brzoskwiń (odsączone i pokrojone w kostkę) 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe (rozpuszczone w 700 ml ciepłej wody i odstawianej do lekkiego stężenia) polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy orzechy, wlewamy wystudzoną kawę i miksujemy. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu(...)makiem równomiernie rozsmarowujemy 1/2 masy orzechowej. Następnie wykładamy całą masę makową, układamy kawałki brzoskwiń, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała. Następnie równomiernie rozsmarowujemy pozostałą część masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Polewamy polewą czekoladową. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniagładka masa. Serek mascarpone miksujemy w osobnym garnku dodajemy do niego utartą na parze masę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 200 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: woda różna do nasączenia biszkoptów lub zimna woda wymieszana z cukrem i cytryną wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy(...)myjemy, odcinamy szypułki, osuszamy na papierowym ręczniczku i przekrawamy wzdłuż. wykonanie ciasta: 2/3 masy wykładamy na pierwszy biszkopt nasączony wodą różaną, przykrywamy drugim biszkoptem, również go nasączamy wykładamy równomiernie pozostałą część masy. Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretą. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
Domowy Smak Jedzeniaprzygotować skorzystałam z przepisu, który znajduje się na blogu mniam-mniam.bloog.pl . Nasze rolady różnią się bardzo delikatnie. Jedna jest z bananem w środku, a druga z galaretką. Składniki: Ciasto: 5 jaj, 80g cukru (6 łyżek), 125g mąki pszennej (3/4 szklanki), 80ml zimnej wody, 45ml oleju, 22g kakao (4 łyżki), Masa: 500ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzona), 2 x śmietan(...)góry. Zawinąć w roladę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić ze śmietan fixem. Galaretkę pokroić mniej więcej w kostkę. Rozwinąć ciasto. Wyłożyć ubitą śmietankę i poukładać galaretkę. Zwinąć roladę i odłożyć do lodówki na minimum 2h. Smacznego
W kuchni u Monikiłyżki cukru pudru 3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Ciastka pokruszyć do miski, dodać masło i aromat - dokładnie wymieszać. Tak przygotowany spód ciasta przełóż do formy, masę dociśnij i wstaw do lodówki (ok. 1 godz.). W tym czasie przygotuj galaretkę. Jeżeli jagody są mrożone należy wcześniej rozmrozić je na durszlaku. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - przestudź(...)następnie wymieszaj z jagodami. Odstaw do lekkiego stężenia do lodówki na ok. 1,5 godz. - trzeba uchwycić ten moment, gdy galaretka zaczyna gęstnieć, wtedy można wylać ją na ciasto :) Teraz wyłóż galaretkę na spód przygotowany w foremce i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Kremówkę ubij na sztywno - pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę rozprowadź na galaretce - posyp
Alutka-Gotujelekko zmodyfikowałam- jak to ja J Zamiast kupnych biszkoptów wykorzystałam blat pozostały od przerośniętego biszkopta, krem budyniowy zastąpiłam masą śmietanową , w której zatopiłam kryształy pomarańczowej galaretki. Całość bardzo smaczna , nie za słodka- jak ciasto do herbaty- nie jak deser- według mnie J Jeśli chcecie , aby nabrało bardziej wysublimowanego smaku- nasączcie biszkopt mocno ponczem herbacianym. Składniki na biszkopt: 8 jaj szklanka(...)masę śmietanową: 5 łyżek masła 7 łyżek cukru pudru 660 g śmietany 18 % tłuszczu śnieżka w proszku 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody + opakowanie galaretki pomarańczowej rozrobionej w 1 szklance wody Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę, miksując aż masa będzie gładka. Pod koniec wsypujemy śnieżkę w proszku. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy
Domowe ciastaulubionych ciast, które zazwyczaj robimy na wakacyjne spotkania w gronie rodzinnym. Ciasto to świetnie się prezentuje i doskonale smakuje, nie można więc się dziwić, że jako pierwsze znika z patery. Poza sezonem ciasto można zrobić, używając mrożonych truskawek, należy je jednak wcześniej rozmrozić i odsączyć. Polecamy chmurkę z truskawkami o każdej porze roku. Truskawkowa chmurka – składniki Kruche ciasto(...)oraz migdałową bezę, można zacząć robić pozostałe warstwy ciasta. Truskawkowa galaretka: Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki. Truskawkowe galaretki dokładnie rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia, a gdy galaretka zacznie tężeć, wsypać do niej i wymieszać kawałki truskawek, po czym wylać na kruche ciasto. Włożyć do lodówki, aby warstwa z truskawkami i galaretką dobrze stężała
niecodziennikparyokrągłych biszkoptów na spód Masa śmietanowo-serowa: 500 ml śmietany 30% 2 serki homogenizowane waniliowe 2 galaretki jasne np. przezroczyste lub cytrynowe pół szklanki cukru pudru Warstwa galaretkowa 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie sernika na zimno z truskawkami i galaretką. Deser przygotujesz w 60 minut Czas chłodzenia minimum 4 godziny, a najlepiej cała noc Wykonanie sernika jest(...)także delikatnie i z bliskiej odległości by biszkopty nie wypłynęły na górę. Blaszkę z ciastem wstawiam oczywiście do lodówki. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczam w 0,8 litra wrzątku. Po rozpuszczeniu studzę. Krok 3. Przygotowuję warstwę z galaretek i truskawek. Ciasto wyjmuje z lodówki, truskawki myje i kroje na pół, układam na zastygniętym cieście. Całość zalewam przestudzoną i lekko tężejącą galaretka
