką zawartością białka bezglutenowego . W 100 g produktu znajduje się go ponad 15% . Ponadto, obydwie rośliny obfitują
breakfast of dreamsbardziej zwartej. Jeżeli lubisz brownie, to ta wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Idealne dopełnienie stanowią polewa oraz świeże owoce, które przełamują intensywny czekoladowy smak. Zaserwowałam to ciasto podczas ostatniej wizyty mojej rodziny i byłam zdumiona, jak bardzo im posmakowało. Wszystkie kawałki rozeszły się w przeciągu pięciu minut, poza jednym, który moja kuzynka od razu kazała-nie prosiła(...)łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 szkl. kakao 1 szkl. mleka sojowego 1 dojrzały banan ½ szkl. musu jabłkowego (lub startych na drobnych oczkach jabłek) ¾ szkl. syropu klonowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 porcje zamiennika jajek – 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalane 6 łyżkami ciepłej wody Polewa: ¾ kostki naturalnego miękkiego tofu ½ szkl. nerkowców
Roślinna - blog wegańskiciasto na ok. 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy np. serduszka. Każdy smarujemy żółtkiem. Na środku wciskamy połówkę migdała. Pieczemy przez ok. 10-15 min. w 180 st. C. Aby pierniczki zmiękły muszą poleżeć w wilgotnym miejscu (ok.2 tygodnie). Można również do pudełka z piernikami włożyć pokrojone jabłko ale trzeba uważać aby nie spleśniało
Domowy Smak Jedzeniajaglana na mleku sojowym z cynamonem, jabłkiem (również w środku), ricottą, rodzynkami i miodem gryczanym~ Szósty jubileusz, no nie wierzę :) Ażeby go smacznie uczcić zjadłam jedną z najlepszych jaglanek! Wszystkie dodatki połączyły się ze sobą idealnie. I to nic, że wiosna pełną parą, a w miseczce nieco jesiennie ;) Teraz czas upiec jakieś ciasto, dawno tego nie robiłam! Planuję dziś też
breakfast of dreamsKolejny przepis, który pojawia się na blogu dzięki mojej mamie. Składniki: 1,5 szklanki ryżu, 2 szklanki mleka, 1szklanka wody, 3 łyżki masła, 1cukier waniliowy
W kuchni u Monikiłyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek zapachu kokosowego lub łyżkę likieru kokosowego. ok 1 kg śliwek ( mogą być również inne owoce - wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka , itp)- u mnie było 40 dag Przygotowanie : Białka ubić z odrobiną soli, dodając cukier, gdy piana będzie sztywna dodać żółtka Następnie pozostałe składniki,( tj. ja dodałam wpierw część mąki z proszkiem(...)szklanki cukru * 1/3 kostki masła * 1 jajo * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szkanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki połączyć, wyrobić kruszonkę. Wyłożyć na owoce na cieście. Piec ok 60 min w 180* przepis stąd Moje uwagi: ze względu na to, że ciasto piekłam w prodiżu z użyciem"komina"kruszonki mi pozostało. Po dodaniu jajka była wilgotna
Proste Potrawyotrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy wałek grubości ok 5 cm. Kroimy na 1-centymetrowe plastry, które układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 12 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Aby ciasteczka były bardziej miękkie wkładamy do pojemnika kawałek jabłka. Nam takie najbardziej smakowały
Smakołyki Asiprzez kolejne dwa razy. Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Nakładaj łyżka do lodów, wtedy babeczki będą równe. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i piecz przez około 30- minut. Kiedy babeczki się upieką, wystudź je. Po środku zrób otworek na konfiturę. Użyłam wycinarki do gniazd nasiennych jabłek. Sprawdza się znakomicie. Otwór
AZgotuj!roku baba z ciasta żytniego. Obecnie sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze skupia 58 członków i może się pochwalić 200 produktami. Tymczasem na liście produktów tradycyjnych są 73 produkty ( w całej Polsce jest ich ponad 1300), w tym papryka radomska (wiedzieliście, że w Polsce jest prawdziwe zagłębie paprykowe?!), likier radziwiłowski, kapłony staropolskie, jabłka grójeckie czy sójka mazowiecka, czyli ... pieczony pieróg. Pełną
KUCHARNIAWszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka. Na każde kółko kłaść po jednej śliwce, zlepiać. Gotować od wypłynicia niecałą minutkę. Podawać polane masłem, lub z bita śmietaną i ze śliwkami oraz herbatką. U mnie herbata ARONIA classic BiFix . Herbatka owocowa Aronia to doskonałe połączenie owoców aronii z suszonym jabłkiem i kwiatem hibiskusa. Stanowi wyśmienity napój
Z Kuchni Do Kuchnipolecam dodać do nich np. jabłko/ cukinię/ kakao lub inny dodatek. Dziś podaję przepis bazowy :) ~ Placki jaglane z jogurtem naturalnym ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy jaglanej 100g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mniej niż 1/2 sody oczyszczonej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta ( 1 łyżeczka = 1 placuszek) i smażymy
Kuchenny Skrawek NiebaWędzona makrela zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, natomiast największą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ma ogromny wpływ na naszą odporność
kgwjanczewoLubicie ciasto drożdżowe z owocami? Jeśli tak, to polubicie i ten deser. Owoce zapiekane pod kruszonką to prosty i szybki do przygotowania pomysł na zimowy podwieczorek. Do niego kawa, herbata lub kubek kakao i gotowe! *Wpis powstał przy współpracy z Lubellą. Składniki /4 porcje/: 1/2 opakowania mrożonych truskawek 1 jabłko 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 3/4 szklanki
Pasja Smakumyjemy i tniemy w talarki jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej Ogórka kroimy w plastry Paprykę tniemy w paseczki Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki. Podajemy polaną sosem jogurtowym 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-pora-ogorka-kalafiora-sosem-jogurtowym/ BosowKuchni Artykuł Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutwarogu, mieszamy. Dorzucamy karmelizowane jabłka, płatki migdałów i opcjonalnie także smażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką lub łyżką, do połączenia składników w gęstą masę. Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej
cool and mintyKiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok
Ania i Marcin gotująskładnikibiszkopt* 4 jajka* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/2 szklanki mąki pszennej* 4 jajka* 1/2 szklanki cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 1,3 kg jabłek
Mix smaku