ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:138/212)

ZABAJONE Z CYTRUSAMI 148

ZABAJONE Z CYTRUSAMI 4 porcje Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 15 minut Chłodzenie: 2 godz. Składniki: 1 różowy grejpfrut 4 pomarańcze 2 mandarynki (wypestkowane) ½ cytryny 6 żółtek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE 174

SUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE Tym razem przepis na prosty, efektowny deser, który możecie przygotować na walentynkowy obiad lub kolację. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek i

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z MANDARYNEK, ZIELONEGO JABŁKA I BAZYLII 181

SAŁATKA Z MANDARYNEK, ZIELONEGO JABŁKA I BAZYLII Prosta zimowa sałatka owocowa, którą możesz podać na przykład na podwieczorek.   Dla 4 osób 4 mandarynki 1 jabłko

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MUFFINKI Z BIAŁĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ 158

MUFFINKI Z BIAŁĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ Uwielbiam słodkości, dlatego nie zabraknie ich na pewno na moich blogu, ale namawiam do jedzenia ich z umiarem (przyznam, że

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ 136

COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ Dzisiaj proponuję Wam łatwy przepis na kruche ciasteczka z płatkami owsianymi i żurawiną. Dla 4- 6 osób Przygotowanie: 15 min

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MAGDALENKOWE MUFFINKI 174

MAGDALENKOWE MUFFINKI Nazwałam je tak dlatego, że przygotowuję je z ciasta na magdalenki, uważam, że smakują równie dobrze w kształcie muffinek co magdalenek. Ale jeśli

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CLAFOUTIS Z CZEREŚNIAMI 244

Clafoutis to tradycyjny francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Ciasta, które przypomina troszkę takie omletowe/ naleśnikowe. Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale inne owoce, a czasem i warzywa smakują równie dobrze. Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów. Takie clafoutis jest świetnym pomysłem

Ostra na Słodko
Odrobina francuskiej prowincji, czyli Brioche z rabarbarem 195

się te malutkie - Brioche a tete oraz cudownie zawijane Brioche Dough. Wzwiązku z tym, że do Francji trafię nie prędko, postanowiłam wyczarować moim domownikom małą francuską prowincją na miejscu ;) Ciasto nie wyszło niestety tak lekkie, jak bym sobie tego życzyła - ale znam przyczynę, a właściwie dwie: jako, że ciasto zrobione zostało tego samego dnia - nie miało

Spektrum Smaku
Czekoladowe ciasto z malinami 253

Dzisiaj zapraszam na bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem świeżych ogrodowych malin. Ciasto idealnie dopasowało się z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro które słynie z delikatności a orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów, ciast i deserów. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o winach jak i z czym je podawać zapraszam do Klubu Celebro. Składniki

Ala piecze i gotuje
Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami 368

pieczenia szczypta soli do pomalowania pasztecików przed pieczeniem: 1 całe jajko do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego  lub francuskiego Link do filmu z przygotowania: Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=qANmR6BBJpQ Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na paszteciki: Osączoną kapustę kiszoną kroję na mniejsze(...)odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut. Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta półkruchego na paszteciki: Na blat wysypuję mąkę do mąki dodaję proszek do pieczeni, sól i masło. Składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi ale możemy posiekać nożem. Gdy masło

Uwaga Babcia Gotuje
Ptysie 272

Przepis na ciasto parzone z którego można wyczarować ptysie lub eklerki. Składniki: szklanka wody 125g masła szklanka mąki pszennej 4 jajka

Ditecz
Profiteroles czyli ptysie w wersji mini 184

Blueberry Corner by "jagodzianka" Profiteroles to francuskie, malutkie ciastka z ciasta parzonego. Najczęściej podawane na słodko z bitą śmietaną, kremem budyniowym (crème pâtissière) lub … Przeczytaj cały artykuł Post Profiteroles czyli ptysie w wersji mini pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 168

mieć naprawdę dwie lewe ręce by zepsuć ten przepis. Przepis  na ciasto które Wam tu podaje stworzył Michel Roux  - jeden z najbardziej szanowanych francuskich kucharzy, znany na całym świecie. Ciasto można wykorzystać nie tylko do tych rogalików. Składniki na ciasto ( wyjdzie około 30 rogalików): pół kostki świeżych drożdży - 50 g 0,5 litra mleka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tarta truskawkowa zwana galette 162

Truskawki dalej rządzą! Muszę się nimi nasycić póki jest taka możliwość Przepis na tą tarte znalazłam u Pauli na Just my delicious - zachwycił mnie od pierwszego

sierotka maRysia w kuchni
chrupiące maślane domowe bagietki 113

chrupiące bagietki Ten wypiek zawsze przywołuje uśmiech na moją twarz.  Przepis wzorowany jest na francuskim pierwowzorze, lecz w cieście jest więcej masła i mleka. Dzięki temu  upieczona bułka, jest delikatniejsza i ma jeszcze bardziej sprężysty, pachnący miąższ. Taka bagietka, podana ze świeżym mlekiem lub konfiturą, jest po prostu przepyszna. Składniki na trzy sztuki długości

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania