ciasto z gruszkami - 3088 przepisów (strona:127/206)

Owoce smażone w cieście drożdżowym 87

5szkl. mleka świeże owoce (u mnie: 1 jabłko, 1 gruszka, 1 banan) olej do smażenia cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową, cukier zwykły i waniliowy oraz suche drożdże. Wbiłam jajko, dodałam pure z dyni i dolałam mleko. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Ciasto odstawiłam na 15 minut. W tym czasie przygotowałam owoce

Waniliowe Improwizacje
Racuchy z owocami 213

łyżeczka proszku do pieczenia - cukier do posypania - 300 g jabłek lub gruszek - olej do smażenia Mleko wymieszaj z jajkami i mąką, ucieraj drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej , pulchnej masy. Dodaj proszek do pieczenia. Obierz owoce i drobno je pokrój (u mnie robi to MAŁŻonek..) dodaj do ciasta. Rozgrzej olej na patelni i kładź ostrożnie łyżką ciasto. Rumień z obu stron

Pasje Jolki
Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym 104

Sałatka z gruszką, serem pleśniowym, rukolą, uprażonymi orzechami włoskimi i polana dressingiem na bazie pasty z orzechów włoskich . Pyszne połączenie, które zadowoli nawet wybredne podniebienia Polecam

Oryginalny smak
dżem gruszkowo-cytrynowy 158

składniki: 1000 g gruszek np. konferencja, dojrzałych sok z 1/2 cytryny cukier do smaku cynamon do smaku wykonanie: Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze

Domowy Smak Jedzenia
Kakaowy sernik z gruszką 67

Sernik można przygotować na wiele sposobów i pomysłów! Moja propozycja to z dodatkiem kakao i gruszki!  Składniki: 2 jaja 40g erytrytolu 250g twarogu chudego w

Truskawkowa Fiesta
Krem cynamonowy 310

świątecznych wypieków, ale nie tylko! Polecam go szczególnie do przełożenia ciast marchewkowych, pierników i tortów, np. Tort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Słodki Pomysł
Sałatka z gruszką i papryką 147

Składniki: 2 duże słodkie gruszki  1 duża papryka czerwona 1 świeży ogórek 15 dag sera rokpol sos 3 łyżki oleju winogronowego 2 łyżki soku z

kgwjanczewo
Sir William's i bezglutenowe placki owsiane :) 167

śniadaniowych placuszków. Nie myliłam się! Złożona z suszonych jabłek, rooibosa, rodzynek, pieczonego korzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej podaję przepis

Zdrowie na języku :P
Szarlotka z bezą! 184

Jesień! A jak październik to jabłuszka i gruszki. A ja ogrom jabłek to musicie zrobić szarlotkę. Przepisów na szarlotkę cała masa. Ja Wam polecam ten sprawdzony z tamtego roku. Fajne kruche ciasto, beza delikatna, kruszonka i smak jabłek przełamany dżemem jeżynowym. Sprawdźcie sami! Pamiętacie ten przepis? Składniki: 1. na ciasto kruche: - 300 g mąki - 2 małe jajka - 180 g masła

SMYKWKUCHNI
Mufinki z tuńczykiem i cukinią 195

pół łyżeczki odsączonego z sosu tuńczyka z puszki co z kolei znów przykrywam 1 dużą łyżką ciasta. Na samą górę każdej mufinki kładę resztę czyli ok 1/4 startego parmezanu i piekę w piekarniku ok 20 minut w 200oC. Podałem z gruszką z cynamonem

Mechanik w kuchni
Tarta z piaNką Bezową 223

wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta   Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a   jeśli lubicie rabarbarem owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego

Luźna Kuchnia
Muffinki gruszkowe, bez cukru i tłuszczu :) 109

łyżeczka proszku do pieczenia - do nadzienia: aronia do deserów , suszona morwa , jagody goji, gorzka czekolada. Banana i gruszki obieramy i miksujemy za pomocą blendera. Łączymy wszystkie składniki, także mus owocowy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Nakładamy po 1 czubatej łyżce ciasta do każdej z foremek silikonowych. Jeżeli dodajemy jakiś składnik do nadzienia, nakładamy ciasto zakrywając spód foremki, a następnie

Zdrowie na języku :P
Menu sylwestrowe 169

menu i drinki potęgują zabawę do niezapomnianej nocy! Jako przekąski proponujemy parówki w cieście francuskim , roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem lub szpinakowe naleśniki z serem i łososiem Dla pań ceniących świeże witaminy proponujemy sałatke z rukolą, serkiem camembert i gruszką, sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami , czy spring rolls’y Dania na ciepło to pierożki zciasta francuskiego

Kolizje Smaków
Tort czekoladowy bez wyrzutów sumienia 185

dość sztywną pianę. Żółtka roztrzepujemy z wodą i dodajemy je do ubitych białek. Energicznie mieszamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i obie mąki. Łączymy wszystko dokładnie. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej na dnie masłem. Uwaga - nie smarujemy boków tortownicy. Biszkopt pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.  Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy(...)biszkopt.  Na wierzchu możemy poukładać różne owoce. Do tego kremu pasują banany, gruszki, pomarańcze lub owoce jagodowe. Ja wybrałam banany, które pokroiłam w plastry i obficie skropiłam sokiem z cytryny aby nieściemniały. Odsączone z soku banany układamy na torcie. Dekoracje uzupełniamy granatem. Uwagi: Ciasto przechowujemy w lodówce, jednak na godzinę przed podaniem warto wyciągnąć je z lodówki aby krem

Przysmaki Karolki
Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 189

smażenia Karmelizowane gruszki: 4 duże gruszki 3 czubate łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka śmietany kremówki 30% 2 łyżki masła listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło, cukier i na końcu miksujemy z obiema mąkami. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia(...)powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy do czasu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki. Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sekund. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy bardzo małą ilość oleju i smażymy kolejne sztuki. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy

Poezja smaku