wędzony sarni comber na sałatce z marynowanych warzyw, filet z jelenia z borowikami zapiekany w cieście francuskim oraz pasztet z dzika. Przepisy podam później. Było pysznie i ciekawie. Dowiedziałam się m.in jak w warunkach domowych uwędzić mięso i poznałam prosty sposób na pyszne gruszki w winie. W między czasie Kasia i Marcin z Durszlaka, który był partnerem tego wydarzenia, zapoznali
Pieguskowa Kuchniamiejsce na 20 min do ponownego podrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posypać kruszonką. Do tego ciasta możemy też dać owoce lub zostawić je w takiej postaci. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Zajadamy z czym tylko dusza zapragnie np. szybką konfiturą z gruszek i jabłek :) Smacznego
Gotowanie...to proste !odrobinę mleka. Całość mieszamy i dolewamy resztę mleka, śmietanę i opcjonalnie ulubiony aromat. Kiedy ciasto jest gotowe odstawiamy je na ok 60 min. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną tłuszczu i smażymy cienkie naleśniki. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. U mnie z karmelizowanymi gruszkami
Malinowe PocałunkiPomału należy pożegnać się z letnimi owocami, już nawet maliny się skończyły. Na szczęście zostały jeszcze brzoskwinie, winogrona czy gruszki. Dzisiejszymi bohaterkami będą brzoskwinie w połączeniu z delikatnym sernikiem na zimno. Dosyć często robię serniki na zimno, nie tylko latem i najbardziej smakuje mi w tej wersji, nie jest słodki lekko kwaśny smak, idealny do popołudniowej kawy. Polecam:) Składniki(...)lekko stężała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy owoce. Gdy galaretka będzie zima to układamy na masie serowej owoce i zalewamy je galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieplacki z borówkami to świetny pomysł na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Ciasto jest miękkie i delikatne. To placki przygotowane z dodatkiem serka waniliowego, który z powodzeniem możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Placki możesz usmażyć z dowolnymi owocami. W sezonie sięgnij po truskawki, maliny, jagody. Smakują także z cząstkami gruszki lub jabłka. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki z borówkami. SKŁADNIKI(...)łyżeczki proszku do pieczenia oraz wsypuję 30 g cukru z wanilią. Możesz zastąpić go cukrem wanilinowym lub dodać kilka kropel esencji waniliowej. Składniki wymieszaj, tak by nie było grudek. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu. Do ciasta wsyp borówki, wymieszaj delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta, utwórz kształt placka. Placki smaż na złoto
Zasmakuj KuchniNowy Rok trzeba zacząć od czegoś pysznego, słodkiego, ale lekkiego, dlatego dla tych, którzy jeszcze nie maja dosyć słodkości po świętach proponuję ciasto według przepisu Kasi Guzik na gruszkowe cappuccino. Przepis trochę zmodyfikowałam o cukier w warstwie kawowej i gruszkowej, którego zabrakło mi oryginalnym przepisie oraz o mleko skondensowane, z którego powstaje lekka pianka. KOSTKA KAWOWA Z MUSEM GRUSZKOWYM(...)dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Gotujemy. Miękkie gruszki miksujemy na mus. Do gorącego musu do dodajemy galaretkę (proszek) z wymieszaną żelatyną. Masę studzimy, a potem wylewamy na mus cappuccino i odstawiamy do lodówki do stężenia masy. wierzch: Śmietanę ubijamy z fiksem i cukrem pudrem ozdabiamy nią wierzch ciasta
Bon appetit mon amieSól morska i oliwa z ciastem czekoladowym? Rozkosz! (klik) Kozi ser i brownie? O tak, uwierzcie! Lody z camemberta? To dopiero rewelacja! (klik) A bakłażan?! Jaką mu dobrać partnerkę, by zaiskrzyło, mimo pozorów, uprzedzeń i przyzwyczajeń? Zaczynam od koloru - tu będzie zgodnie, bez kontrastu, choć nieco mrocznie, dekadencko, jak na bakłażana przystało. Gruszkę miłości połączę z czekoladą. Ciemną, gorzką(...)sami, pod warunkiem, że fascynuje Was świat kuchennych intryg i mezaliansów. Mam nadzieję, że Amber spodoba się ten związek, bo skoro sama wypija kawę z kawałkiem camemberta, to ciasto czekoladowe z bakłażanem tym bardziej polubi. Jak to smakuje? Cudownie! Wyobraźcie sobie upieczony mus czekoladowy ... Znalazłam opinię, która nazywa to ciasto dzieckiem Victoria Sponge Cake i musu czekoladowego
