konfitur może być… sexy, a słoiki już dawno przestały być passé! Domowe powidła, dżemy i marmolady to uniwersalna forma upominku, którą doceni nawet najbardziej wymagający smakosz. Przyrządzone przez gwiazdę „Gruszki Muszki” kuszą zapachem cynamonu, dżem z włoskich śliwek zachwyca słodyczą, a złoty napar z imbiru rozgrzewa na samą myśl o nim. Anna Mucha: Złoty napar z imbiru Czas przygotowania(...)czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: gruszki – 1 kg cukier cynamon cytryna – 1 szt. kardamon (opcjonalnie) cukier wanilinowy (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Przygotuj garnek
WojnaNaSmaki.plTworząc Pavlovą z owocami w korzennym syropie , inspirowaliśmy się przepisem Kudłatych Kucharzy. Od razu przypadł nam on do gustu, bo Pavlova należy do naszych ulubionych deserów
niecodziennikparySurówka z pora i gruszki to propozycja obok której nie można przejść obojętnie. Ostry w smaku por plus słodka dojrzała gruszka to po prostu połączenie idealne
Alle Dobre!Pitaja (Pitahaya),to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc, czy truskawkowa gruszka. W smaku jest nie za słodka, lekko kwaskowata, coś pomiędzy truskawką a kiwi
Tajemnice SmakuZapiekanka z ziemniakami i gruszkami. Edyta Guhl. Pierwszy raz jadłam Kartoffel-Gratin, czyli zapiekankę z ziemniaków w małej restauracji w Luksemburgu, nie w samym Mieście Luksemburg
dolcevitainmykitchenW okresie świątecznym pozwalam sobie na duże ilości słodyczy. Na moim talerzu królują ciasta, ciasteczka, czekoladki, kremy... dlatego dla równowagi w najbliższych dniach postawię na zieleninę
Kasia SarnaZapiekanka w słodkiej formie zaspokoi ochotę na słodycze. Z orkiszowym makaronem, twarogiem, mango i gruszką tworzy spójną smaczną całość. 100 g makaronu orkiszowego Szczypta soli 100
VioletoweKucharzenieUwielbiam jesień!:) Ciepłe, choć nie upalne dni, przyjemne wieczory, liście szurające pod nogami, delikatne podmuchy wiatru, no i oczywiście: śliwki, jabłka, gruszki, orzechy, dynie, papryki i inne dary jesieni. Strasznie żałuję, że pogodowo jesień nas w tym roku nie rozpieszcza i zamiast powyższego mamy głównie deszcz i chłód. Na szczęście darów jesieni nie brakuje! W tym, moich ukochanych, śliwek. Moja(...)taki ukłon w stronę tej pory roku. Może skuszona pachnącym wypiekiem opamięta się i zachwyci nas jeszcze swym właściwym urokiem?;) Wracając jednak do samego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być
Smaki Na TalerzuUwielbiam jesień!:) Ciepłe, choć nie upalne dni, przyjemne wieczory, liście szurające pod nogami, delikatne podmuchy wiatru, no i oczywiście: śliwki, jabłka, gruszki, orzechy, dynie, papryki i inne dary jesieni. Strasznie żałuję, że pogodowo jesień nas w tym roku nie rozpieszcza i zamiast powyższego mamy głównie deszcz i chłód. Na szczęście darów jesieni nie brakuje! W tym, moich ukochanych, śliwek. Moja(...)taki ukłon w stronę tej pory roku. Może skuszona pachnącym wypiekiem opamięta się i zachwyci nas jeszcze swym właściwym urokiem?;) Wracając jednak do samego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być
Smaki Na Talerzupapierowym nasączonym olejem formę przetrzeć i na dnie poukładać ciasno gruszki, na wierzchu śliwki jajka, olej, miękka palma, cukier i cukier wanilinowy mikserem ubijać z 3 minuty na dużych obrotach, masa ma być "zważona" dodać mąkę typ 750, proszek do pieczenia i zmiksować krótko do połączenia składników, gęste ciasto dokładnie rozsmarować na owocach piec w 190 C, grzanie góra
W Mojej Kuchni Lubięmniej) nieco ponad 1/2 kubeczka oleju DODATKOWO owoce np. 1 gruszka obrana i pokrojona w grubą kostkę FROSTING ŚMIETANKOWY 250 g serka mascarpone lub innego kremowego twarożku (można dać mniej) 2 -3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego MUS MALINOWY 2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 1-2 łyżki cukru WYKONANIE CIASTO : Blaszkę o średnicy 23 cm lub o wymiarach około
cool and mintyoleju. Można je podać solo, z cukrem pudrem, dżemem, kremem czekoladowym lub frużeliną. Ja postawiłam na frużelinę Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pyszne kawałki jabłek oraz gruszek zanurzone w delikatnym żelu, w konsystencji podobnym do kisielu. Frużelina nie ma w składzie cukru, ani aspartamu - słodzona jest erytrolem. Zawiera aż 80% najwyższej jakości owoców! 100 g produktu(...)patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Na rozgrzany olej wykładamy do łyżce ciasta, formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Placuszki świetnie smakują z frużeliną - u mnie: jabłko z gruszką (pycha!) lub możemy posypać je cukrem puderm
Kuchnia MagdaLenyserkiem waniliowym 36 Jabłka w cynamonowym cieście 38 Placuszki z białym serem i borówkami 40 Dyniowe placuszki z czekośliwką 42 Syrniki z malinami i czekoladą 44 Racuchy bananowe z gruszką 46 Placki brownie fasolowe
Zdrowie na języku :Pśmietanowej układam słomki ptysiowe. Czekoladę siekam drobno nożem. Czekoladą posypuję wierzch deseru. Deser dekoruję liskami mięty i plasterkami gruszki. Do przygotowania deseru wykorzystałam słomkę ptysiową, którą otrzymałam od firmy Brześć . Firma cukiernicza Brześć oferuje szeroki wybór: słomek ptysiowych, ciastek, babek i ciast drożdżowych. Produkty firmy Brześć są wypiekane według starych sprawdzonych przepisów. Ich smak przypomina nam smaki dzieciństwa. Słodkości oferowane
Tradycyjna kuchnia Kasiczekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Coś niegrzecznego Studzenie zmysłów – lody z solonym karmelem i orzechami Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Mus kokosowy z nasionami chia Najprostsza miłość po włosku Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki
Eat me! Fit me!byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego
Zasmakuj Kuchniprzypadł mi do smaku, że robię go na deser w różnych wersjach, zazwyczaj kiedy nie ma ciasta. Robi się naprawdę szybko i na pewno posmakuje każdemu. LEKKA PIANKA GRUSZKOWA Składniki: 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 4 gruszki sok z 1 cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Galaretkę rozrabiamy w 1 szklance
Bon appetit mon amie