ciasto z jabłek - 3024 przepisów (strona:153/202)

101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 182

koniecznie) piekarnika i podpiekamy ok. 15 minut. Wystawiamy ciasto i zabieramy się za kolejne etapy. Buraczki wykładamy na sitko aby nie były zbyt mokre (jeśli nie mamy gotowych możemy przygotować je choćby dzień wcześniej podgotowując i zamarynować robiąc zalewę z cukru brązowego i octu balsamicznego z dodatkiem cebulki i jabłek, lub po prostu dać zwykłe buraki pokrojone w kostkę

Symfonia Smaków
Śledzie z kapustą Joli 124

Składniki: 5 płatów śledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1

kgwjanczewo
Drożdżówki Reni 152

świeżych drożdży 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: 1 mały słoiczek dżemu z czereśni 0,5 słoiczka dżemu z jabłek z domowej  spiżarni Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki cukier puder cukier wanilinowy Wykonanie: Jajko z żółtkami ubijamy mikserem na pulchną masę. Mleko podgrzewamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Masła rozpuszczamy w małym rondelku. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy do ubijanych jaj z mlekiem. Zmieniamy widełki w mikserze na widełki, które są do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wsypujemy przesianą mąkę po 10 minutach wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wyrabiamy jeszcze 5 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie

kgwjanczewo
Pierogi ruskie. 1098

Dziś zapraszam na klasykę polskiej kuchni, czyli na pierogi ruskie. Mięciutkie ciasto skrywające smakowite nadzienie, okraszone rumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych przeze mnie potraw. Najlepsze pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy  pierogami(...)kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także  pierogi z mięsem , lub  pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami czy truskawkami, jesienią z jabłkami lub śliwkami (wszystkie opublikowane przepisy znajdziecie  tutaj ). Nie będę ukrywać, że każdy rodzaj darzę wyjątkowym uczuciem i jak bym miała wybrać swoje ulubione to byłby to naprawdę trudny

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z bitą śmietaną. 204

wrzącą wodę- po łyżce, mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy, wlewamy na blachę, wkładamy do nagrzanego do 280 stopni piekarnika i pieczemy 30 min.studzimy, Masa jabłkowa: jabłka kroimy na kawałki wrzucamy do garnka z odrobiną wody - smażymy, kiedy otrzymamy mus, dodajemy galaretki, żurawinę i żelatynę, mieszamy dokładnie odstawiamy do wystygnięcia, wykładamy na biszkopt, Masa śmietanowa: żelatynę(...)sztywno,dodajemy cukier i wanilię, następnie wlewamy małym strumieniem żelatynę i wylewamy na masę jabłkową, wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Płatki smażymy na suchej patelni-posypujemy ciasto-gotowe

Kuchnia Beaty
Jabłecznik 182

Ciasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)przez 20 minMasa jabłkowa: 1 kg jabłek 1i ½ galaretki wiśniowej 1 łyżka cukru 3 łyżki wody Jabłka obrać , pokroić w plastry , smażyć na małym ogniu.Dodać wodę,cukier  i sypką galaretkę.Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.Pokruszyć jeden placek na drobne kawałki i dodać do zimnej masy jabłkowejMasa z kaszy manny: ½ litra mleka 10 dag wiórek kokosowych

Apetyczna babeczka
Najlepsza tarta z rabarbarem 160

nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki(...)wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosta rolada jabłkowa 123

spojrzenie i opinię o tym rodzaju ciasta. Szybkie wykonanie i niewielka ilość składników sprawiają, że możecie przygotowywać ją na co dzień, np. do kawy lub niespodziewanych gości.   Przepis z zeszytu mojej Mamy.     Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon 12 jabłek sól   Czytaj dalej... Artykuł Prosta rolada

Pasja Smaku
Karmelizowane jabłka 149

kolor się rozjaśni. Gotować na wolnym ogniu, aż jabłka staną się półprzeźroczyste, a sok zacznie gęstnieć (znaczy, że odparował wystarczająco, a cukier się rozpuścił). Powinno to zająć około 15 minut. Tuż po wyłączeniu grzania można dodać cynamonu. Jeszcze gorące przekładać do słoiczków i pasteryzować. Świetne jako konfitura lub dodatek do ciast i tortów

Karczma Honorietty
Kotlety ziemniaczane z jabłkiem i zapiekany kalafior :) 179

ziemniakami. Następnie dodajemy mąkę, płatki owsiane i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy przyprawami. Uważajcie na kmin rzymski, bo jest dość intensywny w smaku, więc posypujemy ostrożnie. Wszystko mieszamy razem i w razie potrzeby dosypujemy bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt klej ące. Formujemy nie duże kotleciki, obtaczamy

vegetanie
SZYBKI PLACEK DROŻDŻOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 342

Placek drożdżowy od dawna pojawia się w mojej rodzinie na wielu rodzinnych imprezach jak i nie tylko. Jest to chyba najszybszy placek jaki znam, pod względem

Smaczne Zdrowe
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 219

Kiedy padło hasło ciasto z gruszkami, w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)jedne z moich ulubionych jesiennych owoców. Śliwki, mimo intensywnej barwy, jakoś przy nich bledną. Oklepane i dostępne cały rok jabłka też mnie aż tak nie pociągają. Za to gruszki... Ich fikuśny, atrakcyjny kształt, i oczywiście wyjątkowy smak - nieco słodki, ale nie za bardzo, cudowna soczystość i w ogóle całokształt - są wyjątkowe, i nie potrafię im się oprzeć.Sama jestem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik staropolski 191

owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i ponakłuwać – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, balkon, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało. II etap (1 tydzień przed świętami): Ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić na ok. 2 godziny, aby się ogrzało. Po tym czasie podzielić na 3 równe części, każdą z nich rozwałkować na grubość(...)przez ok. 40-50 minut. Po ostudzeniu pierniki owinąć w lniane ściereczki i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. Ratunek dla twardych pierników: obkładamy je kromkami chleba i jabłkiem pokrojonym na kawałki, zawijamy w folię aluminiową i na 2 dni odstawiamy w chłodne miejsce. III etap (3-4 dni przed świętami): MASY do przełożenia pierników: 1. masa: Powidła śliwkowe

Domowa Cookierenka Agi
Prażone jabłuszka do jabłecznika 2015 128

minutach  dodajemy cukier trzcinowy żelujący (Podzieliłam jabłka po 3 kg i do każdego dodałam po 1 kg cukru żelującego trzcinowego ). 4-5 minut mieszamy po wsypaniu cukru żelowego . Przekładamy do litowych słoików i zakręcamy ( od razu po zagotowaniu przekładamy , więc nie trzeba już gotować słoików). Litrowy słoik starcza na ciasto . Tak powstały prażone jabłuszka

Różowa kuchnia