KUCHARNIAKolejny tak prosty przepis, który świetnie sprawdza się jako śniadanie czy deser. Takie crumble możecie przygotować z przeróżnymi owocami, sezonowymi albo od Waszego widzimisię. Porcja
Niezły MłynekPrzyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami
Kuchenne aromatyżółtek, a później jeszcze białek, a tym samym napowietrzeniu całego ciasta. Ja użyłam śliwek, bo pięknie wyglądają, łatwo się zapiekają i świetnie pasują do mąki żytniej. Do tego zestawu doskonale się komponują pestki słonecznika, które na wierzchu delikatnie się przypiekają. Myślę, że zamiast śliwek można użyć na przykład gruszek. Przepis jest łatwy i przyjemny, wyjdzie absolutnie każdemu. Składniki(...)pieczenia. Cały czas mieszając dodać olej i sok z cytryny. Wyłączyć mikser i ubić pianę z białek. Masę z żółtkami delikatnie połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem formy (u mnie okrągła o średnicy 24cm). Śliwki, umyć,osuszyć, przekroić na pół i wyjąć z nich pestki. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek i na samym
Dietologwyborny w smaku i niebanalny w wyglądzie deser. Jego kluczowym składnikiem (oprócz gruszek 😜) jest twarożek migdałowy, ten zaś w bardzo prosty sposób uzyskamy z... domowej produkcji mleka migdałowego 😀 Takie mleko, to doskonały i dużo zdrowszy zamiennik mleka zwierzęcego- chociażby w popularnej owsiance, jako baza do koktajli, deserów, ciast, a także jako dodatek do kawy czy samodzielny napój (np. z kakao(...)łyżka * wanilia- 1/2 laski * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka Twarożek powstały ze zmielenia migdałów połączyć z 1 łyżką śmietanki kokosowej, cukrem, wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii i wymieszać. ------------ Dodatkowo: * małe gruszki- 5 szt. * orzechy laskowe Agnex - 1/4 szklanki * miód- do polania Przygotowanie: Gruszki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 15-17 minut
Kraina Miodem PłynącaCiasto jogurtowe ze śliwkami. Prawdopodobnie najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu ciasto, jakie tylko możesz sobie wyobrazić. Przede wszystkim miękkie, puszyste, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Po prostu rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzi się jako podwieczorek i dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Tak naprawdę doskonałe z niemal każdym rodzajem sezonowych owoców. Z powodzeniem możesz użyć zamiast śliwek truskawek, jagód, brzoskwiń(...)jabłek czy też gruszek, a wierzch owoców posypać dodatkowo kruszonką. Składniki: 310 g mąki tortowej 100 g drobnego cukru białego 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 średnie jajka 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 2 łyżki płynnego miodu (można pominąć lub użyć syropu klonowego) cukier trzcinowy (ok. 2-3 łyżki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pasztet z soczewicy Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Śledziowe przekąski SAŁATKI Sa łatka z gruszką Sałatka z kaszą bulgur i warzywami Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką Bezglutenowe pierniczki Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek Kulki migdałowo-kokosowe Mus czekoladowy z czereśniami Sernik z aronią
Z notatnika dietetykaniej brzoskwinie i jabłka, ale tutaj będą pasowały także inne owoce, takie jak gruszki, śliwki, rabarbar… Co tylko przyjdzie nam do głowy. To, co bardzo lubię w tego typu tartach, to to, że właściwie nie potrzebujemy do nich żadnej foremki, ponieważ to ciasto nadaje formę. Wygląda to wspaniale i bardzo efektownie. Proponuję od razu przygotować dwie porcje, ponieważ
Analiza Smakuserka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Płaska łyżeczka cynamonu Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy na drobne cząstki. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną, solą. Dodajemy miękkie masło, jajko i maślankę. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut
noteskulinarnyfiga