Ania gotujeDziś nic specjalnego. Zwykły biszkopt z truskawkami i galaretką. Niby nic, a jednak :) Ja bardzo lubię takie ciasta. Szczególnie wtedy, gdy upały dają się we znaki, takie orzeźwiające ciasto z zimną galaretką i owocami jest nie zastąpione. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki(...)stopni, 20 minut. Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Na wystudzonym biszkopcie poukładać truskawki. Tak przygotowane ciasto zalać tężejącą galaretką i wstawić na kilka godzin do lodówki
Agusiowe smakołykiTo jest szybkie, ale jakże pyszne ciasto bez pieczenia:) Zrobiłam je ostatnio u siebie w domu na weekend, kiedy nie miałam czasu stać zbyt długo w
Prosty przepis naodstawić w chłodne miejsce, by galaretka zaczęła lekko tężeć. Do lekko tężejącej galaretki dodać wiśnie, wymieszać. Ciasto bez bezy włożyć do formy, w której było pieczone. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z wiśniami, wyrównać na całej powierzchni i wstawić do lodówki, by galaretka mocno stężała. Warstwa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30%; 2 łyżki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka(...)schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Żelatynę rozpuścić w malutkiej ilości gorącej wody, wymieszać z masą śmietanową. Masę śmietanową wyłożyć na galaretkę z wiśniami, przykryć ciastem z bezą. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia, gdy zmięknie
In my kitchenGotowe w : 2 h Potrzeba jest matką wynalazków! Ponieważ obecna sytuacja zmusiła nas do pozostania w domu, a mieliśmy ogromną ochotę na coś słodkiego, to stworzyłam takie oto ciasto. Możliwe, że dla większości z Was to połączenie wyda się dość dziwne, ale naszym zdaniem było zaskakująco smaczne. Składniki na biszkopt 5 jaj 15 dkg cukru 15 dkg mąki płaska(...)małymi partiami zagęstniki i suche cappuccino, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. 3 Biszkopt nasączamy pączem, wykładamy masę cappuccino, układamy pokrojone banany i zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody. 4 Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Ciasto
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisysama blaszkę. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wykładamy na drugą część ciasta i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez 30 min w 160C. Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie. Dodajemy sok i wiśnie. Jak ostygnie wkładamy do lodówki, aż stężeje. Pierwszy(...)blat ciasta układamy w blaszce. Na ciasto wylewamy mocno stężałą galaretkę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Gotową masę układamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto dokładnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
Passion of Cookingdokładniej ciasto przekładane z truskawkami i kremem – świetne połączenie smaków. Ciasto jest proste i bardzo smaczne. W wersji delikatniejszej możecie to ciasto wykonać na biszkopcie , ale polecam z ciastem ucieranym, bardzo ciekawe zestawienie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto ucierane: 6 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)miksuję do połączenia składników. Krem wykładam na ciasto. Ostatnia warstwa to galaretka truskawkowa i truskawki. Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody i odstawiam do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Na białym kremie układam truskawki i całość zalewem lekko tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto dobrze jest wyciągnąć z 15 minut wcześniej z lodówki. Ciasto przekładane
Słodki sentymentwykładamy na niego masę śmietanową z posypką i wstawiamy ciasto na kilkanaście min do lodówki. Gdy galaretka kawowa zacznie już tężeć wylewamy ja na schłodzone ciasto . i znów wstawiamy do lodówki ,aż galaretka(...)całkowicie zastygnie. Teraz galaretkę pomarańczowa rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody i schładzamy. Dodajemy ją do drugiej części masy śmietanowej , dokładnie miksujemy i wykładamy masę na galaretce kawowej , Wierzch ciasta posypujemy pozostała częścią posypki okruchowej Ciasto schłodzić najlepiej kilka godzin w lodówce. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaFale Dunaju to jedno z moich ulubionych ciast. U koleżanki jadłam z galaretką, co akurat było dla mnie nowością :) Wersja z galaretką bardzo mi smakuje!Tymczasem świętujmy Dzień Niepodległości - wielkie święto, którym powinniśmy się cieszyć! A tej radości nam brakuje... Szkoda, że nasze obchody są zawsze pełne powagi, przecież powinno być inaczej...Składniki:Ciasto (blaszka 25x36 cm):2 szklanki mąki(...)zalewamy mlekiem z budyniem i chwilkę gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na małych obrotach.4. Na ciasto wylewamy tężącą galaretkę, wstawiamy do lodówki, aby mocno stężała. Na galaretkę wykładamy krem i wierzch posypujemy tartą czekoladą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.Smacznego
Kuchnia domowa Ani