folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki. Na ciastka wkładamy masę sernikową i wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia a potem wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy mikserem i dolewamy rozpuszczoną galaretkę, jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Można
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżki płatków migdałowych 2 opakowania herbatników regionalnych owsianych z żurawiną (2 x 62 g) Cukry Nyskie *domowy budyń lub kupny Przygotowanie: Wcześniej przygotowujemy budyń śmietankowy. Do deseru wykorzystujemy 1 szklankę gotowego budyniu. Odstawiamy go do wystudzenia (ma być ciepły, ale nie gorący). Ciasteczka przekładamy do misy blendera z nożami (odkładamy jedno ciasto do dekoracji), dodajemy 2 łyżki płatków migdałowych
Słodkie okruszkikrople, kakao 2 łyżki, resztki ciasta lub kruche ciastka 5-10 dag, posypka kolorowa - ile potrzeba przepis na trufle jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - miękkie masło i cukier utrzeć mikserem do białości wsypać kakao, aromat waniliowy i mikserem dobrze składniki połączyć użyłam ciastka kruche zbożowe i herbatniki petit berry, pokruszone na okruchy wsypać
W Mojej Kuchni Lubięmożna zastąpić włoskimi) 100 g herbatników czekoladowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki drobnego brązowego cukru 1 łyżka rumu (dałam 3:) 30 g stopionego masła 40 gorzkiej czekolady, stopionej w kąpieli wodnej Formę na tartę o średnicy 23 cm lekko natłuścić. Wszystkie składniki zmiksować krótkimi pulsami po 30 sekund na jednolite kruche ciasto. Wyłożyć nim dno i boki formy
KUCHARNIAsłodkiego przygotowuję to właśnie ciasto, jest ono bardzo szybkie, smaczne a równocześnie przypomina mi smak dzieciństwa, ponieważ jako mała dziewczynka bardzo często jadałam kaszę mannę z różnymi dodatkami :) Składniki: - 1 l mleka - 1 szklanka cukru pudru - 1 margaryna - 2 łyżki kakao - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka kaszy manny - 2 opakowania herbatników - 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Zainspirowana w kuchniwłożyć je do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień i gotować gruszki pod przykryciem, przez około 30 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić(...)dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód. 6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około 55-60 minut
Mała Cukierenkaskusiłam. W tej chwili nie mamy sezonu na truskawki, ale ja wykorzystałam mrożone (a dokładniej zmiksowane i zamrożone truskawki). Truskawki mrożone bez problemu można kupić w sklepie, więc polecam ciasto nawet w sezonie zimowym. Składniki: (forma 25-35) Warstwa różowa: 600 ml śmietanki kremówki 30% 3 galaretki truskawkowe 300 ml gorącej wody Warstwa truskawkowa: 800 g truskawek (ja dałam(...)najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia) i dno wyłożyć herbatnikami. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie małym strumieniem wlewać ostudzoną galaretkę nie przerywając miksowania. Powstałą masę wylać na herbatniki i wyrównać. Wstawić do lodówki, a w momencie,gdy masa prawie całkowicie stężeje wyłożyć biszkopty. Ważne, aby biszkopty przykleiły się do masy, a nie zatonęły w niej. Ponownie wstawić
talerz przyjemnościProsty Sernik z Wiśniami i Kruszonką – Dzisiaj zapraszam na kolejny pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem z wiśniami i chrupiącą kruszonką. Jest bardzo wilgotny, kremowy
Mała CukierenkaDzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. Wyjątkowo nie utarty na maśle, lecz ubijany ze śmietanką kremówką. Jest on bardzo delikatny w smaku i taki lekki, całości
IzabelawkuchniDziecinnie proste deserki na wspaniałym kruchym, czekoladowym spodzie. Delikatna bita śmietanka i soczyste malinki są dopełnieniem całości. Deserki z niewielką moją pomocą wykonała córcia ;) Spód:
Smakołyki AsiSERNIK TRADYCYJNY - NAJLEPSZY! Muszę przyznać, że jestem sernikożercą i żyć bez serników po prostu nie mogę :) A to jest zdecydowanie najlepszy sernik jaki dotąd robiłam. Naprawdę
Calzonella.compudru 200g mascarpone 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego 250g nutelli ewentualnie łyżka kakao (ja nie użyłam) POLEWA: 100g nutelli 70 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła Herbatniki rozdrabniamy. Łączymy z kakao i masłem, starając się uzyskać jednolitą masę. Rozkładamy na spodzie blachy (okrągła 23cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bierzemy się za masę serową. Ucieramy(...)następnie na nią masę jasną i tak cały czas, aż wykończymy obydwie masy. Wstawiamy blachę do piekarnika na 180 st i 60 min. Gdy minie godzina studzimy ciasto w uchylonym piekarniku. Gdy już wystygnie możemy przygotować polewę. Nic prostszego. Łączymy wszystkie składniki w rondelku, podgrzewamy aby wszystko ładnie się połączyło i możemy wylewać na ciasto. Następnie studzimy w lodówce
Brzuszki Łakomczuszkipieczenia. Zapiąć obręcz formy tak, aby krawędzie papieru były wypuszczone na zewnątrz. Nagrzać piekarnik do 170 stopni Herbatniki rozdrobnić w malakserze, masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć masą spód tortownicy i wstawić do lodówki na 20 minut. Twaróg, jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny zmiksować dokładnie, ale niezbyt długo. Dzięki temu masa(...)spodem herbatnikowym. Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę z masą serową położyć na kratce na średnim poziomie piekarnika. Piec ciasto w temperaturze 170 stopni przez 70 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik na 15 minut, a następnie wyjąć ciasto na blat i wystudzić. Masę kajmakową dobrze rozmieszać i rozsmarować na chłodnym
Kulinarne Inspiracjeświęta piecze się naprawdę dużo ciast. Warto czasem dodać do menu coś co nie wymaga piekarnika Spróbujcie, polecam Świąteczna piernikowa krajanka (z masłem orzechowym) Składniki: 1 szklanka gładkiego masła orzechowego (u mnie domowe z tego przepisu ) 1 pełna łyżka przyprawy do piernika 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka (z górką) pokruszonych kakaowych herbatników 100 g masła około 3 łyżki
Słodkie okruszkiprzykryć drugą warstwą herbatników. Owoce pokroić i ułożyć na ciastkach. Zalać tężejącą galaretką bananową, wstawić do lodówki. Pulpę z marakui przelać na sito i przetrzeć, żeby pozbyć się pestek. Przelać do garnka, uzupełnić wodą do 750 ml i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki pomarańczowe i rozmieszać. Odstawić. Na stężałe ciasto wyłożyć biszkopty i zalać gęstniejącym musem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia