ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:139/212)

Tarta jabłkowa 161

Moje drugie podejście do tarty, tym razem w wersji słodkiej. Skorzystałam z przepisu znalezionego na innym blogu, jednak już w trakcie robienia zauważyłam, że trzeba trochę

Pasja Smaku
Tarta ze śliwkami 145

Pomysł na tą tartę, jest wynikiem znalezionych w lodówce składników: serka mascarpone i śliwek, dodatkowo wykorzystałam także znalezione w spiżarni płatki migdałowe. Wyszło całkiem fajne, lekko

Pasja Smaku
Quiche z porem i szynką 177

Dawno nie było nic z kuchni francuskiej, więc postanowiłam przygotować quiche. Ta niezwykle smaczna wytrawna tarta świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Do tego jest uniwersalna - w jej skład wchodzą kruche ciasto, masa jajeczna, mięso i warzywa. Możecie dać do środka, co tylko zapragniecie, dzięki temu zaspokoicie gusta wszystkich domowników. I jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Potrzebne

W poszukiwaniu inspiracji
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 228

wierzchu nieco inne ale też bardzo dobre. Robiłam z połowy porcji podanej w przepisie i wyszły z tego 2 całkiem spore placki (wielkości kamienia do pizzy) składniki : ( 2 tarty) ciasto: 100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki) 225 g  mąki (użyłam pszennej chlebowej) 1/4 i 1/8  łyżeczki soli 1/4 łyżeczki suszonych drożdży nadzienie(...)bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek) 75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów 125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla) przygotowanie Ciasto: Najlepiej przygotować w dzień  poprzedzający pieczenie Z podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam

Stare Gary
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 142

razu pomyślałam o tym francuskim smakołyku. Z racji, że w Danii wiśnie są niedostępne, a szkoda mi otwierać słoików, gdy na straganach piętrzą się świeże, pachnące owoce, użyłam czereśni. Nie jest to aż tak duże odstępstwo od oryginału; większą zbrodnią wydaje się wydrylowanie owoców. Tradycyjnie bowiem wiśnie zapieka się z pestkami, co ma nadać ciastu przyjemnie migdałowego aromatu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Beza. Wszystko co najważniejsze 267

Beza francuska, klasyczna, jest świetnym, delikatnym i bardzo wdzięcznym ciastem. Jeśli tylko opanujecie podstawy jej wykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka(...)już formować, wyciskając na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową) szprycą, rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką lub np. dwoma łyżkami Prawidłowo upieczone bezy francuskie powinny pozostać jasne. Ich pieczenie to bardziej suszenie – ciasto z wierzchu jest chrupiące i delikatne, w środku powinno pozostać lekko lepkie i ciągnące. Suszymy bezy w niskiej temperaturze – około 120-130⁰C. Najlepiej

Karo in the Kitchen
Claufotis 183

Claufotis  to francuski deser , polega on na tym , że owoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam

Słodkości i nie tylko
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 315

zrobić chrupkie. Przy ich pieczeniu zaglądnijcie do pieca dopiero po 15 minutach. To samo ptysiowe ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym

Karo in the Kitchen
Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem... 215

jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Ciasto: 25g świeżych drożdży 100ml ciepłej wody szczypta cukru 200g mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremki Nadzienie: 150g boczku

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z porem i bekonem 103

pory 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku bekon (użyłam zawartość dwóch opakowań po okolo 8 plasterków, 400g) śmietana 2 jajka żółty ser 1 łyżka musztardy francuskiej gałka muszkatołowa pieprz Zagnieść ciasto - miękkie masło pokrojone w kostkę zagnieść z mąką i niewielką ilością soli, dodać zółtko. Wyrabiać aż masa będzie jednolicie gładka, jeżeli ciasto jest zbyt suche

Codzienne Gotowanie
Suflet czekoladowy 184

Sufletami z tego przepisu uraczył mnie ostatnio Olik - są przepyszne i wydaje mi się, że całkiem proste - idealne na letni deser z owocami! Suflet czekoladowy 5

sierotka maRysia w kuchni
Clafoutis z mango (Clafoutis di mango) 140

Clafoutis to francuski przysmak, stworzony przez rolników, których nie stać było na drogie i wytworne desery z francuskich cukierni. I

La grande e la piccola cuoca
575. Tosty. 120

tosty francuskie z domowej chałki na maśle z trzcinowym cukrem pudrem; ciepłe mleko  Prosto, słodko i pysznie. Nic mi więcej dzisiaj nie trzeba. Dobrze mi

More food, love and dreams
701. Niezastąpiona. 145

  tosty francuskie z domowej chałki  z karmelizowaną czekoladą i malinami (inspiracja) Chałka sprawdzona. Pomimo, że x razy pieczona, nadal znika nie wiadomo kiedy. I

More food, love and dreams
775. Dyniowe tosty francuskie. 156

  Dyniowe tosty francuskie* smażone na maśle  z trzcinowym cukrem pudrem i ricottą; kawa z mlekiem  *z domowej chałki Jak poniedziałki są dla mnie

More food, love and dreams